fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Word online használata otthon és a munkában

Word online? Ez tényleg lehetséges? Ezentúl nincs szükséges telepített Word, Excel vagy Power Point programokra! Most megmutatjuk, hogy milyen előnyökkel jár a Word online.

Mi az a webes Word?

A Microsoft cég biztosítja, hogy már ne csak előfizetéssel és letöltött program segítségével tudj szöveget szerkeszteni. Gyakorlatilag egy teljesen ingyenes, webalapú Word, akárcsak a Google dokumentumok.

Természetesen jóval kevesebb funkcióval és lehetőséggel, mint az asztali verzió, viszont online szövegszerkesztésre lesz lehetőséged ezzel az appal. Azaz, meghívhatsz bárkit a szerkesztésre, és valós időben tudtok dolgozni, akár együtt is. Majd ezután akár a OneDrive-ba is menthetitek. Ugye milyen csalogató?

Szerkeszd meg az önéletrajzodat, készíts el egy hírlevelet vagy bármilyen dokumentumot a segítségével. Hiszen a Word online sablonokat is biztosít számodra. Sőt, néhány bővítménnyel nagyon megnövelheted az app tudását. Szabd személyre és használd, ahogy Neked tetszik, vagy szerkesszétek közösen.

Microsoft Word Online vagy Microsoft 365?

Hasonlítsuk össze az online és az asztali verziót, nézzük melyiknek mi az előnye és a hátránya.

Mennyibe kerül?

A Word online legnagyobb előnye, hogy ingyenes, míg az asztali verzióért, azaz a Microsoft 365-ért a legtöbb esetben fizetni kell. A legtöbb esetben, hiszen különböző csomagok vannak, és az sem mindegy, hogy diák, tanár vagy egyszerű felhasználó vagy.

Milyen felületen, eszközön működik?

Mivel webes alkalmazás, ezért úgy rakták össze, hogy képes legyen működni a Linuxtól az Androidig minden eszközön, és ráadásul minden kedvelt böngészőben is működik. Mindegy, hogy Chrome-ot vagy Safarit használsz.

Az asztali verziót viszont csak azon az eszközön tudod használni, amelyikre telepítetted.

Mentés

A mentés az asztali verzió esetében általában a saját gépünkre történik, míg az online verzió esetében a OneDrive-ra, így nem foglalod a helyet a gépeden, és bármikor hozzáférhetsz még akkor is, ha csak egy okostelefon van nálad.

Közös munka

A közös munka az asztali verziónál is működik, viszont egyszerre csak 1 ember tudja szerkeszteni, míg az online verzió esetében egyszerre, egyidőben többen is szerkeszthetitek.

Mik az előnyök és a hátrányok?

  • Az online verzióban egy sokkal leegyszerűsítettebb felületet és funkciózottságot kapsz. Ez csak azoknak a felhasználóknak kényelmetlen, akik bonyolultabb, több funkciót szoktak használni az asztali verzióban. Viszont a felhasználók többsége nem használja ki az asztali Word teljes tudását, ezért valószínűleg nem is fognak hiányozni ezek a funkciók.
  • Ha nincs neted, akkor nem lesz online Word sem. Ha épp offline vagy, akkor neked az asztali verzió a megfelelő.
  • Az online teljesen ingyenes, az asztaliért fizetni kell.
  • Az online verzió bármilyen eszközről könnyedén elérhető és használható, ráadásul a valós idejű munkához nagyon jól használható.

Microsoft Office Online vagy Google Dokumentumok?

A Google Dokumentumok térnyerésével a Microsoftnak is reagálnia kellett, hiszen egy ekkora felhasználói bázis lehetősége kihagyhatatlan.

Jelenleg elég egyforma a 2 alkalmazáscsomag. Hiszen mindkettő webalapú, böngészőben használható, az eredeti asztali Wordhöz képest leegyszerűsített, de a legfontosabb funkciókat tartalmazó alkalmazás. A file-okat online tárolják, mindkettőben valós idejű többszereplős szerkesztésre van lehetőség. Mindegyik csomag alkalmas szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, és prezentációk készítésére. A kinézet is nagyon hasonló, aki ismeri a Microsoft termékeit, az a Google Dokumentumokkal is könnyedén elboldogul. Viszont mindegyik csomag kínál olyat, amilyet a másik nem. A Google Dokumentumok kínál olyan alkalmazást, amivel űrlapokat és rajzokat hozhatsz létre, az Office Online pedig a jegyzetelő OneNote-ot.

Fontos különbség, hogy a Google dokumentumok offline állapotban is működik, míg az Office Online-t, ha offline szeretnéd használni, akkor meg kell venned az asztali Office 365 verziót.

 

Túl a Wordön

A Microsoft és a Google nem csak a Wordöt tette online elérhetővé.  Az Excel és a Power Point is olyan alkalmazás, amely már online is elérhető.

A webes Excellel számolhatsz, rendszerezhetsz, látványos diagrammokat hozhatsz létre, ráadásul mindezt automatikusan menti úgy, hogy valós időben dolgozhattok együtt.

A webes Power Point segítségével profi bemutatókat hozhatsz létre, különböző effektekkel, fotókat, videókat használva, sablonok segítségével. Itt is dolgozhattok egyszerre többen, a világ bármely részéről.

Mikor lesz hasznodra az online Word?

Otthon és a munkahelyeden is sok olyan helyzet van, amikor a Wordhöz érdemes fordulnod. Elkészíted az önéletrajzodat, vagy hivatalos levelet kell küldened papíralapon, akkor már nem kézzel fogsz nekilátni a feladatnak.

Sőt, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat, elvégezhetsz egy ECDL tanfolyamot, és a megszerzett tudásoddal az online Word használata már a kisujjadban lesz.

Ahhoz, hogy a feladataidat még gyorsítani is tudd, érdemes Gépírás tanfolyamot is végezni, hiszen nem mindegy, hogy tíz ujjal, vakon, vagy csak kettővel és folyamatosan a billentyűzetet nézve írsz.

Blogot szeretnél írni? A Kreatív írás tanfolyam és az Asszertív kommunikációs tréning nagy hasznodra lehet, hogy minden könnyedén menjen, és máris használhatod az online Wordöt is, hogy mindig mindenhol leírhasd, ami csak eszedbe jut.

microsoft.com

thefastcode.com

Matics Kata

További bejegyzések