fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Vegán étrend vs. növényi alapú étrend

Minden vegán étrend növényi alapú, de nem minden növényi alapú étrend vegán. Cikkünkben az egyre jobban terjedő vegán és növényi alapú étrendet hasonlítjuk össze.

 

Felhagyás a húsfogyasztással

Manapság egyre többen fordulnak szembe az állati eredetű táplálkozással. Számos indokot lehet felsorolni, hogy miért lehet előnyös elpártolni az alap étkezési szokásoktól.

Az etikai szempontok szerepelnek talán a legfőbb okként a megkérdezettek válaszaiban. A „Ne ölj azért, hogy ehess!” elv. Az élelmiszeripar borzalmasan bánik az állatokkal. Mind a húsipar, a tejipar és a tojásipar is rettenetesen kizsákmányolja a haszonállatokat.

Vannak olyanok is, akiknek a vallása tiltja az állatok, vagy bizonyos állatok fogyasztását. Ők súlyos bűnt követhetnek el a vallásuktól elvárt étkezési szokások figyelmen kívül hagyásával. A legextrémebb ilyen vallás a dzsainizmus. Követőik még a lépteikre is odafigyelnek, nehogy eltapossanak egy bogarat.

Környezetvédelmi szempontból az állattenyésztés – a trágyából származó ammónia és metán miatt – súlyos terhelést jelent Földünknek. A légkörbe ezáltal a természetesnél sokkal több üvegházhatású gáz kerül. A melegedő bolygóra tekintettel tartózkodnak sokan a hús fogyasztásától.

Aki az egészségügyi okokat hozza érvként, az arra tud hivatkozni, hogy az állati zsiradékok elhagyása számos pozitív előnnyel jár. Bizonyos civilizációs betegségek – például szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség – megakadályozhatók a húsfogyasztás elhagyásával. Illetve, a húsokat megemészteni is megterhelőbb a szervezet számára, mintha csak növényeket fogyasztanánk.

Sokan pedig kényszerűségből nem tudnak húst enni. Számos olyan szegény térség létezik, aminek lakói így szinte csak kizárólag növényi ételeket tud fogyasztani, mert arra nincs pénzük, hogy húst vásároljanak.

 

Növényi alapú étrend – fókusz a növényeken

A növényi alapú táplálkozás nem tiltja teljes mértékben az állati eredetű ételek fogyasztását, nagyon kis mértékben engedi azt. Elve, hogy tányérunkon elsősorban friss, nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak, hüvelyesek szerepeljenek. Növényi eredetű zsírok és növényi tejek használatát preferálják.

Létezik teljes értékű növényi étrend is, ami pedig minden feldolgozott és kész terméket mellőz, az állati eredetű táplálékok mellett.

 

A vegán étrend és életfilozófia

A vegán kifejezést Donald Watson hozta létre 1944-ben. Watson a brit Vegán Társaság társalapítója volt, ami a világ legrégebbi vegán szervezete. A veganizmus egy filozófia és életforma, mely az állatok kizsákmányolását és a velük való kegyetlenkedést igyekszik megszüntetni. Étkezési szempontból ezért kizárja az összes állati eredetű alapanyagot.

A vegán táplálkozás a vegetarianizmus legszigorúbb formája. A vegetáriánus is megtagadja a húsfogyasztást, viszont a vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak. A vegán étrend mindenféle gyümölcsöt, zöldséget, diófélét, gabonafélét, hüvelyeseket tartalmaz. Viszont nem lehet enni például tenger gyümölcseit, tojást, mézet, zselatint, tejterméket, tejport. Semmit, ami állati eredetű, ami valamilyen módon az állatokhoz köthető.

Ez nem csak egy amerikai hóbort. A veganizmus egy egyre inkább növekvő mozgalom. Egyre több vegán bolt és étterem jelenik meg. Számos receptek születnek a vegánok számára. Folyamatosan növekvő mennyiségű állatkísérlettől mentes – cruelty-free – kozmetikumot hoznak létre.

A vegánok számára a környezet védelme is kiemelt cél. Fontos hivatásuknak tartják a klímaváltozás elleni küzdelmet, amit a húsipar, tejipar és tojásipar tevékenységének csökkentésével igyekeznek visszaszorítani.

Az állatok kizsákmányolását nem csak táplálkozás, hanem minden más szempontból megakadályozzák. Nem járnak állatkertbe, cirkuszba, nem hordanak bőr cipőt, szőrmét, gyapjúpulóvert, nem vásárolnak bőr táskát.

Lényeges, hogy a veganizmus képviselőinek fontos a B12 vitamin és D vitamin pótlása, mivel növényi élelmiszerekben nem igazán, illetve nagyon kevés található belőlük. A vegán étrendnek általában alacsonyabb az omega 3 zsírsav tartalma is. A vegán étrenddel szintén kevesebb kalcium kerül a szervezetbe, így kalcium kiegészítőt is szükséges szedniük, hacsak nem napi három magas kalciumtartalmú ételt fogyasztanak.

Az viszont a vegán táplálkozás pozitívuma, hogy elfogyasztott ételeiknek a C-vitamin tartalma magasabb. Vas tekintetében a vegánok és húsfogyasztók állapota hasonlónak tűnik.

 

Vegán étrend vs. növényi alapú étrend

Tévhit, hogy a vegán étrend és a növényi alapú étrend megegyezik. Most egymás mellé állítjuk a két étkezési formát. Megmutatjuk az egyezőségeket és különbségeket is.

 

Kezdjük az azonossággal

A legfőbb hasonlóság a vegán és a növényi alapú étrend között a növények fogyasztására fektetett hangsúly. Mindkét táplálkozási forma rendszeres összetevői a zöldségek, gyümölcsök, magok, diófélék, hüvelyesek.

Viszont, igaz mértékkel, de a növényi alapú étrend tartalmazhat húst, halat, tenger gyümölcseit, tejterméket és tojást. A vegán étrend ezeket teljes mértékben kizárja.

 

Nézzük az eltéréseket

A növényi alapú étrend esetében elsődleges, hogy az elfogyasztott ételek egészségesek legyenek. A vegán étkezés esetén csak az a fontos, hogy ne legyen állati eredetű. Így akár egy zacskó chips is lehet vegán, de mint feldolgozott termék, nem igazán illeszthető a növényi alapú étrendbe.

Szóval nem feltétlenül egészséges minden vegán étel. A vegánok a hangsúlyt inkább az állati eredetű termékek elkerülésére, és nem a feldolgozatlan, növényi alapú, teljes értékű ételekre helyezik.

Aki a veganizmus elszánt követője, az-az étkezésen túl az élete más területén is kizárja az állati eredetű termékeket, például bőrcipő vásárlását. Ez a növényi alapú étrend követőinél egyáltalán nem feltétel.

 

Növényi alapú étrend útmutató

Érdekelne, hogy mi a különbség a növényi és állati eredetű táplálékok között? Gondolkodtál már azon, hogy a rengeteg állati eredetű táplálék helyett előnyben részesítenéd az egészségesebb növényi eredetű élelmiszereket? Éppen ezért, szeretnéd, ha megmutatnánk hogyan épül fel a teljes értékű növényi étrend? Akkor a Növényi alapú étrend útmutató Neked való!

A kurzustól választ kapsz, hogy pontosan mit is jelent a növényi alapú étrend, megtudhatod a növényi táplálkozás előnyeit. A tanfolyam segíteni fog Neked, hogy a számodra legkényelmesebb formáját találd meg annak, hogy áttérhess a növényi táplálkozásra.

 

Vegán főzőtanfolyam

Részletesebben megismerkednél a vegán életmóddal, táplálkozással? Szemezgetnél vegán ételek között? Akkor a Vegán főzőtanfolyam Neked készült!

A tanfolyam megmutatja a vegán és vegetáriánus konyha közti hasonlóságokat és különbségeket. Bemutatja a vegán étrend alapanyagait. Mindezt online formában, hogy bármikor, bárhonnan kényelmesen elérhesd. Videókon keresztül mutatjuk meg, hogyan tudsz egyszerűen és gyorsan finomakat főzni.

 

A tanfolyam felépítése

 1. MODUL
  1. Mi a veganizmus?
  2. Miért válj Te is vegánná?
 2. MODUL
  1. Alapanyagismertető (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tej és sajtpótlók, zöld és szárított fűszerek, hüvelyesek, olajos magvak, tészták, rizs, olajok, só és cukor, konzervalapanyagok
  2. Konyhai alapfelszerelés
  3. 5 tipp, hogy okosan vásárolj!
 3. MODUL – REGGELIK
  1. Granola és chia vegan bowl
 4. MODUL – EBÉDEK
  1. Batátás gyömbéres sütőtök krémleves
  2. Karfiol steak, couscous, mentás borsópüré
  3. Gombás rizottó
  4. Zöldséges tésztasaláta
 5. MODUL – VACSORÁK
  1. Bruschetta – kenegetők: guacamole, gombatatár, padlizsánkrém,oliva tapenád,hummus,
  2. Falafel tahini dip, zöldséges quinoa cékla
 6. MODUL – ÉDESSÉGEK
  1. Chocolate cookies
  2. Sweet potato pie
 7. MODUL – SNACKS
  1. Hajdinás mandula golyó
  2. Datolyás energia szelet

 

Kedvet kaptál tanfolyamainkhoz?

Most itt a lehetőség, hogy részletesebben megismerd a növényi alapú, illetve a vegán konyha rejtelmeit.

Várunk szeretettel a Vegán főzőtanfolyamon és a Növényi alapú étrend kurzuson!

 

 

Forrás: thebrightacademy.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések