fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Hogyan lehetsz diétás szakács?

Szeretnél diétás szakács lenni, de nem tudod, mi kell hozzá, hogy elkezdhesd a diétás szakács tanfolyamot? Mindent elárulunk! A szakma szerethető és nehezebb oldalát is!

 

Mit jelent a diéta?

A diéta táplálás terápiát jelent, azaz olyan étkezéseket, amelyek a gyógyítást és megelőzést szolgálják.

Diétásan étkezni több okból is lehet vagy kell.

 • Ha olyan betegségről tudunk, amely megfelelő étkezéssel jól karbantartható. Ilyen például cukorbetegség.
 • Aktuális élethelyzet miatti diéta. Páldául szoptatós anyák.
 • Megelőzés miatti diéta, például csontritkulás megelőzésére.
 • Ételkészítés szerinti diéta. Olyan betegeknél kell ezt alkalmazni, akik valami miatt nem képesek a normál ételek fogyasztására, mert pl. gyomorszondán keresztül táplálják őket.

Ilyen esetekben rendkívül fontos a tudatos életválasztás, étkezés, a diétás ételkészítés.

 

Ki lehet diétás szakács?

A diétás szakács szakképesítés-ráépülés alapfeltétele a szakács végzettség megléte. Ahhoz, hogy a szakács tanfolyamot kezdhess, általános iskolai végzettséggel kell rendelkezned, azaz meg kell lennie a befejezett 8 évfolyamnak.

Ha meg vannak az alapok, akkor az OKJ szakács tanfolyamot kell elvégezned. Ha sikeresen megszerezted a szakács végzettséget, akkor 2 év gyakorlatot kell szerezned a szakmában. Ha szakács vagy és meg van a 2 év gyakorlatod is, akkor már csak az egészségügyi alkalmasságin kell megfelelned és jogosult vagy jelentkezni a diétás szakács képzésre. Várunk szeretettel!

 

Hol dolgozhat egy diétás szakács?

Egy diétás szakács szinte mindenhol ugyanúgy el tud helyezkedni, mint a szakács. Hiszen az alapvégzettsége szakács, a diétás szakács már ezen felüli plusz képesítés. Dolgozhat pl. a közétkeztetésben, a turizmus különböző területein, éttermekben.

Mivel egyre több emberről derül ki, hogy valamilyen ételérzékenysége vagy ételallergiája van, ezért a diétás étkezés még elterjedtebbé válik, és ezért még nagyobb számban kereshetnek diétás szakács végzettségű munkatársakat.

 

Milyen munkakörökben lehet elhelyezkedni diétás szakács végzettséggel?

A diétás szakács FEOR szám szerint kettőbe sorolandó be. Az 5134 Szakács, és a 3222 Konyhafőnök, séf. Ezekhez tartozóan az alábbi munkakörök tölthetők be diétás szakács végzettséggel:

 • diétás szakács
 • étkezdei szakács
 • grill szakács
 • gyermekélelmezési szakács
 • hajószakács
 • hidegkonyhai szakács
 • közétkeztetési szakács
 • kukta
 • melegkonyhai szakács
 • pizzakészítő szakács
 • segédszakács
 • konyhafőnök
 • szakács, diétás szakács
 • éttermi műszakvezető
 • főszakács
 • helyettes séf
 • konyhavezető

Jellemző feladatok

A diétás szakács fő feladata a diétás étel elkészítése és tálalása, a diétás előírásoknak megfelelően. Munkáját sok esetben a dietetikus által összeállított menüsor alapján végzi.

 • A diétás ételek esetében különösen fontos az ételkészítési helyiség tisztasága, beleértve a konyhai eszközöket, munkafelületeket is.
 • Sok esetben a diétás ételekhez szánt alapanyagot teljesen elkülönítve kell tárolni a többi alapanyagtól, és vannak olyan ételek, melyeket teljesen elkülönítve kell elkészíteni.
 • A diétás szakács felelőssége a megfelelő minőség a nyersanyagtól a készételig.
 • Szakszerűen, a kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokkal elkészíti az előre megtervezett étrendet, melyet részben önállóan, vagy dietetikus segítségével állított össze.
 • A konyha többi dolgozójának munkáját összehangolja.
 • Ellenőrzi az ételek mind minőségben, mind mennyiségben.
 • Az elkészült ételekért szakmai felelősséget kell vállalnia. Azaz nem kerülhet más az ételbe, csakis az adott étrendek megfelelő alapanyag, és magas minőségű ételt kell előállítania.
 • A különböző korcsoportú, diétát igénylők részére az ételkészítés során odafigyel a megfelelő energia- és tápanyagszükségletre.

 

A diétás szakács képzés

A diétás szakács OKJ-s képzés iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás keretében mindössze 3 hónapig tart. Ennyi idő alatt kell teljesíteni 240 órányi anyagot. A gyakorlati részt a hallgatónak önállóan kell megszerveznie és teljesítenie, de ez könnyedén megoldható, ha egyébként is szakmádban dolgozol.

 

Követelménymodulok

A diétás szakács OKJ-s képzés mindössze kettő követelménymodult tartalmaz.

 • Táplálkozási alapismeretek
 • Diétás ételkészítés

 

Milyen eszközöket, gépeket használ a diétás szakács?

Mivel munkájának helyszíne a konyha, ezért feladattól függően gyakorlatilag az egész konyhát használhatod. Így a főzőlapokat, sütőket, előkészítő és kiszolgáló pultokat, késeket és minden további konyhai eszközt és berendezési tárgyat.

Milyen egészségügyi kockázatai vannak a diétás szakács szakmának?

Ugyanúgy, ahogy a szakács szakma, a diétás szakács is közepes nehéz fizikai munkának számít, részben szellem munkával kiegészülve.

A fizikai megterhelés a folyamatos álló munka és a nehéz tárgyak emelgetése, cipelése jelenti.

A pszichés, szellemi megterhelést a felelősség rója a diétás szakácsra. Hiszen munkáját precízen és gyorsan kell végeznie. Hibát nem ejthet, mert egy-egy betegre nézve, akár végzetes is lehet.

Mind a fizikai, mind a pszichés terhelés ellensúlyozásaként fontos az aktív fizikai és szellemi pihenés.

Kikkel lesz kapcsolatod a munkád során?

Diétás szakácsként elsősorban a konyha többi dolgozójával lesz napi kapcsolatod. Például, séf, szakácsok, konyhafőnök, konyhai kisegítők, pincérek.
Rajtuk kívül folyamatos kapcsolatod lesz az ételsort összeállító dietetikusokkal, és az alapanyagot szállítókkal is.

Milyen lesz a munkaidő beosztásod?

Ha étteremben fogsz dolgozni, akkor az éttermi nyitva tartás fogja meghatározni a munkaidődet. De előfordulhat, hogy egy szálló éttermében fogsz dolgozni, ilyen esetben általában többműszakos munkarend van. Ha kórházban vagy valamilyen gyógyászati intézményben helyezkedsz el, akkor számítanod kell rá, hogy az ünnepnapokon is dolgoznotok kell.

Milyen veszéllyel járhat a szakma?

A munkád a konyhán zajlik. A gőz miatt a páratartalom és a hőmérséklet magas. Viszont sokszor kell hűtőhelyiségbe menni, ezért oda kell figyelni a hőkülönbségre. Ugyanez a hőkülönbség okozhat páralecsapódást, ami pedig csúszásveszéllyel járhat. Ilyen helyen, ahol mindenhol vágó, szúró eszközök, nyílt láng lehetséges, nagyon oda kell figyelni a megfelelő munkavégzésre és a megfelelő védő és munkaruházat használatára is. Például lánckesztyű és csúszásmentes talpú cipő viselése.

 

Miért érdemes a képzést elvégezni?

A tanulás mindig fejlődést jelent, ez életünk egyik legjobb befektetése. Minél nagyobb szakmai tudással rendelkezel, annál értékesebb vagy a saját és a munkáltatók szemében is.

 

Miért fontos a diétás étkezés nem csak azok számára, akik valamilyen betegséggel küzdenek?

A diétás étkezés amellett, hogy segít megküzdeni a betegségekkel, valamint a megelőzésben is hatalmas szerepet játszik, nagyon fontos például a sportolók életében is. De sokan egyfajta divatként is választják a speciális diétás étkezést.

Lássuk elsőnek a sportolókat!

Természetesen a speciális étkezés elsősorban a versenysportban fontos, hiszen egy-egy versenyre kőkeményen edzenek, nem csúszhat el az eredmény azért, mert nem jól étkezik a sportoló. Van akinek súlycsökkentésre, van akinek szálkásodásra, van akinek pedig izomgyarapodásra van szüksége. Ezek, az edzésekkel jól összehangolt diétás étkezéssel, ha nem is könnyen, de elérhető célok. Hogy mire van szükséges egy sportolónak, az is nagyon összetett. Hiszen nem mindegy, hogy egy atlétáról, egy úszóról, vagy egy súlyemelőről beszélünk. Az sem mindegy, hogy az adott sportág a verseny folyamán egy rövid, de rendkívül intenzív izommunka, vagy egy hosszabb, kitartást igénylő. Az sem mindegy, hogy nő vagy férfi az adott sportoló, hiszen ugyanazért a célért egy nőnek és egy férfinak némiképp más összetételben van szüksége.

Szigorúan meg kell határozni az étkezések számát, idejét, a bevitt tápanyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok grammra vetített mennyiségét. Ha ennyire szigorúak az előírások, akkor a diétás szakácsnak is nagyon szigorúan betartva kell olyan ételek készítenie, ami a sportolók hatalmas energia- és tápanyagszükségletét fedezik, ugyanakkor a kitűzött célt szolgálják.

Ennyire szigorú előírások leginkább a versenysportot érintik, viszont nagyon sokan vannak, akik ha hobbi szinten is, de az egészségük megőrzése vagy visszanyerése érdekében sportolnak. Természetesen mindenkinek könnyebb elérni a kitűzött célját, ha a táplálkozásra is odafigyel, és nem össze-vissza eszik. Van, aki a cél érdekében képes a versenysportolókéhoz hasonló szigorúságra is. Természetesen a hobbi sportolásnak is több szintje van. Az sem mindegy, hogy csak annyit teszel meg, hogy az autót gyaloglásra váltod, vagy egy maratont szeretnél lefutni, az étkezésedre akkor is érdemes odafigyelned.

Diétás étkezés, mint divat?

A diétás étkezésnek van egy olyan része is, ami nem azt szolgálja, hogy kilábaljunk egy betegségből, vagy szinten tartsuk azt.

A diétás étkezés ma már nagy divat is. Nagyon sokféle étkezés, diéta – esetleg fogyókúra – van, ami több-kevesebb sikert ígér.

De van, aki egyszerűen jobban érzi magát a bőrében, ha máshogy étkezik, ezt-azt kihagy az étrendjéből, gyakorlatilag egyfajta diétát talál ki magának.

Viszont van ennek egy hátulütője is. Hiszen a legtöbben nem dietetikus tanácsaira hagyatkozva változtatnak az étrendjükön, hanem saját ötletektől vezérelve, és ez sajnos nem mindig vezet jóra. Ilyen esetekben jöhetnek a nem várt hiánybetegségek, gyengeség, rossz közérzet, súlyosabb esetben ezek táplálkozási zavarokhoz, például anorexiához vezethetnek.

Ebből is jól látszik, hogy a dietetikusok és a diétás szakácsok felelőssége hatalmas, hiszen nagyon pontosan és szigorúan oda kell figyelni mindenre és mindenkire.

Milyen tulajdonságokkal válhatsz jó diétás szakáccsá?

 • Kreativitás: ahhoz, hogy a szakács mesterség diétás része is jól menjen, és tudj változatos, de az előírt diétának megfelelő ételeket készíteni, szükség van kreativitásra.
 • Felelősségtudat: csak olyan ételt készíthetsz, amit a diéta előír, és ezt önkényesen nem változtathatod meg, hiszen általában betegeknek készül az étel.
 • Jó memória: neked nem szakácskönyvből, hanem fejből kell tudnod az ételek elkészítését, ehhez megfelelő memóriára van szükséged.
 • Műszaki hozzáértés: gépeket, berendezéseket fogsz használni, melyekhez értened kell, ezért fontos, hogy legyen némi műszaki érzéked is.
 • Kézügyesség: pontos, precíz mozdulatokkal kell dolgoznod, amihez kell a kézügyesség megléte.
 • Nyitottság: keresd az újdonságokat, légy nyitott.
 • Tisztaság: egy konyhában alapvető a tisztaság és a tisztaságra való igény. Ez diétás szakácsként fokozottan kell, hogy meglegyen.

 

Munkerőpiac

A szakács és a diétás szakács végzettségű munkaerőből sincs hiány, viszont a kreatív és a szakmájára hivatásként tekintő szakemberek így nagy előnyben részesülhetnek. Ezért érdemes például versenyekre is benevezni.

Milyen fizetésre számíthatsz?

A szakácsok fizetése nagyban változó annak függvényében, hogy milyen típusú munkahelyen dolgoznak. Nem mindegy, hogy ez közétkeztetés vagy egy luxushajó. Ami viszont biztos, hogy diétás szakácsként mindenképpen többet keresel, mint szakácsként, hiszen több a tudásod és speciális ételeket fogsz készíteni.

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Úgy érzed, hogy szakácsként szeretnél még többet tudni? Akkor várunk szeretettel képzésünkön!

Forrás: nive.hu; Nemzeti Pályaorientációs Portál; hrportal.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések