fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Vegán főzőtanfolyam a vegán étrend kedvelőinek

A különböző étkezési formák közül sokan követik valamelyiket. Most a vegán – növényi alapú – étrend követőinek kedvezünk Vegán főzőtanfolyamunk bemutatásával.

 

Hagyományostól eltérő táplálkozás

Rengetegen próbálnak ki különféle étkezési módokat. Sokan közülük meg is maradnak a kipróbált étrendnél. A vegetáriánus étkezésnek is számos követője van.

A vegetáriánizmus szó a latin „vegetabilis”, azaz „növényi” kifejezésből ered. Ők olyan személyek, akik nem esznek semmiféle húst, így halat és tengeri állatokat sem. Bármilyen állat megölésével elkészített étel elfogyasztását elvetik.

Az alapján, hogy egy vegetáriánus a húson kívül még milyen állati eredetű terméket száműz az étkezéséből, különböző alkategóriákat állapíthatunk meg:

  • ovo-lakto vegetáriánus: Húst nem fogyaszt, de tojás és tejterméket igen.
  • lakto vegetáriánus: Se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejterméket igen.
  • ovo vegetáriánus: Se húst, se tejet nem fogyaszt, de tojást igen.

Sok egyéb csoportosítás létezik még, amiknek az előzőekben felsoroltakon kívül kevesebb tagja van. Ilyen például a szemi vegetáriánus is, aki azt mondja magáról, hogy vega és közben mégis eszik időnként csirkét és halat is. De léteznek például peszkatáriánusok, akik szintén vegetáriánusok, de halakat és tengeri állatokat mégis fogyasztanak. A flexiteriánus pedig olyan személy, aki eszik húst, de lényegesen kevesebbet és ritkábban, mint a hagyományos étrend követői.

 

Miért választják sokan a vegetáriánizmust?

Sokféle szempont lehet a döntések hátterében. Akár vallási, etikai, pénzügyi, egészségügyi, de még környezetvédelmi szempont is. Fussuk át gyorsan ezeket:

  • Egészségügyi okok:

Az élelmiszeripar hatalmas mennyiségű egészségre káros terméket állít elő. Kutatási eredményeknek köszönhetően ma már azt is tudjuk, hogy a hús – vagyis az állati eredetű zsiradékok – elhagyása több pozitív előnnyel is járhat, megakadályozhatók egyes civilizációs betegségek. Sőt, a húsok emésztése sokkal megterhelőbb a szervezet számára, mint a növényi rostoké. Viszont egy jól összeállított növényi étrend vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdag, sok értékes összetevőt tartalmaz. Mivel természetes formájában már alig vihető be szervezetünkbe, a B12 vitamin pótlása ajánlott mesterséges úton, például tabletta formájában. Napsütés nélküli időszakokban érdemes még külön D vitamin szedése is.

  • Etikai okok:

Sokan morális szempont miatt döntenek a vegetáriánizmus mellett. „Ne ölj, azért, hogy ehess!” A hús-, tej-, és tojásipar rendkívül kegyetlenül bánik az állatokkal. A csirkéket sokszor akkora ketrecekben tartják, hogy megmozdulni is alig tudnak. A hím kiscsibéket rendszerint születésük után azonnal elpusztítják. Viszont a tojóknak sem sokkal jobb az élete. Miután kiöregedtek, a tojóiparból átkerülnek a húsiparba. A tejipar állatainak sem kedvezőbb a helyzete. A tej alapvetően az utód táplálására szolgál a születés után néhány hónapig. A tejtermelést ezután a tejipar mesterséges úton tartja fenn. Művi úton megtermékenyítik az állatot, majd a kicsi születése után szinte rögtön elveszik az anyjától, hogy több tej jusson az embernek. Mivel a hím borjakra nincs szüksége a tejiparnak, ők a vágóhídon, majd a tányéron végzik.

  • Környezetvédelmi okok:

A nagyipari állattenyésztés a világ egyik legszennyezőbb iparága, és nem fenntartható a bolygónk jövője szempontjából. Az állattenyésztés csökkentésével Földünknek nagy segítséget nyújtanánk.

  • Vallási okok:

Gyakran olvashatunk olyan vallásokról, melyek parancsolatai előírják, vagy javasolják a híveknek a vegetáriánus növényi étrendet. Ezek például a hinduizmus, buddhizmus. A legradikálisabb ilyen vallás a dzsainizmus. Szigorú szabályok vonatkoznak rájuk. A dzsainok az utcán járva tollseprűvel tisztítják meg a helyet, ahová lépni fognak, hogy nehogy véletlenül is rátapossanak valami élőlényre. Valamint a szájukat és orrukat is betakarják, nehogy elpusztítsanak egy parányi élőlényt séta közben.

  • Pénzügyi okok:

A növényi élelmiszerek sok esetben olcsóbbak, így jó választás, ha valaki nem engedheti meg magának, hogy húst egyen. Nem véletlenül fogyasztanak a legszegényebb országokban főleg növényi ételeket.

 

„Ne árts!” – a vegán irányzat

Hazánkban a veganizmussal csupán az elmúlt néhány évben kezdtünk el ismerkedni. A vegetáriánizmus és a veganizmus gyökerei hasonlóak, mivel mindkét irányzat képviselője megtagadja a húsfogyasztást. Viszont, amíg a vegetáriánizmust csak egy étkezési formának, addig a veganizmust egy komplett életmódnak, életszemléletnek is nevezhetjük. Sokkal többről szól annál, hogy mit eszünk, vagy mit nem eszünk.

A vegán étrend a vegetáriánizmus legszigorúbb formája. Egy vegán semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között vannak tartva az állatok. Így például tejport, zselatint és mézet sem.

Cruelty-Free, azaz kizárólag állatkísérlettől mentes kozmetikumokat használnak. Nem járnak cirkuszba, állatkertbe, ahol az állatokat kihasználják. Nem vásárolnak bőrcipőt, bőrtáskát, szőrmét, gyapjúpulóvert. Az irányzat alapját az élet tisztelete képezi, az állatok kizsákmányolása, kihasználása ellen lép fel. Célja az állatok szabadságának és élethez való jogának elismerése. Az állatok nem értünk vannak itt, hanem velünk.

A vegánok számára a környezetvédelem is nagyon fontos. Kiemelt céljuk a klímaváltozás elleni küzdelem, melyet jelentősen visszaszoríthatnánk a hús-, tej- és tojásipar tevékenységének csökkentésével.

A veganizmus követői az átlagnál nagyobb figyelmet fordítanak lelki egészségük megóvására. Az étkezésnek hatása van a kedélyállapot alakulására is. Aki a növényi étrendet választja, annak nagymértékben javulhat a mentális egészsége.

 

Vegán főzőtanfolyam – gyors, egészséges, finom ételek

Vegán főzőtanfolyamunk főként azok számára készült, akik csak most ismerkednek ezzel a táplálkozási formával. Amennyiben áttérnél erre a szemléletmódra, egy kicsit újra kell tanulnod főzni. Ebben fogunk Neked segíteni!

Igyekszünk számodra bemutatni, hogy milyen sokszínű a vegán konyha. Könnyen elkészíthető ételeket mutatunk meg, melyek amellett, hogy egészségesek, finomak is!

Sokan gondolják, hogy a vegán táplálkozás csak tiltásokból – semmilyen állati eredetű étel – áll és nagyon egyhangú. De rengeteg olyan alapanyag áll rendelkezésedre, amelyekre eddig talán nem is gondoltál. Főzőkurzusunkban megismertetünk ezekkel is, hogy minél változatosabb ételeket tudj készíteni. Segítünk, hogy ezentúl ne tévedj el a vegán termékek piacán.

Főzőtanfolyamunk a főzésben kevés gyakorlattal rendelkezőknek is segít elsajátítani a vegán étrend alapjait. Ha eddig inkább kerülted a konyhát, most sem kell izgulnod.

Ha még csak most állsz át a vegán étrendre, mindenképp adj néhány hetet szervezetednek, hogy hozzászokjon az új életmódodhoz. Az pedig szintén nagyon fontos, hogy semmiképp se legyen egyhangú az étkezésed, mert akkor könnyen tápanyaghiány állhat elő szervezetedben.

Arra mindig törekedj, hogy a növényeket a lehető legtermészetesebb formájában fogyaszd a magas tápanyagtartalom érdekében. A nyers ételek különösen egészségesek.

Ne feledd, a vegán életforma egyáltalán nem zárja ki a finom ételek fogyasztását. A reggeli, ebéd, vacsora receptek mellett mutatunk Neked édesség, sütemény recepteket is. Vegán kiadásban utóbbiakat végre nyugodt lelkiismerettel ehetjük.

Az eredetileg nem vegán ételek is elkészíthetőek vegán, vagyis növényi módon, csak egy kis kreativitás szükséges és megfelelő alapanyagok.

A Vegán főzőtanfolyam amellett, hogy olyan recepteket tartalmaz, ami egészséges és finom, a vegán filozófia alapjait és étkezési hozzávalóit is bemutatja könnyedén és érthetően.

 

Tarts velünk!

Ismerd meg ínycsiklandó vegán receptjeinket! Főzni tudóknak és főzni tanulóknak is tökéletes választás ez a főzőtanfolyam. Lepd meg vele akár családtagodat, vagy valamelyik barátodat.

 

 

Forrás: thebrightacademy.hu, sobors.hu, culevit.hu, prove.hu, raabe.hu, krisna.hu, hazipatika.com

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések