fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Targoncavezető tanfolyam Szegeden és más városokban – Ezért éri meg jelentkezni!

Cikkünkben bemutatjuk Neked a népszerű targoncás szakma rejtelmeit. Vajon miért olyan vonzó foglalkozás ez sokak számára? Tarts velünk és mindent elárulunk!

 

Mit csinál egy targoncavezető?

A targoncavezető a targonca acélvillái segítségével felemeli az anyagokat és szállítja őket. Ez persze csak olvasva hangzik ilyen egyszerűnek.

Cikkünkben kifejtjük, hogy valójában miket is csinál egy targoncavezető. Valamint, eláruljuk Neked, hogy milyen tudást fogsz elsajátítani targoncavezető tanfolyamunk elvégzése során.

 

A targoncavezető fő feladata

A targoncavezető fő feladata – ahogy már azt az imént írtuk – az anyagmozgatás. A termékek egyik helyről a másikra mozgatása közben nagyon fontos a megfelelő odafigyelés. Rengetegszer előfordul, hogy szűk helyeken, vagy éppen emberek között lavírozva kell a ránk bízott gépet irányítani.

Mivel kellő figyelmet igénylő szakma ez, a tanfolyami részvételhez szükség van a következő kritériumok meglétére:

  • Szakmai alkalmasság igazolása a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa által.
  • 18. életév betöltése.
  • Alapfokú iskolai végzettség, vagyis 8 általános megléte.

 

Miért is olyan keresett szakma a targoncavezetőé?

Azt nem állítjuk, hogy a munkavégzés során nem kell hozzányúlnod az anyagokhoz, de munkád nagy részében kényelmesen ülhetsz a kormány mögött. Amíg mások keményen dolgoznak, Neked munkád során legfontosabb a figyelem és az összpontosítás.

Ha targoncás szeretnél lenni, végre nem csak Budapest, ami szóba jöhet számodra. Vidéken is rengeteg a kereslet a szakma iránt. Éppen ezért nagyon sok városban van tanfolyamunk. Ilyenek Szeged, Baja, Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Paks, Pécs, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg is.

Külföldön is nagy az igény targoncavezetőkre. OKJ-s végzettséget szerzett hallgatóink, külföldi munkavállaláshoz szükséges Europass bizonyítvány-kiegészítőt igényelhetnek.

 

Mennyit kereshetsz targoncavezetőként?

Amiért ekkora a kereslet a targoncavezetőkért, a munkáltatók is jobban megbecsülik e szakma képviselőit, ami az órabérben is megmutatkozik.

Az ország különböző pontjain különböző bérek várnak rád, de nincs olyan iparág, ahol ne lenne szükség targoncásokra. Nagyobb üzletek, szupermarketek esetén az élelmiszerek mozgatása, de akár egy gyár területén az alapanyagok vagy a késztermékek mozgatása is mindennapos munkalehetőségeket kínál. Ezért is nagyon nagy a kereslet a jó targoncavezetők iránt. Érdemes hát belevágnod, hiszen kiemelkedő bérhez juthatsz.

Ha felkeltette érdeklődésedet a szakma, akkor weboldalunkon kaphatsz róla további információt, ahol a képzés és a vizsga díjáról is tájékozódhatsz.

 

Gyerekként is ez volt a vágyad?

Sok kisfiú vágya az, hogy ha felnő, tűzoltó legyen, rendőr, vagy gépeket irányíthasson. Utóbbi most Neked is teljesülhet!

Ha szeretnéd megkapni a tanfolyam részletes leírását, ne habozz, egyszerű regisztrálás után máris küldjük részedre az információkat.

 

 

A targoncavezető tanfolyamról

Az OKJ 32 582 02 targoncavezető képzésünk célja, hogy a tanfolyamon résztvevők képesek legyenek a gépkezelői munkakört megfelelő biztonsággal, a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírások betartása mellett önállóan és szakszerűen ellátni. Targoncavezetés közben nagyon fontos, hogy maximálisan odafigyeljünk mások épségére a balesetek elkerülése érdekében.

Alapvető cél, hogy a résztvevő elsajátítsa a szabályos munkavégzés előírásait, az előírásoknak megfelelő gépkezelési folyamatokat, továbbá a gépek speciális kezelési előírásait, adott gépcsoportba tartozó gépek felépítését, szerkezetét, működését, kezelését. Elvárás, hogy képes legyen az adott munkakörnyezet sajátosságainak megfelelő biztonságos gépüzemeltetésre.

A képzés során a gépkezelők általános ismereteit vesszük át, illetve részletesen tanulunk a targoncavezetők speciális feladatairól.

Megismertetünk a gépek meghajtására szolgáló motorok működésével. Nagy hangsúlyt helyezünk az anyagtani alapismeretek elsajátítására, és a géphez használt anyagok megismerésére. Átvesszük a hidraulikai alapismereteket, ezzel biztosítva a hidraulikus berendezések zavartalan működését, a hibák időbeni felismerését. A villamossági alapismeretek elsajátítása is lényeges feladat lesz.

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésben résztvevők legyenek képesek a munkagépek műszakos vizsgálatainak, napi karbantartási, gépápolási teendőinek az elvégzésére, és ezek dokumentálására.

 

Hatósági vizsga

Képzésünk kb. 2 hónap alatt elvégezhető, mely egyaránt tartalmaz elméleti és gyakorlati részt is. Ráadásul, hatósági vizsga szervezését is vállaljuk, amivel gépkezelői jogosítványt is tudsz szerezni!

Azon kevés felnőttképző cégek egyike vagyunk, ahol a hatósági vizsgát is azonnal leteheted. Ha belevágsz a tanfolyamba, hamar arra eszmélhetsz, hogy kezedben a targonca jogosítvány.

 

Milyen targoncák vannak?

A képzés során részletesen átveszünk mindent a targoncákról, köztük a targonca részeit, rendszerét, felépítését.

A tanfolyam természetesen kitér a targoncák mind a három csoportjára:

  • gyalogkíséretű targonca 3312
  • vezetőállásos targonca 3313
  • vezetőüléses targonca 3324

A gyalogkíséretű targonca, ahogy már a neve sejteti, nem tartalmaz vezetőülést. Mivel nincs vezetőülés, a targonca így kisebb és fürgébb, így általában kis, szűk helyeken történő munkálatoknál részesítik előnyben.

A vezetőállásos targonca, vagy más néven beállós targonca a vezethető targoncák csoportjába tartozik. A vezetőállásos targonca előnye a csekély helyigény, a megnövelt biztonság és kényelem a vezető számára, illetve képes nagyon kicsi helyen is megfordulni.

És hát mondanunk sem kell, hogy a legkényelmesebb kivitel a targoncavezető számára a vezetőüléses targonca. Munkavégzés alatt végig ülve tud maradni a gépkezelő.

 

Nők is végezhetik

Létezik olyan, hogy férfi szakma? Ha léteznek is olyan foglalkozások, melyeket csak férfiak végezhetnek, ez a hivatás nem az! A targoncavezetői szakma akármennyire is férfiasnak hangzik, nőként is végezhető.  Hiszen nem nekünk kell az árut emelgetni, erre való a munkaeszközünk, a targonca.

Nagy örömünkre szolgál, hogy nálunk is egyre több nő mer belevágni a szakma elsajátításába, majd el is helyezkedik vele a munka világában. Bátran ajánljuk, hogy nőként is bele merj vágni!

 

Tudtad? Egy kis érdekesség

A villás targoncákat a Clark és a Yale vállalat fejlesztette ki az 1920-as években. Ezen cégek targoncái azután világmárkákká nőtték ki magukat. Aki ezeket a gépeket kipróbálta, elmondhatja magáról, hogy a legnívósabb targoncákat vezette.

 

Milyen a jó targoncavezető?

A munkakörben általában fontos elvárás a pontosság, a feladatkövetés és a monotóniatűrés, valamint a legszükségesebb a maximális odafigyelés.

Nagyon sokszor előfordul, hogy olyan helyeken kell az anyagmozgatást megvalósítani, ahol épp, hogy csak elfér egy targonca. Ha nem figyelsz oda kellőképp, ha nem vagy elég pontos a feladatvégzés során, akár nagyobb károkat is tudsz okozni.

Ha jó sofőr vagy, valószínű a targoncavezetéshez is lesz érzéked!

Munkavégzésed során mindig azt kell követned, amit a felettesed elmond. Rád fogja bízni, hogy az áruk szükséges helyváltoztatásait megcsináld.

Fontos az is, hogy nagyon jól tűrd a monotóniát. Lehet, hogy változatos lesz a feladatod, de azzal is számolj, hogy akár egész nap ugyanonnan ugyanoda kell a kijelölt anyagokat szállítanod.

Munkád során nem csak az árukra, a kollégáidra is száz százalékosan oda kell figyelned. Nem szabad, hogy egy kicsit is elkóboroljon a figyelmed.

 

Megfelelő munkakörnyezet, egészség

Munkahelyi környezetünk nagymértékben befolyásolja egészségünket.

A targoncavezető általában üzemi környezetben, gyárak termelő egységeiben dolgozik. Az egész napos zárt tér és a természetes fény hiánya nincs jó hatással a szemre, valamint a pszichikai állapotunkra.

Lelki állapotunkra a folyamatos monotónia is könnyedén kihathat. Több alkalommal tartsunk legalább egy rövid szünetet és szellőztessük ki agyunkat.

A folyamatos, ugyanabban a testhelyzetben töltött munka nem kedvez testünknek, ezért szükséges, hogy néha megszakítsuk a munkát és átmozgassuk magunk legalább egy rövid tornával. Meglátod, hogy utána a munka is gyorsabban fog menni!

Nagyon fontos, hogy munkavégzés során is vigyázzunk egészségünkre. Megfelelő odafigyeléssel megelőzhetjük a különféle egészségügyi bántalmakat.

 

Mellé már könnyű lesz megcsinálni a társszakmákat is

Szeretnéd magad folyamatosan képezni, hogy aztán kedvedre tudj szemezgetni a felkínált álláshelyek között? Minél több tanfolyamon leszel sikeresen túl, annál könnyebb lesz válogatnod a munkák között.

Amennyiben a targoncavezető tanfolyamot elvégzed, sokkal egyszerűbb lesz más gépkezelői szakmák elsajátítása.

A gépkezelő általában üzemi környezetben, gyárak termelő egységeiben dolgozik. Feladata, hogy a rá bízott gépeket az előírásoknak megfelelően működtesse. A gépkezelők gyakran karbantartói, szerelői munkákat is elláthatnak. Mindemellett rendben és tisztán tartják a felügyeletük alá tartozó gép környezetét, valamint vezetik a géphez tartozó munkanaplót.

Ha szeretnél olyan munkagépekhez érteni, amelyek a talajjal kapcsolatos kitermelő, rakodó, szállító, elhelyező, vagy beépítő tevékenységeket végzik, nézz körül tanfolyamaink között. Ilyenek a földmunka-, rakodó-, és szállítógépkezelő OKJ-s tanfolyam, vagy az emelőgépkezelő OKJ-s tanfolyamok is.

Ha szeretnél ezekben a szakmákban elhelyezkedni, naprakész oktatási anyagokat biztosítunk számodra, melyeket oktatóink gondosan összeválogattak. Oktatóink és képzési referenseink a képzés egésze alatt készséggel segítséget nyújtanak részedre.

 

 

Ha érdekelnek teljesen más képzések is

Ha más tanfolyamok is érdekelnek, nézz szét nálunk egészségügyi, számítógépes, munkavédelmi, tűzvédelmi, ingatlanszakmai, kereskedelmi, nyelvi, pénzügyi és ügyviteli, valamint vendéglátói és idegenforgalmi tanfolyamaink között.

Színvonalas, folyamatosan bővülő képzéseink tantermi-, online-, levelező-, valamint távoktatással végezhetők el. Elméleti és gyakorlati képzések is megtalálhatók rendszerünkben. Legtöbb képzésünk néhány hónap alatt teljesíthető.

 

A felnőttképzési rendszer átalakulása

Ahogy már korábban olvashattad, Magyarország felnőttképzési rendszere átalakul, egy egységes, észszerű, leredukált szakmajegyzék bevezetése miatt. Mi is folyamatosan nyomon követjük a változásokat, hogy számodra is mindig kifogástalan oktatási anyagot biztosíthassunk.

Ha minket választasz egy-egy képzés során, profi képzési referensünk, kedves és felkészült oktatóink fognak várni, akikkel folyamatosan tudod a kapcsolatot tartani. Kiváló oktatóink minden segítséget megadnak számodra a tudás elsajátításához.

Válogass folyamatosan bővülő tanfolyamaink között.

 

Elhatároztad magad? Jelentkezz!

Szívesen várjuk jelentkezésedet targoncavezető képzésünkre. Jelentkezz, ha egy keresett szakma mellett tennéd le a voksod! Ne feledd, ebben a szakmában munkalehetőséged mindig fog adódni.

 

Forrás: wikipedia, hrportal.hu, blog.forklift-international.com

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések