fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Válj a gyógyszerész hatékony segítőjévé! Gyógyszertári szakasszisztens képzés

Szeretnéd megismerni a gyógyszertári szakasszisztens munkáját? Megmutatjuk miért olyan nagy segítség a gyógyszerész számára. Bemutatjuk a szakma megszerzéséhez szükséges tanfolyamot, a Gyógyszertári szakasszisztens képzést!

 

Fontos gyógyszerészeti alapfogalmak

Mielőtt még a gyógyszertárakban dolgozók napi feladataira térnénk, nézzünk meg pár lényeges kifejezést, ami nélkülözhetetlen, hogy megértsük a folyamatokat.

 

Adherencia

Az angol „adherence” szóból ered. Jelentése: ragaszkodás, valaminek a betartása.

Az adherencia kifejezés WHO szerinti definiálása: „Az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén.” Vagyis, hogy a beteg mennyire működik együtt, mennyire tartja be az egészségügyi szakember ajánlásait.

Non-adherencia például, ha a páciens nem váltja ki a gyógyszereit, vagy nem a felírt mennyiséget szedi belőle.

 

Farmakológia

Az elnevezés a görög „farmakon”, vagyis gyógyszer és „logosz”, vagyis általános törvényszerűség szavakból származik.

A gyógyszerekkel foglalkozó tudományt jelenti. Farmakológia, vagyis gyógyszertan vagy gyógyszerhatástan folyamatosan fejlődő, dinamikus tudomány. Az orvoslás és gyógyszerészet alaptudománya, amely az élő rendszerek és a működésüket befolyásoló anyagok kölcsönhatásaival foglalkozik. Szűkebb értelemben emberi és állati betegségek gyógyítására alkalmas vegyületekkel foglalkozó alap- és klinikai tudomány.

 

Gyógyszerek expediálása

Az expediálás kifejezés a latin „expedio” szóból ered. Jelentése: elold, szabadjára enged.

A gyógyszerek expediálása az a tevékenység, amely során a gyógyszerész, vagy a gyógyszertári szakasszisztens az orvos előírása, vagy a vevő szóbeli kérése alapján a gyógyszert kiadja.

Gyógyszertárban gyógyszert csak gyógyszerészek és gyógyszertári szakasszisztensek adhatnak ki.

 

Hatóanyag

A gyógyszerkészítmény minden olyan összetevőjét hatóanyagnak nevezzük, amelyet valamely betegség diagnózisában, kezelésében vagy megelőzésében farmakológiai hatás vagy egyéb közvetlen hatás kifejtésére, vagy az emberi, illetve állati szervezet felépítésének vagy működésének farmakológiai úton történő befolyásolására szánnak.

 

Segédanyag

Segédanyagnak nevezzük a hatóanyagon kívüli minden olyan összetevőt, amelyet a gyógyszerkészítmény tartalmaz vagy amelyet előállításához felhasználnak.

A segédanyag lehet a hatóanyag hordozója vagy a hordozó egyik összetevője. Befolyásolhatja a termék stabilitását, küllemét, felhasználhatóságát, megkönnyítheti az előállítást. Egy készítmény általában többféle segédanyagot tartalmaz.

 

A gyógyszertári szakasszisztens fontos feladatai

A gyógyszertári szakasszisztens a gyógyszerész hatékony segítője. Segítséget nyújt a gyógyszerész alapszintű gyógyszerészi gondozási tevékenységéhez. Gyógyszerész jelenlétében, önállóan látja el a vényköteles, a vény nélküli gyógyszerek, gyógynövények, és a gyógyhatású készítmények, illetve az egyéb, a gyógyszertárban forgalmazható termékek kiadását. Az expediálás során betegtájékoztatást, tanácsadást végez.

Megfelelő kommunikációt tart mind a betegekkel, mind a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészekkel, asszisztensekkel, és az egyéb személyzettel. A betegekkel való kommunikációja során képes a gyógyszerhasználati adherencia növelésében részt venni.

Tevékenységével a gyógyszerész munkáját segíti és a gyógyszertár feladataiban közreműködik. Részt vesz a gyógyszertár logisztikai, gazdálkodási, valamint minőségbiztosítási tevékenységében.

Adminisztrációs feladatokat lát el. Tudását, ismereteit naprakészen tartja.

 

Gyógyszertári asszisztens – gyógyszertári szakasszisztens

 

A gyógyszertári asszisztens a gyógyszerész irányítása mellett vesz részt az ellátásban, és részfeladatok elvégzésével segíti annak munkáját. Ezzel szemben a gyógyszertári szakasszisztens ugyan a gyógyszerész jelenlétében, de önállóan látja el feladatait. Ebbe beletartozik a vényköteles és a vény nélküli gyógyszerek kiadása, valamint az ezekkel kapcsolatos betegtájékoztatás és tanácsadás is.

Nagyon fontos, hogy a jogszabály nem különíti el a vényköteles és a vény nélküli készítmények kiadását, így a gyógyszertári asszisztensek gyógyszertárban nem adhatnak ki semmilyen gyógyszert.

 

A gyógyszerek csoportosítása

 • Eredetük szerint
  • ásványi eredetű
  • állati eredetű
  • növényi eredetű
  • szintetikus vegyületek
  • félszintetikus
  • biokémiai
  • biológiai
 • Hatáserősségük szerint
  • nem erős hatású szerek
  • erős hatású szerek
  • altatószerek
  • mérgek
  • kábítószerek
 • Hatástani csoport szerint

A WHO által meghatározott ATC kódrendszer alapján.

 • Felhasználási terület szerint
  • embergyógyászati célra
  • állatgyógyászati célra
 • Felhasználás/alkalmazás módja szerint
  • belsőleges készítmény, melynek hatóanyaga felszívódva a keringésbe jut
   • emésztőrendszer nyálkahártyáján át, pl.: szájon át
   • nem emésztőrendszeri nyálkahártyán át, pl.: orrcsepp, szemcsepp
   • parenterális = intravénás, azaz: injekció, infúzió
  • külsőleges, azaz a bőr felületén alkalmazott készítmény
 • Előállítás módja szerint
  • magisztrális: Az a gyógyszer-készítmény, amelyet a gyógyszerész a gyógyszertárban a hatályos Magyar Gyógyszerkönyv vagy a Szabványos Vényminta Gyűjtemény rendelkezései alapján, egyedi orvosi előírásra vagy a gyógyszerkönyv szerint nem
   erőshatásúnak minősülő anyagokból saját kezdeményezésére előállít.
  • galenusi: A Magyar Gyógyszerkönyvben vagy a Szabványos Vényminta Gyűjteményben meghatározott összetételű és minőségű készítmény, melyet ezen előírások alapján gyártanak, nyilvántartanak, forgalmaznak.
  • törzskönyvezett gyári készítmény

 

Magyar Gyógyszerkönyv

A gyógyszerkönyv – latinul pharmacopoea – a gyógyszerkészítés, a gyógyszerminőség, a gyógyszerellenőrzés és a gyógyszerminősítés általános szabályait, valamint az egyes gyógyszerek minőségét és összetételét tartalmazó külön jogszabály szerinti szerv által kiadott, illetve módosított, a gyógyszergyártókra, forgalmazókra, orvosokra és gyógyszerészekre kötelező hivatalos kiadvány.

Általában a gyógyszerkönyvek neve a Pharmacopoea után a kibocsátó ország latin neve, például Magyarországon: Pharmacopoea Hungarica, röviden: Ph. Hg.

Magyarországon az első hivatalos gyógyszerkönyv a „Bécsi Gyógyszerkönyv” volt.

A Magyar Gyógyszerkönyv első kiadása 1871-ben jelent meg. A jelenleg is érvényben lévő VIII. Magyar Gyógyszerkönyv több lépcsőben jelent meg. Első kötetét 2003-ban adták ki.

 

Gyógyszertári szakasszisztens képzés

Az új típusú Gyógyszertári szakasszisztens képzés az OKJ-s Gyógyszerkiadó szakasszisztens képzés utódja.

Fontos tudni, hogy a Gyógyszertári szakasszisztens képzés szakképesítés-ráépülés. Azaz, csak akkor lehet megszerezni, ha már van alapképzettséged, jelen esetben a gyógyszertári asszisztensi végzettség.

A Gyógyszertári szakasszisztens tanfolyam 8 hónapon át tart, melynek célja, hogy a gyógyszertári szakasszisztens rendelkezzen a szakma hosszú távú és magas szintű műveléséhez szükséges gyakorlati módszerekkel és eszközökkel kapcsolatos biztos ismeretekkel.

A képzés árát részletekben is kifizetheted, illetve a tanfolyam elvégzéséhez államilag támogatott, kedvezményes Képzési Hitel áll rendelkezésedre.

A szakmai képzés végén tanúsítványt állítunk ki. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert Gyógyszertári szakasszisztens szakképesítést igazoló bizonyítvány tulajdonosa leszel.

 

A képzés megkezdésének feltételei

 • Érettségi végzettség
 • Szakmai előképzettség: gyógyszertári asszisztens végzettség
 • Szakmai gyakorlat: gyógyszertári asszisztens képzettség megszerzése után 1 éves gyógyszertári asszisztensi munkakörben megszerzett gyakorlat
 • Egészségügyi alkalmassági

 

Meghoztuk a kedved a Gyógyszertári szakasszisztens képzéshez?

Ha úgy érzed ez az a hivatás, amit Neked találtak ki, várunk szeretettel tanfolyamunkon.

Csak regisztrálj honlapunkon és mi mindenben segítségedre leszünk. Aztán kezdődhet a tanulás, hogy Te is gyógyszertári szakasszisztens lehess!

Forrás: szakkepesites.ikk.hu, wikipedia, hgysz.hu, semmelweis.hu, wikiszotar.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések