fbpx

Controlling nem controllereknek

Vettél már részt rossz döntésben, pedig a controlling segítségével elősegíthetted volna a jó stratégia megvalósítását? Tanuld meg a folyamatok nyomonkövetését, felügyeletét, stratégia megalkotását, a megtervezett célok és a valós teljesítmény összehasonlítását!

Oktató:

Lengyel László

[tba_ribbon]
[tba_icon_list_display]

Képzésszervező elérhetőségei:

Zoltán Fodor

+36702667767

fodor.zoltan@tanfolyam.hu

[tba_icon_list_display]

Controlling képzés

Controlling képzésünket ajánljuk mindazoknak, akik még nem rendelkeznek pénzügyi háttérrel, de szívesen beleásnák magukat a pénzügyi controller és tanácsadó feladataiba, szívesen kipróbálnák magukat vállalati, pénzügyi szférában és örömmel építenék a karrierjüket stratégiai szakemberként. A controlling képzés célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a gyakorlati controlling tevékenységek támogatását szolgáló ismeretekkel és átfogó képet kapjanak a pénzügyi tervezés alapjairól.

Áttekintés:

Hogyan épül fel a(z) Controlling nem controllereknek?

Modul 1. Mi a controlling?  A controlling szemlélet és – módszer, funkciók

 • A controlling-rendszer fogalmának definiálása
 • A controlling-rendszer szemléletmódja és vizsgálati orientációja 
 • Célorientáltság
 • Szűk keresztmetszet-orientáltság
 • Jövőorientáltság
 • Költségorientáltság

Modul 2. Vezetés, szervezet és a controlling

 • A controlling és a szervezetek vezetésével való kapcsolata 
 • A controlling megjelenési formái a szervezetben

Modul 3. A controlling-tervezés módszertana

 • Controlling-tervezés, stratégiai tervezés, teljesítménytervezés, költségtervezés, finanszírozás-tervezés, eredménytervezés, pénzügyi tervezés

Modul 4. A stratégiai controlling és operatív controlling

 • Stratégiai controlling (a vállalkozási célok kijelölése, hagyományos controlling funkciók végzése)
 • Operatív controlling (szűk keresztmetszetek vizsgálata, felelősségi központok rendszere)
 • A stratégiai és az operatív controlling részrendszerek gyakorlati bevezetésének kérdései

Modul 5. A vezetői számvitel

 • A pénzügyi és a vezetői számvitel összehasonlítása
 • A vezetői számvitel és a controlling
 • A költségtervezés és elszámolás objektumai
 • Tervköltség kalkulációs rendszerek

Modul 6. A controlling vállalati alkalmazása, bevezetése

Modul 7. Controlling és az információs rendszer

Modul 8. A controlling a vállalati gyakorlatban

Modul 9. A controlling speciális alkalmazásai

 • pénzügyi controlling, projektcontrolling, humáncontrolling, termelés – controlling 

Mi is az a controlling?

A controlling az a folyamat, melynek során folyamatosan nyomon követik a vállalat pénzügyi céljait és összehasonlítják a cég által kitűzött célokkal, a pénzügy, jog, adózás, termelés területén. Ha eltérést tapasztalnak, korrekciós lehetőségeket kínálnak fel és a megszerzett kompetenciákra építve ad tanácsokat, hogy hosszútávon kizárhassák a veszteséget. 

Miért fontos a controlling?

A controlling az eredmények és költségek tervezésében, értékelésében játszik fontos szerepet. A döntési folyamatok során kiemelten fontosak a controller riportjai, beszámolói, kimutatásai. Ezért fontos, hogy a vállalkozás vezetői és a controllingban résztvevő munkatársak az értelmezésükben és az elemzésükben is gyakorlottá váljanak.

Ahhoz, hogy egy vállalat igazán sikeres legyen, a controlling azaz a megbízható és hiteles tervezés, forecasting, reporting és elemzés nélkülözhetetlen. 

Miért fontos a controlling a vállalkozásnak?

A vállalkozások életében mindig, de különösen egy válság idején nagyon fontos, hogy a vezetők és a cég kulcsemberei számszerűsíthetően tisztában legyenek a teljesítményre ható tényezőkkel. Minden fejlődő vállalat számára elengedhetetlen, hogy egy ütőképes irányítási rendszerben fejlődjön tovább a cég. A controller megtervezi a vállalat üzleti modelljét, ezáltal megteremti azt a biztonságos fejlődési utat, amely meghatározza a cég stratégiai menedzsment egységes rendszerét. Ezáltal tervezhetővé válik az üzletmenet, követhetővé válnak az adatok, melyek kiértékelhetők és informatívak.

Akkor sikeres egy vállalat, ha jól tud alkalmazkodni a változásokhoz, és ezekhez a megfelelő döntéseket képes a vezetés meghozni. A controlling ebben hatalmas segítség. 

Miért kifizetődő ez a cégeknek?

A pénzügyi controller és tanácsadó többek között időt és energiát takarít meg a menedzsment számára. Leveszi a terhet a vezetőség válláról, így ők egyéb fontos feladatokra tudnak koncentrálni. Segít a kimutatásokban szereplő eredményt elemezni. Kontroll alatt tarja a pénzügyi tevékenységek támogatását szolgáló informatikai hátteret. Segít a feladatok delegálásában, így biztosítva az üzleti hatékonyság fejlődését.

controlling

Mely területek azok, ahol hasznos lehet a controlling?

Gyakorlatilag a controlling elméleteit és módszereit minden vállalkozás számára kötelezővé kellene tenni a pénzügyi, számviteli ismeretek kiegészítésére gazdasági munkatársak számára, értékesítés- és marketingteljesítmények értékeléséhez, HR controllinghoz, a performancia-tanácsadásban, fenntarthatósági jelentésekhez, kutatási-fejlesztés, innováció területhez, folyamatteljesítményekhez, projektek értékeléséhez.

Ettől függetlenül a stratégiai tervezés és controlling az alábbi területeken elengedhetetlen:

 • Operatív controlling: Az operatív controlling a vállalkozás működését teljes egészében vizsgálja, annak érdekében, hogy az gazdaságos, jövedelmező és eredményes legyen.

 • Pénzügyi controlling: A vállalkozás pénzügyi terve befolyásolja az üzleti sikereket, ezért létfontosságú annak tervezete és folyamatos felügyelete.

 • Nyersanyag controlling: A raktárállomány, a nyersanyagok és a termékek elérhetőségének, mennyiségének felügyelete és optimalizálása fontos szerepet tölt be egy olyan vállalkozás esetében, ami fizikai termékek eladásával foglalkozik.

 • Produktivitás mérése: A fejlődés és a profitszerzés érdekében szükséges megfigyelni azt, hogy egy vállalkozás milyen hatékonyan állít elő termékeket és szolgálja ki a piacot. 

Controlling rendszer felépítése a gyakorlatban

A contorlling különböző szakaszokból áll, célja pedig a pénzügyi működés biztosítása, alapvető funkcióit jövedelmezőség számítás, döntéstámogatás motiválja. A gyakorlatban elemzi a számviteli kimutatásokban szereplő eredményt, építve az adózás, termelés stb ismeretekre. Érdemes megismerkedni a controlling főbb szakaszaival, amiket többnyire minden vállalatnak érdemes követni és monitorozni.

Első lépés a célkitűzés

A gazdasági év megtervezése sok szempontból nagyon izgalmas: marketing, HR, és egyéb területek: számvitel, pénzügy jog, adózás termelés stb megtervezése és célok kitűzése az egyik legfontosabb lépés az év kezdetén. Azonban nem elég csak összegyűjteni, stratégiai döntéseket kell és hozni és olyan reális célokat kitűzni, amik reálisak az erőforrás, a munkaerő és a rendelkezésre álló idő szempontjából.

Második lépés, a tervezés

Miután meghatározásra kerültek a célok, a szervezet elkezdi a tervezést. Akciótervek készülnek, amelyekben levezetik, hogy milyen módszer, cél és eszközök bevonásával fogják elérni a céljaikat. Ezután ezt a tervezetet iránymutatóként használják a csapat tagjai számára. Melyet át is adnak a gazdasági területen dolgozó szakembereknek.

Visszamérés, avagy a siker számokban

A pénzügyi controller és tanácsadó a vállalati erőforrások mérésével és a valós, bejövő adatok vizsgálatával, tehát a cég jelenlegi helyzetének felmérésével kezd, mielőtt a csapat elé viszik az éves feladatokat. A szerepe itt igazán fontos, hiszen a feladata, hogy megvizsgálja a kitűzött célokat és a stratégiát. 

Visszamérés

A controlling lényege a folyamatos kontroll, így a rendszeres ellenőrzés gyakorlatilag elengedhetetlen. A cél az, hogy a vezetői csapat lássa, hogy mely terület szorul extra támogatásra vagy változtatásra.

Controlling képzés neked! - Várunk online!

A controlling képzés eddig leginkább közgazdasági felsőoktatási intézmények alapképzésében részt vett, majd a szakirányú továbbképzés keretein belül tanuló hallgatóknak volt lehetőségük elsajátítani a controller kompentenciákat. A controller képzést elismert controller és tanácsadó szakközgazdász oktatók tartják, így a tanfolyamon profi szakemberektől tanulhatsz, akik valódi példák és esettanulmányok feldolgozásával segítenek elindulni a controlling világában.

A képzésünk során megismerkedsz a jog, adózás, termelés stb alapjaival, megismertetjük veled a számvitel alapvető funkcióit jövedelmezőség szempontjából és ezen ismeretek tanácsadói szinten történő elsajátítását is lehetővé tesszük a számodra. Képesek leszel a a teljesítményre kiható tényezők felismerésére, elemzésére, illetve a controllinggal szemben támasztott igények megfogalmazására.  Megismered a controlling eszközeit és folyamatait, amely egy szervezet számára biztosítja a válságkörülmények közötti hatékony működtetést. A képzést úgy építettük fel, hogy tartalmazza a controlling elméleteit és módszereit melyeket a hallgató megtanul értelmezni a számviteli kimutatásokban.

Az online történő képzésünk alatt az elméleti tudás mellett gyakorlati példákon keresztül tanulhatod meg a controlling alapjait és a rendszer legfontosabb elemeit, így a nálunk szerzett tudást rögtön a gyakorlatban is tudod alkalmazni. Tedd meg az első lépést a céljaid felé, és jelentkezz hozzánk!

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

A Controlling nem controllereknek képzés olyan ügyvezetőknek, cégvezetőknek, üzletágvezetőknek és más vezető munkatársaknak lesz hasznos, akik közvetlenül nem foglalkoznak ugyan a controllinggal, de felelősek a szervezet vagy szervezeti egységek teljesítményéért és ehhez a controlling elveit, módszereit, gyakorlati alkalmazását szeretnék megismerni. 

 • Azoknak, akik nem gazdasági végzettséggel rendelkeznek, de szeretnének a számviteli és pénzügyi controllingba mélyebben belelátni.

 • Azoknak, akik szeretnék megérteni a hatékony vezetés legfontosabb ismérveit és elsajátítani olyan technikákat, amik alapján képesek a gyakorlatban is jó vezetővé válni.

 • Menedzsereknek és vezetői beosztottaknak, hogy belelássanak a controlling részleteibe és új módszerekkel tudják kiegészíteni saját szakterületüket. Pl. pénzügyi és számviteli vezetőknek, munkatársaknak, hr-vezetőknek, műszaki és termelési vezetőknek, munkacsoportoknak. 

 • Vagy ha már korábban foglalkoztál controllinggal, de a szakmai ismereteidet szeretnél felfrissíteni a digitalizáció figyelembevételével.

 • Továbbá érdemes mindenkinek részt venni a tanfolyamon, akit érdekel a számvitel és a pénzügyek irányítása és új ismeretek elsajátítására vágynak.

Amennyiben szeretnél értesülni a képzés indulásáról, iratkozz fel hírlevelünkre és email formájában tájékoztatunk a várható indulásról és a jelentkezés lehetőségéről!

Egyedi vállalati képzések, személyre szabott csomagajánlatok a naprakész tudásért a The Bright Academynél!

Modul 1. Mi a controlling?  A controlling szemlélet és – módszer, funkciók

 • A controlling-rendszer fogalmának definiálása
 • A controlling-rendszer szemléletmódja és vizsgálati orientációja 
 • Célorientáltság
 • Szűk keresztmetszet-orientáltság
 • Jövőorientáltság
 • Költségorientáltság

Modul 2. Vezetés, szervezet és a controlling

 • A controlling és a szervezetek vezetésével való kapcsolata 
 • A controlling megjelenési formái a szervezetben

Modul 3. A controlling-tervezés módszertana

 • Controlling-tervezés, stratégiai tervezés, teljesítménytervezés, költségtervezés, finanszírozás-tervezés, eredménytervezés, pénzügyi tervezés

Modul 4. A stratégiai controlling és operatív controlling

 • Stratégiai controlling (a vállalkozási célok kijelölése, hagyományos controlling funkciók végzése)
 • Operatív controlling (szűk keresztmetszetek vizsgálata, felelősségi központok rendszere)
 • A stratégiai és az operatív controlling részrendszerek gyakorlati bevezetésének kérdései

Modul 5. A vezetői számvitel

 • A pénzügyi és a vezetői számvitel összehasonlítása
 • A vezetői számvitel és a controlling
 • A költségtervezés és elszámolás objektumai
 • Tervköltség kalkulációs rendszerek

Modul 6. A controlling vállalati alkalmazása, bevezetése

Modul 7. Controlling és az információs rendszer

Modul 8. A controlling a vállalati gyakorlatban

Modul 9. A controlling speciális alkalmazásai

 • pénzügyi controlling, projektcontrolling, humáncontrolling, termelés - controlling 

Mennyit kereshetsz ezzel a szakmával Magyarországon?

(havi bruttó átlagbér)

200 000 HUF
(minimálbér)
500 000 HUF
1 000 000 HUF
1 700 000 HUF
Forrásaink: fizetesek.hu, glassdoor.com.

Kitől fogsz tanulni?

Lengyel László

c. egyetemi docens, mérnök-közgazdász

Pillants bele!

Szívesen megnéznéd miről is szól a Controlling képzés? Pillants bele oktatónkkal készült videóba!

Személyes adatok Kérjük, hogy a személyi igazolványban szereplő adatok alapján töltse ki az alábbi űrlapot!

*

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!