fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Mindenmentes táplálkozási tanácsadó

Oktató:

[tba_ribbon]
bruttó

49 990 Ft

Egyszeri összeg

[tba_icon_list_display]
[tba_icon_list_display]

Áttekintés:

Hogyan épül fel a(z) Mindenmentes táplálkozási tanácsadó?

Mi az, hogy mindenmentes?

A mindenmentes táplálkozás olyan étrend, amely teljesen mentes minden adalékanyagtól. Ilyenek például a cukor, a só, a tartósítószerek, a színezékek, a mesterséges ízesítők, és a tartósítószerek. Másrészt, azok az étrendek is ide sorolhatók, amik nem tartalmaznak érzékenységet kiváltó összetevőket, például glutén, tojás, laktóz.

A mindenmentes táplálkozás célja, hogy egy teljes értékű, természetes, egészséges étrendet biztosítson az emberek számára, akik vagy elvi, vagy egészségügyi okokból választják ezt a táplálkozási formát.

Hogyan épül fel a(z) Mindenmentes Táplálkozási Tanácsadó Képzés?

1. Modul – Az ételintolerancia

  • Allergia, vagy intolerancia?
  • Anafilaxiás roham
  • Keresztallergia
  • Hisztamin intolerancia
  • Jellemző diagnosztikai eljárások és vizsgálatok
  • Mit kell tudni az IgE és IgG tesztekről?
  • Milyen módszerekkel igazolható az intolerancia?
  • Intoleranciára utaló tünet a puffadás?
  • Eliminációs diéták

2. Modul – Együttélés a gyakori intoleranciákkal

  • „Nyomokban allergéneket tartalmazhat”
  • Táplálkozási irányzatok, amelyek hasznosak lehetnek
  • FODMAP étrend
  • A bélflóra regenerálása
  • Lehetséges az allergének visszavezetése?

3. Modul – Az allergének helyettesítése

  • Tojásérzékenység
  • Hogyan jelölik az iparban a tojást?
  • Mi is valójában a tojás?
  • Alternatívák a tojás helyettesítésére
  • Rántották
  • Panírozás
  • Tészták
  • Tojáshelyettesítés az édes fogásokban
  • Tojásfehérje
  • Letölthető helyettesítő táblázat
  • Tápanyagok, amelyek pótlása fokozott figyelmet igényel
  • Tudnivalók a tojás makró értékeiről
  • Mikrotápanyagok 100 grammra vetítve
  • Tejérzékenység
  • Hogyan jelölik az iparban a tejet?
  • Tejallergia, vagy laktózérzékenység? Esetleg tejfehérje érzékenység?
  • Mi is valójában a tej?
  • Ehet tejsavat az, aki tejérzékeny?
  • Alternatívák a tej és a tejtermékek helyettesítésére
  • Tejhelyettesítés
  • Joghurtok és pudingok
  • Sajtok
  • Vaj
  • Túró
  • Tejszín
  • Tejföl
  • Protein shake
  • Letölthető helyettesítő táblázat
  • Tápanyagok, amelyek pótlása fokozott figyelmet igényel
  • Tudnivalók a tojás makró értékeiről
  • Mikrotápanyagok 100 grammra vetítve
  • Gluténérzékenység
  • Hogyan jelölik az iparban a glutént?
  • Nem a gabonákkal van a baj
  • A gluténmentes táplálkozás leggyakoribb buktatói
  • Gluténmentes gabonák
  • Köles
  • Quinoa
  • Amaránt
  • Hajdina
  • Zab
  • Rizs
  • Kukorica
  • Cirok
  • Teff
  • Letölthető helyettesítő táblázat
  • Gluténmentes sűrítési technikák
  • Gluténmentes sütés
  • Gluténmentes konyha

4. Modul – Mentes termékajánlók és receptek

Érdekelnek a táplálkozási irányzatok, az étkezés által kialakuló betegségek kezelése? Szeretnél valami olyat tanulni, amivel igazán segíteni tudsz a környezetednek? Glutén-, laktóz-, vagy másfajta ételérzékenységgel küzdesz és szeretnéd kezedbe venni az egészséged?

Akár saját életmódod megváltoztatás a cél, akár a szakmai fejlődés, a mindenmentes táplálkozási tanácsadó képzés ideális választás számodra!

Ez a tanfolyam egy kiegészítő képzés, aminek elvégzéséhez szakmai előképzettség szükséges: a táplálkozási tanácsadó, vagy vegán táplálkozási tanácsadó oklevél bemutatását követően tudsz részt venni az online oktatáson.

Mi az, hogy mindenmentes?

A mindenmentes táplálkozás olyan étrend, amely teljesen mentes mindennemű hozzáadott adalékanyagtól. Ilyenek például a cukor, a só, a tartósítószerek, a színezékek, a mesterséges ízesítők, és a tartósítószerek. Másrészt azok az étrendek is ide sorolhatók, amelyek nem tartalmaznak érzékenységet kiváltó összetevőket, például glutén, tojás, laktóz.

A mindenmentes táplálkozás célja, hogy egy teljes értékű, természetes, egészséges étrendet biztosítson az emberek számára, akik vagy elvi, vagy egészségügyi okokból választják ezt a táplálkozási formát.

Kinek való a mindenmentes étkezés?

Az ilyen típusú étrendet általában azok az emberek követik, akik szeretnének egészségesebben élni, vagy valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. Ha valaki érzékeny a gluténre, a tejfehérjére, vagy bármilyen más összetevőre, érdemes lehet mindenmentes táplálkozást követnie.

Mindig fontos, hogy az étrend megfelelően összeállított, személyre szabott legyen, hiszen csak így lehet biztosítani az összes szükséges tápanyag és az ásványi anyagok bevitelét. Ebben tud segíteni a mindenmentes életmód és táplálkozási tanácsadó, aki egy alap táplálkozási tanácsadó képzés elvégzése után specializálódhat erre a vonalra és kiegészítheti szolgáltatásait a mindenmentes táplálkozás területével.

Az ételintoleranciák típusai

Az ételintolerancia, azaz az ételérzékenység során a szervezet bizonyos alapanyagokat nem tud megfelelően feldolgozni. Ez leggyakrabban a területet érintő, emésztőrendszeri (például haspuffadás, hasmenés) tüneteket okoz, de a kiütések a testen, az aknés bőr is sokszor kísérő szimptóma. Ha nincs kezelve, komolyabb betegségek kialakulásához vezethet, mint az ízületi panaszok, a krónikus fejfájás, vagy a folytonos fáradtság.

Az intolerancia lehet súlyos és enyhébb is. Minden esetben érdemes a kivizsgálások és a diagnózis felállítása után komolyan venni az ételérzékenységet és gyökeresen változtatni az étkezési szokásokon, az életmódon.

Tejfehérje és laktóz érzékenység

A laktózintolerancia a tejcukor lebontásához szükséges enzim hiánya, vagy csökkent értéke miatt alakul ki. A statisztikák szerint ez az egyik leggyakoribb ételérzékenység.

Gluténérzékenység

Megkülönböztetünk egymástól cöliákiás és nem cöliákiás gluténérzékenységet. Nagy veszélye mind a gluténérzékenységnek, mind a cöliákiának, hogy az emésztőrendszer károsodásával automatikusan csökken a tápanyagok felszívódási képessége, ez pedig testünk minden sejtjére negatív hatást gyakorol.

Hisztamin intolerancia

A hisztamin a hisztidin nevű aminosav bomlása során keletkezik a szervezetben. Amennyiben a szervezet megfelelően, egészségesen működik, a hiszamintermelés nem okoz panaszt, ugyanis a testünkben lévő enzimek semlegesítik a hatását. Az érzékenység kezelése és az étrend összeállítása rendkívül bonyolult és összetett feladat.

Tojásérzékenység

A tojásérzékenység általában a tojás fehérjéjére jelentkezik, de nem ritka a keresztallergia sem, pl. a szárnyasok húsára, vagy a párnában levő tollra. A tojásérzékenység egyik leggyakoribb tünete a bőrkiütés.

További intoleranciák

A leggyakoribb ételérzékenységek mellett további intoleranciák is léteznek, mint például a fruktóz intolerancia, a szalicilsav érzékenység, vagy érzékenység a higanyra (ami a konzervekben található meg).

Mindenmentes étkezés – Életmódváltás és egészséges táplálkozás

A mindenmentes étkezés nem csak bizonyos ételek és alapanyagok elhagyását jelenti. Ez egy teljes életmódváltás, ami az élet minden területére kihat. Kérdés az, hogy kinek, mi a legjobb rendszer – ennek kialakításában segít a táplálkozási tanácsadó!

A mindenmentes táplálkozási tanácsadó feladatai

A táplálkozási tanácsadó nem dietetikus! A dietetikus a betegekkel foglalkozik, míg a táplálkozási tanácsadó fő feladata a megelőzés és az egészséges életmód kialakításában való tanácsadás.

A mindenmentes táplálkozási tanácsadás azoknak ideális, akik a kivizsgálások és a diagnózis felállítása után, és a dietetikussal, vagy allergológussal való közös munka mellett szeretnének még színesebb ismereteket szerezni és az egész életmódjukat megváltoztatni.

Előzetes tudás és tapasztalat

A tanácsadás akkor működik jól, ha ismered a táplálkozási irányzatok jellemzőit, az érzékenységek tüneteit és a makrotápanyagok, a különböző vitaminok, ásványi anyagok hatását a szervezetre. Ezeket a stabil alapokat a táplálkozási tanácsadó, vagy vegán táplálkozási tanácsadó tanfolyamon szerezheted meg!

Személyre szabott életmód: mozgás, főzés, táplálkozás

Az életmód része a sport. Táplálkozási tanácsadóként segítened kell az ügyfelednek megtalálni azt, hogy melyik mozgásforma illik hozzá a legjobban és mire van szüksége a motivációhoz.

Kültéri fitness, úszás, edzőterem? A megfelelő sport megtalálása pont olyan fontos az életmódváltás során, mint a helyes táplálkozás.

Konzultáció, támogatás

Egészségesen élni sokaknak kihívást jelent. Ha felkeres téged valaki, aki változtatni akar, akkor neked köszönhetően egy új élet nyílhat meg előtte. Mivel ez egy segítő szakma, nagy szerepe van a tanácsadónak abban, hogy milyen eszközökkel motiválja az ügyfeleit, hogy támogatja őket.

A közös munka során empatikusnak, megértőnek, nyitottnak kell lenned, hogy mindenkinek abban segíts, amire a legnagyobb szüksége van: új receptek, tudás, inspiráció, bíztatás.

Fejlődés, új ismeretek

A szakmai fejlődés elengedhetetlen része a táplálkozási tanácsadó szakmának. Ez egy mindent átölelő terület, ahol rengeteg információ érhető el és érdemes minél többet tanulni, hogy hiteles és valódi segítséget tudj nyújtani a klienseidnek!

Az online képzési forma lehetővé teszi, hogy részt vegyél tanfolyamokon, workshopokon, előadásokon és könyvekkel kiegészítve egy mély, mindent átfogó tudásra tegyél szert!

Sőt, ha megvásárolod  a tanfolyamot az együttműködő partnereinktől kedvezményekre leszel jogosult!

Kiknek ajánljuk a mindenmentes táplálkozási tanácsadó képzés elvégzését?

  • Azoknak, akiket érdekel az egészséges táplálkozás és szeretnék jobban megérteni a mindenmentes táplálkozás alapjait
  • Azoknak a táplálkozási tanácsadóknak, akik szeretnének új ismeretekkel gazdagodni és kiegészíteni tudásukat a mindenmentes táplálkozás összefüggéseivel
  • Azoknak, akik szakmájuk miatt (személyi edzők, jóga oktatók, életmód szakértők) szeretnének belelátni a mindenmentes táplálkozásba, hogy további szolgáltatással segíthessék ügyfeleiket

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet nyújthassuk számodra, ennek a tananyagnak a szakmai részét Jankó Róbert Msc táplálkozástudományi szakember lektorálta. 

Fontos! Ez a mindenmentes táplálkozási tanácsadó képzés egy kiegészítő tanfolyam, aminek elvégzése táplálkozási tanácsadói előképzettséghez kötött!

Már megszerezted a táplálkozási tanácsadó, vagy vegán táplálkozási tanácsadó okleveled nálunk, vagy valamelyik másik iskolánál? Akkor várunk ezen a kiegészítő, mini képzésen!

Mennyit kereshetsz ezzel a szakmával Magyarországon?

(havi bruttó átlagbér)

200 000 HUF
(minimálbér)
1 000 000 HUF
Forrásaink: fizetesek.hu, glassdoor.com.

Kitől fogsz tanulni?

Ezek is érdekelhetnek:

Ráépülő képzések:

Itt volt egy shortcode form: aac_c3_submit_form

Azért lett elrejtve, hogy ne tudjanak  regisztrálni, mert fals regek érkeztek be. Ha ez újra elérhető, akkor egy captcha-t rárakni erre a formra

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!