fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Mit takar a növényi alapú étrend?

Érdekel, mitől olyan népszerű a növényi alapú étrend? Milyen hatással van szervezetünkre a növényi alapú táplálkozás? A növényi alapú étrend ugyanaz, mint a vegán?

 

Mi a jobb: az állati vagy növényi eredetű étrend?

Egyre többen megkérdőjelezik, hogy valóban jót tesz-e az állati eredetű ételek fogyasztása, mind a szervezetünknek, mind globálisan a környezetünknek. Emiatt egyre többen a növényi alapú étrend vagy a vegán étrend felé hajlanak.

 

Mi a különbség a vegán és a növényi alapú étrend között?

A fő különbség az, hogy aki vegán, ő etikai szempontok miatt nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, ezért a teljes táplálkozása növényi eredetű. Míg az, aki a növényi alapú étrendet részesíti előnyben, ő kis mennyiségű állati élelmiszert is fogyaszt.

Aki a növényi alapú táplálkozás választja, nekik megengedett kis mennyiségben, illetve inkább a kerülendő kategóriába tartoznak a húsok, a tojás, a méz, tengeri ételek. Ráadásul a teljes növényi étrend a rendelkezésükre áll, természetesen nem feldolgozott vagy késztermék formában. Tehát a fő táplálékforrást a növények jelentik, de nincs megtiltva az állati eredetű ételek fogyasztása sem, csupán minél kevesebb az ajánlott mennyiség.

A növényi alapú étrend fő összetevői a teljes értékű zöldégek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak és a hüvelyesek. Ezzel párhuzamosan háttérbe szorulnak a feldolgozott, tartósított élelmiszerek. A növényi alapú étrendet követve fontos, hogy a táplálékod legalább 75%-a növényi eredetű legyen. Ha most kezded az életmódváltást, akkor soknak tűnhet ez az arány, de meglátod, hogy nem lesz nehéz betartani, hiszen nagyon laktató ételekről van szó.

 

Szeretnél útmutatót kapni a Növényi alapú étrendhez?

Tanfolyami kínálatunkban most már a Növényi alapú étrend útmutatót is megtalálod, ami nagy segítségedre lehet, ha megérett benned az elhatározás, hogy az egészséged érdekében változtatsz az életeden, a táplálkozásodon, véded az állatokat és a Földet.

Kattints az útmutatóért!

 

Betegségmegelőzés

Sokan attól tartanak, hogy a növényi étrend tartásával megvonják maguktól a megfelelő mennyiségű, az egészséghez fontos tápanyagot, és ezáltal könnyebben lesznek beteget, vagy akár hiánybetegség is kialakulhat.

Öt évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete készített egy tanulmányt, amelyben bemutatták, hogy a növényi alapú étrendnek primer és szekunder megelőző hatása van. A cikk a kérdést egészségügyi és tudományos oldalról vizsgálta. A tanulmány az Orvosi Hetilapban jelent meg, ami azért is nagyon fontos, mert a táplálkozásunkat többnyire az orvosok határozzák meg. A tanulmány kitér többek között a harmadik világbeli táplálkozás megítélésére, a különféle vegán étrendek közötti különbségekre, a divatdiéták és a növényi alapú táplálkozás közötti különbségekre is.

Tehát bizonyított tény, hogy a növényi alapú étrendnek bizonyos betegségek megelőzésében hatalmas szerepe van.

 

Divatdiéta vagy tudományos megközelítés?

A felkapott, tiszavirág életű divatdiéták és a növényi alapú étrend között az a különbség, hogy a divatdiétákat valóban a divat szabja, többnyire mindenféle tudományos alátámasztás nélkül. Ellenben a növényi alapú étrend létjogosultságát tanulmányok igazolják vissza.

A növényi alapú étrend előnyei

Számos tény bizonyítja a növényi alapú étrend előnyeit az állatival szemben. A növényi étkezés annyira változatos és sokrétű, hogy nincs olyan fontos tápanyag, amit ne lehetne vele pótolni.

Ahhoz, hogy igazán jól érezd magad a bőrödben a nap minden percében, fontos a jó minőségű alvás, az elegendő mozgás, és nem utolsó sorban a jól összeállított étrend.

Rosttartalom

Az emésztés serkentése érdekében nagyon fontos az elfogyasztott étel rosttartalma. A növényi alapú étrendnél nem is kérdés, hogy ez teljes mértékben teljesül, míg az állati eredetű ételeknél ez szinte egyáltalán nem tud megvalósulni.

Fehérjék

Még mindig él az a tévhit, hogy állati eredetű fehérjék nélkül lehetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása szervezetünk számára. Semmi másra nincs szükségünk, mint változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ráadásul az említett tanulmány szerint a növényi alapú étrendből bejuttatott fehérje jobb fehérje ellátottságot eredményez. Fogyassz hüvelyeseket, olajos magvakat, gabonaféléket.

Vitaminok

Az nem is kérdés, hogy a vitaminok nagyobb részéhez a zöldégekből és gyümölcsökből jutunk hozzá. A leveles zöldégek, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, a dió és a mandula, az alga, a kelkáposzta mind-mind óriási vitaminkészlettek rendelkezik.

Zsírsavak

Az állati eredetű zsiradékok telített, a növényi olajok telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket megelőzzük, érdemes a telítetlen zsírsavakat fogyasztani.

Betegségek

Ugyan elcsépelt, de igaz, hogy az elhízás népbetegség. Tanulmányok sora mutatta már ki, hogy a növényi alapú étrendet követők testtömege alacsonyabb, mint azoké, akik étrendjében az állati eredetű ételek nagyobb súllyal vannak jelen.

Ennek folyományaként a szív- és érrendszeri valamint a cukorbetegség és az ízületi gyulladás is kevesebb a növényi alapú étrendet követők között.

Állatvédelem

A növényi étrend egyértelműen szól az állatvédelemről és az erőszakmentességről is, karöltve a tudatos táplálkozással.

Fenntarthatóság

Ha a népesség áttérne a növény alapú étrendre, akkor a környezetszennyezés is érezhetően csökkenne. Sok-sok tanulmány szól arról is, hogy a hús előállításához aránytalanul sok víz és földterület kerül felhasználásra, ráadásul a globális felmelegedésben is nagy szerepe van. Tehát saját és a bolygónk érdeke, hogy változtassunk.

A fenntarthatósághoz hozzájárulsz, ha ráadásul a szezonális növényeket fogyasztod, hiszen nem mindegy, hogy a növény milyen körülmények között került előállításra és honnan érkezik az asztalodra. Így a helyi termelőket is támogathatod, vagy legyen saját kerted, akár a 10. emeleti erkélyeden!

A helyes étrend

Megállapíthatjuk, hogy a helyesen összeállított növényi alapú étrend nagyon jó hatással van a szervezetünkre, pozitívan befolyásolja az életminőségünket, és képes a betegségek kockázatának csökkentésére.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy egy rosszul összeállított étrend, legyen az növényi alapú, vagy vegyes, állati étrend, ugyanúgy vezethetnek hiánybetegségekhez, hiszen ha a szervezet bármilyen tápanyagban hiányt szenved, akkor károsul.

 

Életmódváltás?

Igen, de lehet, hogy egyszerűen csak belép az életedbe a tudatosság. Tudatos táplálkozás annak érdekében, hogy

  • az egészségedet megvédd
  • a tested és a lelked harmóniába kerüljön
  • megvédd az állatokat
  • vigyázz a bolygóra

 

Hogyan tovább?

Úgy érzed, hogy most kell megtenned az első lépést, de nem tudod, hogyan is lehetne ezt jól megvalósítani? Itt a megoldás! Jelentkezz Növényi étrend útmutató kurzusunkra, és ha mélyebben érdekel a téma, akkor gyere és végezd el Táplálkozási tanácsadó képzésünket is!

Ne felejtsd: a húsmentesség a bolygónknak is jót tesz!

Forrás: Táfelspicc, testtudatos-taplalkozas.hu, veganlettem.hu, sobors.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések