fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Érdekel a kereskedelem? Ismerd meg Vegyi áru eladó és Drogerista tanfolyamainkat!

Mielőtt belevágnál a Vegyi áru eladó, vagy a Drogerista tanfolyamba, ismerkedj meg részletesen a szakmák rejtelmeivel. Cikkünkből részletesen tájékozódhatsz.

 

A bolti eladó általános feladatai

Kereskedelmi dolgozóként számos, sokrétű feladat vár rád mindennapi munkád során.

Napi feladataid közé fog tartozni, hogy pénztárgépet, illetve egyéb digitális és analóg eszközöket használj.

Munkád része lesz az árucikkek eladótérbe kihelyezése. Biztosítod a termékek árkijelzettségét, a termékinformációk szakszerű kihelyezését és aktualizálását. Árucímkét, aktuális fogyasztói árat, drágább termékek esetében áruvédelmi eszközöket helyezel el rajtuk.

Segítesz kialakítani és fenntartani az üzlet belső terét és polcképét a vásárlói szükségleteknek megfelelően.

Részt veszel a készletkezelésben, raktározásban, illetve – ha az üzletvezető ezt rád bízza – közreműködsz az áruk megrendelésében is.

Szinte állandóan kommunikálnod kell a vásárlókkal. Nagyon fontos, hogy kedves és udvarias legyél velük. Eladói technikák alkalmazásával – vevőtípusoknak megfelelően – ajánlásokat kell tenned számukra az árukészletből, katalógusból. Megszerzett tudásodnak köszönhetően hozzájárulsz ahhoz, hogy a vásárló a számára legmegfelelőbb terméket vásárolja meg. Feladatod még a vásárlók érdeklődésének felkeltése, valamint a termékek bemutatása. Az érdeklődő vevők számára felvilágosítást kell adnod a különböző fizetési módokról.

Tájékoztatod a fogyasztókat az őket megillető jogokról. Kezelned kell a vevőreklamációkat is, ami nagy fegyelmezettséget igényel részedről. Sokszor előfordulhat, hogy egy goromba, ellenszenves vásárlóval találod szemben magad. Te mindig őrizd meg nyugalmadat!

Számos előírás vonatkozik Rád. Nagyon fontos betartanod a fogyasztói érdekvédelem szabályait. Alkalmaznod kell a környezetvédelmi és energiagazdálkodási előírásokat. Meg kell előznöd a munkahelyi baleseteket. Szükséges a higiéniai, egészségügyi előírások betartása az áruforgalmi tevékenység minden szakaszában.

Illetve, mindig akad egy-egy további feladat, mint például az új kollégák betanítása.

Összefoglalva, a kereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat látod el, tájékoztatod és kiszolgálod a vásárlókat.

Ha érdekel ez a szakma, számos kereskedelmi képzésünk között tudsz válogatni.

 

Drogerista sajátos feladatai

Drogeristaként, vagyis vegyi áru és gyógynövény eladóként speciálisan a drogériákban kapható termékek eladásában kell részt venned.

Ezek a termékek lehetnek:

 • kozmetikumok,
 • női higiéniás termékek,
 • gyógyhatású készítmények,
 • drogériaüzletekben kapható gyógyszerek,
 • étrendkiegészítő termékek,
 • ápoló-, mosó-, és tisztítószerek,
 • állateledelek stb.

Fontos feladatod munkád során az egyes drogériai termékek összetevőinek, jellemzőinek, felhasználásának és hatásának ismertetése, illetve ajánlása a vásárlók számára. Ahhoz, hogy ezt precízen meg tudd tenni, folyamatosan nyomon kell követned az ezen a területen megvalósuló fejlesztéseket és trendeket.

Drogerista tanfolyamunkon 160 óra, vagyis 3 hónap alatt elsajátíthatod a szakma rejtelmeit. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Drogerista szakképesítést igazoló bizonyítvány tulajdonosa leszel.

Most már a pénz sem lehet akadály! Válaszd Drogerista képzésünket és élhetsz a Képzési Hitel lehetőségével. Amennyiben rendelkezel felnőttképzési jogviszonnyal és elmúltál 18 éves, de az 55. életévedet még nem töltötted be, illetve bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgár vagy, megigényelheted a Képzési Hiteleket, akár egy időben a Képzési Hitel1 és Képzési Hitel2-t. Nincs hitelbírálat, kezes és fedezet. A törlesztés kiszámítható. Hiteled törlesztőrészletét egyenlő havi részletekben kell majd visszafizetned.

Drogerista szakmai képzés felépítése:

 • Drogériai termékismeret
 • Értékesítési alapismeretek

 

Vegyi áru eladó specifikus feladatai

A vegyi áruk jelentős része egészségre és környezetre ártalmas, ezért a velük kapcsolatban végzett kereskedelmi feladatok az átlagosnál szélesebb körű ismereteket igényelnek. Így különösen szükséges a Vegyi áru eladó képzés során elsajátított speciális tudás.

Vegyi áru eladóként tudnod kell a termékek veszélyességi kategóriáit, és a hozzájuk tartozó termékjelöléseket, szimbólumokat. Ismerned kell a veszélyes, kiemelten veszélyes osztályba sorolt vegyi áru termékek értékesítésének szabályait. Tisztában kell lenned a vegyi áruk raktározási, tárolási előírásaival.

Az értékesítési területnek megfelelő kihelyezéseket megépíted, kialakítod, majd a biztonsági szabályok betartásával helyezed ki a vegyi áru termékeket az eladótérbe.

Szakszerű tájékoztatást nyújtasz a vásárlók számára, miközben felelősséget vállalsz az általad adott információkért.

Vegyi áru eladóként különösen fontos, hogy betartsd a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai és biztonsági előírásokat.

Képzésünk 80 órából épül fel, így mindössze 1,5 hónap alatt gördülékenyen elvégezheted. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Vegyi áru eladó szakképesítést igazoló bizonyítvány tulajdonosa leszel.

 

Kereskedelmi dolgozóként fontos, hogy rendelkezz ezekkel a tulajdonságokkal

Legfőbb feladatod, hogy a vevőket bevonzd és visszacsábítsd, ezért nélkülözhetetlen, hogy rendelkezz kereskedelmi vénával és pozitív kisugárzással. Akkor leszel igazán jó eladó, ha szívesen kínálod a termékeket. Érezd sajátodnak az üzletet, ahol árulsz.

Számodra elengedhetetlen a jó kommunikációs képesség, hiszen folyamatosan kapcsolatot fogsz tartani a vásárlókkal és a kereskedelmi partnerekkel.

Kedvesnek, készségesnek és tisztelettudónak kell lenned.

Vedd a fáradtságot, mindig ismerd meg az árut, amit kínálsz. Különben hogyan is tudnád teljes körűen tájékoztatni róla a vásárlókat?

Ne akard mindenáron rábeszélni vevőidet a vásárlásra. Sose legyél tolakodó.

Az alapvető kifejezéseket nem árt, ha tudod angolul. Bármikor előfordulhat, hogy egy külföldi vásárlóval találod szemben magad. Ezért hoztuk létre Angol online tanfolyamunkat teljesen kezdők számára. Az angol tudás mindig jól jön. Vágj bele!

 

A képzések megkezdéséhez szükséges feltételek

A Vegyi áru eladó és a Drogerista tanfolyam esetében megegyeznek a részvételhez szükséges feltételek. Csak alapfokú iskolai végzettségre, azaz 8 általánosra és egészségügyi alkalmasságra van szükséged, amit kizárólag foglalkozás-egészségügyi szakorvos jogosult kiállítani.

Jellegét tekintve mindkét tanfolyamunk szakképesítés.

A felkészítés módja:

 • Online kontaktóra +
 • távoktatás +
 • személyes megjelenést igénylő gyakorlati foglalkozás 10 alkalommal +
 • önálló otthoni felkészülés oktatói segítséggel.

Mindenkinek ajánljuk ezt a képzési formát, aki otthonról, kényelmesen, saját időbeosztással, költségkímélő módon szeretné elsajátítani a szakképesítések megszerzéséhez szükséges tudásanyagot.

Részletfizetésre is lehetőséged van mindkét képzés esetében!

 

Szeretnél belevágni? Ne habozz!

Nincs más dolgod, mint a választott képzés oldalán regisztrálni tanfolyamunkra. Ezután mindent e-mailben elküldünk Neked, ami a részvételhez szükséges.

Várunk szeretettel!

Forrás: szakkepesites.ikk.hu

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések