fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Megvisel a hideg és a sötétség? Ismered a mindfulnesst?

Gyakran rágódsz a sikertelen dolgokon? Ehelyett szeretnéd észrevenni az élet apró szépségeit, örömeit? A mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét módszere ezt a képességed erősíti.

 

Mi is az a mindfulness?

Manapság egyre többször találkozhatunk a mindfulness kifejezéssel.

Ha egy szót kellene találni legpontosabb megfelelőjére, akkor az a jelentudatosság. Mindez, a mindennapok boldogabb megéléséért. Amikor figyelmünket szándékosan a jelen pillanatra irányítjuk.

A mai rohanó világban gondolataink cikáznak egyik elvégzendő feladatról a másikra. Eközben elfelejtjük megélni a pillanatot. A mindfulness az automatikus reakciók helyett átgondolt, tudatosabb viselkedésre ösztönöz. Eközben javítja a hangulatot, mérsékli a szorongást, fokozza az életerőt.

Amikor valamire figyelünk, egyszer csak elterelődik gondolatunk. Arról szól a mindfulness, hogy ezt észrevegyük és rögtön visszatereljük gondolatunkat a jelen felé. Sok gyakorlás és elérheted, hogy már ne kelljen tudatosan figyelned, hogy az adott pillanatra koncentrálhass.

A mindfulness alkalmazása pozitív változásokat indít el testünkben, lelkünkben egyaránt. Javulást idéz elő életminőségünkben. Figyelmünk fókuszálásával segít, hogy az itt és mostban éljük meg a pillanatot.

Ugye nem szeretnéd úgy élni az életed, mint amit egy robotpilóta irányít? Pedig, ha hagyod, hogy állandóan elkalandozzon figyelmed, ez történik veled. Vedd kezedbe sorsod! Legyél tudatosan jelen a pillanatban!

 

A mindfulness kifejezés eredete

A fogalom kiindulópontja egy körülbelül 2500 éves buddhista írás, a „Szatipatthána szútta”, azaz Az éber figyelem alappilérei”, amelyben Buddha összefoglalja, milyen testi és tudati tapasztalatokra irányítsuk éber figyelmünket, hogy csökkenthessük szenvedésünk mértékét.

Annak ellenére, hogy alapja a buddhista vallás, a mindfulness vallásoktól független, tudományos kutatási alapja van.

Nyugati elterjedésében, népszerűsítésében Jon Kabat-Zinn, amerikai orvosprofesszornak és kollégáinak volt nagy szerepe. 1979-ben a Massachusettsi Egyetem kórházában krónikus fájdalommal küzdő betegeknél egy 8 hetes mindfulness alapú stresszcsökkentő programotMindfulness Based Stress Reduction – kezdtek alkalmazni, miután látták, hogy egyes betegek fájdalmai a hagyományos orvosi kezelés hatására nem csökkennek.

A programot rengeteg mérés és kutatás követte, amelyből megállapították, hogy segít a stresszcsökkentésben és fájdalomérzékelés mérséklésében. Így, az MBSR-re és a hasonló modellekre alapuló módszereket ma már széles körben alkalmazzák például börtönökben, iskolákban, kórházakban, cégeknél, katonaságnál, rendőrségnél és a sportban. Ezeket mindfulness alapú beavatkozásoknak hívjuk.

Ilyen beavatkozás például a Mindfulness Based Cogntive Therapy is. Az MBSR program alapján alakította ki 2001-ben Mark Williams, John Teasdale és Zindel V. Segal. A mindfulness allapú kognitív terápiát, azaz az MBCT-t a depresszióba való visszaesés megelőzésére dolgozták ki.

 

Néhány hatásos mindfulness alapú program

 • Mindfulness-alapú stresszcsökkentés: Mindfulness-Based Stress Reduction – MBSR
 • Mindfulness-alapú kognitív terápia: Mindfulness-Based Cognitive Therapy – MBCT
 • Mindfulness-alapú kognitív terápia rákosoknak: Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Cancer – MBCT-C
 • Mindfulness-alapú felépülés rákosoknak: Mindfulness-Based Cancer Recovery – MBCR
 • Mindfulness-alapú kognitív terápia az életért: Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Life – MBCT-L
 • Mindfulness-alapú együttérzés: Mindfulness-Based Compassionate Living – MBCL
 • Mindfulness-alapú szülés és gyereknevelés: Mindfulness-Based Childbirth and Parenting – MBCP
 • Mindfulness-alapú visszaesés megelőzés függők részére: Mindfulness-Based Relapse Prevention for Addictive Behaviors – MBRP

 

Mindfulness – Tudatos jelenlét tanfolyam

A mindfulness magyar megfelelője a tudatos jelenlét. Amikor figyelmünket a jelen pillanat felé fordítjuk. Gyakorlatnak, meditációnak, szemléletnek, módszernek is lehet nevezni. A tudatos jelenlét bárki által elsajátítható, így nincs feltétele a tanfolyami jelentkezésnek. Nincs szükséged előzetes tudásra sem.

A Tudatos jelenlét online tanfolyam egy kivezető út, hogy ne kerülj érzéseid, gondolataid spiráljába. Hogy életedet ne egy mókuskerékben kelljen leélned. A Tudatos jelenlét képzés megmutatja, hogyan éljünk jobb életet a meditáció segítségével. Mindenkinek ajánljuk a tanfolyamot, aki nyitott rá és szeretne pozitívabban élni.

„Az aggodalom nem képes megóvni bennünket a holnapi szomorúságtól, de meg tud fosztani minket a mai nap élvezetétől.” Az idézet szerzője James Kurtz, aki kizárólag erről az egy bölcsességéről híresült el. De mennyire igaza volt. Te ne hagyd, hogy az aggodalom szője át az életed!

A mindfulness gyakorlása a tudatos figyelemre sarkal. Neked való a Mindfulness tanfolyam, ha szeretnél kevesebbet rágódni a múlton, aggódni a jövő miatt. Közben az önbizalmad is javulni fog. Tudatosabb reakcióid lesznek. Jókedvet hoz a mindennapi tevékenységeid elvégzéséhez.

A Mindfulness tanfolyamon a tudatosság történetét és eredetét is vizsgáljuk. Azt is meg fogod tanulni, hogyan gyakorolható a mindfulness meditáción keresztül.

A Tudatos jelenlét tanfolyam 1. része egy – korlátozott ideig – ingyenes képzés, amit partnercégünk, a The Bright Academy oldalán találsz. Végezd el ezt a tanfolyamot, majd csapj bele az Alfa Kapos oldalán megtalálható 2. részbe!

Amennyiben Te rögtön a lényegre szeretnél térni, kezdd rögtön a Tudatos jelenlét tanfolyam 2. részével!

 

Néhány hatékony tudatos jelenlét gyakorlat

Ha tudatosak vagyunk, bármi amit teszünk, mindfulness gyakorlattá alakítható.

Ha nagyon kevés az időnk, akár mindennapi tevékenységeink közben is alkalmazhatunk mindfulness gyakorlatokat. Ilyen pl., amikor eszel. Fontos, hogy ne a telefonodat nyomkodd evés közben. Helyette élvezd ki az étel ízét, illatát. Figyeld meg milyen utóízt hagy maga után.

A zuhanyozást ne siesd el! Figyeld meg, ahogy végigfolyik rajtad a meleg víz. Nézd, ahogy lecsorog karodról a víz, szemléld a vízcseppeket. Közben lélegezz mélyeket, add át magad a pillanatnak.

Nagyon egyszerű és kellemes módszer, amikor lefekvéskor az ágyban fekve átgondolod a napodat. Jusson eszedbe milyen nagyszerű dolgok történtek veled aznap.

Érdekes gyakorlatot tudsz kipróbálni, amikor viszket valamid. Ekkor ne vakard meg. Ehelyett gondolj mélyen a viszkető testrészedre. Semmi másra ne irányítsd figyelmedet. Érdeklődéssel fordulj az érzés felé. Fogadd el, hogy van és ne próbálj megszabadulni tőle. És láss csodát, mindjárt elmúlik a viszketés.

Egy másik érdekes gyakorlat a mindennapi rutinjaid megtörése. Viseld például a másik karodon az órádat. Vagy moss fogat a másik kezeddel. Próbáld ki, szórakoztató lesz.

 

A mindfulness pozitív hatásai

A tudatos jelenlét módszer alkalmazásának számtalan pozitív hatása van mind testünkre, mind lelkünkre egyaránt. Nézzünk meg közülük párat:

 • tudatos döntések
 • mélyebb önismeret
 • több pozitív energia
 • optimistább látásmód
 • jobb stressztűrő képesség
 • kevesebb harag, indulat és szorongás
 • javuló hangulat
 • depresszió megelőzése
 • jobb agyműködés
 • teljesítménynövelés
 • kiegyensúlyozott mindennapok
 • hatékonyabb összpontosítás
 • belső béke, nyugalom
 • tartalmas, boldog kapcsolatok
 • szeretetteljesebb hozzáállás
 • elégedetlenség csökkenése
 • érzelmi intelligencia növekedése
 • nagyobb türelem
 • könnyebb elfogadás
 • magasabb hatékonyság

 

Belevágsz? Kezdd el még ma!

Rajtad múlik, hogyan alakítod sorsodat! Végezd el a Mindfulness – Tudatos jelenlét tanfolyamot és hozd el életedbe a szemléletváltást a boldogabb hétköznapokért!

Forrás: wikipedia, megoldaskozpont.com, thebrightacademy.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések