Grafikus tanfolyam online - Használd ki a benned rejlő kreativitást!

A Pinterest board-od tele van webes illusztrációkkal, menő logókkal és arculati tervekkel? Az Instagram-on 80%-ban kreatív oldalakat követsz? Esetleg imádsz csak betérni a könyves boltokba, hogy inspirálódj a könyvborítókon lévő képekből, vagy végiglapozd a frissen kiadott gyerekkönyvek illusztrációit? A grafika az életünk minden területén ott van már és teljesen természetessé vált, hogy ezek által sokkal színesebben tudunk kommunikálni. Amennyiben vonz téged a vizuális tervezés világa, itt az idő, hogy megtedd az első lépést és közelebbről megismerkedj a grafikus szakmával. Ha eddig azt gondoltad, hogy csak abból lehet grafikus, aki már óvodában is tökéletesen rajzolt, akkor tévedsz! Egy kis kreativitással, jó kézügyességgel, egyéni stílussal és sok gyakorlással belőled is lehet grafikus! 

Mit csinál egy grafikus?

Egy grafikus olyan különböző projektekben vesz részt, ahol a vizuális elemeken nagy hangsúly van. Feladati közé tartozhat a weboldal tervezés, a logótervezés, arculati elemek megalkotása, névjegykártyák, esküvői meghívók és más, grafikai elemeket tartozó termékek megtervezése is. 

Hol van szükség grafikusokra?

A marketing-, és a reklámügynökségeknél a grafikus egy lényeges szerepet tölt be, hiszen ő készíti el a reklámterveket, a hirdetések képi anyagát, a hirdetőtáblákra szánt illusztrációkat és az ezekhez tartozó kisebb vagy nagyobb feladatokat is. De nem a marketing az egyetlen terület, ahol szükség van grafikusokra. A brand és arculat tervező cégektől a digitális magazinokon át az esküvői meghívókat kínáló webshopig, rengeteg vállalkozásnál akad olyan munka, amit csak egy grafikus tud ellátni.

Miért olyan trendi a grafikus szakma?

A grafikus szakma nagy népszerűségnek örvend az elmúlt években. Amellett, hogy a határtalan kreativitás gyakorlására ad lehetőséget, számos más tényező is divatossá és felkapottá teszi.

Bárhol, bárhonnan

Az egyik legjobb dolog a szakmában az, hogy egy számítógépen (és néhány technikai eszközön) kívül nincs szükség semmire ahhoz, hogy egy grafikus dolgozni tudjon. A megfelelő programokkal kell rendelkezned és egy nagy tárhelyre, ahova az elkészült munkáidat le tudod menteni. Ha alkalmazottként sikerül egy olyan céggel megállapodnod, ami támogatja a home office-t, vagy szabadúszó válik belőled és egyéni ügyfeleid lesznek, a munkát bárhol, bárhonnan elvégezheted. Ez pedig óriási szabadságot nyújt. Egy modern irodában dolgoznál Budapest szívében, vagy Balin egy autentikus kávézóban? Grafikusként egyik sem lehetetlen!

Számtalan szakmai lehetőség

Hirdetések, szórólapok, weboldalak? Vagy a csomagolástervezés, esetleg a logók és arculatok világa érdekel? Grafikusként tucatnyi kreatív munka közül válogathatsz. Dolgozhatsz reklám-, vagy marketing ügynökségnél, magazinnál, vagy szabadúszóként lehetsz a saját magad ura.

Vizuális élmény

A grafikai tervezés látványos és kellemes vizuális élményt kínál a felhasználóknak. A grafika ötvözi a művészi elemeket a technológia lehetőségeivel, miközben a funkcióra, az információk átadására, a szórakoztatásra fókuszál. Ha szereted, hogy a munkád gyümölcse az esztétikai és a funkcionális tényezőknek is megfelel, akkor ez a szakma neked való!

Jó bérezés

Ahogy minden szakmánál, a grafika területén is ki kell taposni az utat és megfelelő szakmai tapasztalatot kell szerezned ahhoz, hogy kiemelt bérezésben részesülj. Ha viszont eléred azt a szintet, jó fizetésre számíthatsz grafikusként. Különösen, ha szabadúszó válik belőled, hiszen akkor az árazás csak rajtad (és a szakmai tudásodon, tapasztalatodon és hozzáértéseden) múlik. Az online grafikus képzés során elsajátíthatod azt a gyakorlati alap tudást, ami segítségedre lesz a céljaid elérésében!

grafikus-2

Egy grafikus legjobb "barátai"

Ha grafikus leszel, meg kell ismerkedned azokkal a programokkal, amikben a tervezési munkákat fogod készíteni. Elképzelhető, hogy manuális terveket készítesz az elején, de a digitális programok használatával lesz teljes egy grafikai munka. És hogy mik ezek? Az Adobe csoportba tartozó szoftverek: Adobe Photoshop, Illustrator és Indesign.

Adobe Illustrator

Az Adobe Illustrator egy vektorgrafikus szerkesztő, amit leggyakrabban nyomdai vagy webes anyagok elkészítésére használnak a grafikusok. Segítségével nagyon pontos, precíz formákat és akár szövegek, logók egyéni tipográfiai tervét készíti el egy szakember. Az Adobe Illustrator az egyik leggyakrabban használt szoftver a grafikai tervezés során.

Adobe Photoshop

Az Adobe Photoshop egy fénykép feldolgozó és szerkesztő program, aminek segítségével egyedi képeket és vizuális elemeket tud létrehozni egy grafikus. Szórólap, reklámanyag, közösségi média poszt, vagy tipográfiai tervezés során sokszor alkalmazzák együtt az Illustrator-ral. A program megfelelő és hatékony használatához előzetes tudás szükséges, de kezdők is bátran kísérletezhetnek a különböző eszközökkel. A grafikus szakmai képzés alatt részletesebben is megismerkedünk a Photoshop kínálta lehetőségekkel.

Adobe Indesign

Ha a grafikusok által leggyakrabban használt programokról beszélünk, nem mehetünk el az Adobe Indesign mellett. Ez egy kiadványszerkesztő program, amiben címlapot, borítót és akár magazinokat vagy könyveket lehet tervezni. A program ideális arra, hogy segítse a nyomdai előkészítést de digitális tartalmak tervezésére és létrehozására is kitűnő választás.

Mi kell ahhoz, hogy grafikus lehess?

Ha foglalkoztat a grafikák világa és többször is megfordult a fejedben, hogy egy grafikus tanfolyam elvégzése után munkába állj, de nem tudod, hogy képes vagy-e rá, akkor olvass tovább! Néhány egyszerű, de fontos lépést vázolunk fel, amiket figyelembe kell venned, ha grafikus szeretnél lenni!

Kezdd az alapokkal

Ahhoz, hogy grafikusként építs karriert, az első és legfontosabb lépés, hogy megértsd az elméleti és gyakorlati alapokat és tapasztalatot szerezz. A megfelelő oktatás segít majd abban, hogy elindulj az úton, ezért lényeges, hogy a számodra legmegfelelőbb tanfolyamot válaszd ki! Ez a grafikai képzés ideális számodra, ha kényelmesen, online szeretnéd elsajátítani a grafikus szakma részleteit és profi, tapasztalt oktatók tapasztalatait és tanácsait hallgatva szeretnél fejlődni. Várunk a grafikus képzésen!

Technikai eszközök

A manuális tervezéshez szükséges eszközök mellett (papír, tus, toll, akvarell, stb. ) szükséged lesz egy jól működő számítógépre, néhány programra és egy vizuális rajzpadra is. Ezeknek a beruházása nem szükséges az első pillanatban, de nagyban segítik majd a munkádat, így érdemes már most szétnézned a piacon.

Kapcsolatok másokkal

Hiába vagy kreatív és készítesz fantasztikus illusztrációkat, képeket és terveket, ha senki nem tud róla. Akkor válhat belőled sikeres grafikus, ha vannak ismerőseid, akik látták a munkádat és tovább tudnak ajánlani téged grafikai feladatok elvégzésére. Állj ki az ismerőseid elé - egy blogbejgyezés, közösségi média poszt, privát email keretein belül - és mutasd meg nekik, hogy mit tudsz!

grafikus-3

Alkalmazott, vagy szabadúszó grafikus?

Grafikusként dolgozhatsz egy cégnél alkalmazottként, ahol más szakemberekkel szorosan együttműködve tudsz létrehozni egyedi digitális termékeket. Különösen jó döntés egy vállalkozásnál elhelyezkedni, ha tapasztalatot akarsz szerezni és még nem tudod pontosan, hogy a grafika mely területén dolgoznál a legszívesebben. Megtanulhatod, hogy milyen kihívásokkal jár az ügyfelekkel való kapcsolattartás és, hogy hogyan tudsz olyan eredményt elérni, ami figyelembe veszi a megrendelő igényeit, miközben a design módszereinek is megfelel.

Amennyiben viszont az a célod, hogy szabadúszóként dolgozz, a grafikus szakma ezt is lehetővé teszi számodra. Valamivel bizonytalanabb útnak tűnhet ez az elején, mivel neked kell megtalálnod az ügyfeleket, azonban ha ügyesen dolgozol és megbízható vagy, hamar elterjedhet a híred és több megkeresést kaphatsz. Ezáltal lehetőséged van akár minden nap egy másik projekten dolgozni és izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokban részt venni.

Hogyan lesznek ügyfeleim szabadúszó grafikusként?

Ha úgy döntesz, hogy előbb, vagy utóbb, de a saját lábadra állsz és szabadúszóként vállalsz grafikus munkát, akkor fontos, hogy megalapozott lépéseket hozz. Amennyi lehetőséget rejt a szabadúszás, annyi rizikót is, ezért fontos, hogy felkészülten állj hozzá! Az alábbi pontokra szentelj különös időt és energiát, hogy biztosan legyenek ügyfeleid, amikor belevágsz a szabadúszásba.

Válaszd ki az irányt

Első lépésként, döntsd el, hogy mivel szeretnél foglalkozni pontosan. Weboldalt, logót, arculatot és céges grafikai anyagokat terveznél szívesen? A rendezvények területe vonz, ahova meghívókat és információs táblákat kell gyártani? Vagy mindenre nyitott vagy, ami csomagolással kapcsolatos? Ahogy azt korábban írtuk, a lehetőségek tárháza széles, de fontos, hogy ki tudd választani azt az irányt, amit leginkább élvezel. És hogy miért? Mert nem lehetsz mindenben profi - senki sem az. Meg kell találnod azt a területet, amiben a lehető legjobb lehetsz, hiszen így óriási piaci előnnyel indulsz. Az emberek szívesebben dolgoznak valakivel, aki az ő specifikus problémájukat látja el, mint olyannal, aki mindenhez ért egy kicsit.

Találd meg a célközönséged

Akármilyen vállalkozásba kezdesz és akármilyen szolgáltatást kínálsz, tudnod kell, hogy kiket akarsz megcélozni vele. A grafikai tervezés, csakúgy mint bármelyik más szolgáltatás akkor működik jól, ha van közönséged hozzá. A legelején lehet, hogy ezt nem fogod tudni pontosan meghatározni, de egy irányra akkor is szükséged lesz. Kiknek szeretnél grafikai munkákat készíteni? A munka során jobban megismered majd a célközönséged, és később képes leszel rájuk szabni a szolgáltatásodat, az áraidat és minden mást.

Weboldal és közösségi média

Ha kezdő vagy, ha profi és tapasztalt, fontos az online jelenlét. Ezeken az oldalakon keresztül megmutathatod a munkáid, posztolhatsz néhány pozitív véleményt, amit az ügyfeleid írtak és folyamatosan kapcsolatban lehetsz a klienseiddel. Légy aktív, mutasd be a munkafolyamatokat, használd ki az internet adta lehetőségeket!

Szerezz tapasztalatot

A gyakorlat mindenek felett áll. Hiába veszel részt egy kiemelkedő képzésen, ha nem használod a megszerzett tudást a gyakorlatban. A legelején csinálj projekteket a saját szórakoztatásodra, vagy segíts be az ismerőseidnek néhány kreatív munkával. Szánj időt a gyakorlásra és tanulj, fejlődj, miközben csinálod!

Építs portfóliót

Az előző pontban leírt gyakorlat nem csak azért lesz hasznos számodra, mert tanulhatsz és kialakíthatod a saját stílusod, hanem azért is, mert az elkészült munkáidat összegyűjtve egy portfóliót tudsz építeni. A portfólió a munkáidnak a gyűjteménye, ami bemutatja a szaktudásodat és a legjobban sikerült projektjeidet, illetve további fontos infókat rólad. A portfóliót érdemes online készíteni és legalább évente frissíteni, hogy mindig aktuális és releváns anyagot küldhess a munkáid iránt érdeklődőknek.

Légy kreatív

Van valami, ami igazán különlegessé tesz téged és megkülönböztet a többi szakmabelitől. Ez nem más, mint a sajátos látószöged, az intuíciód, a kreativitásod. Használd ki az erényeidet minden projektnél, hiszen ez fog előre vinni a karrieredben! Lehet, hogy egy problémás feladat technikai megoldása során, vagy egy művészi feladat kapcsán tudod alkalmazni a kreativitásodat - a lényeg, hogy légy nyitott és add át magad a szakma szépségének!

Grafikus képzés online - Kinek érdemes elvégezni?

A grafikus tanfolyam egy gyakorlati rendszerre épülő kurzus, amit online képzési formában tudsz teljesíteni. A képzés elvégzéséhez szakmai előképzettség nem szükséges, azonban egy jól működő számítógépre és stabil internet kapcsolatra szükséged lesz, hogy részt tudj venni a tanfolyam óráin. És hogy kinek ajánljuk a grafikus képzést?


Egyedi vállalati képzések, személyre szabott csomagajánlatok a naprakész tudásért a The Bright Academynél!

1. Modul

  2. Modul

3. Modul – Adobe Photoshop

4. Modul – Adobe Indesign

5. Modul – Adobe Illustrator

6. Modul – BÓNUSZ – Hogyan legyek szabadúszó?

7. Modul – BÓNUSZ – Hogyan vágj bele?

8. Modul – BÓNUSZ – Munkakeresés szabadúszóként