fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Milyen hiányszakmák vannak Magyarországon?

Elmondjuk, milyen hiányszakmák vannak jelenleg és megmutatjuk, hol és miért érdemes ezeket gyorsan megtanulni, és azt is eláruljuk, hol helyezkedhetsz el velük!

 

Miért érdemes hiányszakmát tanulni?

Egyrészt, mert ha valami hiányszakmának számít, akkor az biztosan keresett. Amiből egyenesen következik, hogy hajlandóak magasabb bért fizetni, hiszen ha nincs, aki megcsinálja az adott munkát, az a cégnek nagyobb veszteség, mint egy nagyobb bért kifizetni.

Másrészt érhetsz az életed olyan szakaszába, ahol az eredetileg tanult szakmáddal már nem tudsz, vagy egyszerűen nem akarsz elhelyezkedni, ezért váltanod kell. Ha már váltasz, akkor érdemes hiányszakmák irányába nyitnod, mert hiába lesz új és újabb szakmád, ha azokkal szintén nem tudsz elhelyezkedni. Időt, energiát és bosszúságot spórolsz, ha egyből olyat tanulsz, amivel tudod, hogy van jövőd, ezért érdemes belevágnod. Nézz jól körül, milyen szakmát érdemes végezni!

 

Melyek azok a szakmák, melyek most hiányszakmának számítanak?

Jól tudjuk, hogy manapság szakembert találni nagyon nehéz, ha sikerül is, akkor hónapok múlva tud a mi dolgunkkal foglalkozni, és még akkor sem mindig abban a minőségben, amit egyébként elvárnánk. Ez leginkább a fizikai, építőipari szakemberekre vonatkozik.

De hasonlóan nagy hiány van az online munka világában is. Mivel ma már szinte alap, hogy mindenkinek van weboldala, legyen az nagy cég, vagy kézműves, vagy blogger, vagy vlogger, de akár magánember. Ezért nagyon nagy szükség van azokra a szakemberekre, akik ezt létre tudják hozni, karban tudják tartani, fejleszteni, frissíteni, elérhetővé tudják tenni. Ezek mind hiányszakmák Magyarországon jelen pillanatban.

 

Nézzük a konkrétumokat!

Most az egyik legfelkapottabb szakma a webdesigner. Ma Magyarországon ez a második legkeresettebb képzés!

Mi a feladata a webesignernek? Létrehoz mindent, ami a webes megjelenéshez szükséges képileg. Arculatot tervez és készít, weboldalt alakít ki, elsősorban persze design szempontból, de a HTML-hez és a CSS-hez is kell értenie, így nyugodtan rábízhatjuk az oldal kialításának nagy részét is.

Emellett elkészíti például az időszakos reklámanyagokat, és akár publikálja is.

Mint láthatod, ez egy jó kis összetett szakma. Ráadásul nem is muszáj tudnod szabadkézzel jól rajzolni, hiszen programokat fogsz használni, melyek tele vannak munkakönnyítő funkciókkal.

Webdesignerként ismerned kell a legújabb trendeket, hiszen a weboldalra látogató legelőször az oldal designját fogja látni. Ha az elavult, vagy szembántó, akkor biztos, hogy vissza fog fordulni és inkább el sem olvassa, hiába találna hasznos információkat. Egy 5 esetleg 10 éves weboldal már nagyon unalmas, hiszen az IT rohamosan fejlődik. Ezért az aktuális trendeket úgy kell alkalmazni, hogy találkozzon a felhasználó barát élménnyel.

Aki szereti a színeket, a kreativitást, az önkifejezést, és nem riad vissza egy kis programozástól sem, annak igazán testhezálló lesz ez a szakma. Plusz adalék, hogy a legtipikusabb szabadúszó szakmáról beszélünk. Tehát nem kell beülnöd egy céghez egy irodába, hanem akár otthonról is dolgozhatsz a saját időbeosztásod szerint.

 

Hogyan lehetsz webdesigner?

Láthatod, hogy egy igazán összetett, de szép szakma a webdesigner. Ahhoz, hogy jó legyél a szakmádban, neked is folyamatosan fejlődnöd kell, a tudásodat is naprakészen kell tartanod. Ehhez legelőször végezd el az Online webdesign tanfolyamot. Itt olyan kőkemény alapokhoz fogsz jutni, amivel már elindulhatsz a szakma útján. Ha szeretnéd a tudásodat még szélesebbé tenné, akkor érdemes belevágnod egy Photoshop tanfolyamba és egy marketing tanfolyamba is, mert így még jobban fogod tudni, hogy mi az, amire még pluszban oda kell figyelned a munkád során.

Hol helyezkedhetsz el webdesignerként?

Webdesigner állás nem nagyon létezik, mivel a cégeknek általában nincs szükségük teljes állásban webdesignerre.

Viszont ez azt jelenti, hogy szabadúszó leszel, és te döntöd el, hogy milyen munkákat, mely cégeknek vállalsz el. Ráadásul te határozod meg az áraidat és a munkaidődet is! Azért ez elég jól hangzik, ugye?

 

A programozó

Maradjunk továbbra is a számítógépes munkáknál. A jó programozóból szintén nagy hiány van.
Ma már a telefonok mellett, szinte a teljes környezetünk okos jelzővel felruházott. Azaz olyan programok, applikációk irányítanak nagyon sok mindent, amit programozók hoztak létre. Nélkülük nem lenne, okos otthon, okos parkoló, okos játszótér sem. Ahhoz, hogy mindezeket az átlagember is jól tudja használni, csakis a programozóknak és a fejlesztőknek köszönhetjük.

 

Hogyan lehetsz programozó?

Maga a programozás nem más, mint kommunikáció a számítógéppel. Mivel folyamatosan fejlődik az információtechnológia (IT), ezért programozókra továbbra is nagy szükség lesz, biztosan sokáig fennmaradó szakmáról van szó.

A Java programnyelvet megtanulni nem nehéz. Ahhoz jó legyél a szakmádban, nem szuper matekosnak, hanem logikusan gondolkodó problémamegoldónak kell lenned. Hiszen egy felmerülő problémára a megoldást, a programozás nyelvén adott utasítással oldja meg a számítógép.

Fontos, hogy képes legyél a folyamatos fejlődésre, hiszen az IT, azaz az információtechnológia, még mindig nagy léptekkel halad előre, nem maradhatsz le. Az ügyfelek ráadásul általában tisztában vannak azzal, hogy egy programozó szinte bármit képes megoldani, ezért gond nélkül kérni is fogják a folyamatos fejlesztéseket. Ez mindenkire jó hatással van, hiszen nemcsak az adott oldal fejlődik, hanem a feladat megoldása által te is.

Hogy lesz munkád programozóként?

A programozó általában szintén szabadúszó. Persze lehetnek olyan projektek, amik akár évekre lekötnek, de ez nem jelenti azt, hogy irodában kell lenned az adott cégnél. Ha megnézel egy álláshirdetési portált, a legtöbben valamilyen IT szakembert keresnek, projektmunkákra. Nagyobb lélegzetű munkáknál érdemes összeállnotok páran, és közösen dolgozni. Ehhez sem muszáj egy helyen lennetek, hiszen minden megoldható online.

Videószerkesztés, videóvágás

Az Adobe Premiere Pro videószerkesztő program ismerete az ugródeszkája a videóvágó, filmvágó szakmának. Ha az a célod, hogy az egyik legkeresettebb szakmában teljesedj ki, akkor alapozd meg a tudásodat, az Adobe Premiere Pro videószerkesztő tanfolyammal, melyet kezdőknek állítottunk össze.

Az Adobe programokhoz híven a Premiere Pro a legkorszerűbb, legkönnyebben használható videóvágó program, mely Windowson és Mac-en is fut. Népszerűsége betudható annak, hogy a vágás mellett rengeteg pluszt is hozzá lehet tenni a képi anyaghoz. Például feliratokat, zenét. És ha ahhoz van kedved, illetve azt kívánja meg a film, akkor az Adobe más programjaival együttműködve elhelyezhetsz a filmben teljesen más, hozott anyagokat is.

Ha vlogger vagy, akkor is érdemes megtanulnod, hiszen nem mehetnek úgy ki a netre a filmjeid, hogy nincsenek rajta utómunkák.

Az Adobe Premiere Proval olyan tudás lesz a kezedben, amivel elindulhatsz a filmvágó szakma felé.

 

Mit csinál a videóvágó?

A videó-, vagy filmvágó az, aki minden filmes munka egyik utómunkálatát, a vágást csinálja, azaz általa lesz teljesen kész maga a film. Ez lehet egy nagy mozi, de egy otthoni hobbi video, vagy a saját céged valamilyen promo filmje is.

Weboldal készítéshez WordPress

Ahogy azt már korábban is írtuk, ma már kell, hogy legyen mindenkinek weboldala, hiszen anélkül nagyon nehéz érvényesülni. Teljesen mindegy, hogy pl. kőműves, marketinges vagy orvos vagy, ha valaki szakembert keres, biztos, hogy először a netet fogja bújni információkért. Mindenkinek az az érdeke, hogy gyorsan elérhető, megtalálható legyen, hiszen ha problémád van, meg akarod találni rá a megoldást. Ha pedig a másik oldalon vagy, akkor te lehetsz a megoldás, és ezzel munkád lesz. Tehát jelen kell lenni a neten, de az sem mindegy, hogy hogyan!

Vedd a kezedbe az irányítást! Szeretnél sablon alapján, de mégis egyedi honlapokat létrehozni? Akár magadnak, akár leendő ügyfeleidnek szeretnél, meg kell tanulnod használni a WordPresst. Ehhez a legjobb a WordPress tanfolyam kezdőknek, melyben letesszük az alapokat és utána már csak rajtad múlik, hogy mennyire ásod bele magadat. Annyira sok lehetőség rejtőzik benne, hogy képtelenség a végére érni, ráadásul folyamatosan fejlesztik, az igényeknek megfelelően.

 

Mi az a WordPress és miért ilyen népszerű?

A WordPress egy nyílt forráskódú szoftver, amely ráadásul ingyenes. Ezzel és a bővítményeivel gyönyörű honlapokat hozhatsz létre. Vannak sablonok, melyeket nyugodt lélekkel használhatsz, de aztán a saját vagy a megbízód ízlésére is formálhatod.

A WordPress azért annyira kedvelt, mert ingyenes, nagyon könnyen kezelhető, és végtelen számú variációs lehetőséget rejt magába. A WordPress segítségével szó szerint percek alatt létrehozhatsz új weboldalakat, és könnyedén változtathatod a tartalmat, amikor csak jólesik. A hagyományos weboldal készítéshez képest ez gyorsaságban és lehetőségekben mindenképp megelőz mindent.

Tehát, ha ebbe a tanfolyamba belevágsz, garantáltan olyan tudásod lesz, amellyel nem csak a saját weboldalad hozhatod létre, de akár meg is élhetsz a WordPress tudásoddal.

Tanulj és dolgozz online!

Mivel a felnőttképzési rendszer 2020. után teljes átalakuláson esik át, és 2020-ban megszűnik az OKJ, ezért nem érdemes várni a tanulással. Ráadásul robbanásszerűen növekedő tendenciát mutatnak az online képzések, érdemes alaposan körülnézni.

Minden mindennel összefügg!

A felsorolt 4 hiányszakma könnyedén kiegészítheti egymást, mivel egymáshoz nagyon közelálló szakmákról van szó. Sok esetben ezen szakmák képviselői kitanulják egymás szakmáit, így könnyítve meg a saját maguk munkáját, valamint a csapatmunkát is egy-egy projekt alkalmával.

Ugyanis egy webdesignernek bizonyos fokig ismernie kell a programozást is ahhoz, hogy tudja, hogy majd a megjelenő elemek hogyan fognak kinézni az adott weboldalon.

A videóvágást pedig jó, ha ismeri az is, aki alapvetően csak WordPressel szeretne foglalkozni. Hiszen nagyon sok olyan weboldal van, ahol filmeket, videókat jelentetnek meg. Hasznos, ha az, aki kezeli, felépíti az oldalt, nem csak a hivatkozást tudja elhelyezni, hanem képes belenyúlni, javítani, jobbá tenni egy filmes megjelenést is.

A WordPress a webdesigner munkájához is szorosan kapcsolódhat. Hiszen, ha a webdesigner ismeri a WordPress működését, lehetőségeit, tudását, akkor még könnyebben tud tervezni, létrehozni olyan munkát, ami biztosan jó lesz az adott oldalon.

Láthatod, hogy mindegyiket érdemes megtanulni, hiszen minél több tudással rendelkezel, annál értékesebb vagy. Ezek a hiányszakmák nőknek ugyanúgy elérhetők, mint a férfiaknak, vágjatok hát bele!

 

Forrás: http://www.thebrightacademy.hu

Képek: Unsplash

 

 

Matics Kata

További bejegyzések