fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Minden, amit az ECDL tanfolyamunkról és az ECDL vizsgáról tudni érdemes

Cikkünkben részletes áttekintést adunk ECDL tanfolyamunkról, valamint eláruljuk, hogy milyen előnyei vannak, ha leteszed a nemzetközileg elismert ECDL vizsgát.

 

Mi is az az ECDL?

Az ECDL – European Computer Driving Licence – egységes európai számítógép használói jogosítvány, mely a felhasználói ismeretek meglétét hivatott igazolni. Az ECDL egységes nemzetközi szabályok alapján működő, modulokból álló vizsgarendszer, melyet Magyarországra a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság vezetett be, és azóta is az ECDL-lel kapcsolatos valamennyi jog őket illeti.

Az ECDL mára Európa szinte valamennyi országában elérhető és a kezdetek óta több Európán kívüli ország, pl. Kanada is csatlakozott. Ezekben az országokban a vizsgarendszer neve ICDL, azaz International Computer Driving Licence.

 

Az ECDL bevezetésének célja

Az ECDL-t azért vezették be, hogy minél több ember az információs társadalom teljes értékű tagjává válhasson. Számokban kifejezve, Magyarországon az a cél, hogy országunk lakosságának 6-8%-a igazoltan informatikai írástudóvá váljon.

A mai világ alapelvárása, hogy mindenki értsen a számítógéphez legalább felhasználói szinten. Az ECDL tanfolyam ebben segít Neked.

 

Miért is olyan hasznos, ha jelentkezel ECDL tanfolyamunkra?

Milyen előnyei vannak, ha jelentkezel levelező ECDL képzésünkre?

 • A számítógép felhasználói szintű használatához szükséges valamennyi ismeretet garantálja.
 • Az ECDL tanfolyam felkészít, hogy használni tudd a különböző irodai szoftvereszközöket és feladataidat minél könnyebben tudd elvégezni.
 • Otthonodban és munkahelyeden is fel tudod használni az elsajátított számítástechnikai alapismereteket, amelyek segítenek a hatékony munkavégzésben és tájékozódásban.
 • Összeszedett, egyszerű, konkrét követelményrendszere van.
 • Könnyen elsajátítható ismeretek.
 • Az Európai Unió által támogatott, és a nemzetközi ECDL Alapítvány által felügyelt vizsgarendszer.
 • Moduláris jellegű a vizsga, vagyis, ha a munkahelyed követeli meg egy-egy ismeret elsajátítását, ez esetben nem szükséges minden modulból, csak a foglalkoztató által igényeltekből vizsgázni.
 • Mind Magyarországon, mind pedig külföldön az ECDL vizsga meglétével jelentősen nő az esélyed a munkaerőpiacon.
 • Az ECDL bizonyítvány az a dokumentum, melyet Európában minden munkáltató ismer, mert egységesített követelményrendszer alapján hozták létre.
 • Felkészít a várható munkaerőpiaci kihívásokra.

 

Munkáltatók, figyelem!

Munkáltatóknak is bátran ajánljuk, hogy dolgozóik részére vegyék igénybe levelező oktatásunkat. Hamar meg fog térülni ez a beruházás, mivel a dolgozók munkája hatékonyabbá válik, ami jelentős idő-, és pénzmegtakarítást jelent majd a cég számára.

A felmérések számai azt mutatják, hogy az ECDL bizonyítvánnyal rendelkezők munkaidejük legalább 10%-át megtakarítják, emellett korábbi feladataikat tökéletesebben oldják meg, ráadásul új tevékenységek elvégzésére is könnyebben alkalmassá válnak.

Már Magyarországon is egyre több munkáltató gondolja végig hosszú távú érdekeit, és támogatja, sőt sok esetben a munkavállalás feltételévé teszi az ECDL bizonyítvány meglétét munkavállalói számára.

Az ECDL moduljai

Az ECDL rendszernek két olyan kötelező modulja van, amiből kötelező vizsgázni, ha ECDL bizonyítványt szeretnél. Ezek a „Számítógépes alapismeretek” és az „Online alapismeretek” modul.

A többi – választható – modul a következő:

 • Szövegszerkesztés
 • Táblázatkezelés
 • Adatbáziskezelés
 • Prezentáció
 • Képszerkesztés
 • Webszerkesztés
 • IT biztonság
 • IKT pedagógusoknak
 • Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás
 • Közösségi média
 • Képernyőolvasás és optikai karakterfelismerés
 • CAD

A következő modulok pedig már a haladó szintek közé tartoznak. Teljesítésük esetén külön bizonyítványt állítanak ki részedre:

 • Advanced szövegszerkesztés
 • Advanced táblázatkezelés
 • Advanced adatbáziskezelés
 • Advanced prezentáció

 

A kötelező modulokról

Ahogy az imént már említettük az ECDL-nek két kötelező modulja van, ezek a „Számítógépes alapismeretek” és az „Online alapismeretek”. Ezek biztosítják azt az alapszintű tudást, ami napjainkban már mindenkitől elvárás.

Nézzük meg őket egy kicsit részletesebben!

 

Számítógépes alapismeretek

Ahogy neve is tükrözi, ennek a modulnak az elsajátításával többek között a számítógép használatához kapcsolódó alapvető fogalmakat tanulhatod meg. Megismered a hatékony fájlkezelést, érteni fogsz a fájlok tömörítéséhez, tisztában leszel az operációs rendszer és a hálózatok fogalmával, valamint megismerhetsz közismert operációs rendszereket. Vagyis tisztában leszel a számítógépekkel kapcsolatos alapokkal.

 

Online alapismeretek

Manapság már fontos elvárás az online világban történő eligazodás képessége. Ezért is hozták létre ezt a modult. Segítségével megismered az internet fogalmát, mindent megtudhatsz a webböngészéssel, információ kereséssel, online kommunikációval, különösen az e-mailezéssel kapcsolatban.

Ezentúl nem lesz rá szükséged, hogy kézzel írogasd és postán add fel szeretteidnek, ismerőseidnek az ünnepi leveleket. Küldhetsz nekik akár animációval, képekkel tűzdelt e-maileket is. És még a környezetet is óvod, nem veszel részt annak a sok-sok fának az elpusztításában. Csak beütöd az e-mail címet, az üzeneted szövegét, és már útjára is indíthatod az e-mailedet.

 

A két leggyakrabban választott modul

Sokan választják a kötelező modulok mellé a táblázatkezelést és a szövegszerkesztést. De vajon miért pont ezeket? Nem is olyan nehéz erre megtalálni a választ. Mindkettőre nagy szükség van az irodai munkában és persze otthon is.

Ugye mennyivel esztétikusabb lesz a végeredmény, ha megtudsz egy szöveget szépen szerkeszteni, mintha azt egy papírra körmölnéd le?

Lássuk is a felkapott modulokat!

 

Táblázatkezelés

Ismered a Microsoft Office Excel-t, vagy a Google Táblázatokat? Egyikkel sem lesz ezentúl problémád, ha megtanulod ezt a modult. Megmutatja Neked a táblázatkezelés minden csínját-bínját.

Na de mi is az a táblázatkezelő program? Egy olyan számítógépes program, amellyel egy táblázatban tárolt adatokon műveletek végezhetők. A táblázat sorokból és oszlopokból áll, ezek keresztezése pedig a cella.

Amikor már sok adattal kell dolgoznunk, sokkal célszerűbb egy táblázatba rendszerezni őket, mint egy papírra gyűjtögetni azokat. A táblázatban aztán tudunk a bevitt adatokkal mindenféle matematikai, logikai műveletet végezni, melyekhez előre rögzített képletek nyújtanak segítséget. Az eredmény pedig grafikusan is szemléltethető különféle típusú – pl. oszlop, kör, pont, vonal – diagramokkal.

Ha Téged kifejezetten a táblázatkezelés érdekel, ajánljuk részedre online Excel tanfolyamunkat, mellyel bevezetünk a világ egyik vezető táblázatkezelő programjának világába.

 

Szövegszerkesztés

Ez a modul megtanít téged arra, hogy a gépen lévő szöveg tartalmát és megjelenését módosítsd, akár képeket, alakzatokat, táblázatokat szúrj be. Legismertebb szövegszerkesztő programok a Microsoft Office Word és a Google Dokumentumok.

Szerencsére, az írógépek helyét mára már átvették a számítógépes szövegszerkesztők, ami rengeteg plusz lehetőséget hozott magával. Ugyanazon a gépen egyszerre több dokumentumot is készíthetünk, bezárhatjuk, majd újra megnyithatjuk, aztán persze megint beleírhatunk, törölhetünk belőle. Módosíthatjuk a betűméretet, betűtípust, oldalszámozást szúrhatunk be, élőfejet, élőlábat állíthatunk be. Ráadásul, a helyesírásunkat is leellenőrzi a szövegszerkesztő. Ugye mennyivel több lehetőséget nyújt, mint a hagyományos írógép?

Az nem kérdés, hogy egy irodai dolgozónak mindenképp tudnia kell a számítógépes szövegszerkesztőt használni, de ugyanúgy fontos ennek ismerete mindenki másnak is. A tanulóknak is elengedhetetlen, hogy meg tudják írni a beadandót, vagy legyen szó bárki másról, pl. ha meg kell szerkeszteni egy hivatalos levelet.

A modul elsajátításával ezentúl már ismerni fogod az eddig még lehet, hogy ismeretlennek hangzó – behúzás, igazítás, margó, tabulátor, szegély, sorkizárt – szavakat.

Ha arra vágysz, hogy ügyesen és gyorsan menjen a szövegbevitel, ajánljuk számítógépes gépírást oktató levelező programunkat, mellyel megtanulhatod a 10 ujjas vakon írást otthonodban, a saját tempód szerint. Rengeteg időt megspórolhatsz, ha nem kell keresgélned a betűket a billentyűzeten.

Ha részletesebb információkra is kíváncsi vagy a gépírással kapcsolatban, ajánljuk figyelmedbe korábbi blogbejegyzésünket.

A kézzel írt levelek ideje úgy tűnik lejárt. Ha elsajátítod a szövegszerkesztést, ezentúl szépen meg tudod formázni e-mailjeidet is.

 

ECDL vizsga

A vizsgáztatás a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által akkreditált ECDL vizsgaközpontokban történik. Ezek Magyarország számos városában megtalálhatók, nem csak Budapesten. Csak regisztrálni kell és már meg is kezdheted a modulvizsgákat.

A regisztráció érvényessége bármeddig érvényes, így folyamatosan teheted le a vizsgákat, a Neked kényelmes gyorsasággal. Egy-egy vizsgára 45 perc áll rendelkezésedre.

Az ECDL bizonyítványért 4 (2+2) vagy 7 (2+5) sikeres modulvizsgát kell tenned. A 7 modulos ECDL vizsga letétele a standard. A modulvizsgák sikeres letétele után, amennyiben négy vagy hét modult sikeresen teljesítettél, elektronikusan hitelesített, nemzetközileg elismert ECDL bizonyítványt kapsz.

Lehetőséged van arra is, hogy külön igényelj papír alapú, keményfedeles bizonyítványt.

Ha belevágsz a tanfolyamba, néhány hónap és kezedben lehet a bizonyítványod.

 

Jó hír a vizsgázóknak!

2020. decemberétől – Sophia névvel – új adminisztrációs és vizsgaszoftver került bevezetésre az ECDL vizsgarendszerben. Ez azért nagyon jó, mert a vizsgázó a program segítségével vizsgázik. Sophia dobja fel véletlenszerűen a kérdéseket, majd automatikusan kiértékeli a válaszokat. Így azonnal értesülhetsz az eredményedről!

Természetesen a vizsgáztatás ebben az esetben is ugyanúgy az akkreditált vizsgahelyszíneken zajlik.

Jelenleg még csak a következő modulok teljesíthetők Sophia segítségével:

 • Számítógépes alapismeretek
 • Online alapismeretek
 • Szövegszerkesztés
 • Táblázatkezelés
 • Adatbáziskezelés
 • Prezentáció
 • IT biztonság

 

Oktatási anyagunk felépítése

Képzési csomagunk egy DVD-t foglal magában. A tananyag – leckékre bontva – tartalmazza a 7 modulos ECDL teljes elméleti és gyakorlati részét. A DVD-n gyakorlati feladatok és tesztek is találhatók, ezzel is biztosítva a szükséges tudás megszerzését.

Leckéink nyelvezete könnyen érthető, így mindenki számára bátran ajánljuk.

Ne feledd! Életed nagy részét számítógéped, okostelefonod előtt töltöd. Ugye jól jönne egy kis plusz felkészítés hozzá?

 

Felkeltettük az érdeklődésed?

Az ECDL tanfolyam levelező formában elérhető az egész ország területéről. Munka mellett is könnyen elsajátíthatod. A levelező oktatás során Te magad oszthatod be, hogy mik azok a napok, amikor előkerül a tanulnivaló. A saját időbeosztásod alapján tanulhatsz otthonod kényelméből.

Jó lehetőség bármely korosztálynak. Ha akarsz tenni azért, hogy otthonosabban mozogj a számítógép világában, jelentkezz tanfolyamunkra. Várunk szeretettel!

 

Forrás: njszt.hu; wikipedia.hu; nive.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések