fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Elméleti és gyakorlati fotós tanfolyam

Megmutatjuk, hogy a művészeti és médiafotográfusnak milyen szakmai tudás és készség szükséges ahhoz, hogy szakmáját magas szinten űzhesse, még akkor is, ha kezdő.

Szeretnél fotós lenni?

Te is mindig a szépre, az apró részletekre figyelsz? Van szemed rá, hogy észrevedd, amit mások nem? Régi hobbid a fotózás, és szeretnéd ha a hobbid a szakmád lehetne? Fél embernek érzed magad a géped nélkül? Akkor gyere, megmutatjuk, hogy ez a költséges hobbi hogyan válhat a szakmáddá anélkül, hogy elveszítené fontos tulajdonságait: megnyugtat, feltölt az alkotás, örömöt okozol vele másoknak és magadnak is.

Vizuális kommunikáció

Vizuálisan kommunikálunk. Gondold végig a közösségi platformokat. Kevesen olvassák el az olyan posztokat, amelyek nem tartalmaznak képeket, ezért elengedhetetlen a jó minőségű fotó készítése.

Többet szeretnél annál elérni, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fotóiddal likeokat érj el?

Az egyik legkreatívabb szakma a fotós. Ezért nem mindegy, hogy milyen készségekkel és akaraterővel, tanulási, megújulási vággyal rendelkezel. Fontos, hogy tudd több szögből látni a témát, ne ragadj le, mert unalmassá válik a munkád és az eredménye is.

Mi a különbség a hobbi fotós és a profi fotós között?

Már boldog tulajdonosan vagy egy profi gépnek és csattogtatsz, amikor csak lehet? A profi gép még nem jelenti azt, hogy profi képeket vagy képes készíteni. Ha érvényesülni szeretnél, akkor összetett tudás lesz szükséges.

A hobbi fotós

Hobbi fotósból is sokféle van. Van, aki a telefonjával is képes gyönyörű képeket készíteni, sőt még meg is vágja, szerkeszti, és valóban szép végeredményt produkál. De profi szemmel nézve, azért látni fogod a hibákat. Ezek a képek inkább magunknak készülnek, és persze a baráti körünknek. Boldogan mutathatjuk őket és bezsebelhetjük az elismeréseket, de ez még mindig nem profizmus, csupán jó érzék, ami viszont nagyon fontos a profivá válás útján.

Van, aki rendelkezik drága géppel, hiszen szeretne jó képeket készíteni, de ehhez megfelelő képzés során fog tudni eljutni, önmagától aligha. Ha ügyes, kreatív, akkor akár értékesítheti is a fotóit, de azért biztosan nem fog megélhetést biztosítani számára.

A profi fotós

A profi fotós nemcsak hobbiból készít fotókat, hanem ez a munkája. Általában felkérésre, pályázatra dolgozik. Nem csak egyszerű képkészítés lesz a feladata, hanem a marketing, a kereskedelem, a tudósítás, a hírközlés, események megörökítése és még rengeteg lehetséges és érdekes ág.

Az érvényesülés kulcsa a naprakész tudás, ami rengeteg művészeti és művészettörténeti tudást rejt magába, nem beszélve a folyamatos gyakorlati tudásról.

Sok olyan feladat lesz, ami kihívás és sok olyan is, amit már ezerszer csináltál, de a követezőt is a lehető legjobban kell megcsinálnod akkor is, ha éppen semmi kedved hozzá. Na ez a profizmus.

A segítőid

 • A fényképezőgép: nem mindegy, milyen alapgéppel dolgozol, és hogy milyen kiegészítőket használsz. De ne vásárolj be addig előre mindenfélét, amíg nem tudod pontosan, hogy mit akarsz, és ahhoz mi szükséges. Egy vagyon és nem fogsz mindent használni, kihasználni.
 • Legalább egy jó képszerkesztő program: a fotószerkesztő programok ismerete elengedhetetlen. Jó barátod lesz retusáláskor, vágáskor, egyszóval a tökéletes létrehozásakor.
 • A tudásod: a fotószerkesztő programok segítségével minden képből kihozhatod a legjobbat, de egy program sem képes helyettesíteni a tudást, a készségeket és a képességeket. Többféle fotós tanfolyam áll rendelkezésedre, képezd magad folyamatosan, hiszen ez egy gyönyörű, de igencsak összetett szakma, ami összetett tudást igényel.
 • Más, szorosan kötődő szakmák: A tökéletes képhez nem midig leszel elég Te magad és a géped. Igénybe kell venned más szakemberek munkáját is. Például egy esküvői fotózáshoz kell sminkes, fodrász, de vehetsz magad mellé egy másik fotóst is, hogy több szögből tudjátok lencsevégre kapni ugyanazt a jelenetet. Itt is fontos lesz a kommunikácó! Ráadásul egy egész kapcsolati hálót fogsz tudni kiépíteni és ezzel ugyancsak szélesíted a szolgáltatási palettádat.
 • Szerződés: Védd magad és a munkádat, köss szerződést. Ez is egy mérvadója a profizmusnak.

De hogy jutottunk idáig?

A fényképészet már a X. századból indul. Ugyanis ekkor készültek az első feljegyzések a fényképezőgép őséről, a camera obscuráról. Aztán a XIX. században jutottak el odáig az emberek, hogy a fényképezés talán mégsem valami boszorkányság, hanem egy jó dolog, amivel lehetőséget teremthetünk a pillanat megörökítésére. Ezidáig a portrékészítés a festők vagy a szobrászok feladata volt, ami hónapokig tartó folyamatot jelentett. A fotókészítés viszont lehetőséget adott arra, hogy sokkal rövidebb idő alatt, és sokkal szélesebb körben kerüljön minden megörökítésre. Kialakult egy új művészeti ág, a fotóművészet, ami vegyészi tudást is igényelt. Hiszen nemcsak rögzíteni kellett a képet, ami hosszú percekig tartott, hanem aztán elő is kellett hívni a megfelelő módszerekkel. Ahogy felfedezték a fotózás örömét, úgy kezdett elterjedni és a XIX. század végére már hobbi fotózás is létezett.

Fontos dátumok

 • 1861-ben készült el az első színes fénykép, de az 1910-es évekig még nem terjedt el. Addig színezett képek készítettek, ilyeneket még fel lehet fedezni őseink padlásán.
 • Az első teljesen automatának mondható fényképezőgép 1959-ben jelent meg.
 • 1973-ban jelent meg az első digitális fényképezőgép.
 • Az első tükörreflexes gép 1991-ben lett elérhető.
 • 2003-ban jelent meg az első olyan digitális kamera, aminek led kijelzője volt.

Azóta eltelt majdnem húsz év, és még most is akkora fejlődésnek vagyunk tanúi, amiből láthatod, hogy ha nem vagy naprakész, lemaradsz.

Képességek és készségek

 • Kreativitás: mutasd meg magad, találd meg a rád jellemzőket, és építs magadból márkát!
 • Kommunikáció: sok-sok emberrel fogsz találkozni, és ahhoz, hogy a végeredmény mindenkinek a várható legjobb legyen, meg kell ismerned a megrendelő igényeit, ehhez pedig elengedhetetlen a jó kommunikáció
 • Vállalkozókedv: fotósként valószínűleg vállalkozóként fogsz dolgozni, nem alkalmazottként, ezért a vállalkozói lét minden előnyével és hátrányával számolnod kell, de ez ne szegje kedvedet!
 • Mobilitás: sokat fogsz utazni, hiszen ugyan lesz műtermi munka, de biztosan sokszor kell majd kitelepülni, más helyszínre menni. Ez költségekkel jár, de ha jó vagy a szakmádban, akkor hamar megtérül. Legyél mobilis, mert így a szolgáltatási palettád is sokkal bővebbé válhat.
 • Megbízhatóság: akkor lesz elég munkád, ha megbízható vagy, ha tudják, hogy rád lehet számítani, hozod a várt színvonalat.

Fotós tanfolyam

A digitalizáció korában egy mai fényképésznek már nemcsak a fényképezőgép használatához kell értenie. Az exponálás előtt tervezni, szervezni kell, a fotó elkészültét követően pedig minden esetben vannak utómunkálatok. Ezek közé tartozik a retusálás és a sokszorosítás is. Meg kell tanulnod többek között a záridő, rekesz- és iso értékek fogalmát és alkalmazását. Itt indul a digitális fotózás. Ezenkívül rengeteg gyakorlás és kitartás is szükséges.

Ha már belejöttél, akkor elgondolkodhatsz rajta, hogy milyen kiegészítőkbe, pl. objektívekbe érdemes beruháznod.

A digitális fotózás fejlődését a számítógépes technika fejlődése hozta el, és a kettő elválaszthatatlan. A telefonnal is készíthetsz jó képet, de közel sem fogsz olyan minőséget hozni, amit egy jól átgondolt gép, a tudásod és a kreativitásod együtt tudhat.

Válj profivá!

A profivá válás útja rögös és hosszú, de csak rajtad múlik, hogy mennyire. Ha elég kitartó vagy, sokat fogsz tanulni és a gyakorlati tudásodat is folyamatosan fejleszted, akkor szép jövő áll előtted. Ha már tisztában vagy többek között a képalkotás folyamatával, a fény szerepével a fotózás során, a színhőmérséklettel, a fényképezőgépek működésével, akkor már csak rajtad múlik, hogy mikor lesz meg a tökéletes kép.

Eljöhet az idő, amikor fizetnek a képeidért. Kezdj el pályázatokra fotózni, tedd magad ismertté, vedd még komolyabban az egészet.

Weboldal létrehozása

Még egy hobbi fotósnak is jól jön egy weboldal, de profiként mindenkinek alapvető. Ahhoz, hogy megtaláljanak a leendő partnereid szükséged lesz piackutatásra és marketingre. Ez az oldal ne csak portfólió legyen, hanem töltsd meg érdekes tartalmakkal. Avasd be apró érdekességekbe a látogatót vagy pl. adj tanácsot.

Milyen jövőt tervezet magadnak?

Természetfotózás? Fotóriporterkedés? Tárgyfotózás? Rendezvényfotózás? Esetleg a stock fotók készítése lesz a te világod? Profi leszel vagy a hobbidat szeretnéd kiélni? Ezek nagyon fontos döntések, hiszen nem mindegy, milyen gépet szerzel be. Lehet, hogy elegendő egy kompakt gép, de lehet, hogy milliós beruházásba kell kezdened. Te szeretnéd manuálisan állítani a gépet, vagy rábízod magad? Szükséged lesz stabilizátorra, vázra, lábra? A fotós képzés során ezekről is szót ejtünk. Olvass teszteket, tapasztalatokat!

A folyamat

 • Fotós tanfolyamunk segítségével tanuld meg a szakmai alapokat és aztán gyakorolj, amennyi csak az idődbe belefér.
 • Helyetted senki sem fog fejlődni, úgyhogy fordulj bizalommal szakmai körökben a nagyok felé.
 • Kísérletezz! Próbálj ki új szögeket, beállításokat, trendeket. Fejlődj!
 • Legyen öröm a munka! Neked és a megrendelődnek is, az egész folyamat, az elejétől a végéig.
 • Legyél mestere a szakmádnak! Mindig lehet újabb és újabb dolgokat tanulni!
 • Legyen saját stílusod! Ha egyedi vagy, előbb-utóbb felismerhetők lesznek a munkáid, egyre ismertebb és elismertebb leszel.
 • Mindenki úgy kezdte, hogy még nem csinált ilyet. Szegődj el másodfotósnak egy rendezvényre, lesd el a trükköket, titkokat, fontos apróságokat, csak így lesz a végén mindenki elégedett.
 • Kerülj összhangba a megrendelőddel. Ha kialakul a szimpátia, akkor már bármi lehetséges, minden meg fogtok tudni beszélni és gördülékeny munka fog zajlani, nem történhet olyan, hogy pl. valamiről lemaradsz. Hiszen rengeteg mindenre kell egyszerre figyelni. Pillanatok, mozzanatok, háttérben történő dolgok, mozdulatok, komoly és vicces helyzetek. Legyél egy lépéssel előrébb!
 • Legyél felkészült. Tudásban és felszerelésben is. Nem lehet kicsi a memóriakártya, vagy buta a gép a feladathoz. Nem késhetsz.
 • Köss szerződést. Ez mindkét fél érdeke. Pontosan kell rögzíteni a feladatot, a díjazást, a helyszínt, a felelősségi köröket.

Díjazás

Nem mindegy, hogy egy fotózás milyen méretű, és mennyien vesznek benne részt. Csak te leszel egyedül? Vagy egy egész csapattal fogsz együtt dolgozni? Pontosan letisztáztátok, kinek mi a feladata a stábon belül? Nyilván a díjazás mértéke is más és más.

Milyen tudásod lesz a fotós tanfolyam után?

Kiragadva a legfontosabbak:

 • fotográfia technika
 • digitális forráskutatás
 • etikus és kritikus információ- és inspirációgyűjtés
 • fotográfia és más képrögzítő technikák története
 • tendenciák
 • ötletek, önálló koncepciók
 • tervezői gondolkodásmód
 • tájékozódás a szakmai legújabb törekvéseiről, a fotográfiai és egyéb audiovizuális nyelvi és technikai eszközök és eljárások változásáról.
 • piaci elvárások ismerete
 • társadalmat foglalkoztató kérdések
 • prezentáció, installáció, archiválás
 • művész és művészettörténeti ismeretek
 • tervek, vázlatok, költségvetés készítése
 • munkafolyamat megtervezése és kivitelezése
 • álló- és mozgókép feldolgozó programok használata
 • tipográfia tervezés
 • nyomdai előkészítés
 • internetes megjelenés megtervezése

Ugye felkeltettük az érdeklődésedet? Akkor vágj bele a képzésbe!

Forrás: blog.fotosarok.hu; wikipedia.org

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések