fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Miért legyél munkavédelmi előadó?

Fontolgattad már, hogy munkavédelmi előadó legyél? Olvasd el, miért olyan vonzó hivatás sokak számára. Posztunkban áttekintést adunk a szakma rejtelmeiről.

 

Miért fontos a munkavédelem?

Nem csak az utcán, a munkahelyeden is számos veszély fenyeget, főleg, ha nem figyelsz kellőképpen. Még akkor is, ha például egy irodában dolgozol.

A munkavédelem feladata, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságos környezetben végezhesd munkád, mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból. A munkahelyi balesetek nagy része elkerülhető a munkavédelmi előírások figyelembevételével.

A munkavédelmet jogszabályok szabályozzák. Betartásuk a munkáltatókra és munkavállalókra nézve is kötelező. Aki nem foglalkozik vele, komoly bírságokra számíthat, mert ellenőrzik ezeket.

Ajánlott munkavédelmi szakember alkalmazása, vagy megbízása, aki támogatja a céget a sokféle előírás betartásában. Így a dolgozók is nagyobb biztonságban vannak és a büntetés is elkerülhető.

 

Munkavédelmi előadó szakma bemutatása

A munkáltató a munkabiztonsági feladatokat csak munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személlyel végeztetheti. Így a munkavédelmi szakember érvényesíti a munkavédelmi követelményeket. Folyamatosan figyelemmel kíséri a munkavédelmi jogszabályok változását és betartatja ezeket a szabályokat.

Megoldási javaslatokat tesz a munkavégzés során fellépő veszélyek megszüntetésére. Részt vesz a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkahelyi környezet kialakításában, valamint a mentési terv elkészítésében. Kivizsgálja a munkabaleseteket.

Folyamatosan ellenőrzi a védőeszközök, munkaeszközök, technológiai folyamatok rendeltetésszerű alkalmazását.

Kapcsolatot tart, együttműködik a munkavédelmi hatósággal, valamint a tűzvédelmi és környezetvédelmi szakemberekkel.

Nagyon fontos a dolgozók részére tartott rendszeres munkavédelmi oktatás. A munkavédelmi előadó nem csak megtartja ezt, hanem összeállítja az alapjául szolgáló oktatási tematikát.

 

Mit kell tudni a munkavédelmi szabályzatról?

A munkavédelmi szabályzatok célja megteremteni és betartatni a biztonságos munkavégzés feltételeit. Összefoglalják az adott cégre vonatkozó munkavédelmi előírásokat, például baleset esetén a teendőket.

Jogszabály nem kötelezi a munkáltatót munkavédelmi szabályzat készítésére, viszont ennek megléte már kialakult és bevett forma, mert sokkal célszerűbb egy összefoglaló dokumentumban szerepelnie a vállalat munkavédelemre vonatkozó előírásainak, mint sok egyedi utasítás.

Ha készül munkavédelmi szabályzat, annak szerkezete, formája, tartalma sincs jogszabály által szabályozva. Ez persze nem azt jelenti, hogy azt akárhogy összecsapva el lehetne készíteni. Ráadásul, fontos, hogy a munkavédelmi szabályzat illeszkedjen a cég szabályrendszerébe.

 

Távoktatásos formában elvégezhető képzés

A munkavédelmi előadó képzés távoktatásos formában kerül megvalósításra, így az ország egész területéről elérhető. Mindenkinek ajánljuk, aki kényelmesen, otthonról, saját időbeosztása szerint szeretné elsajátítani a munkavédelmi előadó szakképesítéshez szükséges ismereteket. A tananyagot elektronikus formában biztosítjuk részedre.

Tanfolyamunkat 5 hónap alatt elvégezheted, és még részletfizetésre is lehetőséget biztosítunk számodra.

A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről cégünk a képzés befejeztével tanúsítványt állít ki, mely tanúsítvánnyal képesítő vizsgára jelentkezhetsz. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Munkavédelmi előadó szakképesítést igazoló bizonyítványt kapsz.

 

Hasonló tanfolyamaink

Ha a munkavédelem mellett a tűzvédelem is érdekel, Tűzvédelmi előadó és Tűzvédelmi főelőadó tanfolyamunkat is figyelmedbe ajánljuk.

A középszintű tűzvédelmi előadó szakképesítéssel rendelkező személyek számára elérhető a felsőszintű tűzvédelmi szakképesítést nyújtó tűzvédelmi főelőadó képzésen való részvétel is. Viszont fontos tudnod, hogy a tűzvédelmi főelőadó szakképesítő csak a tűzvédelmi előadó szakképesítés meglétével szerezhető meg, azaz ráépüléses képzés.

A tűzvédelmi főelőadó feladatai igazából ugyanazok, mint a tűzvédelmi előadóé. Annyi a különbség, hogy tűzvédelmi főelőadóként már a legveszélyesebb tűzveszélyességi szintű létesítményekkel kapcsolatos feladatokat fogod ellátni.

Az említett képzéseken kívül természetesen még számos tanfolyam megtalálható kínálatunkban.

 

Fontos, hogy rendelkezz ezekkel a tulajdonságokkal

Nagyon fontos, hogy önálló munkavégzésre legyél képes, együttműködve a munkáltatóval, munkádért teljes felelősséget vállalva.

Elengedhetetlen, hogy szabálykövető legyél. A jogszabályi változásokat folyamatosan figyelemmel kell kísérned, azokat maradéktalanul be kell tartanod és tartatnod.

Szóban és írásban is elengedhetetlen a jó kommunikációs képesség, hiszen munkád során kapcsolatot fogsz tartani a munkáltatóval, a munkavállalókkal és más munkavédelmi szervekkel, szakemberekkel.

A munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok csökkentése, megszüntetése a cél. Ne feledd, ez nagy felelősséggel járó szakma!

 

Veszélyes anyagok

Munkavállalók milliói érintkeznek olyan vegyi, vagy biológiai anyagokkal, ami ártalmas lehet számukra. A veszélyes anyagokkal való munkavégzés az enyhe allergiától, szem-, és bőrirritációtól kezdve, a termékenységi problémákon át, olyan súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, mint például a születési rendellenesség és a rák. A hatások lehetnek akutak vagy hosszú távúak is.

A hatályos jogszabályok értelmében az ezekhez az anyagokhoz kapcsolódó kockázatokat megfelelő módon kell kezelni. Használatuk esetén ezért is alkalmaznak megkülönböztető jelöléseket. A vegyi anyagok veszélyeit a címkéken és a biztonsági adatlapokon feltüntetett figyelmeztetésekkel és piktogramokkal közlik. A megszokott narancssárga háttérszínű, veszélyt jelző szimbólumokat fokozatosan felváltják az új, pirossal keretezett jelölések. Ezeket a munkavédelmi előadónak mind ismernie kell.

Veszélyes anyagok csoportosítása

  • nyomás alatt lévő gáz: Hő hatására robbanhat, égési, vagy egyéb sérülést okozhat, pl. gázpalack.
  • robbanásveszélyes anyagok: Teljes tömeg felrobbanásának veszélye áll fenn, pl. tűzijátékok.
  • tűzveszélyes anyagok: Fokozottan, vagy rendkívül tűzveszélyes anyagok, pl. benzin.
  • oxidáló gázok: Tüzet, vagy robbanást okozhat, vagy fokozhatja a tűz intenzitását, pl. fehérítőszer.
  • súlyosan egészségkárosító anyagok: Károsíthatja a termékenységet, vagy a születendő gyermeket, rákot, allergiát, vagy asztmás tüneteket okozhat, károsíthatja a szerveket, pl. terpentin.
  • akut toxicitás – mérgezés: Lenyelve, belélegezve, vagy bőrrel érintkezve ártalmas, még halálos is lehet, pl. rovarölőszerek.
  • maró hatású anyagok: Fémekre korrozív hatású lehet, súlyos égési sérülést és szemkárosodást okozhat, pl. lefolyótisztítók.
  • figyelmeztető jelzés: Irritációra, vagy enyhe mérgezés veszélyeire figyelmeztet, pl. pillanatragasztó.
  • veszélyes a környezetre: Vízi toxicitást okoz, mérgezi a vízi élővilágot, pl. gyomirtó.

 

Miért olyan vonzó a munkavédelmi előadó szakma?

A munkavédelmi előadó tevékenységével javítja a munkakörülményeket, így aztán nagy mértékben hozzájárul a cég versenyképességéhez, termelékenységéhez. A munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok csökkentésével, a munkából való kiesések mennyiségét, a gyógykezelésre fordítandó összeget is redukálja.

A munkavédelmi előadó tevékenységei mind hasznosak a vállalat számára, függetlenül annak ágazati típusától és méretétől, ezért aztán a munkavédelmi előadó fizetésén is megmutatkozik, hogy mennyire megbecsült szakember a cégek életében. A munkáltatók jól tudják, hogy a munkavédelmen nem érdemes spórolni.

 

Vágj bele!

Felkeltettük az érdeklődésedet? Akkor nincs más dolgod, mint regisztrálni a munkavédelmi előadó tanfolyamunkra weboldalunkon. Csak pár kattintás, aztán kezdődhet a tanulás, hogy Te is munkavédelmi előadó lehess!

 

 

 

Forrás: munkavedinfo.hu, szakkepesites.ikk.hu, munkavedelem-tuzvedelem.hu, osha.europa.eu, kormanyhivatal.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések