fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Mi az a sportszervezés és mik a sportszervező munkatárs feladatai?

Életed a sport? Akkor Neked való a Sportszervező munkatárs képzés, hogy ezentúl a hobbid lehessen a munkád! Olvass tovább, hiszen máris mutatjuk a fontos részleteket!

Mindenekelőtt, essünk túl a sportszervezés kifejezés tudományosabb jelentésén

Az általános szervezéselméletből nőtték ki magukat a sajátos szakmai, ágazati szervezéstanok. Így a sportszervezés is az általános szervezéselméletre épülő, azzal összhangban lévő szervezéstan. A gyakorlatban szerzett sportvezetői ismereteket, elveket, módszereket foglalja össze.

A sportszervezés részei

 • sportszervezetek létrehozása, működtetése, fejlesztése
 • sportegyesületi és utánpótlás nevelési munka
 • sportrendezvények szervezése, lebonyolítása
 • testnevelési és sportfolyamatok kialakítása
 • résztvevők és erőforrások biztosítása
 • célok, módszerek és a szervezetek egységének biztosítása

A sportszervező munkatárs feladatai

A sportszervező ellátja a sportversenyek előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatokat – ezek például a szakmai egyeztetés, forgatókönyv elkészítése, egészségügyi szolgálat igénylése, közreműködők biztosítása és tevékenységük megszervezése – illetve az utómunkálatokat is.

Edzőtáborokat, sportversenyeket, sporthoz és rekreációhoz kapcsolódó rendezvényeket és egyéb sportrendezvényeket szervez. Valamint koordinálja a rendezvényekkel kapcsolatos marketing feladatokat.

A sportesemények rendezésén kívül, közreműködik sportszervezetek, sportszövetségek szakmai feladatainak ellátásában, működésének biztosításában.

Részt vesz a sporttevékenység fejlesztését szolgáló projektek előkészítésében, lebonyolításában. Közreműködik a tevékenységével összefüggő jogi és igazgatási feladatok ellátásában, amelyek például egyeztetések, programok, engedélyek, nyilvántartások, jelentések, költségvetés stb.

Sportszervező munkatárs képzés – Szerezz államilag elismert Sportszervező munkatárs szakképesítést igazoló bizonyítványt!

Sportszervező munkatárs tanfolyam célja olyan szakember képzése, aki a sport legkülönbözőbb területén alkalmazható tudással, megfelelő gyakorlati tapasztalattal kimagasló szakmai teljesítményre képes.

Mind a professzionális-, mind a szabadidő sport szervezésének területein fontos szerepet tölt be a sportszervező szakember. Erősíti az adott sport- szervezet szakmai és gazdasági területét, valamint közreműködik az egészséges életmód szemléletének kialakításában, megerősítésében, ami társadalmilag nagyon értékes és hasznos.

A sporthoz kapcsolódó szakmák, mint a sportszervező munkatárs szakma támogatja a magyar sportélet előrelépését. Közreműködik a magyar sport társadalmi, gazdasági és kulturális jövőképének, a mindenkori társadalom életmódjának, életminőségének, egészségtudatos szemléletének alakításában.

A képzési idő 3-4 hónap, így elvégzéséhez nem kell éveken át iskolába járnod. Árát részletekben is kifizetheted, illetve elvégzéséhez kamatmentes Képzési Hitel áll rendelkezésedre.

Mihez jutsz hozzá a képzés végén?

szakmai képzés végén tanúsítványt állítunk ki. Sikeres szakképesítő vizsga esetén pedig államilag elismert Sportszervező munkatárs szakképesítést igazoló bizonyítvány kerül a tulajdonodba.

A képzés részvételi feltételei

szakmai képzés részvételéhez csak néhány dologgal kell rendelkezz. Szükséged van érettségi iskolai végzettségre, illetve számítógépre és internet kapcsolatra.

Semmiféle szakmai előképzettséggel, egészségügyi alkalmasságival nem szükséges, hogy rendelkezz!

A felkészítés módja

 • kontakt online oktatás és
 • önálló otthoni felkészülés oktatói segítséggel, illetve
 • a tanulás közben felmerülő kérdésekben az oktatók elektronikus formában szívesen rendelkezésedre állnak.

Mekkora a sportszervezői fizetés?

A Központi Statisztikai Hivatal 2021. évre vonatkozó kimutatása szerint a sportszervező, edző és irányító mind jól kereső szakma. Természetesen, ahogy a gyakorlat és a kor emelkedik, úgy emelkedik az átlagkereset összege is 431.230 Ft-ról 722.754 Ft-ra. Ez azért egész jól hangzik!

Hol tudsz elhelyezkedni sportszervezőként?

 • országos sportági szövetségek,
 • sportszervezetek,
 • sportklubok,
 • helyi és önkormányzati sportirányítási szervek,
 • sportvállalkozások,
 • rekreációs központok,
 • rendezvényszervezéssel foglalkozó szervezetek,
 • sportigazgatási szervek,
 • területi és települési önkormányzatok.

Megfelelő nyelvtudás és nyitottság esetén a sport nemzetközi szervezetei – pl. nemzetközi sportszövetségek, nagy világesemény szervezői csapata – is nyitva állnak előtted.

Sportszervezőként – ha elég kreatív vagy – önállóan is létrehozhatsz akár egy sportegyesületet, sportmozgalmat, sportvállalkozást, vagy elhelyezkedhetsz akár a sportmédiában is.

Életed a sport? Legyen ezentúl a hobbid a munkád!

Nincs más dolgod, mint regisztrálni a Sportszervező munkatárs szakmai képzésreCsak pár kattintás, aztán kezdődhet a tanulás, hogy sportszervezőként dolgozhass!

Ha további tanfolyamaink is érdekelnek, akkor böngéssz közöttük weboldalunkon.

Szeretettel várunk!

Forrás: szakkepesites.ikk.hu, zdocs.hu, ksh.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések