fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Ismerd meg szépségtanácsadó tanfolyamunkat!

Szeretnéd tudni milyen feladatai vannak egy szépségtanácsadónak? Cikkünkben azt is eláruljuk, hogy szépségtanácsadó tanfolyamunkon milyen tudáshoz fogsz jutni.

 

Mit csinál egy szépségtanácsadó?

2016-ban született meg ez a változatos szakma, ekkor vették fel az országos képzési jegyzékbe. Sokaknak fogalma sincs, hogy mit is csinál egy szépségtanácsadó. Nevéből viszont sejthetjük, hogy a szépségápolás területéhez van köze, de mégis mik a konkrét feladatai?

A szépségtanácsadó feladatai igencsak sokrétűek. Egy-két mondatban összefoglalva, a következő tevékenységeket kell magas szinten nyújtania.

Tudnia kell a vendég kérésének megfelelő smink elkészítését. Képesnek kell, hogy legyen kivitelezni az összes műszempilla technikát. Értenie kell a hagyományos körömlakkozáshoz, különböző test-, és arcfestési technikákhoz.

Valamint, nem utolsó sorban, ahogy a neve is mutatja, fontos feladatai közé tartozik a tanácsadás, információszolgáltatás kozmetikumokkal, sminkkel, öltözékkel, otthoni szépségápolással kapcsolatban.

Egy szépségtanácsadó emellett elláthat recepciós, adminisztrációs, illetve higiéniai tevékenységeket is szépészeti szolgáltató egységekben.

 

Nézzük meg alaposabban a szakmát!

Ahogy említettük, a szépségtanácsadó feladatai közé a sminkkészítés is beletartozik. De nem is akárhogy! Képesnek kell lennie a vendég stílusának megfelelő, arcformájához illő smink elkészítésére. Ismernie kell a sminkelőkészítés lépéseit, folyamatát, a sminkeléshez használt eszközöket és anyagokat. Tisztában kell lennie a tavasz, nyár, ősz, tél évszaktípusokkal. Tudnia kell nappali, alkalmi, esti, és menyasszonyi sminket is készíteni.

Ha elvégzed a szépségtanácsadó tanfolyamot, a szakmai képzettség birtokában sminkesként is el tudsz majd helyezkedni! Viszont, azt fontos tudni, hogy a szépségtanácsadó kozmetikusként nem dolgozhat, mivel az egy önálló, külön szakma.

 

Műszempilla építés

A szépségtanácsadó ismeri és kivitelezi a szálankénti szempillaépítés művészetét, a különböző – 1D, 2D, 3D, 4D, 5D, 6D, 7D és akár 8D – műszempilla technikákat.

A szálas műszempilla építésnek három fokozata van, az 1D, 2D és Volume műszempillák. A klasszikus műszempilla építés, az 1D, amikor 1 saját szempillára 1 műszempilla kerül. Ennek használata már egyre ritkább, azonban a szakmának ez az alapja, ha ezt megtanulod, onnantól fogod tudni a következő fokozatokat is elsajátítani.

A vendégek által leggyakrabban kértek a 2-3D műszempilla szettek, hiszen ezekkel a szempilla építési technikákkal érhetünk el kicsit már feltűnőbb, de ugyanakkor még mindig természetes hatást.

A Volume műszempilla építéskor 3-10 szál szempillát is felrakhatunk egy-egy saját pillára. A szálak számának emelésével egyre drámaibb hatást érünk el. 10 szálhoz közeledve már mesterkéltnek, műnek tűnik az eredmény. Ez inkább kifutókra, fotózáshoz, valamint olyan helyekre ajánlott, ahol feltűnő, intenzív hatást akarunk elérni.

A tanfolyam elvégzése után már képes leszel precízen műszempillát felhelyezni, eltávolítani és ismered már a műszempillázáshoz használt ragasztókat, oldószereket.

Nálunk megtanulod a műszempillák 4 fő jellemzőjét, a színt, hosszt, íveltséget, vastagságot, és így tudni fogod, hogy egy-egy vendégnek milyen technikát javasolj.

A tanultak alapján mérd fel, hogy milyen állapotban vannak a vendégeid szempillái, milyen szett állna jól neki, és hogy hány szál műszempillát bírna el a saját pillája. Legfontosabb alapszabályod mindig az legyen, hogy soha ne árts a vendég saját szempilláinak! Inkább beszéld le őket az általuk áhított drámai hatásról, ha úgy látod, hogy roncsoló lehet, amit kérnek. A műszempilla felhelyezése után pedig megfelelő tanácsokkal tudod ellátni a vendéget az utókezeléssel és az otthoni ápolással kapcsolatban.

Ha bővebben érdekel a műszempilla építés, akkor korábbi cikkünkben még több információt találsz róla.

 

Körömlakkozás

Szépségtanácsadóként a műkörömépítést és díszítést nem kell tudnod elsajátítani, viszont a hagyományos körömlakkozást igen. Meg kell ismerned ennek folyamatát, eszközeit, anyagait, mint például az alaplakkot, fedőlakkot, bőrápoló olajokat. Tudnod kell szakszerűen eltávolítani a körömlakkot, akár színcsere céljából.

Egyes vendégek ragaszkodnak az akár 3 héten át is mutatós maradó épített műkörömhöz, viszont sokan szeretik a színeket gyakrabban váltogatni. Utóbbi vendégek részére sokkal jobb megoldás a klasszikus körömlakk. Sűrűn tudják váltogatni a színeket, nem kell 3 hetet várniuk, ahogy az épített műköröm esetében.

Ugyanakkor, a hagyományos körömlakk azért is jó választás, mert lakkunkat egy-egy színcsere folyamán a ruhánkhoz is harmonizálhatjuk, nemcsak az adott évszakhoz, mint az épített műköröm esetében. Hagyományos körömlakkozással sokkal gyorsabban és egyszerűbben kivitelezhető, hogy a ruhánkhoz passzoló színű lakkot viseljünk.

Szépségtanácsadó tanfolyamunk elvégzése után precízen el tudod készíteni vendégeid kérésére a hagyományos körömlakkot, és stílusukhoz illő színeket tudsz részükre ajánlani.

 

Test-, és arcfestés

A szépségtanácsadó különböző test-, és arcfestési technikákat is tud alkalmazni. Ismernie kell a díszítő testfestés, valamint a gyermekarcfestés eszközeit, anyagait, munkafolyamatát, követelményeit.

A szépségtanácsadó tanfolyam elvégzése után, akár szülinapi-, névnapi bulikra, zsúrokra, majálisra, esküvőkre, vagy bármilyen egyéb rendezvényekre is vállalhatsz gyerkőcöknek arcfestést. Ha szereted a gyerekek társaságát, nagyon könnyen találsz magadnak eseti, hétvégi munkákat is.

Nem kell hozzá semmi egyéb, csak vízbázisú, pigmentgazdag, bőrbarát arcfesték, néhány ecset és szivacs, na és persze a csillogás kedvéért csillámpor. A picikből egy-két szóból pillangót, egeret, kiscicát, oroszlánt, pókembert, vagy akár bohócot festhetünk. Átalakíthatjuk bármivé, amit ő megálmodott. Aztán arasd le a babérokat, nézd a sok mosolygós arcot, ahogy megcsodálják magukat a tükörben.

Ma már a felnőtt partikban is egyre többször találkozhatunk arc-, és testfestéssel. Akár cégek promóciós megjelenéséhez is készíthetsz egy bámulatos testfestést.

Egyre elterjedtebb a csillámtetoválás és UV festékek használata is. Utóbbihoz nem kell más, mint UV festék és UV lámpa, aztán kezdődhet is a buli.

 

Tanácsok, melyekért sokan szépségtanácsadóhoz fordulnak

Ahogy már feljebb írtuk, a szépségtanácsadók alapvető feladata a tanácsadás.

A következő témák azok, mely esetekben sokan szépségtanácsadóhoz fordulnak tanácsért:

  • Normál, zsíros, száraz, vízhiányos, aknés bőr esetén otthoni ápolásra nem professzionális kozmetikumok ajánlása.
  • Információszolgáltatás nem professzionális kozmetikumok használatával kapcsolatban.
  • Tanácsadás a személyiségjegyekhez, valamint alkalomhoz illő sminkkel, körömlakkozással, öltözékkel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy megfelelő tanácsot adjon a szépségtanácsadó, természetesen ismernie szükséges, hogy adott életkorhoz milyen stílus illik sminkben, ruhában, illetve a köröm színében. Stílustörténetet és művészettörténetet tanult, hogy professzionális tanácsot tudjon adni szépészeti kérdésekkel kapcsolatban. Tisztában kell lennie az aktualitásokkal, a kortárs divattal, a legismertebb divattrendekkel is.

 

A szépségtanácsadó tanfolyam követelménymoduljai

Az alábbi követelménymodulokat kell teljesítened ahhoz, hogy OKJ-s vizsgát tehess, amire még 2022. december 31-ig van lehetőséged:

  • Munkavédelem és marketing
  • Szépségtanácsadás
  • Foglalkoztatás I.
  • Foglalkoztatás II.

 

Szépségtanácsadó tanfolyamunk mellé praktikus ajándék jár!

Iratkozz be képzésünkre és nem Neked kell gondoskodnod arról, hogy beszerezz különféle eszközöket a szépségtanácsadó képzés alatti-, valamint vizsgafeladatok elsajátításához. A tanfolyamra történő jelentkezéssel automatikusan jár részedre a nagyértékű Spirit Start csomag, ami a modulzáró vizsga után a saját tulajdonodba kerül. Ez tartalmazza a képzés teljes eszköz-, és anyagszükségletét műszempilla építéshez, sminkeléshez, hagyományos körömlakkozáshoz, valamint testfestéshez.

Emellett részletfizetési lehetőséget is biztosítunk számodra, ha a mi képzésünket választod.

 

 

Vannak férfiak is a szakmában!

Nagy örömünkre szolgál, hogy a szépségtanácsadó már nem csak kizárólag nőknek való szakma. A szépségtanácsadók meghatározó része még a hölgyek közül kerül ki, viszont az urak is már egyre nagyobb hányadát képviselik a szakmának. Gondoljunk csak bele. Ha a nők szépségtanácsadóhoz fordulnak, talán jobban is örülnek, ha az ellenkező nem ad nekik tanácsot kinézetükkel kapcsolatosan.

Ahogy körülnézünk, Magyarországon is találunk néhány híres férfit a szépségipar képviselői közt. Egy-két példát említve, a hírességek közé tartozik Hajas László, Zsidró Tamás, Papasz Vasziliosz, Szabó Imre, Kucsera Zsolt, Szécsényi István, és Arató Krisztián mesterfodrászok.

Ha pedig konkrétan a szépségtanácsadókat nézzük, meg tudjuk említeni a német állampolgárságú Boris Entrupot, aki egyben 2007 óta a Maybelline Jade sminkmestere. Számtalan nemzetközi vállalatnak, fotózáson és tévéműsoron, divatműsoron és magazinoknak dolgozik, mint sminkmester és szépségtanácsadó. Hírességek is szívesen veszik igénybe tudását.

Férfiként is merj belevágni a szakmába!

 

A szépségtanácsadó tanfolyam elvégzésének feltételei

Mivel ez egy rendkívül komplex ismeretet igénylő szakma, ezért elvégzéséhez szükség van a következő kritériumok meglétére:

  • Középfokú iskolai végzettség, vagyis az érettségi megléte.
  • Egészségügyi alkalmasság igazolása a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa által. Ez a beiratkozáshoz még nem szükséges.
  • 18. életév betöltése.

 

A szakma iránti kereslet

Manapság elengedhetetlen az ápoltság, bőrünk megfelelő kezelése és az alkalomhoz illő stílus viselete. Aki nem születik hozzáértő vénával, beletörhet a bicskája az ideális krémek, ruhák kiválasztásába. Ezért is fordulnak sokan szépségtanácsadóhoz.

Így elmondható, hogy nagy a kereslet a szakma művelői iránt. Valakinek elég egy egyszeri látogatás, amikor is átbeszélik, hogy milyen termékeket és hogyan használjon majd a vendég. Viszont sokan gyakran visszajárnak szépségtanácsadójukhoz, mint egy fodrászhoz, vagy egy kozmetikushoz.

Ráadásul, külföldön is nagy az igény ezen hivatást végzők iránt. Ha Te is Magyarországon kívül kamatoztatnád tudásod, igényelj mellé külföldi munkavállaláshoz szükséges Europass bizonyítvány-kiegészítőt.

 

Hasonló szépészeti tanfolyamaink

Érdekel a szépségápolás és a divat? Akkor nézz körül további tanfolyamaink között is. Összefoglaló oldalunkat ajánljuk Neked, ahova összeszedtük a jelenleg legkapósabb tanfolyamokat.

Itt megtalálod a műkörömépítő és díszítő tanfolyamon keresztül a kéz és lábápoló tanfolyamot, valamint különféle műszempilla építő-, vagy a kozmetikai alapismeretek tanfolyamot.

Ha érdekel a szépészet világa, figyelmedbe ajánljuk professzionális minőségű műköröm alapanyagok, tartozékok és sminkecsetek széles választékát kedvező áron kínáló webáruházunkat.

 

Téged is várunk!

Nálunk kb. 5 hónap alatt elsajátíthatod a szépségtanácsadó szakmát! Magyarország 15 nagyvárosában van szépségtanácsadó OKJ tanfolyamunk, pl. Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Zalaegerszegen.

Várunk szeretettel képzésünkön! Legyen Neked is OKJ-s, államilag elismert szépségtanácsadói bizonyítványod.

 

 

Forrás: rtl.hu, nive.hu, beauty-forum.hu, csillamvilag.hu, christalkids.hu, bookline.hu

Képek: Unsplash, Pixabay

Kiskó Anikó

További bejegyzések