fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Mi a feladata a tűzvédelmi előadónak?

Ebben a blogcikkben részletes áttekintést adunk, hogy mivel foglalkozik egy tűzvédelmi előadó, és ha elvégzed a tanfolyamot hogyan léphetsz még tovább.

 

Tűz-, és munkavédelem

A munkáltatónak és a munkavállalónak is nagyon komolyan oda kell figyelnie, hogy a munka-, és tűzvédelmi előírások egytől egyig be legyenek tartva. Rengeteg előírás vonatkozik a munka-, valamint a tűzvédelemre is.

Egy munkahelyi baleset kapcsán azonnal elkezdik a kivizsgálását a szabályok betartásának, és ha valami nincs rendben, minden esetben súlyos bírságra számíthat a cég. Ezért is nagyon fontos, hogy maximálisan be kell tartani és tartatni a különböző jogszabályok által meghatározott munka-, és tűzvédelmi előírásokat.

A munkáltató mindemellett köteles gondoskodni a munkavállalóinak évenkénti tűzvédelmi oktatásáról, valamint arról, hogy azok a munkakörükkel, tevékenységükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismereteket a foglalkoztatásuk megkezdése előtt elsajátítsák, a tűz esetén végzendő feladataikat megismerjék.

 

Hol alkalmaznak tűzvédelmi előadót?

A tűzvédelmi előadó tűzvédelemmel kapcsolatos szakmai feladatokat lát el azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, létesítményeknél, amelyekre a vonatkozó jogszabály legfeljebb középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatását, illetve megbízását írja elő.

Tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt kell alkalmazni vagy megbízni többek között – a feltételeknek megfelelő – óvodáknak, általános iskoláknak, művelődési házaknak, színházaknak, szállodáknak, irodaházaknak, egészségügyi létesítményeknek, idős otthonoknak, áruházaknak, raktáraknak, bizonyos ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző szervezeteknek is.

A tűzvédelmi előadó munkáját részben önállóan, részben vezetői iránymutatás mellett, valamint a hatósággal és a szolgáltatókkal együttműködve látja el.

 

A tűzvédelmi előadó feladatai

 • Szakmailag előkészíti a tűzvédelemmel kapcsolatos – akár fejlesztésre irányuló – vezetői döntéseket és részt vesz azok végrehajtásának ellenőrzésében.
 • A tűzvédelmi használati szabályokkal teljes mértékben tisztában van, a létesítés alapvető szabályait ismeri.
 • Intézkedik a gazdálkodó szervezet, létesítmény tűzvédelmi helyzetének rendezéséről, szabályozásáról, tűzvédelmi dokumentumainak elkészítéséről és helyes kezeléséről papír alapon vagy elektronikus formában.
 • Elvégzi az adott cég épületeinek tűzveszélyességi és kockázati osztályokba való besorolását.
 • Intézkedik a tűzvédelmi oktatással és szakvizsgával kapcsolatos feladatok ellátásával kapcsolatosan.
 • Intézkedik a tűzvédelmi jogi és szakmai szabályok betartatásáról, valamint a hiányosságok megszüntetéséről.
 • Kapcsolatot tart az illetékes hatósággal.
 • Szakkérdésekben a munkavállalókkal, valamint a külső partnerekkel kommunikál.
 • Tűz esetén intézkedik a gazdálkodó szervezet tűzjelzéssel, tűzoltással, mentéssel, valamint a tűzvizsgálattal kapcsolatos kötelezettségeinek, feladatainak jogszerű és szakszerű teljesítése érdekében.
 • Tűzvédelmi oktatást tart, szervez.
 • Tűzvédelmi gyakorlatokat tervez és értékel.

 

Kinek ideális ez a szakma?

A következő tulajdonságok a legfontosabbak, amik megléte nélkülözhetetlen, ha a szakmában profi akarsz lenni.

Tűzvédelmi előadóként rendkívül fontos, hogy szabálykövető legyél. Munkádat csak akkor fogod tudni megfelelően elvégezni, ha minden vonatkozó jogszabályt képes vagy betartani és betartatni.

A jó kommunikáció szóban és írásban is szükségszerű.

Fontos, hogy képes legyél önállóan tűzvédelmi oktatás megtartására, ne félj kiállni a hallgatóság elé.

A felelősségvállalás részedről elengedhetetlen a létesítmény tűzvédelmi helyzetéért, az általad végzett szakmai munkáért, és az elkészített dokumentumok tartalmáért.

Ha ezekkel a tulajdonságokkal mind rendelkezel, belőled is jó tűzvédelmi előadó válhat!

 

Tudtad?

Ismered mivel jelölik a termékeket annak alapján, hogy mennyire járulnak hozzá a tűz terjedéséhez?

Az épületek szerkezeti anyagainak tűzzel szembeni viselkedését az MSZ EN 13501: Építési termékek és építményszerkezetek tűzvédelmi osztályozása szabványsorozat szerint lehet osztályokba sorolni.

Tűzvédelmi szempontból a legbiztonságosabb termékek az „A1” osztályba, utána „A2”-be és „B”-be tartoznak. A „C”, „D”, „E”, valamint „F” osztályba sorolt termékek elősegítik a tűz kialakulását, tesztelésük során jellemző az ugrásszerű hőmérsékletnövekedés, és a hirtelen történő tűzterjedés.

 • A1 osztály: NEM ÉGHETŐ
  Csak éghetetlen anyagot tartalmaz.
  : szilikátok, beton, kő, habarcs, acél, gipsz, ásványgyapotok, habüveg
 • A2 osztály: NEM ÉGHETŐ minősítésű anyag, de tartalmaz éghető anyagot is
  : gipszkarton, ásványi szálas álmennyezeti lap, polisztirolgyöngybeton
 • B osztály: NEHEZEN ÉGHETŐ, nagyon korlátozott részvétel a tűzben
  Tűz esetén nem történik teljes kiégés, de az anyag hozzájárulhat a tűz terjedéséhez.
  magyar jelölés: B1
  : égéskésleltetéssel ellátott anyagok, korszerű műanyag habok, lemezek, bitumenes lemezek
 • C osztály: KÖZEPESEN ÉGHETŐ, nehezen gyúlékony anyagok, de látható részvétel a tűzben
  meggyulladás: 10 perc elteltével
  magyar jelölés: B2
  : égéskésleltetés nélküli faszerkezetek, egyes PI habok
 • D osztály: KÖNNYEN ÉGHETŐ, gyúlékony anyagok, lényeges részvétel a tűzben
  meggyulladás: 2 perc után, de 10 perc eltelte előtt
  : a PU habok többsége
 • E osztály: GYÚLÉKONY, nagyon nagy részvétel a tűzben
  meggyulladás: 2 percen belül
  : égésgátló adalékot tartalmazó EPS, XPS
 • F osztály: KÖNNYEN GYÚLÉKONY
  Nagyon nagy részvétel a tűzben, vagy tűzzel szembeni viselkedése nem meghatározott.
  : hungarocell égésgátlók hozzáadása nélkül

 

Mit kell tudni a tűzvédelmi szabályzatról?

A tűzvédelmi szabályzat a tűzmegelőzés egyik legfontosabb dokumentuma. Többek között itt kerülnek meghatározásra a tűzvédelmi feladatokat is ellátó személyek feladatai és kötelezettségei, vagy például az adott épületre, helyiségre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok és előírások. A tűzvédelmi szabályzat tartalma a dolgozók tűzvédelmi oktatásának alapját is képezi.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény kimondja, hogy a gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, a jogi személyeknek, ha a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztatnak, vagy ha ötvennél több személy befogadására alkalmas létesítményt működtetnek, illetve a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes besorolás esetén, valamint kereskedelmi szálláshelyeken tűzvédelmi szabályzatot kell készíteniük.

Amennyiben a jogszabály alapján kötelezettek nem rendelkeznek tűzvédelmi szabályzattal, vagy abból kötelező tartalmi elem hiányzik, könnyen belefuthatnak egy véletlenszerű ellenőrzésbe, ekkor pedig nem kis összegű tűzvédelmi bírságra számíthatnak.

 

Mit mutat a munkaerőpiac?

A tűz az egyik legveszélyesebb őselem az emberekre, a természeti-, valamint az épített környezetre nézve. Emiatt tűzvédelmi szakemberekre rengeteg cégnél szükség van.

A legtöbb esetben nem munkavállalóként, hanem szolgáltatóként – leginkább megbízási szerződéssel – kapnak megbízást. Hiszen tűzvédelmi feladatokra, vagy azok ellenőrzésére nincs szükség minden nap. Kivéve persze azoknál a cégeknél, ahol a tűzveszélyesség nagyobb mértékben fennáll.

Ez a felelősségteljes szakma átlag feletti fizetést biztosít.

 

Kényelmesen elvégezhető tanfolyam

Ahhoz, hogy megkezdhesd tanulmányaidat, nincs szükség előképzettségre, sem egészségügyi alkalmasságira. Ha van érettségid, máris regisztrálhatsz a képzésre.

Nem kell terheljen a beiratkozás fáradalma. Mindent online el tudunk intézni, hogy megkönnyítsük számodra a jelentkezés folyamatát.

Tanfolyamunk távoktatásos formában kerül megvalósításra, így mindenkinek ajánljuk, aki otthonról, kényelmesen, saját időbeosztással szeretné elsajátítani a tűzvédelmi előadó szakképesítés megszerzéséhez szükséges tudásanyagot.

A tananyaggal kapcsolatban felmerülő kérdésekben az oktatók elektronikus úton rendelkezésre állnak.

Tanfolyamunk államilag elismert szakképesítést adó képzés, amit 5 hónap alatt elvégezhetsz. A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről cégünk a képzés befejeztével tanúsítványt állít ki, mely tanúsítvánnyal képesítő vizsgára jelentkezhetsz. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert tűzvédelmi előadó szakképesítést igazoló bizonyítványt kapsz.

Ne feledd, a tanfolyam elvégzéséhez részletfizetésre is lehetőséged van.

 

Tegyünk rendet! Mi a különbség a tűzvédelmi előadó és főelőadó között?

A középszintű tűzvédelmi előadó szakképesítéssel rendelkező személyek számára elérhető a felsőszintű tűzvédelmi szakképesítést nyújtó tűzvédelmi főelőadó képzésen való részvétel is.

Viszont fontos tudnod, hogy a tűzvédelmi főelőadó szakképesítő csak a tűzvédelmi előadó szakképesítés meglétével szerezhető meg, azaz ráépüléses képzés.

A tűzvédelmi főelőadó feladatai igazából ugyanazok, mint a tűzvédelmi előadóé. Annyi a különbség, hogy tűzvédelmi főelőadóként már a legveszélyesebb tűzveszélyességi szintű létesítményekkel kapcsolatos feladatokat fogod ellátni.

Ha a tűzvédelmi főelőadó szakma is érdekel, olvasd el korábbi cikkünket, melyből további információkat megtudhatsz róla.

 

Mi a következő lépés?

Ha felkeltettük érdeklődésedet, nincs más dolgod, mint regisztrálni tanfolyamunkra. Mi pedig máris küldjük részedre e-mailben a további teendőket.

Neked való? Kezdd el még ma!

 

Forrás: szakkepesites.ikk.hu, munkavedinfo.hu, wikipedia, rockwool.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések