fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Mik a legnépszerűbb OKJ képzések?

Olvasd el cikkünket! Áttekintés adunk arról, hogy melyek lettek nálunk a legnépszerűbb OKJ képzések 2019-ben és 2020-ban, adunk hozzá linket és leírást is!

 

Mit jelent az OKJ?

Az OKJ rövidítés, az Országos Képzési Jegyzéket jelenti, amely jelenleg még közel 800 képzést tartalmaz, és amelyek még ez év végéig indíthatók jelenlegi formájukban.

 

Miért pont az OKJ-s képzések?

Ez a felnőttképzési forma azoknak a legkedvezőbb, akik család vagy munka mellett szeretnének piacképes tudásra szert tenni, hiszen néhány hónap alatt elvégezhetők, rugalmas az időbeosztással. Egy új szakma, szakmai ráépülés vagy szakirányú továbbképzés pedig legkönnyebben OKJ-s tanfolyamok keretében érhetők el.

Tudásunkat pedig érdemes bővíteni egy jobb állás vagy szakmai előremenetel érdekében.

 

Milyen formában érhetők el a jelenlegi OKJ-s képzések?

A tantermi oktatás mellett vannak távoktatásos és online tanfolyamok is, hiszen mindenkinek más az igénye, máshogy szeret és tud tanulni.

Viszont 2020. márciusában a Korona vírus miatt lehetőséget biztosítottak, hogy az eddig csak tantermi oktatásban megtartható képzések is indíthatóvá váltak távoktatásos, online formában. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a képzések sokaknak könnyebben elérhetővé válnak, hiszen pl. nem kell esetenként az egész országon átutazni egy-egy tantermi óra miatt. Nagyon sokaknak megszűnt a munkája, arra kényszerültek, hogy otthonaikban maradjanak, és az időt hasznosan kitöltve, belevághatnak a tanulásba, egy új szakma megszerzésébe.

 

Meddig lehet még OKJ-s képzéseket elvégezni?

A jelenlegi OKJ szerinti képzéseket még 2020. december 31-éig lehet indítani, és közben párhuzamosan életbe lép a Szakmajegyzék is, 2020. szeptemberétől. Ezzel az OKJ 2020-ban a jelenlegi formájában megszűnik.

 

Hogy változott meg a képzési jegyzék?

A Kormány átalakítja a teljes OKJ-s rendszert. Az OKJ helyett kiadásra került 2019. őszén a Szakmajegyzék, amellyel a majd 800 szakképzés számát közel a negyedére csökkentették, illetve a megmaradt képzéseket átstrukturálták, pl. más-más képzési rendszerbe kerültek az eddigiekhez képest. Az új jegyzékben 25 ágazatai alapozó, és az ágazatira épülő 177 alapszakma, valamint 76 részszaképesítés van. Ez az új rendszer felmenő rendszerben fog működni, azaz a már elindított képzések kifuthatnak. A képzési szám csökkentésére azért volt szükség, mert az OKJ már nem korszerű, pl. sok olyan képzést tartalmaz, mely már nem keresett, nem lehet vele álláshelyet betölteni vagy több olyan különálló szakmát, mely ma már szinte teljesen összemosódott. A képzések számának csökkentésével hasonló számot lehetett elérni, mint ami az Európai Uniós átlag.

A Szakmajegyzék a szakmák felsorolásán kívül még tartalmazza

  • az átjárhatóságot a szakmák között;
  • a képzési időt mind az iskolarendszerben, mind az iskolarendszeren kívüli képzésben;
  • a Magyar Képesítési Keretrendszer szintjét.

 

Államilag támogatott képzések

Az első és a második alapszakma megszerzése továbbra is állami támogatást élvez. Ugyanígy továbbra is elérhető az ingyenes/államilag támogatott szakmai képzés, ezt viszont csak az iskolarendszer keretei között lehet majd elvégezni.

 

Nos, akkor lássuk, mik a legnépszerűbb OKJ képzések!

Egy új szakma megszerzésének tervezésekor azt is figyelembe kell venned, hogy nem mindegy, jelenleg milyen végzettséged van. Akkor is tudunk népszerű szakmát mutatni, ha rendelkezel érettségivel és akkor is, ha érettségi nélkül szeretnél belevágni a tanulásba.

A 3 legnépszerűbb terület:

  • pénzügyi ágazat
  • építőipari és gépészeti ágazat
  • szépészeti ágazat

 

Pénzügyi ágazat

A teljes OKJ-s képzési listát nézve, még mindig a pénzügyi ágazat képzései a legnépszerűbbek.

Ilyen a bérügyintéző és a társadalombiztosítási ügyintéző képzés is, amelyek amellett, hogy rövid idő alatt elvégezhetők, sok esetben hallgatóink egyszerre végeznek el, mivel ez a két munkakör már kezd egyre inkább összemosódni.

  • A bérügyintéző OKJ-s képzés jelenleg távoktatásos formában elérhető, mindössze 2,5 hónap alatt elvégezhető képzés.
    Bérügyintéző munkakörben elsősorban bérszámfejtési, munkaerőgazdálkodási feladataid lesznek, nyilvántartások vezetésével, nyomtatványok értelmezésével és kitöltésével, iratkezeléssel.
  • A társadalombiztosítási ügyintéző OKJ-s képzés szintén távoktatásos formában elérhető tanfolyam, ugyanúgy 2,5 hónapig tart, mint a bérügyintéző képzés.
    TB ügyintéző munkakörben bér- és társadalombiztosítási ügyeket fogsz intézni, nyilvántartásokat fogsz vezetni, munkaerő-gazdálkodási és adatgyűjtési feladataid lesznek.

 

A pénzügyi ágazathoz tartozik a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s tanfolyam is, mely továbbra is töretlenül népszerű.

  • A pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés: távoktatásban elérhető, 10-12 hónap alatt elvégezhető képzés. Ez már egy hosszabb lélegzetvételű, összetettebb pénzügyi képzés.
    Ha ebben a munkakörben szeretnél elhelyezkedni, akkor elsősorban bankszámlákkal, házipénztárral, adókötelezettséggel, vállalatfinanszírozási, döntés-előkészítési, könyvelési feladataid lesznek.

Mindhárom képzés megkezdéséhez szükséges az érettségi megléte.

Építőipari és gépészeti ágazat

Az építőipari és gépészeti ágazathoz tartozik az építő- és anyagmozgató gép kezelője, szakirány megjelöléssel. Ez nálunk 3 fajta képzést takar:

Ezek közül a legnépszerűbb a targoncavezető, viszont egyre többen választják azt, hogy egyszerre vagy egymás után akár mindhárom képzést elvégzik. Azért is népszerű ez a szakma, mert nagyon sok helyen el lehet vele helyezkedni: ilyen például a kereskedelem, a termelés, az építőipar vagy a logisztika.
Az építő- és anyagmozgató gépkezelő szakmák megszerzéséhez nincs szükség érettségire, elég hozzá a befejezett általános iskolai tanulmány.

 

Szépészeti ágazat

A szépészetben, ahogy a többi ágazatban is, egyre inkább összefonódnak a szakmák. Sok esetben egymásra is vannak utalva, csak nézzünk körül egy szépségszalonban, ahol a szépségipar majd minden szereplője jelen van, és nézzünk meg egy egyszemélyes vállalkozást, ahol egy embernek kell mindent kitermelnie. Igaz, hogy teljesen önálló lehet, de mindent egyedül kell megoldania, és nem tud vendéget szerezni a rokonszakma képviselőjétől.
A szépészeti szakmák közül a kézápoló és műkörömépítő OKJ-s tanfolyam vált a legnépszerűbbé.

Ha kézápoló és műkörömépítőként szeretnél dolgozni, akkor el kell végezned a teljes kéz-, köröm-, kutikulaápolást valamint a műkörömépítési folyamatot, bőrápolást, díszítést és a napi visszatérő feladatokat, mely a szolgáltatáshoz tartozik.

 

Pro

Hiába ezek a legnépszerűbbek, a felsorolt szakmák közül a pénzügyi ágazati szakmák egyike sem, és az építő- és anyagmozgató gépkezelő szakmák sem kerültek bele az új Szakmajegyzékbe. Fentiek közül egyedül a kézápoló és műkörömépítő szerepel benne, de mint iskolarendszerben, nappali vagy esti képzésen, 2-5 év alatt megszerezhető szakma. Valószínűleg a jelenlegihez képest sokkal kevesebben fogják ebben a rendszerben ilyen típusú képzést bevállalni. Keveseknek van lehetőségük munka mellett nappali tagozaton iskolapadban tölteni a hétköznapokat.

Láthatóan pont a legnépszerűbb szakmák azok, amelyek sajnálatos módon nem lesznek már elérhetők a jövőben, vagy nem az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében.

 

Kontra

Azért jó hírünk is van a számodra! Az államnak az a célja, hogy piacképes szaktudással rendelkező munkaerőt tudjon „kitermelni”. Ezért várható, hogy a munkerőpiaci igényeknek megfelelően – ehhez rugalmasan alkalmazkodva – a részszakképesítések listája kiegészítésre kerül. Hiszen nagyon sok olyan szakma nem került bele a Szakmajegyzékbe, amit jogszabályi előírás követel meg. Ilyen a munkavédelmi technikus vagy a társasházkezelő is. Tehát tovább növekedhet azon képzések száma, amelyek rövid idő – néhány hónap – alatt, munka és magánélet mellett, hétvégi tanrendben megszerezhető. Ráadásul az online képzések száma várhatóan meg fog növekedni, hiszen ennél kényelmesebb, gyorsabb, egyszerűbb képzési forma nem létezik. Elég egy digitális eszköz – ami lehet, számítógép, laptop, tablet, de akár egy telefon is – és internet és máris készen állsz a képzésre.

 

Úgy érzed, megtaláltad a számodra tökéletes szakmát?

Hogy ezek közül melyik lehet a Neked megfelelő szakma? Válassz tudatosan szakmát! Gondold végig, melyik az, amelyik igazán érdekel! Vajon el tudnál vele helyezkedni? Örömödet lelnéd a munkádban? Lesz elég kitartásod és szorgalmad végig, amíg a tanfolyam le nem zárul? Meg tudod oldani munka és család mellett is a hatékony tanulást? Ha erre mindre tudod a választ, tedd meg a következő lépést!

 

Mennyi időt fogsz tudni szánni a tanulásra?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyi az az idő, amit kizárólag a tanulással tudsz tölteni. Ugyanis ez is nagyban befolyásolni fogja a döntésedet, hogy melyik lesz az a képzés, amit el fogsz tudni végezni.
Sok olyan tanfolyam van a jelenlegi képzési kínálatban, ami párhuzamosan indítható tantermi és távoktatásos formában is. Lássuk, melyik mit takar!

 

Tantermi képzés

Ha Te az a típus vagy, akinek fontos, hogy személyes órákon vegyen részt, hogy az oktató elmagyarázza az anyagot, akkor neked a tantermi képzésre van szükséged. Ha ezt a fajta képzést választod, akkor heti rendszerességgel kell a képzés helyszínén részt venned az oktatásban, hétvégén 1 vagy 2 napot szánva rá. Arra is számítanod kell, hogy bár legtöbb képzésünket az ország 30 városában indítjuk, előfordulhat, hogy a Te lakhelyeden nem indul a kiszemelt tanfolyam. Ebben az esetben az utazási idővel és annak költségével is számolnod kell.

 

Távoktatásos képzés

Ha könnyebben be tudod úgy osztani az idődet, hogy otthonról tanulsz, a saját tempódban, akkor, amikor lehetőséged van rá – a meghatározott tematikát követve – akkor a távoktatásos képzési formában érdemes gondolkodnod.

Ilyen pl. a bérügyintéző képzés is. Ehhez semmi másra nem lesz szükséged, mint internetre és alapfokú számítástechnikai ismeretekre. Ugyanúgy biztosítjuk hozzá a tananyagot, jegyzeteket. Az elméleti részt saját magadnak kell elsajátítanod, a gyakorlati rész pedig infokommunikációs technológiai adathordozók felhasználásának segítségével az interneten, egy keretrendszeren keresztül valósul meg a konzultációk alkalmával. Természetesen végig odafigyelünk rád, hiszen lesznek beküldendő anyagok is, gyakorló vizsgafeladatsorok is melyekhez folyamatos tanári segítséget biztosítunk.

Képzéseink mindegyikéhez zárt csoportokat, hallgatói oldalt és rengeteg plusz segítséget biztosítunk, hiszen fontos vagy nekünk.

 

Mit tehetsz, ha neked is pont legnépszerűbb szakmák tetszenek leginkább?

Legkésőbb az év végéig van időd megkezdeni a képzést, és 2022. december 31-ig be kell fejezned a vizsgákat is. Később erre már nem lesz lehetőséged. Ez a most vagy soha esete.

Várunk szeretettel képzéseinken!

Tudd meg azt is, hogy ha megszűnik az OKJ, mi lesz helyette, hogyan tovább?

 

Forrás: Eduline, Magyar Közlöny
Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések