fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Milyen a nyerő önéletrajz? Tippek, trükkök, hogy Te legyél a befutó!

Jelentkeznél álmaid álláshirdetésére, de nem ismered azokat a praktikákat, amikkel önéletrajzod kitűnne a többieké közül? Mi segítünk Neked szuper CV-t és motivációs levelet írni!

 

Önéletrajz készítés előtt állsz?

Végre rátaláltál arra az álláshirdetésre, amire szívesen beadnád CV-d? Igen, ám, de a te önéletrajzodon kívül még számos landol az áhított munkáltatónál. Nincs mit tenni, ki kell tűnnie a többieké közül! Éppen ezért, összeszedtünk Neked néhány olyan fortélyt, amikkel segítünk eljutni az állásinterjúig. Ezt pedig az önéletrajz és a motivációs levél gondos elkészítésével tudod elérni.

 

A tökéletes önéletrajz titkai

Tudtad, hogy számos olyan eset van, amikor a HR-esek csak néhány másodpercet töltenek azzal, hogy ránézzenek egy-egy önéletrajzra? Nem csoda, hiszen sok esetben tömérdek mennyiség érkezik hozzájuk az álláshirdetések alkalmával. Ha ez alatt a néhány pillanat alatt nem ragadja meg őket önéletrajzod, akkor már kerül is a süllyesztőbe.

A netről rengeteg önéletrajz minta letölthető, ami segít hogyan is fogj hozzá. Itt viszont, most olyan tanácsokat olvashatsz, amik sikerre visznek. Lássuk is a fontos részleteket, amikre mindenképp oda kell figyelned, hogy a tiéd ne a kukában landoljon és Te lehess a befutó!

 

Legyen könnyen átlátható és megfelelően tagolt!

Ha azt látja első ránézésre a toborzó, hogy a te önéletrajzod átláthatatlan, akkor biztos lehetsz bent, hogy már lép is tovább egy másik jelentkezőére. Hiszen miért is választanának olyan embert, aki nem tudja megfelelően strukturálni CV-jét? Azt szűrik le belőle, hogy biztos a való életben is összecsapja munkáját.

 

Nyújts vizuális élményt!

Ne Word-ben dobd össze az önéletrajzot! A Te CV-d a mai kornak megfelelően modern és igényes legyen. Ma már igénybe vehetsz direkt önéletrajz készítéshez használatos platformokat. Az önéletrajz készítése ezekkel a programokkal egyszerű feladat.

Használhatsz színeket, mivel már nem feltétlenül a fehér háttér a trendi. Viszont nagyon figyelj az összhatásra és a színek harmonizálására. Illetve, a rózsaszínt azért nem árt, ha kerülöd.

Alkalmazhatsz infografikákat, diagramokat, bármit, amivel megragadod a tekintetet.

Arra is figyelj, hogy a betűtípus is remekül passzoljon a választott stílushoz.

 

Használd a fontos kulcsszavakat!

Az álláshirdetésekben általában megfogalmazzák, hogy mik a kötelező elvárások a jelölttől, illetve mik azok a tulajdonságok, készségek, amikkel jó, ha rendelkezel. Nagyon figyelj rájuk, hiszen általában ezek alapján futnak végig a HR-esek az önéletrajzokon. Tehát, amiket megjelöltek, hogy elvárnak a pályázótól és Te rendelkezel velük, azokat mindenképpen szerepeltesd!

 

Tűnjön ki a neved és az elérhetőséged!

Itt megint muszáj felhozni, hogy számos alkalommal előfordul, hogy a toborzók csak néhány másodpercet töltenek egy-egy álláspályázat átnézésével, hiszen annyi érkezik hozzájuk, hogy máskülönben napokon keresztül foglalkozhatnának vele. Na ilyenkor van az, hogy ha nem tűnik ki a neved és kapcsolatfelvételi adataid, akkor lépnek is tovább a következő jelöltre.

Neved, telefonszámod és e-mail címed mindenképp kiemelve tüntesd fel, hogy hamar észrevehető legyen.

Viszont a személyes adatoknál a pontos lakcímed nem szükséges megadni. Bőven elég itt a város, ahonnan munkába fogsz járni.

 

Amennyiben e-mailen küldöd be

Mostanra – az online világban – a nyomtatott önéletrajzok szerepét egyre inkább átvette az e-mailben beküldött. Azért, lássuk be, ez igencsak megkönnyíti a dolgunk. Hiszen nem kell ezért külön a postára, vagy a cégekhez elmennünk.

Figyelj arra, hogy megfelelően nevezd el a mellékelt dokumentumot! Ne használd a „Krisztyke dokja” jellegű megnevezéseket, mert ezt a HR-es is látni fogja.

Ha külön kérés nem érkezik, maradj a leginkább elfogadott pdf formátumnál.

Az is nagyon fontos, hogy normális e-mail címről küldd a jelentkezésedet. Maradjunk az előző példánál. Ne használj krisztyke86@citromail.hu elnevezésű e-mail címet.

 

Ideális fotóválasztás

Az első benyomás miatt nagyon fontos a jól megválasztott fotó! Ne vedd félvállról és ne használj egy tegnap épp az instára feltöltött képet, jó lesz az oda jeligével. Olyan fotót illessz be, amin megfelelő a hajviseleted, az arckifejezésed, a környezeted, elegáns a ruhád. Mindenképp jó minőségű és jól megvilágított legyen a fénykép. Ezek a részletek tükrözik az álláshoz való hozzáállásod is.

 

Színesítsd különleges készségekkel!

De mik azok a készségek? Velünk született adottságainknak hála, képesek vagyunk folyamatok végrehajtására. Ezeket az idő elteltével annyira begyakoroljuk, hogy már tudatosság és különösebb koncentráció sem kell hozzá, készség szinten fog menni. Ilyen például az olvasás, az írás, a biciklizés, vagy az autóvezetés.

 

Soft skills – személyes és szociális készségek

Ezek nem a szakmai tudásod, hanem a sokkal nehezebben mérhető személyes és szociális készségeidet jelentik.

A munkáltatók a legfontosabb elvárások között tartják számon, ezért fontos, hogy szerepeltesd ezeket önéletrajzodban.

Ilyen fontos soft skills-ek pl. a szervező készség, a problémamegoldó készség, vagy a kiváló kommunikációs készség. Persze nem kell itt felsorolnod tömérdek ilyen tulajdonságot. Helyette inkább válassz 3, az adott pozícióhoz legjobban passzolót és fejtsd ki miben tudnál ezekkel a cég segítségére lenni.

 

Hard skills – szakmai tudás, tanulmányok

Kézzel fogható szakmai tudás, ugyanis fel tudod mutatni róla a bizonyítványodat. Az előbbi soft skills-ek nagyon nehezen fejleszthetőek, viszont szakmai tudást könnyen tudsz szerezni!

Nem tudod milyen plusz hard skill-t szerezz?

  • Az Excel ismerete a mai világban szinte már elengedhetetlen. Ha az alap tudásod sincs meg róla, akkor Kezdő Excel tanfolyamunkat, ha pedig az alapokkal már rendelkezel, Haladó Excel tanfolyamunkat ajánljuk számodra. Mindez 1 nap alatt online! A képzés végén pedig névre szóló tanúsítványt adunk számodra.
  • Ha átfogóan szeretnél a legfontosabb számítógépes programokhoz érteni, akkor végezd el az ECDL tanfolyamot! Levelező formában bárhonnan elérhető. A képzési csomag egy DVD-t foglal magában, amelyen gyakorlati feladatok és tesztek is találhatók, biztosítva a szükséges tudás megszerzését. A tananyag tartalmazza a 7 modulos ECDL teljes elméleti és gyakorlati részét.
  • A gépírás tudás nagyon fontos skill az irodai munkák során. A gépírás nem bonyolult, csupán csak sok-sok gyakorlás kérdése az egész. Vásárold meg a számítógépes gépírást oktató programot, és tanuld meg a 10 ujjas vakon írást, a saját otthonodban, a saját tempód szerint.
  • És a végére jöjjön az elmaradhatatlan Angol online tanfolyam kezdőknek. Mondanunk sem kell, hogy az angol nyelv legalább alapszintű ismerete egyaránt fontos elvárás mind az életben, mind az álláskeresés során. Most teljesen az alapoktól tanulhatod meg az angolt. Minden lecke tartalmaz egy videót, ami segít Neked a szavak helyes kiejtésében és a hallás utáni szövegértésedben. A leckék egymásra épülnek, így a feladatok egyre nehezebbek lesznek, ezáltal hatékonyan sajátítod el a nyelvet. Saját tempód szerint haladhatsz, akkor tanulsz, amikor szeretnél.

 

Mindig alakítsd az adott pozícióhoz!

Ha azt gondolod, hogy csak úgy szórod tömegével az önéletrajzod a különböző álláshirdetésekre és csak ennyi a dolgod, akkor tévedsz. Minden egyes pozícióhoz alakítanod kell az önéletrajzodon, illetve a motivációs leveleden. Mindegyik pozíció esetén más elvárásoknak kell megfelelned, így nem várhatod el, hogy ugyanaz az önéletrajz jó legyen mindegyik pályázathoz.

 

Helyesírás: ha egyet is hibázol, rögtön elbuksz

Inkább olvasd el többször a végeredményt, majd add át barátodnak is átnézésre, minthogy ezen múljon az álláspályázatod sikere. Hiszen biztos lehetsz benne, hogy nem megy át a rostán, amiben helyesírási hiba, vagy elütés van.

 

A motivációs leveled is emelkedjen ki a többieké közül!

Sokakban felmerül a kérdés, ha már elkészítették az önéletrajzukat, miért kell motivációs levelet is írni? Hiszen az önéletrajzban szerepelnek már a fontos adatok, nemde? Igen, viszont a motivációs leveledben megmutathatsz kicsit többet magadból, a személyiségedből, választ adhatsz a toborzókban felmerülhető kérdésekre.

Például miért szerepel 2 év munkanélküliség az önéletrajzodban? A motivációs leveledben ezt jól kimagyarázhatod. Ami negatívumnak tűnik az önéletrajzban, azt itt egy kis ügyességgel átalakíthatod pozitívummá. Itt a magyarázat lehet például, hogy Föld körüli utazáson voltál tapasztalatgyűjtés céljából. Persze csak az igazat írd, esetleg színesítsd kicsit.

Viszont arra azért figyelj oda, hogy ne írj kisregényt. Senki sem fog 1 oldalnál többet elolvasni.

Ahogy az önéletrajzod, úgy a motivációs leveled is mindig az adott pozícióhoz alakítsd. Itt is maximálisan ügyelj a helyesírásra, illetve az elütésekre és a dokumentum elnevezésére.

Amennyiben kiderül, hogy ki végzi a toborzást, illetve, hogy mi a HR-es neve, neki címezd a motivációs levelet! Sokkal előnyösebb a „Tisztelt Hölgyem / Uram” helyett.

 

Keltsd fel a toborzók figyelmét! Tanulj a készségekért!

Nálunk a legjobb helyen jársz!

Szerezz szakmai tudást akár néhány hónap alatt és bővítsd velük az önéletrajzod!

 

Forrás: innonic.com, disz.blog.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések