fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

OKJ változások 2020: Még nem késtél el!

Az OKJ 2020 december 31-ével megszűnt. Az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) helyét egy szakmajegyzék váltja fel. Ez tavaly szeptembertől van érvényben. Az új szakmajegyzék az eddigiekhez képest sokkal kevesebb lehetőséget ad a szakmaszerzésre. AZ OKJ képzésekkel ellentétben az új szakmajegyzékben elérhető tanfolyamok nagy része iskolai rendszerű, tehát vagy nappali vagy esti tagozaton végezhető el. Ilyen módon is csak 2-5 év alatt lehet szakmát szerezni. Az új képzési rendszer pontos menetéről még nem született rendelet, így az iskolák is ezt várják, hogy megkezdhessék a tanítást az új rendben.

A szakmajegyzék és az OKJ különbségei

 

Az OKJ-s képzéseket felváltó Szakmajegyzék képzési katalógusa sokkal szegényesebb. Korábban az Országos Képzési Jegyzék 766 féle különböző, államilag is elismert szakmát tartalmazott. Az új Szakmajegyzék azonban csupán 174 alapszakma tanulására ad lehetőséget. Ezt úgy érték el, hogy sok korábbi OKJ tanfolyamot összevontak, jó párat pedig meg is szüntettek. Az olyan képzéseket, amiket nem helyettesítettek a szakmajegyzékben, de nem is szűntek meg, különböző felnőttképző intézményekben lehet majd elvégezni.

 

Az OKJ 2020 decemberében indult csoportjaihoz még lehet csatlakozni

A 2021-es megszűnéstől függetlenül még mindig lehet csatlakozni 2020-ban indult OKJ-s csoportokhoz. Nálunk például 2020 decemberében is indultak csoportok sok különböző képzési területen. Vannak például tavaly indult csoportjaink kézápoló és műkörömépítő, pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint gyógyszerkiadó szakasszisztens képzéseinken is. Ezen felül pedig az OKJ-s képzéseket tartalmazó listánkból is lehet böngészni. Itt mindenhol látható, hogy melyik tanfolyamunkra vannak még szabad helyek, valamint az oktatás rendje. Az összes tanfolyamunk megfelel a vírus alatti szabályozásoknak, ehhez igazodnak. Amennyiben nem az OKJ képzés keretein belüli szakma érdekel, akkor is találhatsz nálunk pár opciót! Az online tanfolyamaink és egyéb távoktatással induló tanfolyamaink közül is válogathatsz! Társadalombiztosítási ügyintéző tanfolyamunk például távoktatási formában indult.
Összességében tehát érdemes jelentkezni a tavaly év végén indult OKJ tanfolyamainkra, hiszen az online képzés keretein belül pár hónap alatt szakmát szerezhet, míg az újabb képzési rendszerben ez éveket vesz igénybe. Még nincs pontos információnk arról, hogy mi a következő lépés, de a tanfolyamaink valamilyen formában a továbbiakban is elérhetőek lesznek.

Matics Kata

További bejegyzések