fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Tűzvédelmi szakvizsga: minden, amit tudni akartál!

A tűzvédelmi szakvizsga megléte jogszabályi előírás. De kinek van rá szüksége? És miért? Mikor kell megújítani? Mindez mennyibe kerül? Fontos információk a cikkben!

Kinek van szüksége tűzvédelmi szakvizsgára?

Azoknak, aki a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott foglalkozási ágak és munkakörök végzői, és azoknak, akik az 1-9., és 12-13. pontban meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítják. Ez egy 16 pontos lista, amelyet a jogszabály pontosan leír. Ezek a foglalkoztatási ágak és munkakörök tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány híján nem tölthetők be. Tipikusan a munkájukhoz nyílt lángot használók illetve az ilyen munkát irányítóknak szükséges a bizonyítvány, ami nem pusztán egy sokadik papír. Naprakész elméleti és gyakorlati tudást igényel.

Lássuk, pontosan melyek ezek a meghatározott foglalkozási ág munkakör típusok

Az alábbiakban felsorolt 16 munkakör típus kiemelten tűzveszélyes vagy speciális tűzvédelmi eszközök telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők munkáját fedi. A 45/2011 (XII.7) BM rendelet 1. melléklete meghatározza azokat a foglalkozási ágakat és munkakörök végzőit, illetve azokat, akik az 1-9., és 12-13. pontban meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítják. Íme a lista:

1. Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők.
2. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők.
3. Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők.
4. Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők.
6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.
8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők.
10. Beépített tűzjelző berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
11. Beépített tűzoltó berendezéseket tervezők, a kivitelezésért felelős műszaki vezetők, valamint az üzembe helyező mérnökök.
12. Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők.
13. Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
14. Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők.
15. Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők.
16. Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők.

tuzvedelmi-szakvizsga-3

Miért van szükség a tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány meglétére?

Az előzőleg felsorolt munkakörök csak akkor tölthetők be, ha az adott dolgozónak a tűzvédelmi ismeretei naprakészek. Mivel a tűzvédelem is egy folyamatosan fejlődő ág, ezért a tudás megújítása kiemelten fontos. A tűzvédelmi szakvizsga 5 évig érvényes, a tudás elévül, a vizsga lejár, meg kell újítani. Jó hír, hogy egyetlen nap alatt elvégezheted a tűzvédelmi szaktanfolyamot és aznap le is vizsgázhatsz.

Mikor szükséges a tűzvédelmi szakvizsga?

  • olvasd végig a 16 pontos listát, és ha az ott meghatározott munkakörben szeretnél elhelyezkedni, akkor bizony tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványra van szükséged;
  • ha már van vizsgád, de lejárt, mivel az előző vizsgától számított 5 év már eltelt, ilyen esetben meg kell újítani a bizonyítványt, azaz le kell újra vizsgáznod;
  • változhat a vonatkozó jogszabály, változhatnak a vonatkozó tűvédelmi ismeretek.

Milyen előképzettségre van szükség?

Érdemes végigböngészni a jogszabályt, hiszen pontosan meghatározza azokat a munkaköröket melyekhez szakképesítés, gyakorlati idő vagy érettségi szükséges.

Hogyan zajlik a vizsga?

A tűzvédelmi szakvizsgát azonnal a szaktanfolyam elvégzése után leteheted, mivel egy napon kerül lebonyolításra minden. Maga a vizsgafolyamat 2 részből áll:

  • az elméleti vizsgarészből;
  • és a gyakorlati vizsgarészből a meghatározott foglalkozási ág vagy munkakör esetében.

Fontos információ, hogy elsőnek írásbelizni kell. Ezen érdemes legalább 90%-os teljesítményre törekedni, mert akkor a szóbeli vizsgára már nem kerül sor, hiszen a vizsga így máris sikeres. De ne keseredj el, ha 50-89% közötti lesz az írásbeli, mert akkor a szóbelin még mindig van esélyed a sikeres vizsga letételére. Ha viszont 50% alatti lett az írásbeli, akkor a vizsga nem sikerült, keress új időpontot.

tuzvedelmi-szakvizsga-2

Van lehetőség felmentésre a tűzvédelmi szakvizsga alól?

Jogszabályilag meghatározott kör az, akik tűzvédelmi bizonyítvány nélkül dolgozhatnak, mert pl. nem dolgoznak nyílt lánggal, csak forgalmaznak pirotechnikai eszközöket. Ugyan tűzhöz köthető munkakörben dolgoznak, de munkakörük miatt nem kötelezhetők bizonyítvány szerzésre.

A tűzvédelmi szakvizsga érvényessége

A bizonyítvány a kiállítástól számított 5 évig érvényes. Figyelj a lejárati dátumra, és figyeld, hogy milyen szaktanfolyami lehetőségek és hogy milyen vizsgázási lehetőségek vannak.

És ha nem kerül megújításra?

A 259/2011. (XII. 7.) Kormányrendelet határozza meg, hogy mekkora bírság kerül kiszabásra, amennyiben a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett tevékenység vagy annak irányítása szakvizsga nélkül zajlik. A tűzvédelmi bírság összege jelenleg 50 és 500 ezer forint közötti, kötelezően kiszabandó összeg. Ráadásul a munkavállalót a bizonyítvány megszerzéséig a hatóság eltiltja a tevékenységtől. Fontos tudnod, hogy ha valamilyen büntetőeljárást kezdeményeznek például egy baleset miatt, akkor a szakvizsga hiánya súlyosbító tényező lehet.

És ha már a bizonyítvány boldog tulajdonosa vagy?

Vigyázz rá nagyon, mert a munkavégzés során vagy az eredetit, vagy egy másolatot magadnál kell tartani. Ha a munkát elrendelő vagy a tűzvédelmi hatóság kéri, be kell tudnod mutatni.

Mi történik, ha a szakvizsga birtokában hibát követsz el?

Jogszabályilag meghatározott az is, hogy ha hibát követsz el a munkád során, akkor nagy összegű, kötelezően kiszabandó tűzvédelmi bírságot kell megfizetni.

Tájékozódj!

Legyél naprakész és tájékozódj, hogy nyugodtan végezhesd a munkádat, vagy megcsípj egy régóta vágyott állást! Olvasd el az idevonatkozó jogszabályokat, végezd el a tűzvédelmi szaktanfolyamot és mindjárt vizsgázz is le.

Várunk a képzésen, vizsgázz nálunk Te is!

tuzvedelmi-szakvizsga-1

Forrás: tuzvedelem.hu

Matics Kata

További bejegyzések