fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Milyen a jó masszőr?

Hasznos útmutatót adunk ahhoz, hogy megtudd, milyen a jó masszőr, ki lehet masszőr, mit ad ez a munka, milyen masszőr tanfolyamra érdemes jelentkezni!

 

Miért van szükségünk masszőrre?

Mai, hajszolt világunkban nagyon kevés időt szánunk mindenre. Pedig egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy legalább önmagunkra elég időnk legyen! A masszázs az egyik legjobb egészségmegőrző és betegség megelőző terápia.

 

Bőrkontaktus

Vannak olyan masszázsfajták, melyek folyamán a vendég végig ruhában van. Viszont a legtöbb masszázs ruhátlanul, a masszírozni kívánt testrész kitakarásával történik. Nagyon jól tudjuk, hogy mennyire fontos az érintés, a bőrkontaktus. Hiszen már gyermekkorban is egy ölelésre vágyunk, ha valami bajunk esik. Tehát az érintést pozitív megerősítésként, a biztonság, a bizalom eléréseként éljük meg egész életünk folyamán. A masszőr munkája emiatt rendkívül bizalmi is, hiszen gyakorlatilag egy idegen ér hozzánk, viszont ha a bizalom meg van, akkor ő jól dolgozik, hiszen el tud lazítani.

 

 

Mikor forduljunk masszőrhöz?

Legtöbben már csak akkor fordulunk masszőrhöz, ha baj van: elég egy elfeküdt nyak, hogy tönkretegye a napunkat, hátráltasson a munkában és a mindennapi teendőinkben. Ilyenkor egyből nyomkodni, mintegy masszírozni kezdjük. Emiatt aztán leghamarabb egy jó masszázs jut eszünkbe.

De lehetne ez fordítva is! Ha megtesszük magunkért annyit, hogy rendszeresen járunk masszázsra, akkor az izmaink megfelelő állapotba kerülnek ahhoz, hogy sokkal könnyebben elkerüljünk vagy felkészüljünk pl. egy húzódásra. Ami, valljuk be, bármikor előfordulhat, még a legváratlanabb pillanatban is.

 

Mégis milyen masszázsra?

Maradjunk az előző példánál, egy egyszerű nyakfájásnál. Ha úgy ébredsz reggel, hogy nem fordul a nyakad és már eljutottál addig a gondolatig, hogy masszírozni kellene, akkor már jó úton haladsz. Na de milyen masszőrhöz és milyen fajta masszázsra?

Manapság már rengeteg-féle masszázsfajta közül van lehetőségünk választani, melyek különbözőségük okán másra és máshogyan hatnak. Legjobb, ha a szakemberre bízod a döntést, hiszen ő szakmájából adódóan tudni fogja, mire van szükséged az aktuális állapotodban.

A masszőrök között sok látássérültet találunk. Sok esetben ők érzékenyebben reagálnak az aznapi állapotodra, könnyebben megérzik, mire van szükséged. Hiszen aki látássérült, annak más érzéke erősebben működik.

 

És hová?

Akár egyéni masszőr, akár masszázsszalon szolgáltatásait is igénybe tudod venni. Persze az sem mindegy, hogy hány éves vagy, hiszen más terápiára van szüksége egy pici babának, akinek az izmait kell stimulálni, egy serdülőnek, aki hanyag tartással rendelkezik, egy irodai dolgozónak, aki egész nap ülni kénytelen, egy fizikai dolgozónak, akinek be vannak keményedve az izmai, vagy egy idősebbnek, akinek mozgásszervi problémái vannak.

Ebből is láthatjuk, hogy a masszázs egy életre szóló terápia lehet.

 

Van különbség gyógymasszázs és relaxációs masszázs között?

 

A gyógymasszázs elsősorban fizikai panaszok kezelésében nyújt segítséget, a relaxációs masszázs pedig ellazít, megnyugtat testi és lelki értelemben is.

 

Gyógymasszázs

A gyógymasszőr elsősorban az izomzat regenerálásában, az idegsejtek stimulálásában segít.

Ha aktívan sportolsz, bizonyára már volt benne tapasztalatod, mekkora segítség egy húzódás vagy csak a kifáradt izmok masszírozása! Sokan talpra sem tudnának állni e nélkül újra. A masszázs által szűnik a fájdalom, a fáradtság érzés, az izmok újra jól működhetnek.

Sok szülő tapasztalja, hogy csecsemője nem mozog megfelelően, vagy nem a korának megfelelően. A piciny gyermek masszírozása nagy szakértelmet kíván, hisz ebben az esetben a mozgás fejlődését kell elősegíteni.

Bármilyen életkorban, de főként 40 éves kor után már jelentkezhetnek a mozgásszervi panaszok, köszönhetően elsősorban pl. az ülő- vagy állómunkából eredő helytelen testtartásnak illetve tartósan kialakuló rossz terhelésnek, mint pl. féloldalas munka vagy sport. Ezek miatt lesznek olyan izmok melyek túlterhelődnek és olyanok, melyek gyengülnek. Ez egyrészt fájdalomhoz, másrészt akár izomvesztéshez is vezethet, ami akadályozza a mozgásterápia hatékonyságát is.

Egy beállt derék, merev nyak és vállak, fájdalmas ízületek mind-mind a megszokott mozgásban való korlátozottságot eredményeznek. Emiatt is javasolt legalább havonta, de inkább sűrűbben ellátogatni masszázsra.

Relaxációs masszázs

Legjobb, ha kiválasztod magadnak azt az időszakot, amikor relaxációra vágysz, és beleilleszted a hétköznapjaidba, rendszeresen. Meglátod, hamarosan nagyon fogod várni ezeket az időpontokat, hiszen tested-lelked fel fog frissülni, könnyebbnek fogod magad érezni minden szempontból. Egy jó masszázs ellazít, oldja a feszültségedet, elűzi a fáradtságodat. Ha a tested és a lelked is rendben van, akkor Te magad rendben vagy. Ezáltal betegségek kialakulását előzheted meg, vagyis megőrizheted egészségedet.

Méregtelenítés

A masszázsnak nagy szerepe van a méregtelenítés folyamatában is, mivel a vérellátás növekedésével a nyirokkeringést serkentjük, ezáltal erősítve immunrendszerünket, beindítva a gyógyulási folyamatokat is. Sokan megtapasztalják, hogy masszázs után szomjasak. Ahhoz, hogy a méregtelenítést tovább segítsük, masszázs után sok vizet kell innunk.

 

A masszázs nem luxus

Észre fogod venni, hogy hatalmas erő rejlik a masszázsban. Masszőrhöz járni tehát nem csak akkor érdemes, ha már meg van a baj. Sőt a megelőzés sokkal jobb befektetés.

Sokan még mindig tabuként vagy luxusként emlegetik a masszázst, pedig jótékony hatása évszázadok óta elismert.

 

Milyen egy jó masszőr?

 • Először is, a jó masszőr ápolt és odafigyel a higiéniára. Ennél a szakmánál rendkívül fontos a szimpátia. Ennek egyik sarokköve az ápoltság, tisztaság, igényesség saját magával szemben. Az ápoltságba sok minden beletartozik: a ruházata tiszta, és a munkájának megfelelő. Ő maga is tiszta, friss, különösen a keze, a körmei, ezek rövidek is. Amennyiben dohányzik, erre is oda kell figyelnie, hiszen nem lehet dohányszaga, neked ezzel nem okozhat kellemetlenséget.
 • Sugározzon biztonságot ő és a hely is. Ha belépsz a masszázshelyiségbe, akkor nyugalomra, biztonságra, tehermentesítésre, pihentető élményre vágysz. Ezt úgy lehet elérni, ha a masszőr is rendben van testileg-lelkileg, hiszen ha rád teszi a problémáit, vagy valamilyen okból nem tud megfelelő erősséggel masszírozni, akkor nem úgy fogsz kijönni tőle, ahogy szeretnéd.
 • Alapos: az első találkozás alkalmával ki kell, hogy kérdezzen, hiszen minden betegségről tudnia kell. Valamint az is fontos tudnia, milyen és menyi munkát végzel, mert ebből következtethet a jelenlegi fizikai és lelki állapotodra.
 • Lelkiismeretes: ha olyan problémád van, ami kizárja a masszázst, akkor arról tájékoztatnia kell. Amennyiben a masszázs megtörténhet, az állapotodnak megfelelő munkát végzi el, hiszen ha nem jól dolgozik, még bajt is okozhat.
 • Pontos: ő sem késik, ahogy Te sem. Az előre megbeszélt időpontban, a megfelelő terápiában részesít.
 • Ő az, akinek a masszázst megelőző beszélgetés során azt is fel kell ismernie, hogy milyen lelki állapotban vagy aznap: a masszázs mellett beszélgetésre vagy inkább csendre vágysz.
 • Neki az legyen a legfontosabb, hogy a masszázs ideje alatt kényelmesen érezd magad, ne okozzon fájdalmat, gyógyítson téged.
 • Tudás: ha nincs alapos szakmai tudása, melyet jól tud alkalmazni, semmit nem ér.

Ha már Te is feltetted magadnak az a kérdést, hogy: „Hogyan legyek jó masszőr?”, akkor itt az ideje belevágnod a tudás megszerzésébe!

Masszázs tanfolyamok

Minden szakmában fontos, hogy naprakész tudással rendelkezzünk, és ez a masszőrre különösen igaz. Hiszen az orvostudomány nap, mint nap új felfedezéseket tesz, ami egyre hatékonyabbá teheti ezt a munkát is. Ha a masszőr képezi magát, egyre nagyobb tudásra, technikákra tesz szert, melyeket jól tud alkalmazni is, akkor egyre inkább elismertté válik.

Néhány példa a piacon elérhető sokféle masszőr tanfolyam közül: gyógymasszőr, regeneráló balneoterápiás masszőr, svédmasszőr, levelező elméleti alaptanfolyam, és még sorolhatnánk. Ebből is láthatjuk, mennyire szerteágazó, szép szakmáról van szó.

Ki lehet masszőr?

Tulajdonképpen bárki által elvégezhető az OKJ-s masszőr tanfolyam, aki érettségivel rendelkezik, és egészségügyileg is megfelel a követelményeknek, most mindössze 12 hónap alatt. Az érettségi mellett önismeretre is szükséged van, hiszen emberekkel fogsz dolgozni. Nézz magadba! Tudnod kell, hogy alkalmas vagy-e rá.

A fentiekből láthatjuk, hogy nem annyira egyszerű a masszőr OKJ-s képzés, mint egy sminktanfolyam, de nem is kell hozzá műszaki tudás, mint pl. egy villanyszerelőnek. Viszont szívvel-lélekkel kell a munkádat végezned, mert csak úgy tudsz megfelelő terápiát adni.

 

Hol tudsz elhelyezkedni?

Ha megszerezted a szakmát, akkor el is kell helyezkedned. El kell döntened, hogy alkalmazott leszel, vagy vállalkozó. Nyilván mindegyiknek meg van a maga előnye és a hátránya is.

Sok és változatos helyre keresnek masszőrt: hotelekbe, hajókra, üdülőhelyekre, kórházakba, magánklinikákba, idősotthonokba, gyógyfürdőkbe, masszázsszalonokba. De dönthetsz úgy is, hogy egymagad dolgozol. Van olyan masszőr, aki saját kis helyiséget üzemeltet, de olyan is, aki fogja a masszázságyát és házhoz megy.
Neked kell eldöntened, hogyan érzed jobban magad, hogyan tudsz jobban teljesíteni a munkádban.

Milyen a masszőr munka?

 • Ha jó szakemberré válsz, akkor ezt a fajta fizikai munkát nem fáradtságként fogod megélni, hiszen ugyan folyamatosan mozogsz, az egész tested dolgozik, viszont hozzájárulsz az emberek jól létéhez, és ezáltal Te is feltöltődsz.
 • Mivel a masszázs kiegészítő kezelés pl. elektromos izomstimulációs kezelések mellett, ezért fontos vagy, hiszen megkönnyíted az emberek életét.
 • Kevés olyan szakma van, ahol a munka eredménye azonnal érzékelhető. A masszőr azonnal érzékeli a változást. A vendégeid azonnal felszabadultabbak lesznek, könnyebben mozognak, ezáltal hálásak, visszatérők lesznek.
 • A munkád nem lesz unalmas, hiszen minden nap más emberekkel találkozol, aki mind fizikailag mind lelkileg más állapotban vannak.

 

Hogyan lesz vendégköröd?

Egy idő után ki fog alakulni a saját technikát, ennek függvényében pedig a saját vendégköröd. Ha jó masszőr vagy, sokan fognak ajánlani. Nem kell aggódnod, így biztos, hogy lesznek vendégeid, mert jó masszőrre mindenhol hatalmas igény van.

 

Nos, milyen a jó masszőr?

Legtömörebben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy milyen a jó masszőr, hogy olyan, aki a terápia alatt nemcsak a testedet, de a lelkedet is felfrissíti. Tudása, annak alkalmazása mindig naprakész, munkáját hivatásként végzi.

 

 

Forrás: webbeteg.hu; nagymasszorkepzo.hu; hazipatika.com; danubiushotels.com
Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések