fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

GKI kártya – fontos tudnivalók egy helyen

Szeretnél megismerni minden fontos tudnivalót a GKI kártyával kapcsolatban? Cikkünkben most összegyűjtöttünk számodra minden lényeges információt, ami szükséges ahhoz, hogy hivatásos sofőrként vállalhass munkát.

 

Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány

Amennyiben van autóbusz vagy teherautó vezető jogosítványod és hivatásos sofőrként szeretnél munkát vállalni, akkor Gépjárművezetői Képesítési Igazolvánnyal, azaz GKI kártyával is rendelkezned kell.

A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány egy kékes színű plasztik kártya, amely az autóbuszvezetők és a tehergépkocsivezetők szakmai képesítését igazolja. 2014.09.10 óta hivatásos sofőr nem vezethet érvényes GKI igazolvány nélkül.

GKI kártya szükséges minden olyan teherautó vezetőnek, aki C1, C, C1+E, C+E kategóriás jogosítvánnyal, illetve minden olyan autóbuszvezetőnek, aki D1, D, D1+E, D+E kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik és hivatásos gépjárművezetőként jövedelemszerzés céljából kíván járművet vezetni az Európai Unió területén belül.

A GKI kártya a GKI tanfolyam elvégzését követő sikeres GKI vizsga után szerezhető meg, ami a vizsga napjától számított 5 évig érvényes. Azután szintén 5 évente szükséges megújítani.

 

GKI alapképzés, továbbképzés

Megkülönböztethetünk tehergépkocsi-, és autóbuszvezetői GKI képzést, ezen belül pedig alap-, és továbbképzést. Ez váltotta fel a korábbi belföldi árufuvarozó és belföldi autóbuszvezető, valamint nemzetközi árufuvarozó és nemzetközi autóbuszvezető tanfolyamot.

GKI továbbképzésről akkor beszélünk, ha rendelkezel már GKI igazolvánnyal, csak meg kell újítanod, illetve, ha nem rendelkezel GKI igazolvánnyal, de 2009.09.09 előtt szerezted a vezetői engedélyed.

Szóval azoknak, akik 2009.09.09 után szerezték meg a hivatásos jogosítványukat, kötelező az alaptanfolyamon részt venni. Azok a sofőrök pedig, akik 2009.09.09 előtt vizsgáztak le, azoknak elég csak a továbbképzést elvégezni.

Az alap-, és a továbbképzés is ugyanazokra az elméleti tantárgyakra épül:

 • biztonsági szabályokon alapuló észszerű vezetés,
 • előírások alkalmazása,
 • egészségügyi, közúti közlekedési és környezeti biztonság, szerviz, logisztika.

Az elsajátított tudást a vizsgán tesztlapok helyes kitöltésével kell bemutatni. A továbbképzésen megszerzett ismeret bemutatása ezzel véget is ér. Viszont, ha alapképzést végeztél, egy esettanulmány kidolgozása mellett gyakorlati vizsgafeladatok – szimulátoros vizsga, tényleges járművezetés – sikeres teljesítése is szükséges. Emellett pedig még szóbeli vizsgát is kell tenned.

Amennyiben Neked elégséges csak GKI továbbképzést végezned, bátran ajánljuk figyelmedbe partnerünk a Sprint Autósiskola Tehergépjármű-, vagy Autóbusz továbbképzését, illetve Tehergépjármű és Autóbusz összevont továbbképzését, melyet tantermi és e-learning oktatás keretében is elvégezhetsz.

A tantermi formában – 2 hétvége alatt – megvalósuló továbbképzés minden nagyvárosban elérhető, pl. Budapesten, Győrben, Kaposváron, Szegeden, Nyíregyházán. Az e-learning továbbképzés pedig bármelyik városból bármely napon megkezdhető számítógépen, tableten, vagy okostelefonon. Utóbbi esetben a képzés sikeres befejeztével az E-Titán rendszer írásban értesít téged és az autósiskolát.

A GKI kártyát sikeres vizsga esetén a vizsgaközpont pár héten belül az általad megadott címre kipostázza.

 

Mikor nem kell rendelkezned GKI igazolvánnyal?

A sofőrnek nem kell, hogy legyen Gépjárművezetői Képesítési Igazolványa, amennyiben:

 • a jármű maximális engedélyezett sebessége nem haladja meg a 45 km/órát,
 • a járművet a Magyar Honvédség, rendvédelmi szerv vagy tűzoltóság tartja üzemben,
 • a jármű műszaki-fejlesztési, javítási vagy karbantartási célból forgalombiztonsági vizsgálat alatt áll, vagy olyan új vagy felújított jármű, amelyet még nem helyeztek forgalomba,
 • a járművet védelmi helyzetben vagy katasztrófa-elhárítás céljából használják,
 • a járművet vezetői engedély vagy szakmai képesítés megszerzésével összefüggésben végzett oktatás és vizsgáztatás céljából használják,
 • a jármű személyes használatban van, és közúti közlekedési szolgáltatást nem végeznek vele,
 • csak a munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállítja és a jármű vezetése nem tartozik az elsődleges feladatához.

 

Elvárások egy hivatásos sofőrtől

Egy hivatásos sofőr feladata járműve vezetése, eközben személyek, illetve áruk szállítása. Elsőre férfias szakmának tűnik, de számos alkalommal láthatunk nőket is a volán mögött.

A munkavégzés nagyrészét a fülkében ülve kell teljesítened, ahonnan vezeted a járművet. Így szükségszerű a jó vezetői készség. Ehhez fontos a jó látás, jó térlátás, finom mozgáskoordináció és a maximális figyelem.

Képesnek kell lenned a menet közben adódó veszélyforrásokat idejében felismerni és elkerülni azokat. Legyen az akár egy szembe jövő, rosszkor indított előzés. Így alapvető, hogy mindig megfelelően válaszd meg a sebességet utazás közben, hogy könnyebben elkerülhesd a baleseteket.

Fontos arra is figyelned, hogy mi az a maximális széllökés, melyben még közlekedhetsz, hogy a járműved közben stabil maradjon.

Dokumentációs kötelezettséged is van, ami most már szinte semmilyen szakmában nem meglepő. Igaz, itt azért nem kell nagy dolgokra számítani, csak egy kis papírmunkára.

Munkád zajjal és rázkódással jár. Viszont mindeközben hallanod kell a motorzajokat, így szükséges a jó hallás is.

Akkor lehetsz igazán sikeres hivatásos sofőr, ha mindezek teljesülnek.

 

Milyen állások várnak rád hivatásos sofőrként?

Nem képes mindenki az elvárásokat teljesíteni. Viszont, ha Te vagy az, akinek nem tudtunk olyat mutatni, ami kifogna rajta, akkor egy olyan szakmában dolgozhatsz, amit folyamatosan keresnek a munkaadók belföldön és külföldön egyaránt.

A munkavégzés telephelyről telephelyre, de akár naponta változó címlistával is történhet. Van olyan megbízás, amikor adott városon belül közlekedhetünk, de olyan is, amikor a nap nagy részét szinte csak utazással, akár az autópályán töltjük.

 

A hivatásos sofőrök munkaideje

A hivatásos sofőrökre vonatkozó eltérő jogszabályi rendelkezéseket az 1988. évi Közúti Közlekedésről szóló I. törvény szabályozza. Eszerint, a fuvarozó munkaidejébe minden olyan idő beleszámít, amit a munkával kapcsolatban tölt el, vagyis nem csak az, amikor a járműben van. Így a munkaidőbe a vezetési időn kívül beletartozik:

 • a be-, és kirakodás ideje,
 • az utasok be-, és kiszállásánál való segédkezéssel töltött idő,
 • a jármű takarítására, karbantartására fordított idő,
 • a jármű, a rakomány, és az utasok biztonságával kapcsolatos tevékenységekre fordított idő,
 • az előírások teljesítésére fordított idő, amibe beletartozik pl. az adminisztráció, a rakodás felügyelete, vámhatósági ügyintézés ideje,
 • a be- és kirakodásra történő várakozás ideje, ha nem lehet előre tudni, hogy ez mennyi idő is lesz, viszont ezt kollektív szerződés rendelkezésre állási időnek is átminősítheti.

Mindez tehát munkaidőnek minősül, így ezekre az időkre a sofőrnek bért kell fizetni.

Viszont vannak olyan feladatok, amiket nem feltétlenül lehet munkában töltött időnek tekinteni. Ilyen pl. amikor a sofőr a járműben van, de nem ő vezet, hanem a társa. Ez így nem számítható munkaidőnek, hiszen nem vezet, nem dolgozik. De nem is szabadidő, mert akkor otthon lenne. Ezeket minősíti a jogszabály rendelkezésre állási időnek.

 

Munkavégzés során vigyázz magadra!

Nagyon fontos, hogy munkavégzés során is vigyázz egészségedre.

A folyamatos, ugyanabban a testhelyzetben töltött munka nem kedvez testednek, ezért lényeges, hogy néha megszakítsd a munkát és átmozgasd magad egy rövid tornával. Akár sétálj egy kicsit és nyújtózkodj egy nagyot. Ne felejtsd el a kellő folyadékbevitelt sem! Meglátod, utána a munka is könnyebben fog menni!

Megfelelő odafigyeléssel megelőzhetjük a különféle egészségügyi bántalmakat. A rendszeres mozgás erősíti a szívizmokat, javítja a vérkeringést, ezáltal pedig növeli az frissességérzésünket és csökkenti a stresszt.

 

Ha más képzések is érdekelnek

Ha más tanfolyamok is érdekelnek, nézz szét nálunk egészségügyi, számítógépes, munkavédelmi, tűzvédelmi, gépkezelői, ingatlanszakmai, szépészeti, kereskedelmi, valamint pénzügyi és ügyviteli képzéseink között. Jó néhány tanfolyamunkhoz Képzési Hitel is igényelhető.

Színvonalas, folyamatosan bővülő képzéseink tantermi-, online-, levelező-, valamint távoktatásos formában végezhetők el. Elméleti és gyakorlati képzéseket is találsz nálunk. Számos tanfolyamunk néhány hónap alatt teljesíthető.

Szeretettel várunk képzéseinken!

 

Forrás: fuvarlevel.hu, vizsgakozpont.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések