fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Mik voltak a 2020-as év legnépszerűbb tanfolyamai?

Érdekel, hogy mely tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek tavaly? Vajon miért? Készítettünk egy érdekes összegzést. Tarts velünk ebben a cikkben is!

 

Mi történt 2020-ban?

A 2020-as év nagyon sok szempontból teljesen más volt, mint a korábbi évek, biztosan nem a legnépszerűbbként fogunk visszatekinteni rá. Sok minden történt, ami megváltoztatta az életünket.

Amellett, hogy a vírus okozta változások a legtöbb ember életét negatívan befolyásolták, érdemes leülni és végig gondolni, hogy milyen pozitív események történtek az elmúlt egy év során. Érdemes az év végén vagy az év elején egy összegzést készíteni és akár le is írni, hogy miért és mik voltak a legjobbak az elmúlt évben, mi az, amit köszönhetünk neki.

Most mi is ezt tesszünk. Lássuk a listát!

Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés

Ahogy az várható is volt, a szépészet egyik sarokköve, a kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés volt az egyik legnépszerűbb OKJ-s tanfolyam a tavalyi év során.

Ahogy az már 2019 őszén kiderült, a kézápoló és műkörömépítő képzés sem került bele az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatásba, azaz a lehetőség arra, hogy 3-4 hónap alatt ezt a piacképes szakmát megszerezd, sajnos már a múlté. A Szakmajegyzékben szerepel, de csakis az iskolarendszeren belüli képzésként. Ez azt jelenti, hogy ha van már érettségid, akkor 2 év alatt, ha 8 általánossal rendelkezel, akkor 5 év alatt szerezheted meg a kéz- és lábápoló technikusi szakmát.

Miért ennyire népszerű tanfolyam a műkörmös?

Az idő rövidsége, és a piacképesség mindenkinek hatalmas előnyt jelent. Ezt a tanfolyamot 3-4 hónap alatt elvégezhetted úgy, hogy a végére olyan OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezhettél, amellyel aztán vállalkozást lehet indítani. Természetesen a 3-4 hónap nagyon rövid arra, hogy elég gyakorlatot szerezz, de már mindent tudsz ahhoz, hogy jó műkörmös legyél. Ezután már csak sok-sok gyakorlás és kitartás kérdése az egész. Mindenki gyakorol, még az is, aki 20 éve a szakmában van. Hiszen egyre új és újabb trendek jönnek, azt mindenkinek meg kell tanulnia szépen kivitelezni, tehát gyakorolni kell.

Másik nagy előnye, hogy ha rendelkezel 8 befejezett általános iskolai osztállyal és meg van az egészségügyi alkalmasság, akkor már bele is lehetett vágni a tanfolyamba. Ráadásul a tanfolyam ára tartalmazta a műkörmös kezdő csomagot, ami nélkül hatalmas pénzeket kellett volna költeni az alapanyagokra és az eszközökre.

A kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés országszerte elindult december végén, csatlakozni folyamatosan lehet! Ez azért volt lehetséges, mert a még érvényben lévő OKJ-ban szereplő képzéseket 2020. december 31-ig el lehetett indítani, és felmenő a rendszer, tehát a képzések befejezhetők, ráadásul elég 2022. december 31-éig letenni az OKJ-s vizsgát.

Bérügyintéző OKJ-s képzés

Ugyancsak várható volt, hogy a pénzügyi képzések is a népszerű tanfolyamok közé fognak tartozni.

Az egyik legnépszerűbb OKJ-s tanfolyam a Bérügyintéző OKJ-s képzés, melyet nagyon sok esetben a Társadalombiztosítási ügyintéző OKJ-s képzéssel együtt végeztek el hallgatóink.

A Szakmajegyzékben semmilyen formában nem szerepel egyik képzés sem, tehát mint önálló szakma, megszüntetésre kerültek.

Miért választották olyan sokan a bérügyintéző képzést?

Bérügyintéző munkatársra minden cégnél szükség van. Igaz, van ahol nem alkalmaznak helyben bérügyintézőt, mivel pl. kis cégről van szó. Ilyen esetben például egy könyvelőirodában lehet elhelyezkedni. Tudod, hogy milyen sokfajta munkakörben el lehet helyezkedni a bérügyintéző végzettséggel?

  • bérelőkészítő
  • bérszámfejtő és kalkulátor
  • bérügyi adminisztrátor
  • bérügyi asszisztens
  • bérügyi előadó
  • bérügyintéző
  • könyvelő, analitikus könyvelő

 

A bérügyintéző részszakképesítéssel olyan feladatokat lehet ellátni, mint pl. nyilvántartások vezetése, bérügyi adminisztráció, mint pl. a bérszámfejtés, munkaviszony létesítése és megszűntetése, adatgyűjtés.

A bérügyintéző OKJ-s képzést is elindítottuk távoktatásos formában december folyamán, és csatlakozni bármikor van lehetőséged! Ne feledd, hogy csak akkor lesz OKJ-s bizonyítványod, ha a vizsgát 2022. december 31-éig be tudod fejezni.

Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés

A másik nagyon népszerű okj képzés, szintén a pénzügyi ágazathoz tartozó pénzügyi-számviteli ügyintéző. Sokan vágnak bele ennek a szakmának a megtanulásába, hiszen ez egy olyan szakma mellyel nagyon sokféle és változatos munkát lehet végezni és munkakört betölteni.

Tudod, mit csinál a pénzügyi-számviteli ügyintéző? Olyan pénzügyi és számviteli feladatokat lát el, mellyel a vállalkozások működtetésével kapcsolatosak, és a vezetés munkáját ezzel eredményesebbé tudja tenni.

 

Mi adta a népszerűségét a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s tanfolyamnak?

A pénzügyi, gazdálkodási ágazat egyik legnépszerűbb képzése 10-12 hónap alatt elvégezhető volt az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés keretében, ami egy ilyen komoly tudást igénylő szakmánál rövid idő, de olyan tudást ad, mellyel azonnal munkát lehet vállalni.

A pénzügyi-számviteli OKJ-s képzést decemberben országosan elindítottuk, távoktatásos formában, gyere csatlakozz a képzéshez!

Mivel a Szakmajegyzékben már az iskolarendszeren belüli képzésként szerepel, ezért megszűnik a lehetőség, hogy rövid idő alatt megszerezd ezt a népszerű szakmát. Ha már rendelkezel érettségivel, akkor 2 év alatt, ha még nem akkor 5 év alatt fogod tudni elvégezni a képzést.

 

Élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzés

A kereskedelmi ágazat legnépszerűbb képzése az élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzés.

Sajnos a Szakmajegyzékben már ez sem szerepel, csak egy hasonló, a kereskedő és webáruházi technikus. Míg az élelmiszer-, vegyi áru eladó röpke 2,5 hónap alatt elvégezhető, az újonnan létrehozott szakma érettségi végzettséggel 2 év alatt, érettségi nélkül pedig 5 év alatt végezhető el.

Az élelmiszer-, vegyi áru eladó OKJ-s képzést december végén szintén elindítottuk, ha csatlakoznál, itt az idő!

És hogy miért ennyire népszerű?

Ez egy olyan szakma, amivel nemcsak sok helyen el lehet helyezkedni, hanem a boltvezető képzésnek az alapja is. A nagyon rövid képzési idő, és a lehetőség, hogy szinte azonnal tovább lehet lépni a boltvezető képzésre, nagyon vonzóvá tette.

Összegzésül

A felsorolt legjobb okj tanfolyamok mindegyikére igaz, hogy az új Szakmajegyzékben már nem szerepelnek, vagy ha mégis, akkor csakis iskolarendszeren belüli képzésként, hosszú évek alatt elvégezhetőként.

Viszont köszönhetően annak, hogy felmenő rendszerben zajlik a felnőttképzés, ezért a már elindított OKJ-s képzések még befejezhetők, vagyis mindenkinek adott a lehetőség a képzés elvégzésére és az OKJ-s vizsga sikeres teljesítésére.

Nézd meg, milyen képzéseink vannak még!

 

Forrás: nive.hu; Magyar Közlöny

Képek: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések