fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Jövedéki-, termékdíj-, vagy vámügyintéző szeretnél lenni? Népszerű szakmai képzések

Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen feladatokat lát el a jövedéki-, termékdíj-, és a vámügyintéző. Megtudhatod, hogy valóban Neked való-e valamelyik szakma. Illetve, felkapott képzéseket ajánlunk ezekhez.

Lehetőségek tárháza

Az ügyviteli szakmák nagyon sok lehetőséget hordoznak magukban. Ha ilyen bizonyítvány birtokosa vagy, számos helyen elhelyezkedhetsz. Jó munkakörülmények, kiszámítható munkaidő és biztos jövedelem vár ezeken a területeken.

Ilyen csalogató szakmák a jövedéki-, termékdíj-, és a vámügyintéző is. Megmutatjuk ezeket, hogy eldönthesd, belevágnál-e az egyik szakmához vezető képzésbe. Lássuk!

A jövedéki ügyintéző

Fő feladata a jövedéki adóval kapcsolatos ügyintézés. A jövedéki adót bizonyos termékek értékesítése, illetve felhasználása után kell megfizetni. Ilyen termékek az alkohol, alkoholtartalmú italok, energiatermékek, dohánytermékek.

Az Európai Unió meghatározza a fizetendő adó minimumösszegét és a jövedékiadó-köteles termékek körét, melyekre az EU-s országok további adókat vethetnek ki.

A jövedéki termékek többsége az előállítás vagy a kinyerés időpontjában válnak jövedékiadó-kötelessé, illetve akkor, amikor azt behozzák az unió területére. Az adót azonban mindaddig nem kell befizetni, fel lehet függeszteni, amíg a terméket szabad forgalomba nem bocsátják.

Ha nem kereskedelmi mennyiségben visszük be a terméket egy másik országba – pl. benzin az autó üzemanyag tartályában – hanem csak magánhasználatra, akkor nincs adókötelezettség.

Jövedéki termékeket általában csak adóraktáraknak minősített raktárakban szabad előállítani, feldolgozni, tárolni, amely alkalmas arra, hogy az ott előállított, tárolt terméket terhelő jövedéki adó felfüggesztés alatt álljon.

Jövedéki ügyintézőt kötelező alkalmazni az adóraktárak részére, de rengeteget segíthet olyan cégeknek is, akik bejegyzett kereskedői tevékenységet végeznek, mivel ezek a feladatok nagyon sok adminisztrációval járnak.

A jövedéki ügyintéző konkrét feladatai

 • Jelen van a kereskedelmi szerződések megkötésekor, elvégzi a kereskedelmi ügyletek folyamatában felmerülő ügyeket, megadja az ügylethez tartozó jövedéki információkat.
 • Biztosítja az ügyfelek által végzett tevékenységek jogszerűségét és szakszerűségét.
 • Közreműködik a jogszabályok által meghatározott jogok és kötelezettségek érvényesítésében.
 • Intézkedik a hatósági engedélyek beszerzése iránt.
 • Ellátja az elektronikus adatszolgáltatással, valamint a nyilvántartások vezetésével összefüggő tevékenységeket.
 • Gondoskodik az okmányok szakszerű kiállításáról, benyújtásáról, illetve a szükséges egyéb feltételek biztosításáról.
 • Felülvizsgálja, intézi az esetlegesen felmerülő jogorvoslati ügyeket.
 • Közreműködik az illetékes hatósági ellenőrzéseknél.
 • Figyelemmel kíséri, szükség szerint intézkedik a határidős ügyek tekintetében.

Jövedéki ügyintéző szakképesítés tanfolyam

teljes képzés online formában valósul meg, amit 6 hónap alatt teljesíthetsz.

Nem kell terheljen a beiratkozás fáradalma. Mindent online el tudunk intézni. A tananyagokat is elektronikusan biztosítjuk számodra.

Ne feledd, a Jövedéki ügyintéző képzés árát részletekben is megfizetheted.

A sikeres szakképesítő vizsga esetén megszerezhető dokumentum államilag elismert Jövedéki ügyintéző szakképesítést igazoló bizonyítvány.

A tananyaggal kapcsolatban felmerülő kérdésekben az oktatók elektronikus úton rendelkezésedre állnak.

A termékdíj ügyintéző

Amennyiben egy termék előállítása, forgalmazása, vagy felhasználása kapcsán fennáll a környezeti kár bekövetkezésének esélye, környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni.

Környezetvédelmi termékdíj kötelezettség a termékdíjköteles termék forgalomba hozatala, saját célú felhasználása vagy készletre vétele esetén keletkezik.

Ilyen termékdíjköteles termék az akkumulátor, a csomagolószer, elektromos, elektronikai berendezés, gumiabroncs, reklámhordozó papír, irodai papír, egyéb műanyag termék, egyéb vegyipari termék, valamint egyéb kőolajtermék.

Termékdíj ügyintézőként el kell végezned a termékdíj bejelentéssel, nyilvántartással, bevallással kapcsolatos feladatokat. Végre kell hajtanod a termékdíj köteles termékek adózásával, adóztatásával összefüggő tevékenységeket. Mindeközben a termékdíjhoz kapcsolódó jogszabályokat megfelelő módon kell alkalmaznod. Így folyamatosan nyomon kell követned a változásokat.

Feladatod lesz még tartani a kapcsolatot a hivatalokkal, hatóságokkal. A napi adminisztráció pedig elengedhetetlen ebben a munkakörben.

Ha precíz vagy, szeretsz táblázatokat, nyilvántartásokat készíteni, kiigazodsz a jogszabályokban, és szeretsz új ismeretekre szert tenni, ez a munka Neked való!

A termékdíj ügyintéző konkrét feladatai

 • Termékdíj nyilvántartással, bejelentéssel, bevallással kapcsolatos munkák.
 • A termékdíj köteles termékek adózásával, illetve adóztatásával összefüggő feladatok.
 • A termékdíjhoz kötődő jogszabályok helyes alkalmazása.
 • Nyomtatványkitöltő program kezelése. A rajta keresztül létrehozott bevallás vámhatóság felé megküldése.
 • Betartja, illetve betartatja a nyilvántartási, bizonylatolási és elszámolási rendre vonatkozó szabályokat.
 • Ellátja a Kötelező érvényű tarifális felvilágosítás /KTF/ kérelmezésével, alkalmazásával összefüggő tennivalókat.
 • Közreműködik a termékdíjhoz kapcsolódó szerződések megkötésében.
 • Részt vesz a termékdíjhoz szorosan kötődő beszerzési és értékesítési ügyletek megkötésénél, valamint megadja az ügylethez kapcsolódó termékdíjas és hulladékhasznosítási kötelezettségekről szóló információkat.
 • Közreműködik a hatósági ellenőrzéseknél.
 • Érvényesíti a termékdíjjal kapcsolatos eljáráshoz kapcsolódó jogorvoslati rendszert.
 • Elvégzi a termékdíj-mentességi engedélyekhez kötődő tevékenységeket, alkalmazva az erre vonatkozó jogszabályi előírásokat.
 • Betartja a betétdíj nyilvántartási-, bejelentési-, beszámolási kötelezettségére vonatkozó előírásokat.
 • Elvégzi a termékdíjhoz szorosan kapcsolódó hulladékkezelési, illetve hulladékgazdálkodási adminisztrációs munkákat. Alkalmazza a hulladékok kezelésére vonatkozó általános előírásokat. Közreműködik a hulladékkezeléssel, hasznosítással kapcsolatos szerződések megkötésében. Vezeti a hulladékgazdálkodással összefüggő szükséges nyilvántartásokat. Kiállítja a hulladékszállításhoz szükséges szállítójegyet, mérlegjegyet. Ellenőrzi a hulladékkezelésre szerződött partnerek engedélyeinek érvényességét. Rögzíti az adatokat a hulladékgazdálkodási információs rendszerben.

Termékdíj ügyintéző szakképesítés tanfolyam

Csak akkor foglalkozhatsz környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettségek ügyintézésével, ha megfelelő képesítéssel rendelkezel, így elhoztuk Neked Termékdíj ügyintéző tanfolyamunkat. Ennek során – többek között – megtanulod, hogy mely termékek termékdíj kötelesek, melyeket milyen adózási kötelezettségek terhelnek.

A képzési idő fél év. A részletfizetés is megengedett.

Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Termékdíj ügyintéző szakképesítést igazoló bizonyítványt fogsz kapni.

A vámügyintéző

A vámot az adott ország termelőinek védelmében hozták létre. Már az ókori Görögországban és a Római Birodalomban is létezett. Ha az érkező kereskedők az adott településen akarták értékesíteni áruikat, akkor fizetniük kellett, ezáltal a településnek is bevétele származott.

Manapság már csak komoly ellenőrzések után lehet árukat behozni és forgalmazni, a megfelelő mértékű adók megfizetését követően.

 • Védővám
  Azzal, hogy egy külföldről érkező terméket magas vám terhel, magasabb lesz az eladási ára, ezzel a helyi termelők is magasabb áron tudnak kereskedni, nagyobb bevételre szert téve. Vagyis a vám védelmül szolgál számukra.
 • Büntetővám
  Ahhoz, hogy egyes termékek esetében ne legyen behozatali dömping, vagy egyáltalán ne jelenhessen meg a belföldi piacon, magas vámot szabnak ki. Ezzel visszafojtható ezen áruk tömeges elterjedése, ezáltal pedig a helyi áruk eltűnése.
  Alkalmazzák ezt más ország által kiszabott magas vám megtorlásaként is.

Az Európai Unión belül vámunió van érvényben, vagyis az Európai Unió tagállamai között nem kell vámot fizetni.

A vám lehet behozatali /import/, kiviteli /export/ és tranzit.

A vámügyintéző fő feladata a nemzetközi szállítmányozások során felmerülő vámkezelés. Azaz az export-, import-, és tranzit vám dokumentációjának elkészítése és lejelentése.

A vámügyintéző konkrét feladatai

 • Tájékoztatnia kell a kereskedelmi partnereket a vámszabályokról.
 • A beérkező termékekhez kötődő dokumentáció. Vagyis kiállítja a megfelelő papírokat, mellyel rendelkezik az áru sorsáról, és megállapítja a vámterhet.
 • Sok esetben egyéb okmányokat is be kell szereznie, pl.: számlák, céges okmányok. A vámkezelési papírokat ezek alapján kiállítja és megküldi a vámhatóságnak.
 • A termékeket vámtarifaszámmal látja el.
 • A vámkezelés megszervezésével és felügyeletével biztosítja, hogy minden a megfelelő helyen, időben és módon történjen.
 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, mint vámhatósági tevékenységeket ellátó szervvel kell szorosan együttműködnie, kapcsolatot tartania.
 • A vámkezelésen kívül is vannak adminisztratív feladatai. Minden munkájáról nyilvántartást kell vezetnie, melyekből a későbbiekben kimutatásokat tud készíteni.

Vámügyintéző képzés

Vámügyintéző szakképesítő tanfolyam szintén fél év alatt teljesíthető, így nagyon hamar szakmához juthatsz.

képzés árát részletekben is kifizetheted.

Mivel online formában érhető el, ezért számítógépre és internet kapcsolatra is szükséged lesz.

Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Vámügyintéző szakképesítést igazoló bizonyítvány kerül a tulajdonodba.

Meghoztuk a kedved?

Gyere és tanulj nálunk, hogy akár fél év alatt új szakma lehessen a kezedben!

Ha további pénzügyi-ügyviteli képzés is érdekel, látogass el weboldalunkra!

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések