Mi is az a controlling?

A controlling az a folyamat, melynek során folyamatosan nyomon követik a vállalat pénzügyi céljait és összehasonlítják a cég által kitűzött célokkal, a pénzügy, jog, adózás, termelés területén. Ha eltérést tapasztalnak, korrekciós lehetőségeket kínálnak fel és a megszerzett kompetenciákra építve ad tanácsokat, hogy hosszútávon kizárhassák a veszteséget. 

Miért fontos a controlling?

A controlling az eredmények és költségek tervezésében, értékelésében játszik fontos szerepet. A döntési folyamatok során kiemelten fontosak a controller riportjai, beszámolói, kimutatásai. Ezért fontos, hogy a vállalkozás vezetői és a controllingban résztvevő munkatársak az értelmezésükben és az elemzésükben is gyakorlottá váljanak.

Ahhoz, hogy egy vállalat igazán sikeres legyen, a controlling azaz a megbízható és hiteles tervezés, forecasting, reporting és elemzés nélkülözhetetlen. 

Miért fontos a controlling a vállalkozásnak?

A vállalkozások életében mindig, de különösen egy válság idején nagyon fontos, hogy a vezetők és a cég kulcsemberei számszerűsíthetően tisztában legyenek a teljesítményre ható tényezőkkel. Minden fejlődő vállalat számára elengedhetetlen, hogy egy ütőképes irányítási rendszerben fejlődjön tovább a cég. A controller megtervezi a vállalat üzleti modelljét, ezáltal megteremti azt a biztonságos fejlődési utat, amely meghatározza a cég stratégiai menedzsment egységes rendszerét. Ezáltal tervezhetővé válik az üzletmenet, követhetővé válnak az adatok, melyek kiértékelhetők és informatívak.

Akkor sikeres egy vállalat, ha jól tud alkalmazkodni a változásokhoz, és ezekhez a megfelelő döntéseket képes a vezetés meghozni. A controlling ebben hatalmas segítség. 

Miért kifizetődő ez a cégeknek?

A pénzügyi controller és tanácsadó többek között időt és energiát takarít meg a menedzsment számára. Leveszi a terhet a vezetőség válláról, így ők egyéb fontos feladatokra tudnak koncentrálni. Segít a kimutatásokban szereplő eredményt elemezni. Kontroll alatt tarja a pénzügyi tevékenységek támogatását szolgáló informatikai hátteret. Segít a feladatok delegálásában, így biztosítva az üzleti hatékonyság fejlődését.

controlling

Mely területek azok, ahol hasznos lehet a controlling?

Gyakorlatilag a controlling elméleteit és módszereit minden vállalkozás számára kötelezővé kellene tenni a pénzügyi, számviteli ismeretek kiegészítésére gazdasági munkatársak számára, értékesítés- és marketingteljesítmények értékeléséhez, HR controllinghoz, a performancia-tanácsadásban, fenntarthatósági jelentésekhez, kutatási-fejlesztés, innováció területhez, folyamatteljesítményekhez, projektek értékeléséhez.

Ettől függetlenül a stratégiai tervezés és controlling az alábbi területeken elengedhetetlen:

Controlling rendszer felépítése a gyakorlatban

A contorlling különböző szakaszokból áll, célja pedig a pénzügyi működés biztosítása, alapvető funkcióit jövedelmezőség számítás, döntéstámogatás motiválja. A gyakorlatban elemzi a számviteli kimutatásokban szereplő eredményt, építve az adózás, termelés stb ismeretekre. Érdemes megismerkedni a controlling főbb szakaszaival, amiket többnyire minden vállalatnak érdemes követni és monitorozni.

Első lépés a célkitűzés

A gazdasági év megtervezése sok szempontból nagyon izgalmas: marketing, HR, és egyéb területek: számvitel, pénzügy jog, adózás termelés stb megtervezése és célok kitűzése az egyik legfontosabb lépés az év kezdetén. Azonban nem elég csak összegyűjteni, stratégiai döntéseket kell és hozni és olyan reális célokat kitűzni, amik reálisak az erőforrás, a munkaerő és a rendelkezésre álló idő szempontjából.

Második lépés, a tervezés

Miután meghatározásra kerültek a célok, a szervezet elkezdi a tervezést. Akciótervek készülnek, amelyekben levezetik, hogy milyen módszer, cél és eszközök bevonásával fogják elérni a céljaikat. Ezután ezt a tervezetet iránymutatóként használják a csapat tagjai számára. Melyet át is adnak a gazdasági területen dolgozó szakembereknek.

Visszamérés, avagy a siker számokban

A pénzügyi controller és tanácsadó a vállalati erőforrások mérésével és a valós, bejövő adatok vizsgálatával, tehát a cég jelenlegi helyzetének felmérésével kezd, mielőtt a csapat elé viszik az éves feladatokat. A szerepe itt igazán fontos, hiszen a feladata, hogy megvizsgálja a kitűzött célokat és a stratégiát. 

Visszamérés

A controlling lényege a folyamatos kontroll, így a rendszeres ellenőrzés gyakorlatilag elengedhetetlen. A cél az, hogy a vezetői csapat lássa, hogy mely terület szorul extra támogatásra vagy változtatásra.

Controlling képzés neked! - Várunk online!

A controlling képzés eddig leginkább közgazdasági felsőoktatási intézmények alapképzésében részt vett, majd a szakirányú továbbképzés keretein belül tanuló hallgatóknak volt lehetőségük elsajátítani a controller kompentenciákat. A controller képzést elismert controller és tanácsadó szakközgazdász oktatók tartják, így a tanfolyamon profi szakemberektől tanulhatsz, akik valódi példák és esettanulmányok feldolgozásával segítenek elindulni a controlling világában.

A képzésünk során megismerkedsz a jog, adózás, termelés stb alapjaival, megismertetjük veled a számvitel alapvető funkcióit jövedelmezőség szempontjából és ezen ismeretek tanácsadói szinten történő elsajátítását is lehetővé tesszük a számodra. Képesek leszel a a teljesítményre kiható tényezők felismerésére, elemzésére, illetve a controllinggal szemben támasztott igények megfogalmazására.  Megismered a controlling eszközeit és folyamatait, amely egy szervezet számára biztosítja a válságkörülmények közötti hatékony működtetést. A képzést úgy építettük fel, hogy tartalmazza a controlling elméleteit és módszereit melyeket a hallgató megtanul értelmezni a számviteli kimutatásokban.

Az online történő képzésünk alatt az elméleti tudás mellett gyakorlati példákon keresztül tanulhatod meg a controlling alapjait és a rendszer legfontosabb elemeit, így a nálunk szerzett tudást rögtön a gyakorlatban is tudod alkalmazni. Tedd meg az első lépést a céljaid felé, és jelentkezz hozzánk!

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

A Controlling nem controllereknek képzés olyan ügyvezetőknek, cégvezetőknek, üzletágvezetőknek és más vezető munkatársaknak lesz hasznos, akik közvetlenül nem foglalkoznak ugyan a controllinggal, de felelősek a szervezet vagy szervezeti egységek teljesítményéért és ehhez a controlling elveit, módszereit, gyakorlati alkalmazását szeretnék megismerni. 

Amennyiben szeretnél értesülni a képzés indulásáról, iratkozz fel hírlevelünkre és email formájában tájékoztatunk a várható indulásról és a jelentkezés lehetőségéről!

Egyedi vállalati képzések, személyre szabott csomagajánlatok a naprakész tudásért a The Bright Academynél!

Modul 1. Mi a controlling?  A controlling szemlélet és – módszer, funkciók

Modul 2. Vezetés, szervezet és a controlling

Modul 3. A controlling-tervezés módszertana

Modul 4. A stratégiai controlling és operatív controlling

Modul 5. A vezetői számvitel

Modul 6. A controlling vállalati alkalmazása, bevezetése

Modul 7. Controlling és az információs rendszer

Modul 8. A controlling a vállalati gyakorlatban

Modul 9. A controlling speciális alkalmazásai