fbpx

Környezettudatos nevelés – Klímatudatos életmód coach tanfolyam

A tanfolyamot partnerünk a The Bright Academy szervezi

kornyezetttudatossag-az-iskolaban
39 990 Ft
bruttó 34 390 Ft Egyszeri összeg
 • Áraink az ÁFA-t tartalmazzák
 • A tanfolyam azonnal indul
 • Időkorlát nélküli hozzáférés a tanfolyamhoz
 • Személyes jelenlétet nem igényel

Online angol tanfolyam kezdőknek A1

Korábban nem nagyon mertem beszélni angolul, de nagyon sokat fejlődtem, és a szókincsem, a kiejtésem is sokat javult. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a képzésre!

Orsolya

Grafikus online tanfolyam

A legnagyobb sikerélményt az jelentette, hogy ez a képzés megmutatta számomra, hogy önállóan képes vagyok összetett grafikai feladatokat elvégezni. A legizgalmasabbnak a logótervezést, és az arculattervezést találtam, hiszen itt lehet igazán látványos változásokat elérni egy grafikában.

K. Bernadett

Időgazdálkodás tréning

Nagyon hasznos volt az időgazdálkodás tréning. Sokat segít, hogy más szemmel nézzek a mindennapjaimra, és jobban rendszerezzem a teendőimet.

Ildikó

Környezettudatos nevelés– Tégy a környezeted megóvásáért!

A környezettudatos nevelés az emberiség egyik legfontosabb feladata, hiszen a környezeti válság az egyik elsődleges megoldandó feladat. A környezeti nevelés célja, hogy a gyermekek felelősséget érezzenek a környezetük iránt, és kötődjenek a természethez. Ez a tanfolyam segíteni fog neked abban, a gyakorlati tanácsok alapján még jobban a mindennapok részévé váljon a környezeti nevelés. A környezeti nevelés néhány évtizeddel ezelőttig ismeretlen volt, azonban ma már az oktatás egyik alappillére. A környezeti nevelés a nyugati társadalmakban fogalmazódott meg, amikor a népességnövekedés, a városiasodás komoly környezeti károkat okozott. A jelenleg is fennálló környezeti válság azonban megoldásért kiált, melyben ez a tanfolyam segítséget nyújt majd neked.

 

Mikor érdemes elkezdeni?

Az oktatási intézményeknek kiemelt szerepük van abban, hogy a környezeti nevelés során a gyermek elsajátítsa a fenntartható szemléletmódot. A környezettudatos nevelés, azonban nem az iskolában kezdődik, hanem a gyermekek elsődleges környezetében, az otthonában. A személyes tapasztalat a legszámottevőbb, minden gyermek számára, hogy elfogadja és megértse: nem áll rendelkezésünkre több bolygó csak ez az egy. Azok a gyermekek, akik 10 éves koruk előtt már megismerkedtek a természeti értékek fontosságával, azokból nagyobb eséllyel válik környezettudatos ember és felnőtt. A környezeti nevelés fontos része a személyiségfejlődésnek, emellett állampolgári értékeket is átadunk vele, amellett, hogy felhívjuk a figyelmet természeti értékeink megóvására. Már kisbaba korban el kell kezdenünk a környezettudatos nevelést, hiszen a gyermek leköveti a mintáinkat, mindenben amivel foglalkozunk. Nincs olyan, hogy valami túl korai lenne. Ha úgy látja, hogy a szülei számára fontosak a természeti értékek, akkor nagy eséllyel ő ez is a mintát fogja követni.

 

Újszülött korban is el lehet kezdeni odafigyelni arra, hogy a gyermeket környezetbarát termékkel vegyük körbe, legyen az mosható pelenka, cumi vagy akár egy hordozó kendő. Ebből egy kisbaba még semmit nem fog érzékelni, cserébe mi már csökkentettük a megtermelt hulladék mennyiségét. Rengeteg környezetbarát termék áll a rendelkezésünkre, legyen szó ruházkodásról vagy a háztartásban megtalálható árucikkekről. Egy ovis korú gyermek számára már szinte magától értetődő lesz az, hogy környezetbarát háztartásban él.

 

A környezeti nevelés egyik legértékesebb pontja lehet a szelektív szemétgyűjtés, a kemikáliát tartalmazó játékok kiiktatása, vagy éppen természeti értékek szeretete. A környezeti nevelés másik szükséges támpontja az, hogy megismertessük a kicsivel a természet csodáit, így érzelmi kötődés is kialakulhat. Igyekezzünk mindennap tenni egy rövid sétát az erdőben, parkban vagy víz közelben, játékosan mutassuk be számára a rovarokat, növényeket és az élet körforgását. A természethez való kapcsolat kialakítása ma már sokkal nehezebb, hiszen a kütyük világában valósággal elveszünk mi és a gyermekünk is. Igyekezzünk minél többet tenni annak érdekében, hogy a gyermekünk és mi is kapcsolódjunk a minket körülvevő világhoz.

 

 

kornyezettudatos-neveles-szelektiv-hulladekgyujtes

 

Mi az oktatási rendszer felelőssége és mit tehetünk mi családként?

Minden kisgyermek életében OLYAN 2 – 3 éves kora körül beköszön a ” Miért” korszak, ekkor azonban nekünk kell figyelni arra, hogy egy adott kérdésre megfelelő választ adjunk. Miért ilyen fényes a nap? Miért nő ekkorára ez a bogár? Miért van olyan sok csillag az égen Igyekezzünk megválaszolni ezeket a kérdéseket a csemeténk számára, próbáljuk megértetni vele, hogy miért fontos, hogy séta közben ne tépje le a virágokat vagy ne hagyja égve a villanyt a fürdőszobában. A környezet védelme szorosan összekapcsolódik az egészségünk védelmével. Már a legkisebbeket is érdemes lehet levinni a közeli piacra, hogy megismerkedjenek a szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ha kizárólag szezonális alapanyagokból dolgozunk és kerüljük a félkész vagy fagyasztott ételeket, azért a testünk is hálás lesz. Igyekezzünk a szükséges alapanyagokat őstermelőtől beszerezni és a háztáji húsokat részesítsük előnyben. Próbáljunk húsmentes napokat beiktatni, hetente egyszer, mondjuk pénteken. Főzzünk főzeléket, vagy húsmentes tésztát.

 

Az oktatási intézmények szerepe a környezettudatos nevelésben

A környezeti nevelés azonban nemcsak otthoni mikrokörnyezetben kell, hogy nagy hangsúlyt kapjon, hanem az intézményesített oktatás során is. Ideális esetben a kettő kiegészíti és támogatja egymást, hiszen már óvodában is kötelező jellegű a környezeti nevelés. A legkisebbek megismerkednek a víz körforgásával, locsolják a növényeket vagy akár csíráztatnak. Az őszi időszakban terményeket gyűjtenek, terményeket gesztenyét és színes faleveleket gyűjtenek. A környezeti nevelés folytatódik az általános iskolás korban is, hiszen a nemzeti alaptanterv része. A nemzeti alaptanterv szerint a környezeti nevelés célja, hogy a gyermekek érzékennyé váljanak a természeti kincsek megóvására.

 

“Legyenek képesek a környezet sajátosságainak, minőségi változásainak megismerésére és értékelésére”; a természet és ember alkotta értékek megőrzésére; a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességeik felismerésére, jogaik gyakorlására; alakuljon ki bennük vonzó jövőkép, amely elősegíti a környezeti harmónia létrejöttéhez szükséges életvitel, szokások kialakulását és a környezet iránti pozitív érzelmi viszonyulások megerősödését. A környezet ismeretén, személyes felelősségen alapuló környezetkímélő magatartás egyéni és közösségi szinten is legyen a tanulók életvitelét meghatározó erkölcsi alapelv.

 

A kisiskolások emellett délutánonként vagy a hétvégén részt tudnak venni ökoiskolák által szervezett programokon, ahol a környezeti nevelés során csapatokban vagy egyénileg dolgoznak olyan feladatokon, mint pl. a komposztálás vagy a szelektív hulladékgyűjtés. Természetesen a környezetvédelem és az egészségvédelem is fontos része a nemzeti alaptantervnek. Ezt eddig sajnos csak néhány középiskolában tudták megvalósítani, a cél, hogy mindenütt elérhető legyen. A környezeti nevelés része lehet akár a kötelező középiskolai önkénteskedés, hiszen a diák dönti el, hol szeretne önkéntes feladatokat végezni. Így választhat olyan projekteket ahol a környezeti károk megelőzése a cél. Mégis a legtöbbet akkor tudjuk tenni, ha mi magunk leszünk a példa, amit a gyermekünk, a párunk vagy a családunk is követhet.

 

kornyezettudatos-neveles-gyerekkorban

 

Vedd ki a részed, szülőként!

A környezeti nevelés része lehet még, hogy magunk látogatunk meg erdei iskolákat, múzeumokat, nemzeti parkokat. Ismertessük meg a gyermekünket és önmagunkat azokkal a környezeti károkkal, amik sajnos már a mindennapok részévé váltak: egyes állatfajok kihalása, a levegő szennyezettsége vagy a globális felmelegedés. Sajnos ezek mind emberi tevékenység által okozott környezeti károk. Tudatosítsuk a gyermekünkben, hogy mindezt másképp is csinálhatja, hiszen már ő is az élet körforgásának a része. A környezetünk védelme a mi feladatunk, nem másé. Mi is sokat tudunk tenni, azért, hogy változást érjünk el!

Tippek és trükkök a mindennapokra

Néhány hasznos tipp a mindennapokra, amik klassz közös programok is lehetnek!

 • Mindennapi mese! Mesélj a természeti értékekről, különleges helyekről vagy növényekről. 
 • Ültess fát! Ha a városban éltek  közösségi kert szuper megoldás lehet, ha pedig szerencsés vagy és van udvarotok egy közös faültetés jó móka lehet! Sajnos a papír szükséglet miatt egyre több fát vágnak ki.
 • Irány a természet! Kétnaponta tegyetek egy hosszabb sétát a közeli erdőben, vagy parkokban. Így a gyermekben kialakul az érzelmi kötődés a környezet iránt, hiszen jó élményekkel érik a szabadban.
 • Mozogjatok a szabad levegőn! Menjünk sétálva, vagy tömegközlekedéssel ahova tudunk. Az emberek hajlamosak mindenhova autóval menni, de te válaszd a kerékpárt vagy a rollert. Tollaslabda, kosárlabda is vagy egy délutáni piknik is jó lehet!
 • Használjatok kevesebb vizet! Az egyik legfontosabb természeti kincsünk az édesvíz. Zuhanyozzatok, zárjátok el a csapot fogmosás közben.
 • Szerezz be egy menő kulacsot! A környezeti nevelés egyik fontos része az újrahasznosítás Vegyél egy színes klassz kulacsot, amit mindig után tudsz tölteni. Emellett egy színben passzoló uzsonnás doboz is a pakk része lehet!
 • Szerezz be egy balkonládát vagy ültess fűszernövényeket vagy zöldségeket. Ezáltal érzelmi kötődés alakulhat ki a csemetében látva, hogyan fejlődik a növény, vagy a zöldség és gyümölcs ami az ő keze munkáját dicséri!
 • Vásárolj secondhand termékeket! Igyekezzünk a ruháinkat nem fast fashion üzletekben beszerezni, hanem minőségi turkálókban.
 • Járj bolhapiacra! A hétvégi csavargás része lehet a bolhapiac, ahol egy csomó hasznos dolgot beszerezhetsz!
 • Igyekezz a minimalizmus jegyében kevesebb terméket vásárolni, és törekedj arra, hogy minőségi dolgokat szerezz be!

 

Miről lesz szó a tanfolyamban?

A legfontosabb azonban az ha az otthoni nevelés részévé válik a természet és a természeti értékek védelme. Ez a tanfolyam a coaching szempontból közelíti meg a környezettudatos nevelést. A tanuló lépésenként sajátítja el legjobb nevelési eszközöket annak érdekében, hogy ne csak a gyermekeket hanem a felnőtteket is segíteni tudja a klímatudatos és fenntartható életmód elkezdésében. Ennek a tanfolyamnak az a célja, hogy az emberek közelebbi kapcsolatot építsenek ki a környezetükkel. Minden területet figyelembe véve, gyakorlati tanácsokkal látja el a tanulót azért, hogy beépíthesse a mindennapokba az itt tanultakat.

 

Kiknek ajánljuk a tanfolyamunkat?

 • Azoknak, akik úgy érzik fejlődni szeretnének és környezettudatosabban élni
 • Azoknak, akik klímatudatosabb hétköznapokra vágynak
 • Azoknak, akik szeretnék, hogy a háztartásuk környezettudatosabb legyen
 • Azoknak, akik a gyerekeik számára szeretnének egy szebb és környezettudatosabb világot
 • Azoknak, akik a gyermekeiket szeretnék környezettudatos nevelésben részesíteni

 

Mire lesz szükséged a tanfolyam során?

 • Laptop vagy okostelefon
 • Toll, papír ceruza
 • Idő

 

A tanfolyam moduljai

 1. Coaching alapjai
 2. Szükségletek és pillanatnyi boldogság
 3. Az önismeret fontosságáról
 4. Tisztázandó pontok az első ülés előtt és diagnózis eszközök
 5. Célmeghatározás
 6. Mi is a környezettudatosság?
 7.  Hogyan tudsz többet tenni a környezeted megóvásáért?
 8. Tudatszintünk emelése
 9. Környezettudatos nevelés – csecsemőkortól a nagyobbakig