fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Miből áll az adótanácsadók munkája? 5 tipp, hogy Te legyél a legjobb!

Bejegyzésünkből többek között azt is megtudhatod, érdemes-e belevágnod – újfajta szakképesítéseink között található – távoktatásos adótanácsadó tanfolyamunkba.

 

Mi az az adó? Miért adózunk egyáltalán?

Az adó az állam által megállapított – kényszer útján behajtható – közvetlen ellenszolgáltatás nélküli befizetési kötelezettség. Az adók képezik az állami költségvetés bevételeit.

Az adóztatás útján tehát az állam magánszemélyek és különböző szervek, szervezetek bevételének egy részét igénybe veszi kiadásainak fedezésére. Az adókat minden esetben csak jogszabály írhatja elő.

Régen még terményben – pl. kilenced, tized – is, ma már kivétel nélkül pénzben történik az adóbeszedés.

Bár az állami szervek közvetlen ellenszolgáltatást nem teljesítenek adófizetés ellenében, közvetve azért jelentkezik viszontszolgáltatás az állam részéről. Az adóbevételek jelentős részét a társadalmi szükségletek kielégítésére használja.

Az adóbefizetésekből finanszírozza az állam pl. az egészségügyi, szociális, infrastrukturális, igazgatási, rendvédelmi, környezetvédelmi és fejlesztési célú kiadásokat.

Az adó arra is alkalmas eszköz, hogy visszaszorítson nem kívánt és előmozdítson támogatni kívánt tevékenységeket. Például az alkoholfogyasztás, vagy dohányzás mérséklésére megoldás lehet az ehhez kapcsolódó adók mértékének növelése. Ezzel ellentétes hatást ér el a kormány az adókedvezményekkel. Különböző tevékenységeket tud vele elősegíteni, ösztönözni.

 

Mivel foglalkozik egy adótanácsadó?

Legrövidebben megfogalmazva, az adótanácsadó az adózók és a költségvetés közötti közvetítő szerepet tölti be. Vagyis adótanácsadó szakemberként feladatod a hozzád forduló cégek, szervezetek, magánszemélyek adójával, adójellegű kötelezettségeivel, költségvetési támogatásával, adó visszaigénylésével kapcsolatos ügyintézés. Megbízóidat abban segíted, hogy megtalálják a legelőnyösebb adózási módokat, beadják adóbevallásukat, és befizessék az előírt adókat, járulékokat.

Adótanácsadó vagy könyvelő?

A köztudatban Magyarországon az adótanácsadó és a könyvelő feladatai nagyrészt összemosódnak. Ezzel szemben, a valóságban teljesen eltérő a munkájuk.

A könyvelő köteles ugyan minden általa ismert fontos kérdésről tájékoztatni megbízóját, ám nem kell nyújtania adótanácsadói szolgáltatásokat, mert egészen más szakmai ismeretekkel kell rendelkeznie. A könyvelő inkább a vállalkozás könyvelési feladatait látja el, bonyolultabb adózási kérdésekben érdemesebb adótanácsadóhoz fordulni.

Láthatod, hogy a mérlegképes könyvelő és az adótanácsadó feladata és a mögötte rejlő adójogi szaktudás is eltér.

 

Tennivalóid adótanácsadóként

Az adótanácsadás sokrétű tevékenység. Attól függően, hogy az adott vállalkozásban milyen igény merült fel, eltérő lehet a szolgáltatások köre.

 • Folyamatosan nyomon követed az adórendszer és a jogszabályok változását, valamint szakmai kapcsolatot építesz az adóhatósággal és szakmai szervezetekkel.
 • Adóhatósági ügyekben – pl. adóellenőrzés esetén – képviseled ügyfeledet, biztosítod, hogy jogaival teljes mértékben élhessen.
 • Segítséget nyújtasz az adókötelezettségekhez – pl. adatszolgáltatáshoz – kapcsolódó számviteli feltételrendszer kialakításában, működtetésében.
 • Részt veszel az adókötelezettségek teljesítésében, a jogok érvényesítésében.
 • Odafigyelsz azokra a lehetőségekre, melyeket az ügyfél az adózása során kihasználhat. Megvizsgálod, milyen kedvezmények illetik meg, hol érhet el adómegtakarítást, kaphat adóvisszatérítést.
 • Javaslatokat, ajánlásokat készítesz ügyfeleidnek a pénzügyek területén, különös tekintettel az adózási kötelezettségre, az adóoptimalizálásra.
 • Átnézed a rendelkezésre álló dokumentációkat, pl. szerződéseket, számviteli kimutatásokat.
 • Javaslatot teszel a könyveléstől, bérszámfejtéstől, illetve külső vagy belső adatszolgáltatóktól kapott vagy beszerzett adatok alapján a bevallások elkészítésére. Szükség esetén elkészíted az adóbevallásokat, valamint ellenőrzöd, hitelesíted azokat.
 • Belső elemzéseket, adózási terveket készítesz.
 • Tanácsadást nyújtasz alakulás, átalakulás, működés, megszűnés esetén.
 • Felismered az adókockázatokat, tanácsot adsz annak csökkentésére.
 • Megóvod ügyfeleid, munkáltatóid a bírságoktól és egyéb jogi szankcióktól.

Az adótanácsadói szakképesítés elsősorban a hazai adó-, járulék-, és illetékügyekre fókuszál, kevésbé érintve a vámszabályozást, a támogatásokat, a cégcsoportok adózási kérdéseit és a nemzetközi szabályokat.

 

Piaci igény

Adótanácsadó vezethet saját vállalkozást, vagy dolgozhat egy nagyobb tanácsadó cég alkalmazásában is.

A szakma álláspiaca még nem telített, tehát érdemes ezt a szakmát megtanulnod, mert nem lesz nehéz ezzel a szakképesítéssel munkát találnod. Ráadásul az adótanácsadók fizetése Magyarországon magasabb, mint az átlagbér.

 

Miért hasznos az adótanácsadók munkája?

Adórendszerünk nemzetközi viszonylatban túlságosan bonyolultnak, szövevényesnek számít.

Az adótanácsadó adót optimalizál, és erre minden vállalkozásnak szüksége van. Egy jó adótanácsadó segítségével még akkor is jóval több pénz spórolható meg a cég számára, mint amennyibe a tanácsadás kerül, ha az adóhatóság esetleges szankcióit bele sem számítjuk az adótanácsadás hiányának lehetséges költségeibe.

Ahhoz, hogy az adózók élni tudjanak a – számukra biztosított – törvényi lehetőségekkel, ismerniük kell a jogaikat. Fontos, hogy az adózót megfelelő szakmai ismerettel, gyakorlati tapasztalattal rendelkező személy képviselje az adóhatóság előtt.

Akár sok százezer forint is múlhat azon, hogy egy jó adótanácsadó segítségével a cég megtalálja a kedvező adózási lehetőségeket és kikerülje a buktatókat.

Ha szeretnél még olvasni az adótanácsadók munkájáról, olvasd el korábbi cikkünket is.

 

Ez a foglalkozás Neked való, ha…

 • jól számolsz, és szereted a számok világát,
 • precízen végzed a munkádat,
 • be tudod tartani a határidőket,
 • együtt tudsz működni a kapcsolódó területek szakembereivel,
 • szeretsz jogszabályokkal foglalkozni és folyamatosan nyomon követni a változásokat,
 • elkötelezett vagy a jogszabályok helyes alkalmazásában,
 • fogékony vagy az új jogszabályi értelmezésekre,
 • szereted szinten tartani tudásod,
 • érdekelnek a különböző adózási szoftverek,
 • szeretsz egyedül, önállóan dolgozni,
 • szabálykövető vagy,
 • szereted a kereteket,
 • szereted tudni, mit várnak el tőled.

 

Tanfolyamunkról

Új típusú adótanácsadó képzésünk távoktatásban az ország egész területéről elérhető, így lehetőséged van saját igényeid szerint végezni tanulmányaidat. Ráadásul, a képzés árát részletekben is kifizetheted.

A tananyaggal kapcsolatban felmerülő kérdésekben az oktatók elektronikus úton rendelkezésedre állnak.

Ahhoz, hogy megkezdhesd tanulmányaidat érettségi végzettségre és 18. életéved betöltésére van szükség. A részvételhez emellett kell, hogy rendelkezz a következők közül valamelyik szakmai előképzettséggel is:

 • mérlegképes könyvelő szakképesítés + legalább 1 év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett igazolt szakmai gyakorlat
 • szakirányú felsőfokú végzettség + legalább 1 év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett igazolt szakmai gyakorlat
 • nem szakirányú felsőfokú végzettség + legalább 2 év pénzügyi, vagy számviteli, vagy adóigazgatási, vagy adóoktatási területen szerzett igazolt szakmai gyakorlat

Tanfolyamunk államilag elismert szakképesítést adó képzés, amit 18 hónap alatt el tudsz végezni. A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről cégünk a képzés befejeztével tanúsítványt állít ki, mely tanúsítvánnyal szakképesítő vizsgára jelentkezhetsz. Sikeres szakképesítő vizsga esetén államilag elismert adótanácsadó szakképesítést igazoló bizonyítványt kapsz.

Ha érdekelnek további pénzügyi és ügyviteli tanfolyamaink is, látogass el oldalunkra, ahol kedvedre tudsz válogatni különböző képzéseink között.

 

5 tipp, hogy Te legyél a legjobb

 1. tipp:
  Munkád során a megbízóidnak nyújtasz segítséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő hangnemben, megbízhatóságot sugározva kommunikálj velük. Éreztesd, hogy mindig tudnak Rád számítani adójogi kérdésekben.
 2. tipp:
  Ahhoz hogy precízen tudd munkádat elvégezni, folyamatosan nyomon kell követned a jogszabályi változásokat. Munkád során az elsődleges elvárás tőled a – feladataidhoz kapcsolódó – jogszabályok pontos ismerete. A Magyar Közlöny figyelése váljon a napi rutinoddá.
 3. tipp:
  Ne próbáld meg fejben tartani a különböző határidőket. Ha csak egyet felejtesz el véletlenül, óriási károkat okozhatsz vele. Jegyezd fel valahova a lényeges dátumokat. Legyen az akár egy applikáció, vagy Google Naptár, de maradhatsz a régi jól bevált határidőnaplónál is.
 4. tipp:
  Munkád során jelentős szellemi megterhelés, stressz ér. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, aludj elegendő mennyiséget, hogy hozzájárulhass szervezeted megfelelő regenerálódásához. Stresszkezelő tréningünkkel segítségedre lehetünk, hogy stabil, harmonikus életvitelt tudj kialakítani. Nem mindegy, hogy fáradtan, vagy kipihenten kezded a következő napot.
 5. tipp:
  Legyél naprakész! Ne halogasd az utolsó pillanatra a feladatokat. Nem lesznek elégedettek az ügyfeleid, ha azt látják, hogy a végsőkig elhúzod a munkát.

 

Felkeltettük érdeklődésedet?

Ha otthonról, saját időbeosztással, kényelmesen, költségkímélő módon szeretnéd elsajátítani az adótanácsadó szakképesítés megszerzéséhez szükséges tudásanyagot, akkor ne habozz, jelentkezz képzésünkre!

Forrás: szakkepesites.ikk.hu, penziranytu.hu, penzugysziget.hu, palyaorientacio.munka.hu, drreti.hu, piacesprofit.hu, towerconsulting.hu, focusaudit.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések