fbpx
Kedves Érdeklődő!
Ma (csütörtök) 20,00 órától karbantartás miatt weboldalunk nem elérhető.
Kérünk látogass vissza néhány óra múlva vagy keresd kollégáinkat az info@alfakapos.hu e-mail címen.

Gépkezelő szeretnél lenni? Válassz tanfolyamaink közül!

Mindig is vonzottak a gépkezelő szakmák, de még nem sikerült eldönteni, hogy melyik képzésbe vágj bele? Olvasd el cikkünket, hogy segíthessünk választani.

 

A gépkezelők munkája

A gépkezelők üzemi környezetben, gyárak termelő egységeiben, építési területeken dolgoznak. Feladatuk, hogy a rá bízott gépeket az előírásoknak megfelelően működtessék.

A gépkezelők sok esetben karbantartói, szerelői munkákat is elláthatnak. Emellett tisztán és rendben tartják a felügyeletük alá tartozó munkagép környezetét, illetve vezetik a géphez tartozó munkanaplót.

Munkájuk jelentős részében kényelmesen ülhetnek a volán mögött. Amíg sokan keményen dolgoznak, Nekik legfontosabb feladatuk a maximális figyelem és összpontosítás.

 

Az anyagmozgató targoncavezető

A targoncavezető felemeli és szállítja az anyagokat egyik helyről a másikra a targonca acélvillái segítségével. Eközben rendkívül fontos a kellő odafigyelés. Számtalanszor előfordulhat, hogy szűk helyen, akár emberek között lavírozva kell a munkagépüket irányítani.

Nagyobb üzletek, szupermarketek esetén az élelmiszerek mozgatása, de akár egy gyár területén az alapanyagok vagy a késztermékek mozgatása is mindennapos munkalehetőségeket kínál. Ezért is nagyon nagy a kereslet a képzett targoncavezetők iránt.

 

A nagytömegű föld mozgatását végző földmunkagép kezelő

A földmunkagép kezelő feladata a nagytömegű föld mozgatásával járó műveletek elvégzése. Földmunkagép kezelőként főképp építkezéseken, út-, illetve közműépítéseken végzed munkádat. Árkot, csatornát ásol, kiemeled a földet, elhordod és elegyengeted azt. Részt veszel a föld alatti hálózatok – villamos, csatorna, telefon, gáz – vezetésénél előkészíteni a munkákat. Épületek bontásában is segítesz. Valamint, hídépítésnél is közreműködsz.

A földmunkagép kezelő lényeges feladata, hogy felmérje a tömeget, amit megmozgat, hogy a munkagépe közben stabil maradjon. Ehhez szinte tökéletes mennyiségi érzékkel és jó egyensúlyérzékkel kell rendelkeznie. És persze az is fontos, hogy ehhez megfelelően válassza ki a gép sebességét.

A földmunkagép kezelő, építőipari jellegű foglalkozás és mint tudjuk, jelenleg dübörög ez az ágazat. Sok a külföldi befektető, így megszámlálhatatlan az építési beruházás. Napjainkban rengeteg autópálya, bevásárlóközpont, irodaház és lakópark épül. Ezeken az építkezéseken mind nagy szükség van földmunkagép kezelőkre. Így nagy az építkezéseken dolgozó képzett munkaerő iránti kereslet.

Tavasztól őszig sokat kell dolgozni, akár napi 12 órát is. Így sok esetben esőben, porban, kánikulában kell munkáját végeznie. Télen viszont jár a jól megérdemelt pihenés. Ekkor jut lehetőség a hosszabb pihenésre és lazításra.

 

A terhek emelését, süllyesztését navigáló emelőgépkezelő

Az emelőgép terhek emelésére, vagy süllyesztésére, esetleg kisebb távolságra szállítására szolgáló gép. Az egyszerűbb emelőgépek a terhet csak függőleges irányban mozgatják.

Az emelőgépeket a mezőgazdaság, az ipar, az építkezések és a közlekedés területén is használják. Vagyis láthatjuk, hogy végzettséget szerzett emelőgépkezelőre mindig nagy szükség van.

 

A gépkezelő munkagépe

Alapvető, hogy a gépkezelő munkagépével sajátjaként bánjon, melyen a következő feladatokat általában neki kell elvégeznie:

 • üzemanyagot tankol,
 • kisebb karbantartási munkákat végez,
 • elhárítja a kis mértékű hibákat,
 • olaj-, és folyadékszint ellenőrzése,
 • elvégzi a gépápolási teendőket,
 • kicseréli a kisebb alkatrészeket, valamint
 • a műszak megkezdése előtt funkciópróbákat – pl. fék, kormány, irányváltó – hajt végre a gépen.

 

Elvárások a gépkezelőtől

Bármelyik gépkezelő szakma kifinomult érzékeket és maximális figyelmet követel.

A gépkezelőnek tudnia kell kiválasztani, és a munkagéphez csatlakoztatni az elvégzendő munkának megfelelő tartozékokat.

A munkavégzés nagyrészét a fülkéből kell végrehajtani, ahonnan munkagépét irányítja. Így szükségszerű a jó vezetői képesség.

Különösen fontos, hogy vigyázni kell a munkagép közelében lévő emberekre is. Ehhez fontos a tökéletes látás, illetve térlátás, a finom mozgáskoordináció és a maximális figyelem.

A gépkezelő munkája rázkódással és zajjal jár. Viszont eközben hallania kell a motorzajokat, így szükséges a jó hallás.

Ha mindezek a követelmények teljesülnek, szorgalmas, kitartó, és nagy munkabírású vagy, sikeres leszel bármelyik gépkezelő szakmában!

 

Egészség és biztonság mindenekelőtt!

Nagyon fontos, hogy munkavégzés során is vigyázzunk egészségünkre és törekedjünk magunk és mások biztonságára. Megfelelő odafigyeléssel megelőzhetjük a különféle egészségügyi bántalmakat és baleseteket.

 

Egészségünket mindig óvjuk!

Az állandó, ugyanabban a testhelyzetben töltött munka megviseli testünket, ezért fontos, hogy néha megszakítsuk a munkát és átmozgassuk magunk, akár csak egy rövid tornával. Ha egy nap ugyanolyan testhelyzetben, pl. ülve töltünk legalább 8 órát, azt mindenképpen kompenzálni kell még munkavégzés közben vagy legalább utána.

Lelki állapotunkra a folyamatos monotónia is könnyedén kihathat. Több alkalommal tartsunk legalább egy rövid szünetet és szellőztessük ki agyunkat.

Mozgásra fel és ne felejtsük el a kellő folyadékbevitelt sem! A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, így növeli a frissességérzetünket, és nem utolsó sorban csökkenti a stresszt. Munka közben használjunk ki minden lehetőséget a mozgásra, legalább sétáljunk kicsit a szünetben és nyújtózzunk egy nagyot. Utána a munka is gyorsabban fog menni.

 

Saját és mások biztonsága

Gépkezelőként képesnek kell lenned a veszélyforrásokat idejében felismerni és azokat elkerülni. A munkavédelmi előírások teljes betartásával kell a munkádat végezni, mivel, az építőipar balesetveszélyes, főleg, ha nem figyelünk kellően. Fontos odafigyelni a szükséges védőeszközök használatára is.

Alapvető, hogy a gépkezelő ismerje a szabályos munkavégzés előírásait, az előírásoknak megfelelő gépkezelési folyamatokat, továbbá a gépek speciális kezelési előírásait, adott gépcsoportba tartozó gépek felépítését, szerkezetét, működését, kezelését. Elvárás, hogy képes legyen az adott munkakörnyezet sajátosságainak megfelelő biztonságos gépüzemeltetésre.

A gépek kezelése közben nagyon fontos, hogy maximálisan odafigyeljünk mások épségére a balesetek elkerülése érdekében.

Gépkezelő képzéseink egyik fontos célja, hogy a tanfolyamon résztvevők képesek legyenek az adott munkakört megfelelő biztonsággal – a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírások betartása mellett – önállóan és szakszerűen ellátni.

 

Mennyit fogsz keresni, hogyan fogsz tudni elhelyezkedni, ha gépkezelő leszel?

Inkább férfias szakma a gépkezelőké. Ettől függetlenül néha nők is választják ezt a hivatást. Viszont, nem képes mindenki az elvárásokat teljesíteni. Ámde, ha Te vagy az, akinek nem tudtunk olyat mutatni, ami kifogna rajta, aki szívesen veszi irányítása alá a munkagépet, akkor egy hiányszakmában dolgozhatsz. Nem kell, hogy hónapokat elvegyen az életedből a munkahely keresés, tolongani fognak érted a munkáltatók.

Magyarországon kívül is kapkodnak a gépkezelőkért. Nem is lesz nehéz ott sem elhelyezkedned, mivel külföldi munkavállaláshoz szükséges Europass bizonyítvány-kiegészítőt is igényelhetsz.

Amiért ekkora a kereslet a gépkezelők iránt, a munkáltatók is jobban megbecsülik e szakma képviselőit, ami az órabérben is megmutatkozik. Az ebben a munkakörben szerzett tapasztalat biztos, hogy hasznot hoz számodra.

Nincs olyan iparág, ahol ne lenne szükség gépkezelőkre. Érdemes tehát belevágnod az egyik gépkezelő képzésbe, hiszen kiemelkedő, versenyképes bérhez juthatsz.

Ha felkeltette érdeklődésedet a szakma, akkor weboldalunkon kaphatsz további információt, és a képzések, illetve a vizsgák díjáról is tájékozódhatsz.

 

Gépkezelő tanfolyamok

Bármelyik gépkezelő képzést is választod, a gépkezelők általános ismereteit fogjuk átvenni, illetve részletesen tanulunk az adott gép speciális feladatairól.

Megismertetünk a gépek meghajtására szolgáló motorok működésével. Nagy hangsúlyt helyezünk az anyagtani alapismeretek elsajátítására, és a géphez használt anyagok megismerésére. Átvesszük a hidraulikai alapismereteket, ezzel biztosítva a hidraulikus berendezések zavartalan működését, a hibák időbeni felismerését. A villamossági alapismeretek elsajátítása is lényeges feladat lesz.

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésben résztvevők legyenek képesek a munkagépek műszakos vizsgálatainak, napi karbantartási, gépápolási teendőinek elvégzésére, és ezek dokumentálására.

Gépkezelő képzéseink kb. 2-2 hónap alatt elvégezhetőek, melyek egyaránt tartalmaznak elméleti és gyakorlati részt is.

Naprakész oktatási anyagainkat gépkezelői szakmában elismert oktatók közreműködésével állítottuk össze.

Mivel kellő figyelmet igénylő állás a gépkezelőké, a tanfolyami részvételhez szükség van a következő kritériumok meglétére:

 • Szakmai alkalmasság igazolása a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa által.
 • életév betöltése.
 • Alapfokú iskolai végzettség, vagyis 8 általános megléte.

Számos városban van lehetőség a képzések elvégzésére. Ezek pl. Budapest, Győr, Kaposvár, Szeged, Székesfehérvár. A tanfolyamok oldalán ezt részletesen meg tudod nézni.

A képzési díjat nem szükséges egyszerre befizetned, akár több részletben is kiegyenlítheted.

Szakképzett és felkészült oktatóinkhoz, illetve képzési referenseinkhez az oktatás során bizalommal fordulhatsz kérdéseiddel.

Azon kevés felnőttképző cégek egyike vagyunk, akik hatósági vizsga szervezését is vállalják, amivel gépkezelői jogosítványt tudsz szerezni. A hatósági vizsgát így azonnal leteheted. Ha belevágsz a tanfolyamba, hamar arra eszmélhetsz, hogy kezedben egy gépkezelő jogosítvány.

Érdekelnek a gépkezelő szakmák? Akkor less rá Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő, Emelőgépkezelő és Targoncavezető tanfolyami oldalunkra. Ezeket az OKJ-s képzéseket 2-2 hónap alatt elvégezheted.

 

Targoncavezető tanfolyam követelménymoduljai

 • Gépkezelők általános ismeretei
 • Targoncavezetők speciális feladatai

 

Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő tanfolyam követelménymoduljai

 • Gépkezelők általános ismeretei
 • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő speciális feladatai

 

Emelőgépkezelő tanfolyam követelménymoduljai

 • Gépkezelők általános ismeretei
 • Emelőgépkezelők speciális feladatai

 

Elhatároztad magad? Jelentkezz!

Szeretnéd magad folyamatosan képezni, hogy aztán kedvedre tudj szemezgetni az állásajánlatok között? Minél több tanfolyamon leszel sikeresen túl, annál könnyebb lesz válogatnod a munkák közt.

Szívesen várjuk jelentkezésedet gépkezelő képzéseinkre. Jelentkezz, ha egy keresett szakma mellett tennéd le a voksod! Ne feledd, ebben a szakmában munkalehetőséged mindig fog adódni.

Forrás: alfakapos.hu

Képek: Unsplash

Kiskó Anikó

További bejegyzések