Az egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy testünk és lelkünk jól működjön. A túlsúly, és az ebből fakadó metabolikus problémák ma már globális problémát okoznak. A megfelelő, egészséges étkezés nem bonyolult és ha mindezt kiegészítjük heti háromszori mozgással máris rengeteget tettünk azért, hogy megelőzzük a szív és érrendszeri betegségeket.
Az egészséges táplálkozás nemcsak azt jelenti, hogy a megfelelő ételek és italok fogyasztásával bevisszük a szervezetbe a szükséges tápanyagokat, hanem arra is kell figyelni, hogy mindenből a kellő mennyiséget vigyünk be. A Táplálkozási Tanácsadó Képzés segít, hogy tudásunkat bővítsük a témában. Ez a táplálkozási tanácsadó képzés tökéletes választás lehet, ha szimpatikus számodra a dietetikus szakma de még nem döntötted el, hogy biztosan ezzel szeretnél -e foglalkozni. Ha jelenleg sem időd, sem anyagi kereted nincs hagyományos tantermi képzésre, akkor ez a tanfolyam segít neked abban, hogy meglegyen az alaptudásod.
Mi is az a táplálkozástudomány és hogyan működik?
Rengeteg információ kering az interneten arról, hogyan is kellene egészségesen étkeznünk, nemcsoda, hogy összezavarodva kapkodjuk a fejünket. Ahogy fejlődik a tudomány ( biokémia, biológia és kémia) úgy kapnak egyre nagyobb hangsúlyt a hormonok és az anyagcsere folyamatok, ezért pedig a táplálkozás tudomány. Sokan meglepődve kapják fel a fejüket: a táplálkozásnak is van tudománya?!
Igen, a táplálkozásnak is van tudománya, ahol a szakember keres összefüggéseket ételek, allergének, tápanyagok között. A tápanyagok fontos építőkövei a szervezetünknek, energiával látnak el, emellett segítik az agyunk működését. Mivel mindannyian táplálkozunk, ezért a helyes táplálkozás fontossága mindenkit érint. Elég másfél liter víz egy nap? Rosszul érzem magam a tejes dolgoktól, ez miért lehet? A glutén tényleg problémákat okoz? A kurzus során a kérdéseidre választ kapsz!
Kiknek ajánljuk a táplálkozási tanácsadó tanfolyam elvégzését?
- Azoknak, akik szeretnének esetleg későbbiekben a dietetikus szakma felé specializálódni
- Személyi edzők számára, hogy bővíthessék a szolgáltatásukak
- Azoknak, akik jobban meg szeretnék érteni, hogyan és miből épül fel a testük
- Dietetikusok számára, hogy frissítsék a tudásukat
Miről szól a táplálkozási tanácsadó képzés?
- Megismerkedünk az alapvető fogalmakkal a táplálkozástudomány területéről
- Sorra vesszük, milyen korban mire van szüksége a szervezetünknek
- Megismerjük a tápanyagok fajtáit, hipo- és hiperfunkcióit
- Bemutatjuk a leggyakoribb, tápanyaghiányból adódó betegséget és hogy hogyan előzzük meg a kialakulását
- Vitaminok jótékony hatásairól
- Elemeikre és hatásaira bontjuk a legalapvetőbb élelmiszereinket
- Növényi alapú táplálkozás előnyeit és hatásait is bemutatjuk
- A tanfolyam végén étrendtervezőt, recept ötleteket, illetve három napos teljes értékű mintaétrend osztunk meg veletek
A tanfolyam elvégzéséről online certifikátot állítunk ki!
A tanfolyam moduljai
- Alapgondolatok a táplálkozásról és annak széles körű hatásairól
a. Bevezetés
b. Táplálkozás és egészség kapcsolata – Miért legyünk tudatosak?
c. Mik azok a tápanyagok?
d. Makrotápanyagok
e. Mikrotápanyagok
f. Főbb élelmiszercsoportok és helyük a táplálkozásban
g. Ételek különböző életszakaszokban
h. Az egyes ételcsoportok hatásai egészségünkre és fejlődésünkre
i. A különböző ételcsoportok étrendünkben való korlátozásának hatása
j. Teszt - Mi van az ételeinkben?
a. Bevezetés
b. Melyek a GMO élelmiszerek? Biztonságosak?
c. Bio és nem bio élelmiszerek
d. Antibiotikumok a húsban
e. Teszt - Mennyi ételt fogyasszunk naponta?
a. Bevezetés
b. Napi kalóriaszükséglet életkor és nem alapján
c. Milyen gyakran étkezzünk?
d. Anyagcsere – energiabevitel – Számít egyáltalán a kalória?
e. Egészséges böjt?
f. Működnek a különböző étrendek? Biztonságosak?
g. Milyen az egészséges étrend? – Arányok a tányéron
h. Teszt - Táplálkozási betegségek
a. Az elhízás
b. A túlevéses zavar
c. A táplálkozási hiányok
d. Az élelmiszer szerepe a krónikus betegségek kialakulásában
e. Teszt - Növényi táplálkozás – hosszútávú megoldás vagy múló hóbort?
a. Bevezetés
b. Miből áll a növényi étrend?
c. Növényi étrend és egészség
d. Növényi étrend és fenntarthatóság
e. Tippek a növényi alapú étrendre való zökkenőmentes átálláshoz
f. Étrendkiegészítők – Érdemes szedni őket?
g. Teszt - Összefoglalás, tippek, tartalmak
a. Összefoglalás
b. Mit főzzek? – Három napos teljes értékű mintaétrend
c. Mit főzzek? – Recept ötletek
d. Étrendtervező szerkesztése egyszerűen, ingyenesen
e. Ajánlott tartalmak
f. Felhasznált irodalom
g. Teszt