fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Ismerd meg Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő tanfolyamunkat!

Kíváncsi vagy mikre tanítunk meg Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő tanfolyamunkon és hogyan tudsz elhelyezkedni ezután? Olvasd el bejegyzésünket a részletekért!

 

Mit csinál egy ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő?

Az ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő – az ingatlanpiac és az ingatlan jellemzőinek ismeretében – az ingatlanok hasznosítása szerinti értékének meghatározásával foglalkozik.

Az értékelt ingatlan lehet:

 • beépíthető telek
 • lakóépülettel beépített ingatlan
 • nem lakás céljára szolgáló épülettel beépített ingatlan
 • termőföld
 • mezőgazdasági ingatlan
 • történeti jelentőségű régészeti vagy műemléki védettség alatt álló ingatlan

Az üzletszerű ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítői tevékenység szolgáltatási tevékenységnek minősül, melyet megkezdése előtt be kell jelenteni és nyilvántartásba kell vennie az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságnak.

Az ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő tevékenysége során az európai értékelési normák által meghatározott fogalmakat, módszereket, eljárásokat alkalmazva jár el.

Az értékeléshez közreműködő szakértőket vonhat be.

Ismeri az ingatlanpiac keresleti és kínálati oldalának sajátosságait, mely alapján hasznosítási, befektetési célú tanulmányokat, javaslatokat és kockázatelemzést készít.

Mindezek mellett hitelbiztosítéki értékbecslést is végezhet.

 

Na de mi is az a hitelbiztosítéki értékbecslés? Mi az a hitelbiztosítéki érték?

Akkor van szükség hitelbiztosítéki értékbecslésre, amikor valaki olyan hitelt vesz fel, aminek ingatlan a fedezete, vagyis a hitel jelzálog alapú. A bankok az értékbecslés eredményétől teszik függővé a maximálisan adható hitelösszeget. Az értékbecslő feladata, hogy megállapítsa a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan forgalmi értékét, és a bank számára fontos hitelbiztosítéki értéket.

A hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékből kerül levezetésre, az ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől, műszaki állapotától stb. függően általában annak 70-80%-a, nagyobb településeken 90%-a. Ez bankonként változó. Az értékbecslőnek minden olyan kockázatot figyelembe kell vennie, mely az ingatlan értékét befolyásolhatja a jövőben.

A hitelbiztosítéki érték gyakorlatilag azt a minimális ingatlanértéket jelenti, amennyiért az ingatlan értékesíthető az adós nemfizetése esetén. Vagyis az-az összeg, amiért a bank árverezéssel kiszállhat az ügyletből.

Az értékbecslés lényegében egy ingatlanszakértő szakvéleménye az ingatlan állapotáról és értékéről. A jelentés általában több oldalas.

A hitelbiztosítéki érték a közjegyzői okiratba is belekerül. A bank számára fontos mutatószám, hiszen a jelzáloghiteleknél az ingatlan értéke a döntő abban, hogy mekkora hitelösszeget ad a bank.

Az ügyfélnek az-az érdeke, hogy az értékbecslő magas forgalmi értéket állapítson meg, mert így kaphat a banktól nagyobb hitelösszeget. A csalásmegelőzés miatt a bank mindig olyan értékbecslőt jelöl ki, aki ismeretlen a hitelfelvevő számára.

A maximálisan felvehető hitelösszeget több tényező befolyásolja. Az első a törvényi előírás, amit adósságfék szabályozásnak hívnak. A rendelet célja a lakosság eladósodottságának korlátozása. Ez azt mondja, hogy az ingatlan forgalmi értékének maximum jelenleg 80%-a lehet forint alapú jelzáloghitel, illetve meghatározza, hogy adott jövedelem mellett maximum mekkora törlesztőrészlet fizetésével vehet valaki fel hitelt. A másik tényező a bank belső szabályzata, ami enyhébb nem, csak szigorúbb lehet a jogszabályi előírásoknál.

 

Milyen tényezőktől lesz értékesebb egy ingatlan?

Számos szempont létezik, ami egy ingatlan piaci értékét befolyásolja. Na de mik is ezek pontosan?

 

Megközelíthetőség, infrastruktúra

 • Lényeges befolyásoló, hogy autóval és tömegközlekedéssel hogyan lehet megközelíteni az ingatlant, továbbá, hogy a megálló milyen messze van az ingatlantól.
 • Ha van kiépített úttest, illetve járda, az egyáltalán milyen minőségű? Van-e bicikliút?
 • Lakás esetén, hányadik emeleten van? Ha a földszinten helyezkedik el, fellép a betörés veszélye, viszont, ha már magasabban, oda nehezebb feljutni. Így előny, ha rendelkezik a társasház lifttel.
 • Mennyi bolt van a közelben? Netán messze kell mennünk, ha szeretnénk bevásárolni?
 • Milyen messze van a legközelebbi bölcsőde, óvoda, általános iskola? Van a környéken középfokú-, esetleg felsőfokú iskola is?
 • Ha nem olyan távol kórház is van, az már csak hab a tortán.

 

Közművek, állapot, komfort

 • Elsődleges a vezetékes vízellátás, központi szennyvízelvezetés, illetve a villanyszolgáltatás megléte.
 • Milyen a fűtés típusa? Ha nincs központi fűtés, már nem lehet összkomfortos, csak komfortos az ingatlan.
 • A fürdő és az illemhelyiség megléte és állapota is fontos az érték meghatározásánál.
 • Az esetleges kert állapota is lényeges szempont. Ez az-az első részlet, amit a leendő vásárlók meglátnak az ingatlanból. Így ezáltal rögtön megszületik a pozitív, vagy negatív benyomás.

 

Szerkezet

 • Az ingatlan szerkezeti anyaga alapján megkülönböztethetünk faházat, illetve rönkházat, ytongból épült házat, tégla házat, valamint vályogházat.
 • A tetőszerkezetnél nem mindegy, hogy agyagcserép, betoncserép, zsindely, pala, nád, vagy acéllemez fedi az ingatlant.
 • Alapvető a nyílászárók típusa és állapota. Ezek készülhetnek akár fából, fémből, vagy műanyagból.
 • Lényeges még, hogy milyen az ingatlan burkolata, ezen belül is főként a hőszigetelés értéke fontos mutató.

 

Milyen feladatai vannak az ingatlanközvetítőnek, illetve az ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítőnek?

Lássuk a különbségeket!

Az ingatlanközvetítő feladata

 • az ingatlanok adásvételének és cseréjének közvetítése
 • a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, telkek bérleti és tulajdoni cseréjének közvetítése
 • az ingatlanok felkutatása
 • az ügyletek lebonyolításához szükséges dokumentációk és okiratok beszerzése, valamint előkészítése

 

Az ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő feladata

 • az ingatlanpiac és az ingatlan jellemzőinek ismeretében az ingatlan hasznosítása szerinti értékének meghatározása
 • a különböző típusú ingatlanok értékelése során közreműködő szakértők munkájának irányítása és ellenőrzése
 • a megbízás szerinti feladatok elvégzése és az eredmények teljes körű dokumentálása
 • a hasznosítási, befektetői szándék megvalósulását és a megbízó érdekeinek érvényesülését bemutató tanulmány elkészítése

 

Végezd el távoktatásban az Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő tanfolyamot!

Te is időhiányban szenvedsz? Az Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő képzés mindössze 4 hónapig tart. Ráadásul, távoktatás keretein belül valósul meg, így nem kell az utazgatással is időt töltened, otthonod kényelméből végezheted.

Amennyiben belevágsz a tanfolyamba, kontakt online órák várnak Rád, illetve önálló otthoni felkészülés lesz a feladatod. A tananyagokat elektronikus formában biztosítjuk számodra. Ha pedig kérdésed merülne fel, mert nem értesz valamit, az oktatók elektronikus úton szívesen rendelkezésedre állnak.

 

Mi kell ahhoz, hogy belevághass a tanfolyamba?

A tanfolyami részvételhez középfokú iskolai végzettségre, valamint ingatlanközvetítő szakmai végzettségre van szükség. Ha utóbbival még nem rendelkezel, végezd el nálunk az Ingatlanközvetítő szakképesítést!

Emellett pedig kell, hogy legyen egy számítógéped, vagy egy laptopod és stabil internet kapcsolatod, hogy részt tudj venni az online kontakt órákon.

Miután elvégezted a képzést és sikeres szakképesítő vizsgát tettél, államilag elismert Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő szakképesítést igazoló bizonyítvány tulajdonosa leszel.

 

Ne habozz, jelentkezz most!

Most már Te is tudod miért érdemes belevágnod az Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő tanfolyamunkba.

Várunk szeretettel!

 

Forrás: szakkepesites.ikk.hu, jelzalog.com, forbes.hu, hitelnet.hu, kormanyablak.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések