fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Szeretnél otthonosan mozogni az Excel világában? Bemutatjuk az Excel tanfolyamot

A sok számadatot nem elkallódó papírokon szeretnéd vezetni? Cikkünkben megismertetünk az Excel táblázatkezelő használatával és bemutatjuk Excel tanfolyamunkat.

 

Mi az a táblázatkezelő?

Először is a legfontosabb, hogy tisztázzuk, egyáltalán mi is az a táblázatkezelő.

Amikor már sok adattal kell dolgoznunk, sokkal célszerűbb táblázatokba rendszerezni őket, mint egy papírra gyűjtögetni azokat. A táblázatban aztán tudunk a bevitt adatokkal mindenféle matematikai, logikai műveletet végezni, melyekhez előre rögzített képletek nyújtanak segítséget. Az eredmény pedig grafikusan is szemléltethető különféle típusú diagramokkal.

Összefoglalva, a táblázatkezelő program egy olyan számítógépes program, amellyel egy táblázatban tárolt adatokon műveletek végezhetők. A táblázat pedig sorokból és oszlopokból áll, melyek keresztezése a cella.

 

Részletesen az Excel táblázatkezelőről

Az Excel a Microsoft által fejlesztett táblázatkezelő program, a Microsoft Office irodai alkalmazáscsomag része, többek között a sokak által használt Word szövegszerkesztő program mellett.

Első verzióját Macintosh platformra adták ki 1985-ben, a Windows verzió pedig 1987-ben jött ki. Ezzel a Lotus 1-2-3 táblázatkezelő programot kiszorította szép lassan a piacról.

A 2007-es verzióig az Excel „xls” kiterjesztést, onnantól pedig „xlsx” kiterjesztést használ. Szerencsére, az Excel biztosította az előző verziókkal való kompatibilitást.

A Microsoft Excel legnagyobb egysége a munkafüzet, ami munkalapokra tagolódik. Ezeket pedig számokkal jelölt sorok és betűkkel vagy betűkapcsolatokkal jelölt oszlopok tagolják, melyekből tömérdek mennyiség áll rendelkezésre a felhasználó részére.

A sorok és oszlopok metszéspontjait pedig celláknak nevezzük. Ezek szolgálnak az adatbevitelre.

Az Excel támogatja különféle típusú – pl. oszlop, kör, pont, vonal – diagramok létrehozását adott cellacsoportok értékeit alapul véve. Ha a forrásadatok megváltoznak, a diagram adatai automatikusan frissülnek. Az eredmény nemcsak az adott munkafüzetbe, akár külső objektumként is csatolható más dokumentumokba.

Az Excel mára már sokkal több lett, mint egy szimpla munkahelyi szoftver. Rengetegen használják magán célokra is. Az Excel például segíthet a havi háztartási költségek nyomon követésében. Ezerféle felhasználási módja létezik még, itt az ideje, hogy – újra – megismerkedj vele!

 

Újítások, amiket a Microsoft Excel vezetett be

Megmutatjuk Neked melyek voltak azok az újdonságok, amik az Excel előtti táblázatkezelőkben még nem voltak elérhetőek. Lássuk milyen új hasznos dolgokat hozott számunkra az Excel:

 • Lehetővé tette a felhasználó számára a bevitt adatok formázását, például: betűtípus, szín meghatározását.
 • Intelligens cellafrissítés, amelynek lényege, hogy egy adott cella változásakor nem a teljes táblázat, csak a kapcsolódó cellák frissülnek.
 • Automatikus kitöltés, amely lehetővé teszi a felhasználó számára húzással történő adat-kiterjesztést több szomszéd cellára.
 • Számos újítás diagramkészítés terén.

 

Mik azok az Excel függvények?

Az Excel beépített függvénytárral rendelkezik, amelyben alapvető, pl. statisztikai-, szöveg-, pénzügyi-, logikai függvények kapnak helyet, illetve – a beépített programozási felület segítségével – lehetőség van saját függvények készítésére is.

 

TOP 10 függvény a Microsoft szerint

Lássuk a Microsoft szerint legkeresettebb függvények magyar és angol megfelelőit egy-egy rövid leírással:

 • SZUM/SUM függvény: Ezzel a függvénnyel cellaértékeket adhatunk össze.
 • HA/IF függvény: Ha az első argumentumban megadott feltétel igaz, akkor a második argumentumban megadottat csinálja, különben a harmadik argumentumban megadottat.
 • KERES/LOOKUP függvény: Ez a függvény arra jó, ha egyetlen sorban, vagy oszlopban szeretnénk keresni és egy második sor, vagy oszlop azonos pozíciójában lévő értéket szeretnénk megkapni.
 • FKERES/VLOOKUP függvény: Egy értéket keres egy tartomány első oszlopában, és ha megtalálja, akkor a tartomány megadott oszlopából adja vissza az értéket.
 • VAN/MATCH függvény: Megkeres egy megadott értéket egy tartományban és a keresett elem sorszámát adja eredményül.
 • VÁLASZT/CHOOSE függvény: Egy tartományból választ ki egy elemet indexszám alapján.
 • DÁTUM/DATE függvény: Eredménye a dátumot Microsoft Excel dátum-, és időértékben megadó szám. Ez a függvény akkor hasznos, ha az évet, a hónapot és a napot képletek, vagy cellahivatkozások szolgáltatják.
 • NAPOK/DAYS függvény: Megmondja, hogy a két megadott dátum között hány nap van. Segítségével könnyedén kiszámolhatod hány napos vagy.
 • SZÖVEG.TALÁL/FIND és SZÖVEG.TALÁL2/FINDB függvények: Megadott szöveget keres egy másik szövegben, figyelembe véve a kis-, és nagybetűket is.
 • INDEX/INDEX függvény: Egy tartomány megadott sorának és oszlopának metszéspontjában lévő értéket adja vissza.

 

Bárhonnan tanulhatsz, akárhonnan dolgozhatsz

Online Excel tanfolyamunk során Te magad oszthatod be, hogy mik azok a napok, amikor előkerül a tanulnivaló. A saját időbeosztásod alapján tanulhatsz otthonod kényelméből, amikor időt tudsz rá szakítani.

Ráadásul, időkorlát nélkül biztosítjuk hozzáférésedet a tanfolyamhoz. A későbbiek során azt bármikor előveheted.

Aki végzett a tanfolyammal, annak pedig névre szóló certifikátot állítunk ki.

Ha cégednél sokat kell Excel táblázattal foglalkoznod és nem várják el Tőled a személyes jelenlétet, akkor nagy szerencséd van, hiszen – az Excel programon kívül – csak egy laptopod és internetkapcsolatod kell, hogy legyen, így akár egy kávézóból, sőt mi több, akár egy hajó fedélzetéről is dolgozhatsz. Hát nem hangzik csodásan?

 

Excel képzésünkről

Kevés volt az iskolában leadott Excel oktatási anyag? A munkádhoz nap, mint nap szükség van az Excel használatára, de kevés hozzá a jelenlegi ismereted? Ne izgulj, itt a Microsoft Excel online tanfolyam, ami garantáltan segít megújítani tudásod! Képzésünk tananyagát tapasztalt oktató készítette el.

Ma már szinte kötelező elvárás az Excel táblázatkezelő legalább alap szintű használatának tudása. Ha Te arra vágysz, hogy ne a kezdők táborát ékesítsd, hanem haladó szinten tudd az Excelt kezelni, tanfolyamunkat Neked ajánljuk.

Képzésünkből megtudhatod:

 • Hogyan használd az Excel menürendszerét és a képleteket.
 • Alapvető számítások végzése és statisztikák készítése.
 • Gyakori Excel-problémák megoldása.
 • Megmutatjuk a mester funkciókat és diagramokat.

 

Online Excel tanfolyamunk moduljai

A képzés során lépésről lépésre, aprólékosan végigmegyünk az Excel táblázatkezelés minden fontos állomásán, hogy könnyen elsajátíthasd az információkat:

 1. Az első lépések
  a. Bevezetés
  b. Az első lépések – a felület
  c. Az Alkalmazás ablak
  d. A Munkafüzet ablak
  e. Munkafüzet létrehozása
  f. A munkafüzet mentése
  g. Teszt
 2. Adatok bevitele és formázás
  a. Bevezetés
  b. Cellák megértése
  c. Adatok bevitele
  d. Cellák formázása
  e. Szöveg és szám formázása
  f. A sorok és oszlopok beállításai
  g. Teszt
 3. Munka a képletekkel
  a. Bevezetés
  b. Egyszerű képletek
  c. Összetett képletek
  d. Függvények
  e. Teszt
 4. A diagramok használata
  a. Bevezetés
  b. Típusok
  c. Diagramok beillesztése
  d. Teszt
 5. Az utolsó lépések
  a. Bevezetés
  b. Munkafüzetek nyomtatása
  c. Billentyűparancsok
  d. Teszt

Ahogy láthatod, minden blokk végén találni fogsz egy-egy teszt kérdéssort, mellyel ellenőrizni tudod, hogy mindent megértettél-e a tanultak során. Ráadásul, videóanyagok is segítik a tanulást.

 

A képzéshez tartozó követelmények

 • Egy működő tablet, vagy számítógép
 • Internetkapcsolat
 • Microsoft Excel 2007, vagy frissebb verzió

Az Excel tanfolyam elvégzéséhez nincs szükség előzetes tudásra.

 

Ha más képzések is érdekelnek

Excel képzésünkön kívül más kategóriájú tanfolyamok közt is tudsz válogatni. Nézz szét nálunk egészségügyi, ingatlanszakmai, kereskedelmi, szépészeti, pénzügyi és ügyviteli, valamint vendéglátói és idegenforgalmi tanfolyamaink között. Legtöbb képzésünk néhány hónap alatt teljesíthető.

Ha maradnál az informatikai képzéseknél, ECDL tanfolyamunkat és számítógépes gépírást oktató programunkat tudjuk számodra ajánlani.

Színvonalas, folyamatosan bővülő képzéseink tantermi-, online-, levelező-, valamint távoktatással végezhetők el. Elméleti és gyakorlati képzések is megtalálhatók rendszerünkben.

Ha minket választasz egy-egy tanfolyam során, profi képzési referensünk, kedves és felkészült oktatóink fognak várni, akikkel folyamatosan tudod a kapcsolatot tartani. Kiváló oktatóink minden segítséget megadnak számodra a tudás elsajátításához.

 

Belevágsz?

Ha felkeltettük érdeklődésedet, nincs más teendőd, mint weboldalunkon jelentkezni az MS Excel online tanfolyamra! Most már Te is tudod, hogy érdemes.

Ne habozz, jelentkezz most!

Forrás: wikipedia, support.microsoft.com, excelneked.hu, uni-miskolc.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések