fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Hogyan és mennyit dolgozik egy sikeres ingatlanközvetítő?

Kíváncsi vagy mennyit és hogyan kell dolgoznod, hogy elismert ingatlanközvetítővé válhass? Legyél profi az ingatlanközvetítő szakmában! Segítünk megvalósítani.

 

Milyen munkát végzel ingatlanközvetítőként?

A legtöbb tulajdonos nem ér rá arra, hogy eladandó ingatlana árusításával és az ezzel járó teendőkkel foglalkozzon. Dolgozik, gyereket nevel, háztartást vezet. Ekkor jön képbe az ingatlanközvetítő.

Közel áll hozzád az értékesítés világa és szereted figyelni az ingatlanpiacot? Lehet, hogy született ingatlanközvetítő vagy, csak még nem vágtál bele? Azt tudnod kell, hogy az ingatlanközvetítő szakma korántsem csak ingatlaneladásról szól. Nagyon sokrétű tudást igényel.

 

Eladó ingatlanok felkutatása

Ha egy jól ismert ingatlanirodában dolgozol, maguktól is jönni fognak a munkák, de emellett nem árt, ha te is szerzel eladó családi házakat, lakásokat, telkeket. Fel kell venned a kapcsolatot azokkal, akik szeretnék értékesíteni ingatlanjaikat, próbálnod kell meggyőzni őket, hogy te vagy az, aki tud nekik segíteni az eladásban. Ne ijedj meg, ha egy-egy ilyen megkeresés esetén elutasító, sőt néha goromba választ kapsz. Ezen idővel majd könnyedén túl tudsz lépni.

 

Eladási ár meghatározása

Amint van értékesítendő ingatlan, a megtekintése után – az eladóval együtt – be kell állítanod az árát a piaci értéknek megfelelően. Ezért is fontos, hogy kövesd az ingatlanpiaci-, valamint az építőipari árakat.

Értékbecslés után, a piaci árnál egy kicsit magasabb összeggel kell számolnunk, mert a legtöbb vevő mindenképp akar alkudni.

 

Vevő megtalálása

Akkor találunk vevőt, ha megfelelően tálalva kínáljuk az ingatlant. Nem mindegy milyen képeket és szöveget töltünk fel róla a rendszerünkbe és az ingatlanhirdetési portálokra. Fotós tanfolyamunk kezdő fotográfusok számára segíteni fog, hogy az ingatlanokról tökéletes fényképeket tudj készíteni.

Fontos, hogy legalább minimálisan érts a marketinghez is. Rövid marketing tanfolyamunk elvégzésével, az alapvető ismereteket el tudod majd sajátítani. Nem árt, ha ismered a közösségi média csínját-bínját is, hiszen ezek az oldalak is remek platformok eladó ingatlanjaid bemutatására. Marketing tanfolyamunk oktatóanyagában természetesen a social mediáról is szót ejtünk.

Ha nagyon megakadsz, mert nem tudod hogyan juttasd tudomására a potenciális vevőidnek, hogy vannak az eladandó ingatlannak árnyoldalai is, feltüntetheted azokat kicsit viccesen, vidáman is.

Amint jelentkezik egy vevőjelölt, mindent el kell mondanod számára az ingatlanról, aztán időpontegyeztetés után jöhet az ingatlan alapos bemutatása. Az is lehet, hogy van a rendszerünkben már egy olyan potenciális vevő, akiről tudjuk, hogy talán pont erre az ingatlanra vágyik. Keressük meg őt, hátha pont ez az ingatlan lesz a neki megfelelő.

Ezek után megkezdődhet az ajánlatok fogadása és az ártárgyalás. Utóbbi esetében nagyon fontos, hogy magabiztos legyél. Neked sem mindegy, mennyiért tudod eladni az ingatlant. Minél magasabb összegért tudod értékesíteni, annál nagyobb lesz majd a jutalékod, amit kapsz utána.

 

Értékesítés

Megállapodás után az érdeklődőből vásárló válik. Jöhet az adásvételi szerződés előkészítése, az energetikai tanúsítvány beszerzése, földhivatali ügyintézés, közművek átírása. Ma már alapvető elvárás, hogy mindezeket egy ingatlaniroda el tudja rendezni.

 

Szabad időbeosztás

Ingatlanközvetítőként úgy osztod be az időd, ahogy szeretnéd. Vannak kötelező megbeszélések, esetleg ügyeletek, de ezeket leszámítva kötetlen a munkaidőd. Azonban, ha sikeres akarsz lenni, a teljes munkaidőt, azaz napi 8 órát rá kell szánnod a munkára, ami főleg a kezdetekkor igaz. Az is célszerű, ha előre betervezed a heti programjaidat, hogy mindenre tudj aztán időt szakítani.

Az ingatlanközvetítők rugalmas munkaidőben dolgoznak, de az tévhit, hogy rengeteg szabadidejük marad mellette. Az igaz, hogy ebben a szakmában nem fog ferde szemmel nézni rád a főnököd, ha éppen előbb kell elmenned a gyerekért az óvodába. Viszont az tévhit, hogy elég néhány órát tölteni ingatlanozással és így is pörgeted majd az eladásokat.

Ráadásul az ügyfeleidhez is alkalmazkodnod kell. Ha ők csak hétvégén érnek rá, saját érdeked, hogy áldozz a hétvégédből és igazodj hozzájuk. Így nem árt, ha megértő a családod és elfogadja, hogy néha el kell menned hétvégén.

 

Átlagnál magasabb jövedelem

Ha irodához szegődsz el, ott nincs fix fizetés, jutalékos rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az eladási ár néhány százaléka – kb. 3% – illeti meg a céget, Te annak is egy bizonyos százalékát – nagyjából 20%-tól 50%-ig változhat – fogod megkapni. A hatékonyabb ügynökségek rendszere úgy működik, hogy minél jobb vagy az értékesítésben, annál inkább növekszik a jutalékod mértéke. A jövedelmednek viszont nincs felső határa! A legjobb, legszorgalmasabb értékesítők havi haszna idővel elérheti a milliós összegeket is.

Viszont, ha még csak most kezdted a szakmát, az is előfordulhat, hogy egy-egy hónapban egyáltalán nem lesz bevételed. Ha nincs eladás, nincs bevétel. Így az elején még ne számíts arra, hogy nagyon jól fogsz keresni. Elengedhetetlen, hogy rendelkezz néhány hónapnyi tartalékkal. De ha szorgalmas vagy és kitartóan csinálod, később többet kereshetsz az átlag fizetésnél! 1,5-2 év alatt már stabil talaj lehet a lábad alatt.

 

Hogyan válassz ingatlanos céget, ahova elszegődhetsz?

Ha egyedül, vállalkozóként csinálod az ingatlanértékesítést, akkor a magad ura lehetsz, tiéd lesz a tiszta haszon, viszont ebben az esetben rengeteg költséggel kell számolnod. Kezdetben ezért is jobb, ha egy irodához szegődsz el. Inkább náluk szerezz tapasztalatot és később majd megfontolod a váltást.

Olyan irodát válassz, amiről jó véleménnyel vannak az emberek. Akár a Google értékeléseket is megnézheted. Beszélgess el az ott dolgozókkal, hogy ők is pozitív véleménnyel legyenek. És persze az sem utolsó, hogy lakhelyeden, vagy környékén legyen a cég.

Minimál stílusú, letisztult, világos ingatlan óriási ablakfelületekkel

 

Felmerülő költségek ingatlanközvetítőként

 • Képzés, hogy ingatlanközvetítő lehess:
  A szakma elsajátításához szükséged van arra, hogy elvégezz egy átfogó képzést. Nálunk ezt részletfizetéssel is megteheted. Munkád során is folyamatosan képezd majd magad. Mindig szánj egy kis időt a fejlődésedre. Általában elég lesz, ha követed majd a jogszabály változásokat, friss híreket az ingatlanpiacról, elsajátítasz pár motivációs, személyiségfejlesztő és önismereti anyagot, elolvasol néha egy-egy könyvet.
 • Vállalkozással kapcsolatos költségek:
  Mindegy, hogy cégnél, vagy egyénileg csinálod az ingatlanközvetítést, valószínű, hogy vállalkozóként fogod végezni. Ha nem szeretnél elmaradni a kifizetésekkel, bevallással, fogadj egy jó könyvelőt.
 • Telefon és hozzá korlátlan előfizetés:
  Szükséged van rá, hogy legyen egy megbízható telefonod, ami nem fog cserbenhagyni az ügyfeleddel történő beszélgetéseid során. Ha pedig egy jó kamera is tartozik telefonodhoz, az ingatlan képeit is elkészítheted vele. Így megspórolhatod, hogy egy drága fényképezőgépre is be kelljen ruháznod.
 • Laptop és internetelérés:
  Rendelkezz egy szintén megbízható laptoppal is, ami mindig legyen kéznél, hogy azzal bármikor csatlakozni tudj az internetre. Sosem tudhatod mikor lesz rá szükség, hogy megmutasd valakinek egy eladandó ingatlanod fotóit.
 • Ruházat:
  Nem a legdrágább ruhákat kell viselned, nem kell feltétlenül hivatalos öltözetben lenned, de fontos, hogy adj magadra. Legyél ápolt, igényes! Lényeges szempont potenciális vásárlóid részéről a jó benyomás irántad.
 • Autó:
  Ha egy komolyabb irodánál helyezkedsz el, valószínű, hogy lesz biztosítva számodra cégautó. Viszont, ha magadnak kell ezt megoldani, számolnod kell az üzemanyaggal és az amortizációval is.

 

Kiből lesz jó ingatlanközvetítő?

Ha ügyes, kitartó, motivált és elhivatott vagy, folyamatosan tudsz majd feljebb lépkedni a ranglétrán. A sok munka meghozza eredményét. Persze azért kell, hogy rendelkezz néhány nélkülözhetetlen tulajdonsággal.

Szeress kommunikálni szóban és írásban. Tudnod kell, hogy mit, mikor és hogyan mondj. Érd el azt, hogy az ügyfeled akarja az együttműködést.

Mindig legyél pontos! Nehogy elkéss! Ez rögtön egy rossz pont a leendő vevők szemében. Ha ezt megteszed, rögtön bizalmatlanok lesznek Veled szemben, így nem biztos, hogy el fogják hinni, amiket az ingatlanról mondasz nekik. Állíts be akár egy alkalmazást, ami riaszt a találkozók előtt.

Az őszinteség alapvető. Ne próbáld meg elrejteni az ingatlanok hibáját. Később úgyis kiderül. Ugye nem szeretnéd, ha rajtad vernék le a port emiatt?

Fordíts maximális figyelmet ügyfeleidre! Nagyon-nagyon fontos az ügyfél elégedettség. Ők biztosítják majd a jövőbeni ajánlásokat.

Legyél határozott! Soha ne legyél bizonytalan! Azt a látszatot keltheti, hogy nem is értesz igazán a szakmádhoz.

Ne légy lusta! Ismerd meg az ingatlant, amit árulsz. Ha kiderül, hogy még nem is jártál ott, az nagyon kellemetlen lesz.

Legyél kedves, udvarias! Ha a másik ember esetleg modortalan lenne Veled, Te ne süllyedj le a szintjére, maradj akkor is tisztelettudó.

 

Ingatlanközvetítő tanfolyamunkról

Az Ingatlanközvetítő tanfolyam távoktatásos formában kerül megvalósításra, így az ország egész területéről elérhető. Mindenkinek ajánljuk, aki kényelmesen, otthonról, saját időbeosztása szerint szeretné elsajátítani az ingatlanközvetítő szakképesítéshez szükséges ismereteket. Ha van érettségid és betöltötted a 18. életéved, máris regisztrálhatsz a képzésre.

Az oktatások kontakt órák keretében, online felületen keresztül történnek, a hallgatóknak biztosított órarend alapján. Képzésünk 240 órából épül fel, így mindössze 4 hónap alatt gördülékenyen elvégezheted. Részletfizetésre is lehetőséget biztosítunk számodra.

A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről cégünk a képzés befejeztével névre szóló tanúsítványt állít ki, mely tanúsítvánnyal képesítő vizsgára jelentkezhetsz. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Ingatlanközvetítő szakképesítést igazoló bizonyítványt kapsz.

 

Vágj bele!

Ha érdekes, változatos szakmát sajátítanál el, válaszd Ingatlanközvetítő képzésünket! Munkád során új emberekkel tudsz megismerkedni és ezután elfelejtheted a monotonitást.

Ne feledd, most jól pörög az ingatlanpiac, az értékesítőket folyamatosan keresik a cégek.

 

 

 

Forrás: becsuletesingatlankozvetito.blog.hu, ingatlan48.hu, csorbadaniel.com, noihir.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések