fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Barista világ – Mi folyik a pult mögött?

Vajon Neked való a barista szakma? Most megtudhatod! Elárulunk Neked minden fontos információt, amit a baristák különleges világáról tudni érdemes. Olvasd el részletes cikkünket!

Az olasz eredetű barista kifejezés

A barista egy olasz eredetű szó, nem hiába, hiszen az olasz kávé minőségi ital a kávéfogyasztók körében. Eredeti jelentése olasz nyelvről pontosan fordítva, bárpultost, csapost, presszóst jelent.

A barista

A barista valamikor még nem csak kávékészítéssel, hanem alkoholos italok felszolgálásával is foglalkozott. Ezért a barista kifejezés.

De ki most a barista? Ő az a személy, aki espresso és egyéb kávék elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. Így ő nem csak egy egyszerű pultos, vagy felszolgáló. Birtokolja a kávékészítés teljes folyamatának tudását.

Ismeri a kávé tárolási-, pörkölési módjait, folyamatát, a darálás módszereit, a kávé tökéletes tömörítését. Szóval ő az, aki tisztában van a kávé teljes útjával a termesztéstől, a szüretelésen át, egészen a fogyasztásig.

2000 óta már nemzetközi versenyeket is rendeznek a legjobb baristák számára.

Mi lesz pontosan baristaként a feladatod?

Baristaként ismerned kell a különböző kávéfajtákat, valamint a különleges kávék elkészítésének módját. Fontos feladatod a kávé előállításához szükséges eszközök, berendezések, kellékek ismerete és azok szakszerű használata.

Elengedhetetlen, hogy képes legyél a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani és őt kedvesen kiszolgálni. Közben figyelembe véve a koffeintartalmat, a különböző fűszereket, édesítőket és az esetleges laktóz okozta intoleranciát.

A baristát nagyon sokan összekeverik a bartenderrel. Ezek egy kicsit hasonló, ámde külön szakmák. A barista kávét főz és szolgál fel, a bartender pedig a koktélok, alkoholos és alkoholmentes italok szakképzett mestere.

Mi az a latte art?

Röviden, a tejhabosítás művészete, a tejhab gyönyörű elkészítése. Amikor a precíz és kreatív barista nem csak a kávé ízével, hanem a rajta lévő tejhab kinézetével is levesz a lábadról. Ez nem egyszerű feladat, nagyon sok gyakorlást igényel.

A latte art művészet állítólag Olaszországból származik, bár nem mindenki fogadja el ezt a feltevést. Az olasz keletkezés hívei Lino Meiorin – olasz profi barista és a Kaliforniában található The Caffe Mediterraneum kávézó társtulajdonosa – nevéhez kötik eredetét, majd elterjedését.

Kávézójában hagyományos cappuccino-t kínált, mivel azonban vásárlói nem voltak hozzászokva az olasz kávé erőteljes ízéhez, sokan több tejjel kérték. Így jött létre az új ital, a café latte. Lino állítólag már az 50-es években alakzatokat rajzolt a kávéba, innen kezdett később terjedni a technika.

Elvárások a barista állás betöltéséhez

Mik azok a tulajdonságok, amik szinte elengedhetetlenek a barista szakma gyakorlásához? Lássuk!

 • Megfelelő kommunikáció a vendégekkel. Kedvességeddel nyújts további értéket a kávé mellé!
 • Alkalmazd kreatívan a textúra-képzési fortélyokat, a latte art díszítést, illetve az eszközöket.
 • Sokan csak nagyjából körülírják, hogy milyen kávéra vágynak, Te pedig el kell, hogy döntsd, mit készítesz, mi lehet a vendégek pontos vágya.
 • Nem szabad megijedned, bepánikolnod a nem várt helyzetektől, a hosszú sorban állástól, amiket hamar meg kell oldanod, mindezt mosolyogva.
 • Osztott figyelem a kávékészítéshez és a kommunikációhoz a vendégeddel.
 • Folyamatos fejlődni akarás, tanulás, az újabb és újabb trendek nyomon követése.
 • Memória, hogy a vendégeid kedvenc italát vissza tudd mondani, hogy ezzel kedvükre tudj tenni.
 • Tisztaság, igényesség saját magadra és a pultodra nézve. Adj a személyes higiéniádra, öltözködésedre és a pultod tisztaságára is!

Mennyit fogsz keresni baristaként?

Számos összetevőtől függ a baristák keresete. Viszont az mindenképp elmondható, hogy bárhol is helyezkedsz el ebben a szakmában, biztosan nem fogsz vele keveset keresni.

Nézzük meg, hogy mik azok a tényezők, amik befolyásolhatják a fizetésed összegét:

 • Hány éve dolgozol baristaként?
 • Milyen típusú munkahelyeken dolgoztál eddig? Pl. egy népszerű kávéház, vagy egy pici ismeretlen kávézó?
 • Magyarországon, vagy külföldön tudtál elhelyezkedni?
 • Magyarország melyik részén történik a munkavégzés? Budapesten? Egy vidéki kisvárosban?

A kávébab szüretelése

Szeretnénk egy rövid ízelítőt adni számodra, hogy a finom kávé eredetét is megismerhesd. Két fő módszer létezik a kávébab szüretelésénél.

Szelektív, azaz hagyományos kézi szüretelés

Ez a kézi szüretelés módszere, amikor csak az érett bogyókat gyűjtik a munkások. Amikor az éretlenek is beérnek, azok csak akkor kerülnek sorra.

A bogyók a szüretelő munkás kosarába kerülnek. Amikor azok megtelnek, gyűjtőkonténerbe öntik át őket. A nap végén megtisztítják a belekerült szennyeződésektől. Ezután eladják az összegyűjtött kávébabokat, a pénzt pedig szétosztják maguk között.

Mivel folyamatosan érnek a kávébabok, a szüretelés kb. 8-10 naponta ismétlődik. Így nagyon időigényes ez a módszer.

A legtöbb területen a szüretelést kézzel végzik. Egy munkás egy nap alatt átlagosan 45 és 90 kg kávébabot gyűjt.

A szelektív szüretelés előnyei

 • Ezzel a szüretelési technikával szinte a legmeredekebb területeket is meg tudják közelíteni, így a kávécserjéket szinte bárhova kiültethetik.
 • Magasabb foglalkoztatottság, mivel gépek helyett embereket alkalmaznak.
 • Folyamatos az emberi jelenlét, így könnyebben felismerhetőek a növényi kártevők.
 • Csak a megfelelően beérett babokat szüretelik, így nem kerül bele éretlen termés.

a szelektív szüretelés hátrányai

 • Időigényes folyamat és számos olyan munkás szükséges hozzá, akik vállalják a nehéz körülmények közötti munkát.
 • A dolgozók sokszor csak nagyon kevés pénzt kapnak munkájukért.

Teljes szüretelés, azaz tömeges betakarítás

Minden kávébabot egyszerre szüretelnek a következő három módszer egyikével.

manuális teljes szüretelés esetében egy nagy lepedőt terítenek a kávécserje alá, amelyre ráesnek a kávébogyók, miután a szüretelő a kávéfürt tövétől kezdve a végéig kézzel lehúzza a bogyókat.

mechanikus teljes szüretelés annyiban tér el a manuálistól, hogy itt a munkás a keze helyett egy kézben tartott eszközzel húzza le a babokat a kávécserjéről. Szintén egy nagy lepedőre hullanak a bogyók.

Az utolsó teljes szüretelési módszer nagyban eltér a többitől. Ez a kombájnnal való teljes szüretelés, amelyen forgó és vibráló kefék dolgoznak. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan óriási mennyiséget lehet betakarítani.

a teljes szüretelés előnyei

 • Egyik legfontosabb előnye a gyorsaság, mivel egyszerre történik a kávébabok szüretelése.
 • Mivel gyorsabb, így munkaerőre is kevesebb ideig van szükség, ez pedig olcsóbb a megbízó számára.

a teljes szüretelés hátrányai

 • Nem ugyanolyan érettek a leszüretelt kávébabok.
 • A kombájnnal történő szüreteléshez további felszerelésre is szükség van, pl. optikai válogatóra. Ezek beszerzése nem olcsó mulatság.
 • Kombájn csak akkor alkalmazható, ha a cserjéket sík terepre és szépen párhuzamosan ültették.

3 hét alatt elsajátítható Barista képzés

Az elméleti és gyakorlati tudást adó szakmai képzés sikeres teljesítése után, tisztában leszel a kávékészítés komplett folyamatával, a szüreteléstől kezdve annak elfogyasztásáig. Ismerni fogod annak tárolását, a pörkölés módjait, folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését. Azaz, ismerni fogod a kávé teljes útját.

Azért jött létre Barista tanfolyam, hogy elvégzése után bárhol határozottan tudj mozogni, akár egy zsúfolt kávéházban is. Sajátítsd el a kávékészítés csodálatos tudományát!

Kinek hoztuk létre a Barista tanfolyamot?

Barista tanfolyam főként azok számára készült, akik barista pályára készülnek. Valamint, akkor is érdemes a képzést elvégezned, ha a kávéfőzés szerelmese vagy, illetve, ha csak szeretteidnek szeretnél igazán finom kávékat készíteni.

A Barista képzéssel megszerezhető dokumentumok

képzés követelményeinek elsajátításáról házivizsga keretében adnak számot hallgatóink, amely írásbeli tesztfeladat megoldás és tétel szerinti kávékészítés. Sikeres házivizsga esetén két külön nyelvű – magyar-angol – barista tanúsítvány kerül kiállításra, hogy a külföldi munka se lehessen előtted akadály.

Barista tanfolyamok az ország több részén

Érdekelne a Barista képzés, de nem Budapest, ahol jelenleg élsz? Sebaj, hiszen Magyarország több nagyvárosában is elérhetőek tanfolyamaink!

Itt a tökéletes alkalom! Legyél képzett és profi kávékészítő!

Ha felkeltette érdeklődésedet ez az érdekes szakma, jelentkezz még ma!

Tanulj nálunk, vegyél részt Barista képzésünkön!

Forrás: ebenica.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések