fbpx
Május 15-én áremelés!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Vegyél részt a pincér munkájának tökéletesítésében! Legyél pincérsegéd!

A pincérsegéd az, aki a pincér munkáját folyamatosan segíti. Nélküle a pincérnek nehezebb dolga lenne. De mit csinál napi munkája során a pincérsegéd? Lássuk!

 

Először is, nézzük meg, hogy mi is az a vendéglátás

A vendéglátás olyan kereskedelmi tevékenység, melynek során ételeket és italokat készítenek és ezzel összefüggő szórakoztató – például zene, műsor, tánc – és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak.

Vagyis a vendéglátás kettős funkciót lát el, termelést és szolgáltatást. Ugyanis az ételek, néha az italok előállítása is a vendéglátóhelyeken történik. Ennyiben termelés a vendéglátóipar. Az elkészült étel és ital felszolgálás pedig már szolgáltatásnak minősül.

 

Vendéglátó egységek különböző fajtái

Most nézzük meg milyen típusú vendéglátó üzletek léteznek és ezeket mi jellemzi. Ugyanis, ha pincérsegéd szeretnél lenni, nem árt az alábbi kifejezésekkel tisztában lenned.

 

Meleg-konyhás üzletek

Főétkezési igényt elégítenek ki, vagyis reggeli, ebéd, és vacsora felszolgálása is biztosított. A kínálat elemei a helyszínen készülnek. Kiegészítő szolgáltatások megtalálhatóak, pl. zene.

  • Étterem:

Nagyobb vendéglő, amely egyidejűleg nagyszámú vendég kiszolgálására is alkalmas. Akár nagyobb rendezvények, esküvők, konferenciák lebonyolításához is helyszínül szolgálhat.

  • Vendéglő:

Kisebb, családiasabb hangulatú hely, ahol meleg ételeket és italokat szolgálnak fel.

  • Csárda:

Lakott területen kívül elhelyezkedő, forgalmasabb út menti kocsma és vendégfogadó. Kialakítása parasztházszerű, általában szalmatetővel, verandával. Berendezése egyszerű, népies jellegű, fa bútorok, szőttes abrosz, kemence. Kínálata magyaros, népies ételek. Kicsi a választék. Italai a magyar italfogyasztást tükrözik, vagyis sör, bor, pálinka. Jellemző a népzene. A halászcsárda hasonló, azzal a különbséggel, hogy tájjellegű, főleg halból készült ételek forgalmazására hozták létre.

  • Söröző:

Bajor területről származik. A sörválaszték a kínálat alapja. Az ételek ezt egészítik ki, amik általában meleg egytálételek, sörkorcsolyák.

  • Étkezde, kifőzde:

Kisebb, egyszerű étkezde. Kevés ételsor. Hangulatos, de egyszerű, házias étkezést biztosít.

  • Gyorsétkező helyek:

Önkiszolgáló, illetve fél önkiszolgáló és automatákkal felszerelt vendéglátó.

  • Snack bár:

Szűk ételválaszték. Plázák tipikus vendéglátó helye. Nemzeti ételek, pl. kínai, görög.

  • Kávéház:

Sajátos hangulatú vendéglátó egység. Kiemelt a kávékínálat. Meleg ételt reggelire készít. Cukrászsüteményeket, és hidegkonyhai készítményeket kínál. Széles az italkínálata.

 

Cukrászdák

Süteményeket, édességeket a helyszínen készítő és árusító vendéglátóipari kisüzem. Érdekesség, hogy a cukrászmesterség a középkorból származik, amikor az itáliai udvaroknál először oktatták erre a különleges szakmára a mestereket.

 

Zenés szórakozó helyek

  • Varieté:

Szórakoztató ének, tánc és artistaszámokat, vidám jeleneteket bemutató kisebb színház. A szórakozás és a műsor a lényeg. Kötelező fogyasztás, amelynek magas az árfekvése. Különleges, drága ételek, italok.

  • Diszkó:

Általában a fiatalabb korosztályok részére rendezett táncos, zenés szórakozóhely. Kötelező fogyasztás nincs. Éjszakába, vagy hajnalba nyúló nyitvatartás.

 

Munkahelyi vendéglátás

A munkahelyi vendéglátás alapvetően csak abban tér el a másik fajta vendéglátástól, hogy a vendégkör meghatározott. Az adott munkahely dolgozóiból, a szervezettel kapcsolatban álló személyekből áll. Fontos megjegyezni, hogy az alkohol értékesítése tilos.

  • Munkahelyi étterem
  • Munkahelyi büfé

 

Italüzletek

  • Kocsma:

Széles italválaszték, főleg kimért italokat fogyasztanak a vendégek.

  • Borozó:

Bort kimérve árusító kisebb vendéglátóipari üzem. Főleg a hazai borok kínálata a jellemző. Kialakítása boros pincében is lehet.

  • Borkóstoló:

Hazai, általában saját termésű boraikat kínálják.

  • Pub-sörbár:

Olyan vendéglő, ahol főként sört mérnek. Van olyan söröző, ahol a saját, a helyszínen gyártott termékeiket árusítják.

  • Nappalibár:

Szállodák vendéglátó egysége. Funkciója a várakozási idő alatti szórakozás. Helye a hallban, a fogadó helységben van. Kínálata főleg koktélokból, long-drinkekből áll. Ételei főként koktél szendvicsek, falatkák, fagylalt.

 

Egyéb vendéglátóhelyek

  • Bár:

Kínálata főleg röviditalokból, koktélokból, long-drinkekből áll.

  • Borház:

Általában a környék borait népszerűsíti.

  • Borozó:

Főleg tájjellegű borokat kínál.

  • Borpince:

Magánjellegű borkimérés helyszíne.

  • Büfé:

Állópultos, italfogyasztásra szakosodott árusítóhely.

  • Eszpresszó:

Kisebb, hangulatos kávézó.

  • Ételbár:

Ételspecialitásokra szakosodott, helyben és kiszállítással is rendelhető ételek bő választéka.

  • Étkezde:

Kifőzde, családias, menüs ételeket kínáló hely.

  • Fagyizó:

Kizárólag fagylaltot árusító kisbolt, de mozgóárusításra is használt kifejezés.

  • Falatozó:

Olyan büfé, amely ételeket, szendvicseket kínál, de szeszes italokat nem.

  • Internet kávézó:

Számítógépekkel ellátott kávézó, ahol fogyasztás közben internetezni tudnak a vendégek.

  • Kávézó:

Kávékülönlegességeket is árusító, gyors, álló kiszolgálású vendéglátóhely.

  • Lacikonyha:

Heti-, havi vásárok, majálisok stb. sátras sütödéje. Frissensült húsételek, flekken, cigánypecsenye, sült máj, sült hurka, kolbász készítése és állópultos árusítása.

  • Lángossütő:

Üdülőhelyeken, piacokon és egyéb forgalmas helyeken, pl. autóbusz állomásokon, többféle ízesítésű lángosokat áruló pavilon.

  • Menza:

Óvodák, iskolák étkeztető helye.

  • Palacsintázó:

Többféle ízesítésű palacsintákat áruló pavilon.

  • Sütemény bolt:

Sokféle péksütemény árusítására szakosodott bolt.

  • Teázó:

Különleges teákat is kínáló hely.

  • Tejbár:

Kizárólag tejes ételeket, tejes italokat, szendvicseket árusító gyorsétkező hely.

  • Grill étterem:

Grillezett ételekre szakosodott kisebb étterem.

 

Miért különösen fontos a pincérsegéd tevékenysége?

A pincérsegéd az a személy, aki a pincér munkáját folyamatosan segíti. Nélküle a pincérnek nagyon nehéz és hosszadalmas lenne mindent egyedül megoldani, ami a vendéglátás területén nem lenne elfogadható.

Folyamatosan képezi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén. Alapszinten ismeri a hazai és nemzetközi italkínálatot, részben tisztában van a hazai és nemzetközi vendéglátóipari trendekkel, és az ételkészítési alaptechnológiákkal.

A pincérsegéd a különböző vendéglátóipari tevékenységeket folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben segéd feladatokat lát el. A pincér – vendégtéri szakember – munkáját segíti, előkészítő és befejező műveleteket lát el. Az étterem berendezését, a terítés előkészületi tevékenységeit, a terítést, az ételek-italok felszolgálásához köthető egyéb előkészületeket végez.

Munkaterülete jellemzően állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik. Ezeken a különböző jellegű eseményeken a helyszínt berendezi, az eszközöket előkészíti, segédkezik azok lebonyolításában.

 

5 hónap alatt Pincérsegéd szakma lehet a kezedben!

Egy szuper lehetőség azok számára, akik megbecsült munkát szeretnének végezni.

A tanfolyam online oktatás formájában valósul meg, rugalmas időbeosztással. A konzultációkra hétvégeken kerül sor. Ez család és munka mellett sokkal könnyebben kivitelezhető.

A képzés elvégezhető alapfokú iskolai végzettséggel, érettségi megléte nélkül. Ha befejezted az általános iskolát, akkor csupán egy egészségügyi alkalmasságira van szükséged, és máris kezdheted a tanulást.

A képzés árát részletekben is kifizetheted.

 

Mennyit tudsz vele keresni?

A jól képzett vendéglátóipari dolgozókra nagy kereslet van a munkaerőpiacon egész éves és idénymunkára, belföldön és külföldön egyaránt.

Fizetés szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen helyen, pl. a közétkeztetésben vagy mondjuk egy kiemelkedően jól fizető luxus óceánjáró hajón dolgozol. Az viszont biztos, hogy egy pincérsegéd, ha jól végzi munkáját, a megbecsült szakemberek közé fog tartozni.

 

Mit kell tenned, ha felkeltettük az érdeklődésedet?

Ha már mindennel tisztában vagy, és kitűzted magad elé a célt, hogy pincérsegéd leszel, akkor most vágj bele! Weboldalunkon válaszd ki a Pincérsegéd képzést, majd a számodra megfelelő várost és töltsd ki a rövid adatlapot. Ezek után egy e-mail üzenetben megkapsz tőlünk minden tájékoztatást a további lépésekről.

 

Szeretettel várunk Pincérsegéd tanfolyamunkon!

Legyél kitartó, hogy elvégezd a tanfolyamot és sikeres szakképesítő vizsgát tegyél! A tanulásod jutalma pedig egy államilag elismert Pincérsegéd szakképesítést igazoló bizonyítvány lesz.

Nézz körül weboldalunkon további szakképesítés tanfolyamaink között is!

 

Forrás: Wikipedia

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések