fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Szeretnél bolti eladó lenni? Bemutatjuk ruházati eladó és műszaki cikk eladó tanfolyamainkat

Mielőtt belevágnál a ruházati eladó, illetve a műszaki cikk eladó tanfolyamba, részletesen megismernéd napi munkájukat? Tarts velünk és mindent megmutatunk!

 

Mit csinál egy bolti eladó?

Bolti eladóként számos változatos feladat vár rád napi munkád során.

Részt veszel az áruk eladótérbe kihelyezésében. Árucímkét, aktuális fogyasztói árat, esetleg áruvédelmi eszközöket helyezel el a termékeken. Mindennapi feladataid közé fog tartozni a pénztárgép és  egyéb digitális és analóg eszközök használata. Közreműködsz a készletkezelésben, raktározásban, illetve – ha az üzletvezető ezt rád bízza – részt kell venned az áruk megrendelésében is.

Fontos, hogy kedves, udvarias legyél, mivel állandóan kommunikálnod kell a vásárlókkal. Vevőtípusoknak megfelelően – eladói technikák alkalmazásával – ajánlásokat kell tenned számukra. A vevőreklamációkat is kezelned kell, ami nem kis fegyelmezettséget igényel részedről. Sokszor előfordulhat, hogy egy goromba vásárlóval találod szemben magad. Te mindig őrizd meg nyugalmadat, hiszen Te vagy a vásárlóért!

Összefoglalva tehát, bolti eladóként a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat látod el, tájékoztatod és kiszolgálod a vásárlókat.

 

Ruházati eladó specifikus feladatai

Ruházati eladóként nem árt, ha szereted és követed a divatot, mivel közreműködsz az aktuális trendeknek megfelelő ruházati cikkek megrendelésében. Beszerzéskor minél inkább kitalálod a vásárlói igényeket, annál több hasznot hozol a ruhabolt számára.

Értékesítésre Te készíted elő a ruhákat, szakszerűen hajtogatod azokat, esztétikusan helyezed ki az eladótérbe. Fontos, hogy higgadtan kezeld, amikor már sokadszor kell újra hajtogatnod egy adott ruhát, mert a vevők nem pont úgy vagy nem oda tették vissza a ruhát, ezzel a Te gondos elhelyezésed megszűnt és újra meg újra munkád van vele.

Neked kell segíteni a vevőt a megfelelő szín, méret és fazon kiválasztásában. Ajánlásokat teszel számukra alkatuknak, stílusuknak megfelelően. Elmagyarázod nekik a ruhák használati, viselési, kezelési jellemzőit. Fontos, hogy mindig igazat mondj, így lesznek visszatérő vásárlóid.

Hacsak nincs kirakatrendezőtök, akkor Neked, illetve kollégáidnak kell gondosan kiválasztani azokat a ruhákat, melyek a kirakatba kerülnek. Ez nagyon fontos feladat, mivel nagyban befolyásolja a bolt látogatottságát. A kirakatba került ruhák adatait be kell vezetned a kirakatkönyvbe.

Ruházati eladó tanfolyamunkon 3 hónap alatt – távoktatásos formában – elsajátíthatod a szakma rejtelmeit. Képzésünk jellegét tekintve szakképesítés. Csak alapfokú iskolai végzettségre és egészségügyi alkalmasságra van szükséged a részvételhez.

 

Műszaki cikk eladó sajátos feladatai

Műszaki cikk eladóként számos alkalommal ismertetned kell a műszaki cikkek kezelését. Sajnos mindig akad egy-egy olyan vevő, aki nehezen fogja megérteni a műszaki gépek kezelését. Légy türelmes ekkor is. Mindig maradj kiegyensúlyozott a munkád során.

Nap mint nap jótállási jegyeket és egyéb dokumentumokat kell kitöltened. Ha nem idegen tőled az adminisztráció, akkor könnyedén teljesítheted ezt a feladatot is.

A Te feladatod lesz az is, hogy megszervezd a meghibásodott műszaki cikkek garanciális javítását. Mindig figyelj oda a garancia lejáratára, mert akad néha olyan vevő, aki garancián túl is szeretné érvényesíteni az igazát.

Távoktatásos formában megvalósuló Műszaki cikk eladó tanfolyamunkat 3 hónap alatt elvégezheted. Ha rendelkezel alapfokú iskolai végzettséggel és beszerzed az egészségügyi alkalmassági igazolást, máris tudsz jelentkezni szakképesítő képzésünkre!

 

2in1, kombinált bolti eladó tanfolyamaink

Ha nem elég számodra, hogy kitanuld a ruházati eladó-, vagy műszaki cikk eladó szakmát, jelentkezhetsz összetett tanfolyamainkra is. Ekkor – a szakképesítő vizsga sikeres teljesítése esetén – nem egy, hanem egyből két államilag elismert bizonyítvány tulajdonosa leszel! Ugye milyen jól hangzik?

Ebben az esetben a bolti eladó képzés kiegészül üzletvezető tananyaggal is. Üzletvezetőként már nagyobb lesz a felelősséged, mert ekkor már Te végzed a kereskedelmi egység vezetését. Irányítod, szervezed és ellenőrzöd a kereskedelmi egység tevékenységét.

Szeretnéd valamelyik komplex tanfolyamot elvégezni? Akkor jelentkezz Ruházati eladó + üzletvezető tanfolyamunkra, vagy Műszaki cikk eladó + üzletvezető képzésünkre.

 

Bolti eladóként fontos, hogy rendelkezz ezekkel a tulajdonságokkal

A jó kommunikációs képesség számodra elengedhetetlen, hiszen folyamatosan kapcsolatot fogsz tartani az ügyfelekkel, kereskedelmi partnerekkel.

Legfőbb feladatod, hogy a vásárlót bevonzd és visszatérésre ösztönözd, ezért nélkülözhetetlen, hogy rendelkezz kereskedelmi vénával és pozitív kisugárzással. Csak akkor leszel igazán jó eladó, ha szívesen kínálod a termékeket. Ha nem is saját árucikkeidet adod el, érezd azt a sajátodnak.

Kedvesnek kell lenned és sosem tolakodónak. Ne akard mindenáron rábeszélni vevőidet a vásárlásra. Mindig legyél tisztelettudó, még ha a másik fél azt valójában meg sem érdemelné.

Előnyödre fog válni, ha legalább az alapvető kifejezéseket tudod angolul. Főleg nagyvárosokban előfordulhat, hogy egy külföldi vásárlóval találod szemben magad. Ilyen esetekre hoztuk létre Angol online tanfolyamunkat teljesen kezdők számára. Ne habozz! Vágj bele! Az angol nyelv ismerete mindig jól jön.

Vedd a fáradtságot, mindig ismerd meg az árut, amit kínálsz. Különben hogyan is tudnád teljes körűen tájékoztatni róla a vevőket?

 

Élelmiszer bolti eladó, a még mindig nagyon felkapott kereskedelmi szakma

Élelmiszer bolti eladóként figyelned kell az élelmiszerek megfelelő kezelésére és tárolására. Részt veszel a pultépítésben, ismered és alkalmazod a csomagolás nélküli és csomagolt élelmiszerek értékesítésének szabályait. Mindig maximálisan betartod a higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat.

Élelmiszer bolti eladó képzésünk távoktatás formában valósul meg e-learning támogatással. A tananyagokat elektronikus és nyomtatott formában is biztosítjuk. Felmerülő kérdések esetén az oktatók elektronikus úton rendelkezésedre állnak.

Tanfolyamunkat 2-3 hónap alatt elvégezheted. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Élelmiszer bolti eladó szakképesítést igazoló bizonyítvány tulajdonosa leszel.

 

Felkeltettük érdeklődésedet? Vágj bele!

Ne habozz! Töltsd az időt hasznosan, tanulj keresett szakmát.

Jelentkezz Ruházati eladó, vagy Műszaki cikk eladó tanfolyamunkra!

 

 

 

Képek: Unsplash

 

 

Kiskó Anikó

További bejegyzések