fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Fenntartható gasztronómia – Tegyél a zöldebb jövőért!

Te is részt veszel a környezetünk megóvásában? Szerencsére, a fenntarthatóság már a gasztronómia területén is megjelent bolygónk megmentése érdekében. Válj Te is tudatos fogyasztóvá!

 

Zöldhullám a vendéglátásban

A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya, illetve hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája és minden egyéb, ami az étkezéshez kapcsolható.

A gasztronómia területén kisebb változtatásokkal is nagyban csökkenthető az ökológiai lábnyomunk. Például, a növényi alapú étrend támogatásával azt ösztönzöd, hogy csökkenjen a húsfogyasztás, ezzel pedig az állatok legeltetéséhez szükséges helyigényt tudod visszaszorítani, így kevesebb erdőkivágásra lesz szükség.

Emellett az is a növényi alapú étrend mellett szól, hogy az állati trágyából származó ammónia és metán súlyos terhelést jelent bolygónk számára. A légkörbe emiatt a természetesnél sokkal több üvegházhatású gáz kerül. Láthatod, hogy a növényi alapú fogások bevezetésével mennyit csökkenthetünk ökológiai lábnyomunkon.

Nagyon fontos még az élelmiszer hulladék és a szemét mennyiségének csökkentése is. Kérd meg beszállítóidat, hogy hanyagolják a külön csomagolást.

A magyar vendéglátás némi lemaradásban van, de változtathatunk ezen. Mi vagyunk azok, akik tehetünk azért, hogy zöldebb, környezettudatosabb jövőt alakítsunk ki.

 

Találkoztál már a „farm to table” kifejezéssel?

Farm to table, azaz közvetlenül a termelőtől. A fenntartható gasztronómia egyik legfontosabb összetevője, hogy a vendéglátóhelyek sokkal nagyobb figyelmet fordítsanak arra, honnan szerzik be a szükséges alapanyagokat.

Figyelj arra, hogy az étlapon mindig szerepeljenek szezonális ételek, amit így mindig friss alapanyagokból lehet elkészíteni. Ezeket a helyi kistermelőktől érdemes beszerezni. A kistermelők támogatása mellett, megakadályozod a több ezer kilométeres utaztatást, ezzel a környezetet romboló füstök, kipufogógázok terjedését.

Mindemellett pedig sokkal kisebb az esély arra, hogy génkezelt, agyon vegyszerezett élelmiszerekhez jutsz hozzá. Nem beszélve a szemét mennyiségének csökkentéséről, amit a nagykereskedelmi áruk túlcsomagolása okoz.

 

Mi az a FAO?

A FAO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, azaz angolul Food and Agriculture Organization of the United Nations. Kulcsfontosságú feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása. 1945-ben alapították azzal a céllal, hogy felszámolják az éhezést, javítsák a táplálkozást és növeljék a mezőgazdaság termelékenységét.

Prioritásai:

  • az éhezés és a nem megfelelő táplálkozás visszaszorítása,
  • a szegénység leküzdése,
  • a gazdasági és társadalmi fejlődés biztosítása mindenki számára,
  • a természeti erőforrások – pl. talaj, víz, levegő – fenntartható módon történő hasznosítása.

 

Fenntartható gasztronómia tanfolyam

A Fenntartható gasztronómia kurzus számos tippet és trükköt mutat, ami esetleg eszedbe sem jutott, mégis sokat tehetsz vele környezeted számára. Végigveszi azokat a hasznos, praktikus, gyakorlati megoldásokat, melyeket mind a szállások, mind a vendéglátóhelyek alkalmazhatnak, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Azoknak ajánljuk a Fenntartható gasztronómia tanfolyamot, akik kötelességüknek érzik, hogy tegyenek egy zöldebb jövőért, illetve szállást vagy vendéglátóhelyet működtetnek.

 

A tanfolyam moduljai

1.Modul
a. Zöldhullám a turizmusban és a vendéglátásban
b. Miért fontos a kollektív felelősségvállalás?
c. Zero Waste alapok
2. Modul
a. Kis lépés az embernek… fenntarthatóság a gyakorlatban
b. Gyakorlati tippek II. – Az ételek
c. Gyakorlati tippek III. – Az étterem
d. Növényi alapú menü ötletek
3. Modul
a. Fenntarthatóság, mint márkaelőny
b. Fenntartható marketing
c. Agriturismo, az olaszok fenntarthatósági jolly jokere!
d. Kulinárius turizmus
e. Viva l’Italia – azaz, mit tanulhatunk az olaszoktól?
f. Fenntartható szállások
g. Gyakorlati tanácsok szállások számára
h. További hasznos ötletek
i. Végszó

 

Ha érdekelnek a különleges étrendek

Manapság egyre többen akadnak, akik a hagyományostól eltérő étkezési formát választanak. Jelenleg tombol a húsfogyasztással való szembefordulás trendje. Nem is véletlenül. A követők számos okot tudnak felsorolni, amivel kiállnak – a sokaknak még szokatlan – étkezési szokásuk mellett. Ha kíváncsi vagy az érvekre, oldalunkon eléred írásunkat, amiben kifejtjük ezeket.

 

Növényi alapú étrend

A növényi alapú táplálkozás nem ellenzi egy az egyben az állati eredetű ételek fogyasztását, kis mennyiségben engedi azt. Az étrend célja, hogy tányérunkra főként friss, nyers zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek kerüljenek. Emellett növényi eredetű zsírok és növényi tejek használatát szorgalmazzák. A növények fogyasztására helyezi a hangsúlyt, illetve arra, hogy az elfogyasztott ételek egészségesek legyenek.

Te is szeretnéd megtudni, hogy mi a különbség az állati és növényi eredetű táplálékok között? Fontolgattad már, hogy a sok-sok állati eredetű étel helyett előnyben részesítenéd az egészségesebb növényi eredetűt? Szeretnéd, ha megmutatnánk hogyan épül fel a teljes értékű növényi étrend? A Növényi alapú étrend útmutatóban mindezekre választ találsz. Megtudod, hogy pontosan mit is jelent a növényi alapú étrend, megismered a növényi táplálkozás előnyeit. A kurzus segítségedre lesz, hogy a számodra legkényelmesebb formáját találd meg a növényi étrendre való áttérésnek.

 

Vegán étrend

A vegán étrend, a növényi alapú étrenddel ellentétben teljes mértékben megtagadja a húsfogyasztást. A veganizmus egy filozófia és egy életforma is egyben, mely az állatok kizsákmányolását és a velük való kegyetlenkedést igyekszik eltörölni. Éppen ezért kizárja az összes állati eredetű alapanyagot az étkezésből. Így a vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak. Nem lehet enni például tenger gyümölcseit, tojást, mézet, zselatint, tejterméket, tejport. A vegán étrend különféle zöldséget, gyümölcsöt, diófélét, gabonafélét, hüvelyeseket tartalmaz.

Az állatok kizsákmányolását nem csak étrendjükben, hanem az élet más területein is megakadályozzák. Nem járnak cirkuszba, állatkertbe, nem viselnek bőr cipőt, szőrmét, gyapjúpulóvert, nem vásárolnak bőr táskát. Illetve, odafigyelnek, hogy mindenképp állatkísérlettől mentes kozmetikumokat válasszanak.

Szívesen megismerkednél a vegán életmóddal, étrenddel? Kipróbálnál vegán recepteket? Most itt a lehetőség, hogy részletesebben megismerd a vegán konyha rejtelmeit. A Vegán főzőtanfolyam megmutatja a vegán és vegetáriánus konyha közti egyezőségeket és eltéréseket. Megismertet a vegán étrend alapanyagaival. Videókon keresztül mutatja meg, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen finomakat főzni.

 

Szeretnél tenni a fenntarthatóbb jövőért?

Várunk szeretettel a Fenntartható gasztronómia tanfolyamon!

Tegyél Te is a környezetünk megóvásáért!

 

Forrás: thebrightacademy.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések