fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Legyél állatorvosi asszisztens, hogy közreműködhess az állatok szakszerű ellátásában!

Kiskorodban arról álmodoztál, hogy állatorvos leszel, de felnőttként azzal szembesültél, hogy a vágyad nem teljesült? Legyél állatorvosi asszisztens, hogy teljesüljön álmod és állatokon segíthess!

 

Miket csinál pontosan egy állatorvosi asszisztens?

Az állatorvosi asszisztens munkáját az állatorvos szakmai irányításával és felügyeletével, annak utasításának megfelelően végzi. Ő az állatorvos fontos és hatékony segítője!

Állategészségügyi ismereteinek birtokában részt vesz a betegvizsgálat, betegellátás, szűrővizsgálatok, kórboncolás, sebészeti, szaporodásbiológiai és járványvédelmi feladatok végrehajtásában. A sebészeti beavatkozásoknál asszisztál az állatok előkészítésénél, illetve a beavatkozások végrehajtásában. Segédkezik az állatorvos hatósági élelmiszerhigiéniai, járványvédelmi feladatainak elvégzésében. Közreműködik a laboratóriumi vizsgálatok és mérések elvégzésében, a különféle mintavételezésekben, valamint az elhullott állatok boncolásában.

Gondoskodik az állatok szakszerű, higiénikus elhelyezéséről. Képes elvégezni az állatok szűrő- és diagnosztikai vizsgálata során az állatok azonosítását, balesetmentes rögzítését, a vizsgálati terület feltárását. A kezeléseket, műtéteket követően elvégzi az előírt utókezeléseket, beadja a szükséges gyógyszereket.

Kezeli az egyszerűbb betegségeket az állatorvos utasításai szerint, annak felügyelete mellett. Figyelemmel kíséri a rábízott állatok egészségi állapotát, életjelenségeit, időszakosan ellenőrizve a fontos paramétereket. Feladatát az állatjóléti szempontokat folyamatosan szem előtt tartva látja el.

Ismeri a kisállatok és a gazdasági haszonállatok anatómiáját, élettanát, tipikus betegségeit és gyógyításukhoz szükséges alapvető eljárásokat, eszközöket és környezeti kondíciókat. Belátja annak jelentőségét, hogy a szolgáltató-állatorvosi tevékenység során az állatokon alkalmazott beavatkozásokért, kezelésekért a szolgáltató-állatorvos viseli a felelősséget.

Szükség esetén elvégzi az elhullott állatok és egyéb állati melléktermékek összegyűjtését és ártalmatlanítását. Munkájával összefüggésben felmerülő adminisztrációs feladatokat is ellát, melynek elvégzéséhez megfelelő számítógépes ismeretekkel kell rendelkeznie.

 

Ki végezhet állatorvosi asszisztensi tevékenységet?

A Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló 2012. évi CXXVII. törvény szerint állatorvosi asszisztensi tevékenységet az a személy végezhet, aki állatorvosi asszisztensi, illetve azzal egyenértékűként elismert képzettséggel rendelkezik, szerepel az asszisztensi névjegyzékben, praxisengedéllyel rendelkező állatorvos vagy állat-egészségügyi intézmény foglalkoztatottja, és betartja a Kamara állatorvosi asszisztensekre vonatkozó szakmai irányelveinek rendelkezéseit.

 

Az Állatorvosi asszisztens képzés részvételi feltételei

Az Állatorvosi asszisztens tanfolyami részvételhez csupán néhány dologgal kell, hogy rendelkezz. Szükséged van érettségi iskolai végzettségre, számítógépre és internet kapcsolatra, valamint egészségügyi alkalmassági igazolásra, mely vizsgálatot bármely foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely-, illetve szakorvos elvégezhet. Illetve, ami még elengedhetetlen, hogy szeresd az állatokat.

Jó hír, hogy szakmai előképzettséggel nem szükséges, hogy rendelkezz!

 

Állatorvosi asszisztens képzés

Bár a felnőttképzés átalakítása miatt az OKJ-s képzések indításának lehetősége megszűnt, mi létrehoztunk számodra egy olyan tanfolyamot, melynek elvégzésével és a sikeres vizsga után állatorvosi asszisztens válhat belőled!

Az Állatorvosi asszisztens tanfolyam képzési ideje 5-6 hónap elmélet + gyakorlat, saját időbeosztással. A kontakt online oktatás időpontjai késő délutánra vannak ütemezve, hogy akár munka mellett is részt tudj venni.

A tanfolyam díja tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás költségét, valamint a jegyzeteket. Nincsenek rejtett költségek! A képzési díj részletfizetésére is lehetőséget adunk, illetve, másik jó hír, hogy ehhez a tanfolyamhoz kamatmentes Képzési Hitelt is igényelhetsz! Mindemellett, további kedvezményeinket is igénybe veheted.

Sikeres házivizsga esetén névre szóló tanúsítvány kerül kiállításra, mely tanúsítvánnyal szakképesítő vizsgára jelentkezhetsz. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Állatorvosi asszisztens szakképesítést igazoló bizonyítványt fogsz kapni, amellyel el tudsz helyezkedni állatorvosi asszisztensként.

 

Milyen kompetenciákkal rendelkezik egy kiváló állatorvosi asszisztens?

Foglaljuk össze a legfontosabbakat!

 • Tevékenységét rendkívül felelősségteljesen, körültekintően, megbízhatóan, precízen, legjobb tudása szerint végzi.
 • Ha szükséges, önállóan meg tudja választani az állatok egészségi állapotával kapcsolatos információszerzés és kezelés leghatékonyabb módját.
 • Fegyelmezetten betartja és végrehajtja az állatorvos iránymutatásait és utasításait.
 • Kedves, barátságos, segítőkész, jó emberismerő. Nagyon fontos, hogy szeressen foglalkozni az emberekkel, bizonyos fokú toleranciakészséggel kell, hogy rendelkezzen. Empatikusan kell viselkednie az állattartókkal.
 • Szakszerűen, tömören, egyértelműen, érthetően meg tudja fogalmazni gondolatait, közérthető a kommunikációja. Képes helyesen használni az állategészségügyi fogalmakat.
 • Nagy hangsúlyt fektet a beteg állatok ellátásához nélkülözhetetlen szakmai ismeretek, képességek, készségek fejlesztésére, tudásának naprakészen tartására.
 • Az állatok ellátása során folyamatosan nyugodt vérmérséklettel tud dolgozni.
 • Tudatosan betartja az előírt szabályokat, az előírásoknak megfelelően végzi munkáját. Elfogadja a szakmai etikai alapelveket.
 • Törekszik a rendelő tisztán tartására.
 • Szívesen ad tanácsokat az állattartók számára.
 • Vészhelyzet esetén intézkedik.

Összességében elmondható, hogy akkor lesz valakiből ideális állatorvosi asszisztens, ha mindent lelkiismeretesen megtesz az állatok jólétének javítása érdekében.

 

Tudtad?

Magyar állatorvosok is fedeztek már fel jó pár betegséget, mely a nevüket természetesen máig is viselik. Megmutatunk kettő fontosat közülük.

Dr. Aujeszky Aladár, magyar állatorvos, mikrobiológus, kutató vezette be Magyarországon a kutyák veszettség elleni kötelező oltását. Az ő nevéhez fűződik az Aujeszky-betegség, vagyis az álveszettség, ami egy sertés által terjesztett, herpeszvírus által okozott állatbetegség, mely az emlősállatok jelentős részét veszélyezteti. Sertésekkel érintkező, nyers sertéshússal és belsőségekkel etetett kutyák és macskák szintén veszélyeztetettek, náluk a betegség minden esetben halálos. A betegséget Dr. Aujeszky Aladár különítette el a valódi veszettségtől.

Dr. Derzsy Domokos állatorvosdoktor, az állatorvos-tudományok kandidátusa, az állatorvos-tudományok doktora, patológus, mikrobiológus, immunológus, a nagyüzemi baromfitartás, a baromfibetegségek kiváló szakembere, címzetes egyetemi tanára nevét viseli a Derzsy-féle betegség. Az elsősorban háziludat és mosuszkacsát fertőző vírus hatalmas gazdasági károkat tud okozni a madárállományokban. Kórokozója rendkívül ellenálló. A vírust a madarak széklettel ürítik, ami a vízen és takarmányon keresztül, szájon át jut be az egészséges egyedekbe.

 

Mi a helyzet a munkaerőpiacon?

A Magyar Állatorvosi Kamara 2020. január 1-jétől hatályos irányelve szerint állatorvosi szakrendelő, állatkórház és állatklinika esetében kötelező előírás a segítő szakszemélyzet biztosítása, mely létszámának meg kell egyeznie a szakmai tevékenységet éppen végző állatorvosok számával. Így nyilvánvaló, hogy nagyszámú érdeklődés mutatkozik az állatorvosi asszisztensek iránt.

Mindemellett pedig, segítő szakemberekre állandóan szükség van. Ha szereted az állatokat, szeretsz rajtuk segíteni, a munka ezentúl nem is lesz számodra munka, hanem egy életre szóló hobbi és hivatás.

 

Vágj bele! Tanulj nálunk, az Alfa Kapos Kft-nél!

Felkeltettük érdeklődésedet? Akkor nincs más dolgod, mint regisztrálni az Állatorvosi asszisztens képzésre. Csak pár kattintás, aztán kezdődhet a tanulás, hogy Te is állatorvosi asszisztens lehess!

Ha további egészségügyi és szociális tanfolyamaink is érdekelnek, akkor böngéssz közöttük weboldalunkon.

Szeretettel várunk!

Forrás: szakkepesites.ikk.hu, allatorvos.com, wikipedia

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések