fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Megszűnik az OKJ: mit érdemes még most elkezdeni?

Te is azon gondolkodsz, hogy milyen OKJ-t érdemes még elkezdeni? Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, ki mehet OKJ-s képzésre, milyen OKJ képzést érdemes tanulni, hogyan és mikor kell jelentkezni!

 

Ki mehet OKJ képzésre?

Ha belekezdtél ennek a cikknek az olvasásába, akkor már megfogalmazódott benned a gondolat, hogy elvégezz egy OKJ-s képzést. Fontos tudnod, hogy OKJ-s képzésre bárki mehet, aki az adott előírásoknak megfelel. Fel kell mérned, mik is ezek az előírások, mert a különböző tanfolyamoknál más és más követelmények vannak. Van, amit már 16 évesen, általános iskolai végzettséggel megkezdhetsz, de olyan is van, melynek minimum követelménye az érettségi megléte vagy akár egy szakmában eltöltött 2 év gyakorlat. A követelményeket minden képzésünknél megtalálod!

 

Mit kell végiggondolnod, mielőtt jelentkeznél?

Először önmagadat és a környezetedet kell felmérned! Megfelelő mennyiségű időt tudsz szakítani a tanulásra? Mennyire vagy kitartó? Van elég szorgalmad? Munka és család mellett is menni fog? Egyedül vagy inkább tanárok és más tanulni vágyókkal együtt tudsz jobban tanulni? Tanteremben, távoktatásos, e-learning formában vagy online szeretnél tanulni? Ezután el kell döntened, milyen ágazat érdekel igazán! Valóban érdekel a választott szakma? Tudnál hosszútávon dolgozni benne? Lesz lehetőséged elhelyezkedni vele? Pont ezt keresed, mert a kiszemelt álláshoz erre van szükséged? Ha mindezekre már tudod a választ, máris jelentkezhetsz! Ne felejtsd: a tanulás, a piacképes tudás mindig megtérülő befektetés!

 

Hogyan és mikor kell jelentkezni OKJ képzésre?

Leggyorsabban weboldalunkon keresztül tudsz jelentkezni. Kiválasztod a képzés, kitöltöd az adatlapot és máris küldjük a jelentkezéshez szükséges anyagot, tájékoztatót. Így hamarosan téged is Hallgatóink között üdvözölhetünk! Minden tanfolyamnál feltüntetjük, mikor kell jelentkezni a képzésre. A határidő változó, hiszen nem mindegy, hogy milyen típusú képzést választasz. Amennyiben online tanfolyamról van szó, bármikor – akár most azonnal – tudsz jelentkezni! Ne feledd, hogy a képzések nagy részénél szükséges az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, melyet általában több nap beszerezni! Nehogy emiatt kicsússz a jelentkezési határidőből! Egyébként is fontos a határidők betartása, hiszen becsatlakozásra ritkán van lehetőség!

Végülis mikor kell jelentkezni OKJ képzésre? Minél hamarabb! Hiszen az OKJ-s rendszer teljes átalakuláson megy át, a csoportok létszáma korlátozott, és mert már csak 2020. december 31-éig van lehetőséged jelentkezni és megkezdeni a kiválasztott képzést.

Mennyibe kerül egy OKJ-s szakma megszerzése?

Tudnod kell, hogy az OKJ-s képzések a felnőttképző cégeknél – így nálunk is – fizetősek. Ez azért van, mert nekünk is ki kell fizetnünk pl. az oktatókat, a helyszínt, a képzési anyagokat stb. De ami a legfontosabb: nálunk nincsenek rejtett költségek. Annyit fizetsz, amennyit weboldalunkon látsz. Mindig 2 összeget tüntetünk fel. Az egyik a tanfolyam díja, a másik pedig – OKJ-s képzés esetén – az OKJ-s vizsga díja. Se több, se kevesebb. És igen, nálunk szinte minden képzés esetében van lehetőséged részletekben fizetni.

 

OKJ-s bizonyítványra vágysz vagy megelégszel a tanúsítvánnyal is?

 

A munkád megkövetelheti szakirányú képzések, ráépülések, vagy akár új szakmák elvégzését. Sok esetben már rendelkezel a tudással, csupán a „papírra” van szükséged, hogy megtarthasd az állásod. Vagy éppen szeretnéd a már meglévő tudásodat továbbfejleszteni és ezzel jobb munkát, több pénzt keresni, ilyen például egy szakmai ráépülés. Vagy ha esetleg olyan külföldi munkában gondolkodsz, melyhez elengedhetetlen a bizonyítvány megléte. Ilyen esetben mindenképp OKJ-s képzést érdemes elvégezni.

 

Viszont ha egyelőre megállnál egy elméleti alapképzésnél, vagy valami olyat szeretnél megtanulni, ami ugyan nem szakmai képzés, de az életed részévé tudnád tenni, akkor neked a tanúsítvánnyal záródó képzésekre van szükséged.

 

Nem mindegy, mennyi időt tudsz szánni a tanulásra

Amint azt lejjebb majd láthatod, van olyan képzés, ami csupán 1 napos, de van olyan is, ami 12 hónapot vesz igénybe és ebben még nincs benne, hogy gyakorolnod kell. Hiszen nem csak a gyakorlatorientált képzéseknél fontos a jártasság megszerzése.

 

Ha már eldöntötted, hogy érdemes elvégezned legalább egy OKJ-s tanfolyamot, vagy más tanúsítványt adó képzést, akkor segítünk a választásban! Adunk egy friss útmutatót 2 nagyobb ágazat képzéseiből, melyek igazán felkelthetik az érdeklődésedet!

 

Érdekel a szépészet, a divat világa? 

Persze! Hiszen Te vagy az, aki az igazán figyel a megjelenésére!

 

OKJ-s bizonyítványt adó szépségápolási képzések

Ha elvégzed az OKJ műkörmös tanfolyamot vagy az OKJ lábápoló tanfolyamot vagy akár mindkettőt, akkor nem csak a saját szépségeddel törődhetsz egyre magasabb fokon, hanem hamarosan vendégeid is elégedetten fognak távozni tőled. Hogy miért mindkettőt? Mert minél több a tudásod, annál értékesebb vagy. Annál jobban el tudod adni magad, annál több vendéged lesz. De ne fussunk ennyire előre!

 

Mire számíthatsz?

 

Amikor már úgy érzed, hogy a tantermi képzés alatt mindent elsajátítottál, jöhet a vizsga. Az OKJ-s vizsga folyamán a gyakorlati rész lesz az, ami az eredménybe legnagyobb százalékban bele fog számítani. Persze ez nem jelenti azt, hogy az elméleti tudás ne számítana. Emiatt nagyon fontos, hogy felkészült légy. Legyen elég modelled, akiken gyakorolhatsz, ez lábápoló tanulóként is nagyon fontos, de még fontosabb a kézápoló és műkörömépítő szakma megtanulásakor. Tudd, hogy mi az, amit megtehetsz a vendéged kezén vagy lábán, ha majd a szakmában dolgozol. Hiszen ha majd megnyitod a saját üzletedet, és aktívan fogsz műkörmösként és/vagy lábápolóként dolgozni, az fog a legtöbbet számítani, hogy milyen szintű munkát adsz ki a kezedből. Ha valakinek sérülést okozol, vagy olyan lábbal kezdesz dolgozni, amihez nem szabadna nyúlnod, máris hitelét veszti a tudásod. Ezt nem engedheted meg magadnak. Úgy lesz egyre több vendéged, ha egyre jobbá válsz.

 

Egynapos képzést keresel?

 

Ha már szépségiparban dolgozol, akkor is érdemes szakmai képzéseken továbbfejlődni. Ilyen képzés pl. a műköröm díszítő tanfolyam vagy a műszempilla építő tanfolyam.

 

Mindkettő egynapos képzés, mely általában hétvégén kerül lebonyolításra. Ezeken a képzéseken megtanulhatod az alapvető technikákat, melyet ezután már akár a szalonodban is alkalmazhatsz. A képzést sikeresen elvégezve a tudás mellett egy tanúsítvánnyal leszel gazdagabb. Ha még nincs szalonod, egyszerűen csak érdekelnek ezek a képzések, sőt csak 16 éves vagy, ezeknél a képzéseknél az sem akadály!

Az IT is lehet a te világod!

Hiszen csak egy lépés választ el attól, hogy Te is megismerd és hozzáértő legyél!

 

Irodai környezetben dolgozol és szeretnél jobban érteni az Excelhez?

 

Ha irodai környezetben dolgozol, akkor ma már elvárás, hogy érts az Excelhez is. Sőt, manapság már alapvetőnek tekinthető ez a tudás. Miért jó, ha ezt is megtanulod? Ha vállalkozó vagy, ennek segítségével könnyedén nyilvántarthatod pl. a bevételeidet és a kiadásaidat, de ezen kívül még rengeteg kimutatást, számítást, statisztikát készíthetsz vele. Magánemberként is nagy előny, ha tudod kezelni ezt a programot, hiszen számon tarthatod a pénzügyeidet a gépeden, de akár tableten vagy a telefonodon is. Hidd el, nagyban meg fogja könnyíteni az életedet! 

 

Tanúsítványt adó Excel képzések

 

Többféle lehetőséged van a tudás, majd a tanúsítvány megszerzésére. Ha azt szeretnéd, hogy egy oktató magyarázza el a használatát, és csak 1 napot szánnál rá, vagy a kollégáiddal közösen kihelyezett képzésben szeretnétek részt venni, akkor neked az intenzív Excel egynapos képzésre van szükséged.

 

Inkább otthonról sajátítanád el az Excel fortélyait?

 

Ha úgy érzed, hogy egy gyors kurzussal otthon is megbirkózol, vagy csak fel kellene elevenítened a mélyen lévő tudásodat, akkor javasoljuk az Online Excel tanfolyamot, melyet a saját tempódban tudsz elsajátítani.

 

Mindkettő képzéssel piacképes tudásra fogsz szert tenni! 

 

Milyen IT képzések lehetnek még hasznosak?

 

Hogy milyen képzést érdemes még elvégezni? Leginkább azt, ami hiányszakma vagy sikerszakma. Így például ha elvégzed a Java programozó tanfolyamot, garantáltan válogathatsz a betöltetlen állások között! Nézz csak szét az IT állásajánlatok között! A legtöbb helyen Java programozót vagy szoftverüzemeltetőt keresnek, kezdőket is! Nem véletlenül, hiszen pl. Androidra a legtöbb alkalmazást ezzel a legelterjedtebb programnyelvvel, a Java-val írják! Ez egy olyan szakma, amiben kiélheted a kreativitásodat és a problémamegoldó képességedet is, önállóan vagy csapatban dolgozva! Ennyire sokrétű és változatos IT munka kevés van a világon. Ráadásul semmilyen programozói előéletre nincs hozzá szükséged. Min gondolkodsz még?

 

Az év sikerszakmája: Webdesigner

Tudod, hogy a 2020-as év sikerszakmája a webdesigner? Hiszen már mindent az internet segítségével keresünk és oldunk meg. Egyáltalán nem mindegy, hogy hogy néz ki az az oldal, melyre rátalálsz. Egy ‘90-es években készült oldal ma már nevetségesen furcsának találunk, bár akkoriban még nem is igen létezett a webdesigner szakma. Ma már sokkal több lehetőség van a kezünkben! Egyet rögtön szögezzünk le: nincs szükséged kézi grafikai tudásra. Természetesen kell, hogy kreatív légy, tudj bánni a színekkel, formákkal, legyenek ötleteid, de mindezt programok segítségével fogod megvalósítani. Ha webdesignerként szeretnél dolgozni, nagyon szép és összetett szakmát fogsz megtanulni. Jól kell tudnod bánni az Adobe néhány alapprogramjával, amellyel aztán megtanulsz webre tervezni. Tudod, mit jelent a webdesign? Gondolj bele, mennyi mindent látsz pl. egy oldal megnyitásakor! Maga a weboldal kinézete, a logo, az adott cég teljes webes arculata, egyszóval mindent látsz egy pillantás alatt. Ráadásul nem csak a grafikai részek elkészítésére leszel képes, hanem pl. a weboldal felépítésére is kódolással! Az OKJ Webdesigner tanfolyam egy igazi befektetés.

 

Plusz: mindkét tanfolyam végén certifikátot (tanúsítványt) állítunk ki. Mindkét tanfolyam olyan tudást ad, amellyel a világon bárhol megállhatod a helyed! Olyan képesítések, melyekkel soha többet nem leszel helyhez kötve, bárhol a nagyvilágban dolgozhatsz, bárhová!

 

 

Nos, milyen OKJ-t érdemes elvégezni?

A munkavállalók nagy részénél ma már elképzelhetetlen, hogy egész életében egyetlen munkahelyen, ugyanazt a szakmát dolgozza végig. Folyamatosan változásban van a munkaerőpiac, ezért nekünk is folyamatosan változnunk kell úgy, hogy a piaci igényeknek megfelelő tudással tudjunk rendelkezni.

Vágj hát bele most, amíg még rövid idő alatt szerezhetsz új szakmát!

Oldalunkon minden további kérdésedre megtalálod a választ!

Forrás: nive.hu
Képek: Unsplash.com

Matics Kata

További bejegyzések