fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Megszűnik az OKJ! Mi lesz helyette?

Megszűnik az OKJ! Szeretnéd tudni, mi lesz helyette? Olvasd el cikkünket, és minden aktuális információt megtudhatsz!

Valóban megszűnik az OKJ?

2019. őszén sorban jelentek meg olyan hírek, miszerint teljesen megszűntetésre kerül az OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék. Ennek célja, hogy realizálják a teljes rendszert, és rugalmasan hozzáigazítsák a munkaerőpiaci igényekhez. Tehát nem megszűnik az OKJ, csak a jelenlegi formájában már nem lesz elérhető. A jövőben az új, korszerűbb Szakmajegyzék szerint fognak a szakmai képzések zajlani.

Milyen a jelenlegi OKJ-s rendszer?

A jelenleg érvényben lévő OKJ-s rendszer sok olyan szakmát sorol fel, amelyek átfedésben vannak egymással, vagy egyszerűen már elavult az évek folyamán, ezért nincs rá igény se a munkáltatók, se a munkavállalók részéről, hiszen nincs értelme olyan szakmát megszerezni, amivel aztán nem lehet elhelyezkedni. Összesen csaknem 800 szakmáról beszélünk, ez valóban nagyon nagy szám, az EU-ban sehol nincs már ennyire sokrétűen különböző szakmákra bontva a hasonló vagy rokonszakmák. 2013-ban már történt egy radikális OKJ-s szám csökkentés, akkor a közel 1300-ról csökkentették a számot a jelenlegire, és megnövelték a szakképzések minimális óraszámát. A változtatás most máshogy lesz.

Milyen lett az új jegyzék?

A kialakításra került új Szakmajegyzék ezzel szemben alig 200 szakképzést és kicsit több, mint 70 részszaképesítést tartalmaz. Ez már az Európai Uniós átlaghoz hasonló képzési szám, mivel az átlag 300 körül van. A Szakmajegyzék tartalmazza még a szakmák közötti átjárhatóságot, a végzettség megszerzéséhez szükséges időt valamint a digitális kompetencia szintjét is.
A Szakmajegyzék 25 ágazati alapozó ismeretet, valamint erre épülő 174 alapszakma képzést jelent. Mindez felmenő rendszerben kerül bevezetésre, vagyis az eddig megkezdett szakmai OKJ képzéseket hagyják kifutni.

Mi várható a közoktatásban?

A 2019. decemberében elfogadott szakképzési törvény végrehajtási rendelete 2020. február elején jelent meg. Ez a rendelet tartalmazza a 2020. szeptemberétől érvényes változásokat.

A 2020/21-es tanévben már csak a Szakmajegyzék szerinti alapszakmákat oktathatják a szakképző intézmények. Az iskolarendszeren belül a középfokú szakmai képzések 2 nagy részre fognak eloszlani. Egyik a szakoktatás lesz, a másik a munkaerőpiacnak megfelelő szakmai képzés. A szakiskolákban 1+2 éves képzést fognak megvalósítani. A technikusi képzés pedig 2+3 éves lesz, melynek végén lesz a technikusi vizsga, ami az emelt szintű érettséginek fog megfelelni. A képzések első szakasza mindegyikben az ágazati alapozó lesz, utána pedig a szakmai rész fog következni.

Állami támogatás

Az állam továbbra is támogatja az első és a második alapszakma megszerzését. Ráadásul megmarad az ingyenes szakmai képzés is, melyet csak az iskolarendszerben lehet majd megszerezni.

Milyen változások lesznek a felnőttképzés keretében?

Az iskolarendszeren kívüli felnőttképző intézményekben már csak 2020. december 31-éig van lehetőség a jelenleg érvényben lévő OKJ-s rendszerben szereplő OKJ-s képzésekre jelentkezni, viszont 2020. szeptemberétől már az rendszer szerint kell indítani a képzéseket. Ez azt jelenti, hogy néhány hónapi párhuzamosan fog működni a régi és az új rendszer is. Továbbá, az OKJ-s vizsgának 2022. december 31-éig le kell zárulnia, tovább nem halasztható, ennél későbbi vizsgázásra nem lesz lehetőség. Akinek addig nem sikerülnek a vizsgái, annak veszik a bizonyítványhoz való jutása ennek a képzési formának a keretében.

Az új Szakmajegyzékben szereplő több mint 70 részszaképesítést kizárólag az iskolarendszeren kívüli felnőttképző intézmények fogják oktatni.

Milyen különbségek vannak?

Az egyik különbség a vizsga lezárulása után megkapott dokumentum. Az állami oktatás keretében szakképzettséget igazoló bizonyítvány kerül kiállításra. A szakmai oktatási rendben tanulók részére pedig tanúsítvány kerül majd kiállításra, ezután lesz lehetőség az államilag elismert bizonyítvány megszerzésére, akkreditált vizsgaközpontokban.

A másik fontos különbség az oktatás ideje a hét folyamán. Az iskolarendszerű képzés esetén hétköznapokon, nappali vagy esti időszakban kerül sor az oktatásra. Ezzel szemben a piaci alapokon működő felnőttképző intézményekben általában hétvégén kerül erre sor. Ez nagyon fontos különbség azoknak, akik rövid időn belül, munka, család mellett szeretnének vagy kénytelenek új szakmát szerezni, hiszen nem mindenkinek fogja a munkáltatója megengedni, hogy munkaidőben iskolába járjon, illetve nem mindenkinek könnyű megoldani, hogy munka után még beüljön az iskolapadba, akár heti több alkalommal is.

Még milyen változásra lehet számítani?

A szakképzések átalakítása egyet fog jelenteni az egész rendszer átalakításával, megújulásával. Várhatóan megváltoznak az oktatási anyagok, az oktatás formája, az előzőleg szerzett tudás beszámítása, a vizsgamodulok, stb. Az egész rendszert a megújuló piaci igényekre szeretnék szabni, ami várhatóan emelni fogja a szakma-tanulás számot.

Életen át tartó tanulás?

Ma már elképzelhetetlen az, ami 30-40 évvel ezelőtt még evidens volt: az általános iskola végén véglegesen el kellett dönteni, hogy mi az a szakma, amit aztán egy életen át, nagy valószínűséggel egy ugyanazon a munkahelyen végezni fogunk. Ma már az életen át tartó tanulás vált általánossá, mert folyamatosan változik a munkaerőpiac, változik a gazdaság, új és új munkakörök jelennek meg, ehhez igazodva kell jó szakembereknek lennünk, és ez csak az ismereteink bővítésével lehetséges.

Szakmaváltás!

Ehhez kapcsolódóan rendkívül fontos, hogy tudjunk szakmát váltani és ehhez legtöbbször meg is kell még szerezni az adott szakmát, tehát tanulni kell. Ez várhatóan egyre egyszerűbbé fog válni, hiszen a digitális világ a legtöbb esetben mindenre lehetőséget nyújt. Egy-egy szakma megszerzése leginkább a szorgalmadon fog múlni, minden más adottá válik. A lehetőség a változásra a Te kezedben van!

A munkáltató szerepe a végzettség megszerzésében

A jövőben a munkáltatónak lesz lehetősége eldönteni, hogy melyik fajta képzést igazoló dokumentumot fogadja el az adott munkakör betöltéséhez. Ez munkakörönként változó lehet: lesz, ahol elég lesz a tanúsítvány, de lesz olyan is, ahol követelmény lesz a vizsgaközpontban megszerzett vizsgát igazoló bizonyítvány felmutatása.

Milyen változás várható az oktatás formájában, rendszerében?

Az oktatás formája egyre inkább el fog tolódni a távoktatás, az e-learning, az online képzések irányába, hamarosan ezek lesznek túlsúlyban, a személyes találkozást megkövetelő, tantermi képzésekkel szemben. Sokan igyekszünk az életünk minden területét megoldani a digitális világ segítségével. Miért ne tennénk ezt az oktatással, tanulással kapcsolatban is? Ennek köszönhetően nagy valószínűséggel meg fog változni az oktatás struktúrája is, egyre fontosabbá fog válni a projektmunka ahelyett, hogy tételeket bifláznánk. Várhatóan egyre életszerűbb elemek fognak beépülni a rendszerbe.

Férfi háttal, asztalnál, monitor előtt

A digitális oktatásról

A digitalizáció folyamatosan az életünk része, már el sem tudnánk képzelni az életünket enélkül. A digitalizáció térnyerésével ma már az általános iskolásoknak is természetessé válik, ha valamit számítógép segítségével kell elkészíteni. A digitális oktatás már működő rendszer, elsősorban a felnőttképzés területén. Sok esetben nincs szükség feltétlenül még számítógépre sem, elég akár egy telefon és internetkapcsolat, és máris részesei lehetünk a kiszemelt OKJ tanfolyamoknak. Ugye milyen egyszerű?

A digitális oktatás előnyei

A digitális oktatásnak hatalmas előnyei vannak:

 • Nem kell heti rendszerességgel elutaznod az oktatás helyszínére, ami akár több száz km-re is lehet az otthonodtól, azaz megszűnik a térbeli korlát;
 • nincs plusz kiadásod a tankönyvekre, jegyzetekre, hiszen minden digitalizált, ráadásul ezzel még a környezetedet is véded – ugyanis a digitális tananyaghoz nem kell fát kivágni;
 • saját tempódban tanulhatsz az otthonodban, akkor, amikor időt tudsz rá szakítani, azaz megszűnik az időbeli korlát, csak a határidőkre kell odafigyelned;
 • az anyagban sokkal könnyebben vissza fogsz tudni keresni, ha bármi fontos információnak utána szeretnél nézni;
 • a folyamatos frissítések által a tudásod mindig naprakész lehet;
 • a digitális világ fejlődik a leggyorsabban, így folyamatosan új lehetőségeid lesznek, új dolgokat próbálhatsz ki a tanulás terén is;
 • nincs plusz beruházás, csak a telefonodra és a netedre van szükséged.
Szemüveges fiatal nő mosolyog, telefonnal

A digitális oktatás hátrányai

A digitális oktatásnak a hátrányai is meg vannak, fontos, hogy figyelembe vedd!

 • Ha nincs megfelelő eszközöd a digitálisan való tanuláshoz, akkor csak több bosszúságot fog okozni, mint örömöt;
 • ha az oktató vagy maga az anyag nincs felkészítve a digitális oktatásra, akkor nem lesz megfelelő a színvonal;
 • sokaknak nehéz az átállás a hagyományos módszerről a digitálisra, de mivel nem ez lesz az egyetlen lehetőség, így ők sem maradnak le a tudásról;
 • nem mindegy, hogy hol nézel utána további tudásanyagnak, hiszen a neten minden és annak az ellenkezője is megtalálható, ezért csak biztos forrásból informálódj.

Az új Szakmajegyzék szakmai körökben erős visszhangot váltott ki:

 • Egyrészt több olyan szakma nem került bele, ami a mai napig nagyon keresett, szükség lenne rá, és gyorsan – akár néhány hónap alatt – elvégezhető felnőttképzés keretében.
 • Másrészt sok olyan szakma átkerült a csak iskolarendszerben, 2-6 év alatt elvégezhetők közé, melyek jelenleg felnőttképzőknél maximálisan 2-12 hónapot vesznek igénybe.
Laptop

Mutatunk konkrét példát:

 • A targoncavezető OKJ tanfolyam mindössze 2 hónapot vesz igénybe a jelenlegi OKJ-s rendszerben. Ez a fajta gépkezelő képzés a Szakmajegyzékben nem szerepel. Pedig egy olyan szakmáról beszélünk, amely mindennapos a cégek életében, hiszen rakodni mindig kell.
 • A pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ tanfolyam jelenleg 12 hónap alatt teljesíthető, távoktatásos formában a felnőttképzés keretében. Ez egy olyan szakma, ami átkerült az iskolarendszerben megszerezhetők közé. Végzettségtől függően 2-5 év alatt lesz teljesíthető nappali vagy esti képzésben.

Az IKK (Innovatív Képzéstámogató Központ) weboldalán van arra lehetőség, hogy megnézzük, hogy a jelenlegi szakmák az új Szakmajegyzéken belül, melyik alapszakmákba épültek be.

Tehát aki még most szeretne gyorsan szakmához jutni – olyan képzés keretében, amely munka és család mellett is könnyedén megoldható –, jelentkezzen most OKJ-s képzésre

Targoncázó férfi

Ha még azon gondolkodsz, milyen szakmát lenne érdemes választani, mi ebben is a segítségedre leszünk! Cikkünkben megmutatjuk, melyek a legnépszerűbb OKJ képzések 2019-ben és 2020-ban!


Forrás: Eduline, IKK, ITM, Magyar Közlöny, felnottkepzesiengedely.hu
Kép: Unsplash

Matics Kata

További bejegyzések